nepíšeš, jestli máš už nějaké zkušenosti s fotocestováním. Za sebe bych vzal to, s čím se mi nejlíp fotí a co mi dává nejjistější výsledky.
Pokud hodláš využívat především nějaký jiný způsob dopravy než vlastní nohy (a nebo pronajaté auto, ubytování na celou dobu pobytu), nebál bych se toho vzít pro sychr víc.
Například jsem na půl roku v Norsku, mám tu nakonec 5 foťáků (Pentax ME-suepr, Pentax 645, Fuji GA645Zi, Flexa, Tachi 4x5") a všechny jsem užil (ovšem pokud bych si já lenoch vzal další sklo k MEs a rovnou z kraje si sem dovezl P645, asi bych nebral flexu ani Fuji). Bydlím ale na jednom místě, doprava z/na letiště, když jdu fotit, můžu si vybrat co se zrovna hodí.
Další možnost - když jsem byl rok na Zealandu, měl jsem fuji GA645Zi, flexu a Tachi 4x5". Situace se nakonec změnila a měl jsem auto, ale i tak bych volil pro příští první cestu jinak. Rozhodně bych si vzal kino na momentky, a pak místo fujiny Pentaxe 645, možná druhé tělo na barvu a bez VF. Druhou cestu bych volil zase jinak, vím, co chci a co je potřeba, takže bych si vzal kino, Pentax 645 a VF s tím, že by něco zůstávalo v autě a bral bych jen to, co má smysl. Bez předešlé znalosti prostředí ale nemá smysl takhle uvažovat.
hlavně neexperimentuj, to po návratu dokáže člověka neskutečně vytočit když vidí zmrvený filmy.
Pro mě je tím základním tahounem Pentax 645(barva) a musím se mu omluvit že jsem si ho sem nejdřív nepřivezl, příště takovou chybu už neudělám. Pak lituju, že tu mám k MEsuper jenom 35/2 a záklaďák jsem nechal doma, no a VF je na hraní, nejlíp se s tím stejně fotí doma (zase to důvěrně známé prostředí, že), ale musím trénovat

.
Já bych si sám za sebe asi nebalil toho nikona, ale důvody svým způsobem chápu (dost mi tu dg chybí). Ale důrazně varuju před formátovou, technologickou a čb/barva schyzofrenií. S tím bojuju pořád, nechci přefocovat stejnej záběr čb/barva (nedej bože ještě dg) - lidi s výměnnejma kazetama to maj snadný, s foťákem nehnou, vyměněj kazetu a prásknou nemlich to samý i barevně. To nemám rád. Snažím se najít vhodnej motiv pro barvu, jinej pro čb. Nakonec třeba ani jeden nestojí za nic nebo lituju že jsem to cvaknul na méně vhodný médium. S tím je spojený i množství času kolik bude na focení. Pokud moc ne, raději bych se přiklonil k variantě "pouze kino", SF je pomalejší, neohrabanější. Já jsem většinou svým pánem, takže si můžu klidně na hodinku zastavit a fotit. V organizované skupině nebo jen s jedním dalším člověkem to už nejde, ať je to kdokoliv, snad jen fotograf nebo flegmouš by to přežil

.