Přejít na obsah


Fotka

Jak začít fotit na sklopný fotoaprát Pronto Gauthier


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 vavrecko

vavrecko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 květen 2013 - 19:42:33

Dobrý den,

do rukou se mi dostal stařičký měchový fotoparát Pronto Gauthier velice podobný tomuto modelu :http://farm5.staticflickr.com/4049/4631965983_2f808d1dd8_o.jpg avšak v zachovalém stavu.
Nenašla jsem na internetu stránku,která by se zabývala podrobně popisem těchto typů fotoaparátů.
Mám chabé zkušenosti ,co se týče fotografování na film...
Je tu někdo,kdo fotí na podobný typ a mohl by mě obdařit svými zkušenostmi ,případně ?

Ráda bych na něj zítra poprvé něco nafotila ,ale už nyní se setkávám s problémem ,že nevím jak přesně založit film a jaký film vůbec použít....
Jestli chápu správně,že když použiju svitkový film,který jsem předtím použila na formát 6x 6,měl by pasovat i do tohoto fotoaparátu,který bude patrně na 6x 9 ... kolik si tam tedy vleze snímků ?


Děkuji

S pozdravem


Jana V.
  • 0

#2 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 082 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 712

Publikováno 28 květen 2013 - 22:25:30

Ahoj Jano, jdeš na to hezky od podlahy.
To je fajn, jen pozor, ať Tě neodradí případné úvodní nezdary. Sklopka může vypadat zachovale, ale jsou to přeci jen postarší kousky. Může netěsnit tělo, něčím se třeba může při přetáčení podrápat film apod. Ale to se dá snadno vychytat.
Píšeš, že už jsi fotila na 6x6. Tam se dá pořídit až 12 snímků. Takže jednoduchým přepočtem zjistíš kolik to bude na 6x9. Přetáčení filmu stejně budeš sledovat na zadní stěně těla, pomáhá k tomu číslování a značky papíru svitku. Jestli máš ještě ten z minulého focení, prohlídni si jak ty značky vypadají. Uvidíš to třeba i zde http://coffee.netdev...9/svitkovy-film Mě se na prvních filmech nikdy nepodařilo exponovat na plný počet. Většinou jsem zvládl tak 3-4 snímky, ostatní jsem nějak přetočil navíc, buď omylem nebo zbrklostí.
Práci s expozimetrem asi znáš. Nastavení času a clony v závislosti na použitém filmu by pro Tebe neměl být problém nebo si to nastuduješ jinde.
Jak se s tím Tvém strojkem zaostřuje nevím, vypadá to, že někde u té kolejnice bude nějaká stupnice. Třeba poradí někdo jiný, pokud už jsi na to nepřišla sama. V každém případě budeš asi vzdálenost odhadovat, odměřovat, nebo použiješ nějaký externí dálkoměr.

Doporučuji, alespoň pro začátek, použít stativ, máš-li tu možnost a velmi platná pomůcka Ti bude drátěná spoušť.
Bude to se stativem sice vše trvat trochu déle, ale tím lépe pro výsledek. Bude víc klidu na nastavení všeho potřebného a spíš na něco nezapomeneš.

No a tak už jen vložit film, řádně uzavřít, natočit na 1. snímek jde se na to. Před každou expozicí bude třeba natáhnout spoušť závěrky.
Předem alespoň laicky, sluchově vyzkoušej funkčnost závěrky na každém jednotlivém čase. Může být, že nebude někde funkční. Většinou to chce trochu odborné údržby pročištěním.
Pokud mechanizmus dovolí natáhnout závěrku bez přetočení filmu ( a to tady asi dovolí ), pak nezapomínej přetáčet film, pokud nebudeš usilovat o dvoj a víceexpozice.

No, ale rada asi nejjednodušší, podívej se tady na mapu, nemáš-li někoho poblíž. A bude-li ochota, nejlépe bude to vše probrat naživo přímo nad fotoaparátem.
Dalo by se toho napsat hodně, ale tady všude kolem je toho už tolik napsaného ....

Hodně zdaru a hlavně nějaké hezké snímky :)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních