Přejít na obsah


Fotka

Skenovanie filmov na klasickom skenery


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 227 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 24 leden 2013 - 17:29:00

Zdravím.
Chcel by som sa tu poradiť zo skenovaním filmov na klasickom skenery bez dia nástavcu. Chodím ku kamarátovi skenovať filmy na filmový skener ale ten stojí na dve veci. Má síce dia nástavec, tmavé miesta negatívu odskenuje pekne ale hocičo trocha svetlejšie na negatíve hned berie ako úplne bielu...proste je to katastrofa niekedy nastaviť aby to ako-tak vyzeralo. Dnes som odskenoval svetlejší negatív na obyčajnom skenery a je to nekontrastné, fádne, ale vyzerá to stále lepšie ako z toho jeho.

A teraz k veci. Dopočul som sa že jestvuje nejaká reflexná položka na skenovanie filmov na obyčajnom skenery. Aj som čosi o tom hľadal a moc som toho nenašiel. Preto sa pýtam tu či stým máte skúsenosti, alebo viete ako sa to volá a kde to zohnať. Vopred moc ďakujem ;-)

(nevedel som či sa to spýtať v jestvujúcej téme o skeneroch, alebo spraviť nové vlákno ak by niekto mal podobný problém aby to tu našiel)
  • 0

#2 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 25 leden 2013 - 17:18:39

Co tak vím, existují asi tak dvě řešení. Nejprve mne napadl nástavec pro skenování průhledných předloh. Ale nedá se (rovnou) připojit ke každému skeneru. HP to nabízí jako volitelné příslušenství k některým mašinám. Hledej TMA adapter. O připojení nepasujícího adapteru se tu taky kdosi pokoušel, ale už si nevzpomínám kdo - prolez zdejší vlákna o skenování, někde to na tebe určitě vykoukne. Pořídil tenkrát ten krám na Aukru snad za kačku.
No a pak je tu DigitaLIZA. S tou si, pokud si dobře vzpomínám, hrál zdejší uživatel "thelomographer", tak zkus napsat přímo jemu.
Ale co si tak pamatuju, ani jedna z možností nedává nějak výjimečné výsledky.
  • 0

#3 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 239 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 186

Publikováno 25 leden 2013 - 17:28:55

Zdravím.
Chcel by som sa tu poradiť zo skenovaním filmov na klasickom skenery bez dia nástavcu. Chodím ku kamarátovi skenovať filmy na filmový skener ale ten stojí na dve veci. Má síce dia nástavec, tmavé miesta negatívu odskenuje pekne ale hocičo trocha svetlejšie na negatíve hned berie ako úplne bielu...proste je to katastrofa niekedy nastaviť aby to ako-tak vyzeralo. Dnes som odskenoval svetlejší negatív na obyčajnom skenery a je to nekontrastné, fádne, ale vyzerá to stále lepšie ako z toho jeho.

A teraz k veci. Dopočul som sa že jestvuje nejaká reflexná položka na skenovanie filmov na obyčajnom skenery. Aj som čosi o tom hľadal a moc som toho nenašiel. Preto sa pýtam tu či stým máte skúsenosti, alebo viete ako sa to volá a kde to zohnať. Vopred moc ďakujem ;-)

(nevedel som či sa to spýtať v jestvujúcej téme o skeneroch, alebo spraviť nové vlákno ak by niekto mal podobný problém aby to tu našiel)


Není lepší si pořídit nějaký rozumný scanner z druhé ruky? Vloni jsem kupoval pro kamaráda na ebay.de Canon 8800F a vyšel na cca 2000Kč
  • 0

#4 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 147 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 25 leden 2013 - 17:30:39

taky jsem nad tím špekuloval a holt existuje buď digitalizace levná, anebo kvalitní. to buď rád, že neskenuješ Velvii, bo s tou si na flatbedu neporadíš.

nejlepší poměr cena/kvalita je skenovat digizrcadlovkou a vhodným objektivem. anebo skenovat až zvětšeninu.
  • 1

