Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Problém s vyvoláním.


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
10 odpovědí na toto téma

#1 AlekiCornski

AlekiCornski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 červenec 2013 - 12:53:06

Zdravím, v oboru jsem nováček, ale už u třetího filmu jsem narazil na podstatný problém.Fotím na klasickou 35mm za pár šupů, filmy dávám vyvolávat do labu, první dva vyšly docela v pohodě, jen na mě koukali jak kdybych přišel ze středověku. No a u třetího filmu je problém s tím, že fotky jsou po vyvolání negativu rozpůlené přes snímky. Tzn. čísla jsou přesně uprostřed snímku. Svojí temnou komoru nemám a zatím se na ní ani nechystám, lab mi vyhovuje. Nevíte, jestli někde nemají "manuální" mašinu, kde snímky hledají růčo a né podle čísel? Jestli jsem netrefil do tématu, nebo zbytečně zakládal nový, tak se omlouvám. Předem díky :)
  • 0

#2 AlekiCornski

AlekiCornski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 červenec 2013 - 12:59:27

Ještě doplním, jestli nemáte tip jak do matchboxu založit film, aby ty políčka seděly? :)
  • 0

#3 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 29 červenec 2013 - 14:37:09

Vítej na Temné!
Nevím jestli to dobře chápu tvůj dotaz...
Tobě vadí, že číslování na filmu je někde jinde než bys chtěl? Neřeš to, je to úplně jedno a to i obsluze minilabu. Fotky na tom filmu nějak najdou i bez čísel (mimochodem, často jsou tam kromě normálních čísel i čísla s písmenem, třeba 24A, to kdyby ti 24 vyšlo do mezery a nebylo by jisté který snímek jsi měl při objednávce na mysli).
Matchboxem myslíš dírkovku vyrobenou z krabičky od zápalek a dvou kazet? Viz předchozí odpověď, je to úplně jedno. Ale protože těžko poznáš o kolik převinout film, jedna z možností je vyrobit si nějaký plastový jazýček, který bude zapadat do dírek perforace. Při převíjení podle počtu cvaknutí poznáš o kolik jsi přetočil.
  • 0

#4 AlekiCornski

AlekiCornski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2013 - 00:41:29

"Jazýček" z kousku plechu samozřejmě mám :) To s písmenama mezi jsem nevěděl, paní v labu mi tvrdila, že to prostě nejde, že jim to mašina jede na čísla a pokud je to mezi, mám smůlu. A pán uplně poprvé mi vrátil film s tím, že tam nic není. No nic, asi nezbejvá, než je otravovat, dokud se to nenaučí :D
  • 0

#5 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 123

Publikováno 30 červenec 2013 - 08:51:14

No nic, asi nezbejvá, než je otravovat, dokud se to nenaučí :D


A nebo vyměnit fotolab :) Ono je to těžké, doba je zlá a za pultem často stojí někdo, kdo předtím markoval zboží v sámošce a tomu nevysvětlíš, že mašina jde i ovládat :)
PS: myslel jsem, že takoví kokoti jsou jen u nás ve Zlíně, odkundapak jsi?
  • 0

#6 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 123

Publikováno 30 červenec 2013 - 08:52:14

Samozřejmě myslel jsem fotolaby, ne Tebe, aby to nevyznělo :)))
  • 0

#7 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 30 červenec 2013 - 09:24:53

"Jazýček" z kousku plechu samozřejmě mám :) To s písmenama mezi jsem nevěděl, paní v labu mi tvrdila, že to prostě nejde, že jim to mašina jede na čísla a pokud je to mezi, mám smůlu. A pán uplně poprvé mi vrátil film s tím, že tam nic není. No nic, asi nezbejvá, než je otravovat, dokud se to nenaučí :D

Tak je paní úplně bl... ehm nekompetentní. Jestli máš možnost, choď jinam. A nebo ještě lepší varianta, začni si to dělat všechno sám. Opravdu to není složité.
(Neznám foťák, který by něco takového dokázal, ty čísla totiž před vyvoláním nejsou nijak vidět. Ledaže by existovala norma, která by říkala, jak daleko od začátku filmu začíná číslování. Ale i tak nelze nijak zařídit, aby všechny foťáky na světě fotily stejně.)
  • 0

#8 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 30 červenec 2013 - 12:46:09

No, nevim, jestli na to úplně existuje norma, ale mám pocit, že to všichni výrobci maj umístěný stejně a že už F90x mi sázela na každym filmu snímky stejně.

Každopádně by pomohlo, kdyby se tady mr. AlekiCornski zmínil o tom, kde že by chtěl ty filmy vyvolávat - ono se bez týhle znalosti totiž poněkud blbě radí "jestli někde nemají manuální mašinu" páč nemá úplně smysl radit druhej konec republiky, žejo...
  • 0

#9 AlekiCornski

AlekiCornski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2013 - 23:03:58

Nechápu Tlampačovo arogantnost. Pokud máš špatný den, tak si to řeš jinde a pokud tě topic irituje, tak si ho nevšímej nebo nabonzuj adminovi. K tvé otázce, pokud budu vědět, že mi v Praze vyvolají fotky na pohodu, tak tam nemám problém dojet, ale většina labů funguje v řetězci a mají stejné vybavení, tak byl původně dotaz myšlen. Ostatním děkuji za ochotu. Pokud se mi to podaří vyřešit, podelim se o informace s ostatními, aby se případně dotaz neopakoval.
  • 0

#10 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 30 červenec 2013 - 23:13:37

Hmm... Na arogantnost mám nos a tohle mně za něj netahalo ;-) jinak to byl Lukas_87 - Tlampač je pouze hodnocení podle počtu příspěvků. Každý není natolik mobilní aby je třeba z Aše do Brna.
  • 0

#11 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 31 červenec 2013 - 11:59:26

... většina labů funguje v řetězci a mají stejné vybavení ...

Cool down, bro... Za prvé laby možná fungujou jako řetězce se stejným vybavením, ale v obsluze rozdíly budou. A za druhé: zrovna tady v Praze je x "malejch" samostatnejch labů. Některý lepší, jiný slabší. A pokud teda nemáš problém sem dojet, tak zkus třeba Ultralab nebo Thalia Picta.

Ono by teda vůbec pomohlo víc podrobností. Třeba jestli fotíš ČB nebo barvu... Protože třeba v Thalia Picta volají ČB ručně.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních