tak tady možná je zdroj bublinek.
pokud cívka a tank po smáčedle není DOKONALE vyprané, tak ty zbytky (šlem ze smáčedla) rády vývojku napění.
Dá se to vyzkoušet: nalej do tanku s cívkou 20 st.teplou vodu, zavři jej, pořádně s ním zatřep a tank otevři. Jestli se vytvořila na povrchu a na kraji hladiny pěna, která se okamžitě neztratí, tak jsou tam rezidua smáčedla a vývojka napění celkem bezpečně.
Nevím, jestli jobo tank a cívka snáší horkou vodu, takže nemohu radit, jak to dobře vyprat.
Já už delší dobu (několik let) nikdy smáčedlo do tanku neleju, ale dávám je do samostatného plastového kelímku (na kinofilm stačí ten od půlkilového balení různých salátů či kyselých rybiček
, na svitek trochu vyšší), a film do něj nestrkám s cívkou, ale z otevřené cívky film do té lázně bez doteku ruky "vyklopím", poté chytnu jeden konec filmu, vytáhnu jej, lapnu do druhé pracky volný konec a pak párkrát, celkem asi minutu, film tím smáčedlem protáhnu.
A cívku odložím na rošt schnout ...
Od té doby, co to takto dělám, se mi nestalo, aby mi jakákoli vývojka napěnila. Taky je pravda, že moc zuřivě, jak jsem to viděl v jednom videonávodu na jůtůb, tankem nešejkruji, pokud obracím, tak relativně pomalu, akorát tu první půlminutu či minutu vyvolávacího času obracím intenzivněji.