#5 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 25 leden 2013 - 17:39:16

Není lepší si pořídit nějaký rozumný scanner z druhé ruky? Vloni jsem kupoval pro kamaráda na ebay.de Canon 8800F a vyšel na cca 2000Kč

A za podobný peníz se dají občas sehnat i třeba Dualscany II či III od Minolty, což jsou taky fajn mašinky. Já kdybych neměl možnost zdarma skenovat na HP V500 Photo, tak bych si pořídil právě nějakou tuhle Minoltu.

berraneck: Za předpokladu, že máš nějaký rozumný (optimálně true macro) objektiv. Pokud by měl člověk investovat do takového skla jen pro digitalisaci negativů, přikláněl bych se spíš k pořízení dedikovaného skeneru rozumné kategorie. Tedy méně než 10 let starého, například ;)
  • 0

#6 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 227 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 25 leden 2013 - 19:49:11

Co tak vím, existují asi tak dvě řešení. Nejprve mne napadl nástavec pro skenování průhledných předloh. Ale nedá se (rovnou) připojit ke každému skeneru. HP to nabízí jako volitelné příslušenství k některým mašinám. Hledej TMA adapter. O připojení nepasujícího adapteru se tu taky kdosi pokoušel, ale už si nevzpomínám kdo - prolez zdejší vlákna o skenování, někde to na tebe určitě vykoukne. Pořídil tenkrát ten krám na Aukru snad za kačku.
No a pak je tu DigitaLIZA. S tou si, pokud si dobře vzpomínám, hrál zdejší uživatel "thelomographer", tak zkus napsat přímo jemu.
Ale co si tak pamatuju, ani jedna z možností nedává nějak výjimečné výsledky.


Super vďaka toto som hľadal ;-)

taky jsem nad tím špekuloval a holt existuje buď digitalizace levná, anebo kvalitní. to buď rád, že neskenuješ Velvii, bo s tou si na flatbedu neporadíš.

nejlepší poměr cena/kvalita je skenovat digizrcadlovkou a vhodným objektivem. anebo skenovat až zvětšeninu.


To mi je úplne jasné. Zatiaľ kým sa bavím z ČB zvitkami mi stačí takto poskenovať nejaké náhľady pre kamošov alebo na FB... Rátam do budúcna aj nad novým skenerom ale najprv sa chcem pustiť do vyvolávania doma, zväčšovák a podobne. Bez toho mi je nový skener na nič.
  • 0

#7 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 25 leden 2013 - 20:01:56

... Zatiaľ kým sa bavím z ČB zvitkami ...

Aha, tak to je ta Minolta rada úplně na nic. Pokud vím, umí jen kino. Ale ta V500 (a vyšší) má rámeček i na svitek. Výsledky však bohužel osobně neznám. Já ničím jen kinofilmy...
  • 0

#8 Ivan Kozlík

Ivan Kozlík

    Nováček

  • Předplatitel
  • 47 příspěvků(y)
  • LocationZnojemsko Jemnicko
Reputace: 15

Publikováno 10 leden 2019 - 10:37:29

Celkem přijatelné se mi jeví použít při skenování na obyčejném skeneru jako zdroj vrchního světla LED  panel -(cca200kč) příslušné velikosti - třeba malý na sken 13x18 nebo 6x9,  úzký a dlouhý na  kinofilm po 6-6 obrázcích.

Já jsem ho koupil, svítí jasně a stejnoměrně  a chci ho použít  i na MaGnifax 2,3 po připasování a utěsnění - protože mám v komoře nízko strop (odejmutí svět. skříně a kondenzoru) a zvětšovák nejde vysunout. Vyzkouším až bude na půdě tepleji a dám zprávu.


  • 0

#9 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 966 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 154

Publikováno 10 leden 2019 - 13:11:37

Budu rád, když se zde podělíte o zkušenosti, případně i s nějakými instruktážními fotkami "jak na to". Řeším totiž podobný problém s nízkým stropem a nechce se mi dávat zvětšovák na zem a klečet u něj, abych nenarážel při větších formátech papíru kondenzovovou hlavou strop.


  • 0

#10 Karel Prskavec

Karel Prskavec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
  • Location50°45'35.87"N, 15°05'14.07"E
Reputace: 4

Publikováno 1 červenec 2020 - 16:38:41

Dobrý den,

potřeboval bych poradit se skenování svitků na sceneru CanoScan 9000F Mark II.

Jaký program?

Jak vložit vložku?

Díky.

Karel


  • 0

#11 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 596 příspěvků(y)
Reputace: 84

Publikováno 1 červenec 2020 - 17:57:03

Já na něm skenuju v Zoneru a vložka se nasadí na "packu" a čep. Ono to otočit ani nejde. 


  • 0

#12 hypnogen

hypnogen

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 990 příspěvků(y)
Reputace: 125

Publikováno 1 červenec 2020 - 20:47:19

Pokud máte starší Photoshop, tak se do něj dá skenovat (importovat výstup) v základním pluginu toho skeneru. Skenoval jsem takto roky s dobrými výsledky.. dokud jsem nepřesedlal na novější PS. To už byl pak jasný argument koupit si Vuescan (ten pak umí pracovat snad se všemi skenery).


  • 0

#13 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 921 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 148

Publikováno 2 červenec 2020 - 07:47:07

Já teda dám asi znovu do placu zkušenost s Canoscanem 8400F. Ve svitku jsou výsledky fajn, ale kinofilm to prostě není ono. Chybí tomu ostrost, nativně ten řádovký snímač je pořád jenom cca 1600-1700DPI. Používám ho s Vuescanem, to je skvělý program na skenování. Výstup RAW, pak si s tím pohraju v Zoneru. Něco jiného by byl přímo nativní skener pro film, ale do takové investice se mi nechce.

 

Na kinofilm sem přešel na tohle řešení - http://flynngraphics...g-sans-scanner/ - Taky NEX-C3 + makro měch DIA kopírka Pentacon + Pancolar 50/1.8 zacloněný na F11. Svítím tomu 150W halogenem a přes kousek prázdného vyvolaného filmu prvně nastavím vlastní vyvážení bílé (na ten halogen to je vždy těch 3000K). Ale chtělo by to delší ohnisko objektivu, vzhledem ke crop faktoru 1,5x už mi nejde nastavit délka měchu na 33mm ale jenom na 40mm max. Víc to nejde stlačit. Takže mám fotky trochu ořízlé.

 

Nicméně výsledky jsou super, je to jinde než plochý skener. Výstup z foťáku opět RAW a zase hraní v Zoneru.


  • 0

#14 Karel Prskavec

Karel Prskavec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
  • Location50°45'35.87"N, 15°05'14.07"E
Reputace: 4

Publikováno 3 červenec 2020 - 10:12:42

Děkuji Vám za rady, někde něco přehlížím.

Karel Prskavec


  • 0

#15 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 604 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 174

Publikováno 3 červenec 2020 - 10:41:41

Asi jo,     než jsem si pořídil  před 11 lety  Nikon Collscan a znovu po letech temnou komoru,    používal jsem  CanoScan 8400F se SW Silverfast SE,  následné zvětšeniny osvitem ze skenů z čb kinofilmů  ve formátu 30x40 se těžko daly  rozeznat od přímých zvětšenin na RC papíru se stejným povrchem,   dokonce  byly v některých případech lepší,  neb  retuš malých vad ve fotošopu  byla podstatně lepší,  než  retuš na papíru.  Pravda je,  že  pod zvětšovákem je to rychlejší práce než  scan,  úpravy v PC  a zanést to  do  spolehlivého labu na osvit,   a  nakonec to vyjde i to i levněji (a to jsem měl do fotolabu  jen kousek metrem a pár stanic  tramvají,  lituji ty,  kteří  nemají doma fotokomoru a  do  fotolabu  desítky či více kilometrů). 


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních