Přejít na obsah


Fotka

první film do dálkoměru

dálkoměr film začátečník první foto filmem yashica electro 35 přechod z digitálu priorita clony

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
44 odpovědí na toto téma

#1 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 26 srpen 2013 - 20:31:29

zdravím,
předem bych chtěl poprosit o trpělivost s mými začátečnickými dotazy.

jak píši ve svém profilu, jsem šťastným majitelem yashica electro 35 GSN.

přecházím z digitálu ( EVK zrcadlovka Canon PRO1 )

zatím si nacházím infa o tom jak se s tím vlastně pracuje jak co udělat...

.....
na otevření diskuze přidám můj první dotaz jak si myslím že to pracuje a Vás prosím o potvrzení nebo vyvrácení omylu :-))) a nasměrování na manuál :-)

Chápu že je zde priorita clony a čas se dopočítává pomocí automatiky, ale co mě zajímá : jak pracovat s ASA aby se měnil čas expozice... to třeba budu fotit krajinu řekněme ráno s EV 8, clonu nastavím na 8 (EV 6) , ASA budu mít na 100 (EV 0) a čas by se mi měl dopočítat na EV 2 tedy nejspíš na 1/4s... Pokud pohnu s ASA nahoru řekněme na 400 (EV -2) tedy čas se posune na EV 4 tedy 1/15s ?

A ještě dá se automatice kecat? když se fotoaparát snaží dopočítavat čas do průměrné šedé chápu správně že pokud budu chtít snímek podexponovat namířím na něco tmavého nastaví se delší čas třeba 1/30 a po přesunu na to co chci exponovat světlajší scéna - a snímek bude světlejší než kdybych exponoval rovnou původní scénu? A ještě jde vyjádřit zda počítá automatika jen třeba ze středového bodu a nebo zda počítá z celoplošného snímku.

A teď prosím o potvrzení a nebo vyvrácení mého omylu :D


...
k fotoaparátu :
všechny hejblátka a posuvátka vypadají funkční, shází sehnat redukci na baterku, baterku a film.
Zatím jsem fotil na digitální fotoaparáty na EVK zrcadlovce kde většinou už fotím na manuální režim, a kvůli zájmu se posunou na FF a jelikož cenám digitálu zkouším tuto cestu.

Jo ještě jsem chtěl dodat viděl jsem spoustu diskuzí o baterce že se nedaří dostat na původních 5,6v původní rtuťové baterie, a mě se podařilo najít tuto baterii ,,ZA10,,
http://baterie-prima...fikace/#section

...

A teď k tomu proč jsem diskuzy psal hlavně :
z digitálu jsem naučenej ISO co nejmenší kvůli minimálnímu zrnu (ISO 50)
Co by jste mi ale poradili jako první film sem tam se dá sehnat ASA100 , většinou ASA200 co by jste mi ale poradili do začátku?


Tak a teď koukám co jsem sepsal za cumel otázek... ale doufám, že budete vědět v čem mi poradit?
  • 0

#2 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 271 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 38

Publikováno 27 srpen 2013 - 06:40:02

"Pokud pohnu s ASA nahoru" - nepohneš, ASA je daný tím, jakej film do toho nacpeš...

Klidně do toho dej 200 ASA barevnej film, a nech si ho prozatím vyvolat v labu.
A pro začátek raději exponuj přesně, film se chová trošku jinak, než digitální čip. - Hlavně si ale nespecifikoval, co se chystáš foti ;-)

Jinak gratuluji k Yashice a radím - fotit, fotit, fotit...
  • 0

#3 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 27 srpen 2013 - 07:08:11

Díky.

to chápu ASA mám daný podle toho jaký vložím do přístroje.. ale vycházel jsem z toho, že na horní straně přístroje je volič nastavení ASA, který automatice pomáhá s dopočtem času, tedy že clonu nastavím na objektivu... třeba na portrétní f=1,7 a i přes vložený ASA 200 film do přístroje bych přístroji zalhal voličem tím že bych nastavil třeba ASA 1000 ( maximální hodnota ) - tím bych se dostal EV-2 = to znamená že by mi přístoj zvolil místo 1/30 třeba 1/125 aby časem srovnal EV+2

Chystám se fotit portréty, rodinu, zvířata, pak možná trošku stavby a krajinu... ale především
lidi a zvířata.
  • 0

#4 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 393

Publikováno 27 srpen 2013 - 07:53:20

tím, že nastavíš místo ASA200 ASA1000 podexponuješ o 2.3EV a k žádnýmu vyrovnání automatikou nedojde (nejsem si jistý co tím máš na mysli). Změna nastavení citlivosti není nic jiného než korekce expozice (nastavení vyšší citlivosti=minusová korekce, nižší citlivost=plusová korekce).
  • 0

#5 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 577 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 456

Publikováno 27 srpen 2013 - 08:44:00

Nedělej si to hned na začátku zbytečně složitější než je třeba.

Volič ASA na Tvém dálkoměru má možná sice podobnou funkci jako přepínání stejné funkce na tikitálu, ale pro vložený film s pevnou citlivostí to tak docela stejné není.
Pokud si to změníš pro celý film, dá se s tím při následném vyvolávání pracovat a tento postup se docela často využívá (push).
Když si to ale budeš nastavovat různě pro každý snímek na jednom filmu, pak z toho asi ve výsledku moc nebude.

A začneš-li takto, mohlo by se stát, že šťastný majitel yashica electro 35 GSN svůj přístroj zanedlouho odloží ...
Ale může být, že víš proč do toho takto chceš jít.
Přesto bych doporučil prvních několik filmů nafotit a následně zpracovat obvyklou přímočarou cestou, především také proto, abys zjistil zda je tvůj dálkoměr v dobrém stavu.
No a ono nafotit je jedna fáze, možná ta nejsnazší.
  • 0

#6 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 577 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 456

Publikováno 27 srpen 2013 - 08:55:39

Ještě možná k té volbě filmu a ISO. Snad bych doporučil něco s ISO400. Bude s ním trochu více prostoru při těch tématech, která máš před sebou. Pro zvířata a lidi v pohybu pro ISO100 je potřeba dost světla a to není vždy. Pokud půjdeš na stavby krajinu (se stativem), pak ta stovka je fajn.

A o zrno se nestrachuj.

Přeju hodně zdaru
  • 0

#7 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 524 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 818

Publikováno 27 srpen 2013 - 09:52:48

Díky.

to chápu ASA mám daný podle toho jaký vložím do přístroje.. ale vycházel jsem z toho, že na horní straně přístroje je volič nastavení ASA, který automatice pomáhá s dopočtem času, tedy že clonu nastavím na objektivu... třeba na portrétní f=1,7 a i přes vložený ASA 200 film do přístroje bych přístroji zalhal voličem tím že bych nastavil třeba ASA 1000 ( maximální hodnota ) - tím bych se dostal EV-2 = to znamená že by mi přístoj zvolil místo 1/30 třeba 1/125 aby časem srovnal EV+2


citlivost na voliči ASA si pro začátek nastav na hodnotu nominální citlivosti filmu, který strčíš do foťáku, a nehejbej s ním, dokud nezaložíš jiný film. Film není digisenzor+procesor, film má jen určitou expoziční pružnost (vesměs každý jinak), a dál už je to vyšší dívčí, jak vyvolávat film přeexponovaný a podexponovaný, abys z toho dostal, co je potřeba (ale i malé holky to zvládnou, pokud mají mozek na svém místě).
dále jak praví Luzji...

Doporučuju info hledat v "začátečníkově školce" a nekomplikovat si hlavu srovnáváním, co jsi jak dělal s digitálem...

(posílám ti interní zprávu)
  • 0

#8 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 27 srpen 2013 - 10:52:37

podrobněji se budu ptát doma...

zatím se zeptám "
Jde nějak ověřit kvalita fotoaparátu ( vybráním nějaké konkrétní expozice )?
Co bych neměl napoprvé zapomenout vyfotit?

Četl jsem o tom, že je dobré si vzít notes a zapisovat ke každé fotce :
co jsem fotil jaké bylo počasí ( typ světla ) a co jsem na fotoaparátu nastavil, abych věděl pro příště čím posunout jinam.

Zatím díky za reakce a tipy ( soukromou poštu jsem četl a nejspíše využiji - ozvu se večer )
  • 0

#9 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 27 srpen 2013 - 12:49:49

Hlavně nezapomeň sundat krytku objektivu, to se u dálkoměru rádo stane. Typické závady jsou "Pad of Death" (dohledej si), špatně seřízený dálkoměr, špinavý hledáček, vyschlý kondenzátor (dává kratší časy=podexpozice), nefunkčnost při dlouhých časech (cca od 1 sec - závěrka zůstane otevřená, nezavře se po uplynutí času), prasklá hlavní pružina závěrky. Kromě dvou posledních je vše opravitelné. Vyzkoušej si správnou expozici při různých světelných podmínkách, správnost ostření (shodu skutečného zaostření s dálkoměrem) na blízko i na dálku.
  • 0

#10 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2013 - 19:40:48

Krytku objektivu bohužel nemám musím někde schrastit, a ještě chci zkusit sehnat přechodový ND filtr 8, pak mi ještě shází pouzdro.

Jinak jsem jsem zkoušel to zaostřování (naprázdno) a vydím jak se pusunuje zvojený obraz po vodorovné linii až ke zdvojení obrazu.

ještě se zeptám na objektivu je B, AUTO, BLESK .... B=bulb? (fotí tak dlouho jak držím spoušť? nemám totiž manuál a český jsem někde neviděl)
  • 0

#11 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 28 srpen 2013 - 20:54:37

Ano, rezim B drzi zaverku otevrenou po dobu stisknuti spouste. Jeste jeden takovy maly trik pro manualni expozici, pri nastaveni pro polohu "blesk" je nastaven fixni cas 1/30s a zbytek muzes regulovat clonou. Mas teda sice k dispozici jen ten jeden cas, ale nekdy se to muze hodit vedet...
  • 0

#12 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 29 srpen 2013 - 05:50:54

jj díky to se určitě hodí... dá se vůbec ještě dneska sehnat blesk na tento fotoaparát?
  • 0

#13 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 271 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 38

Publikováno 29 srpen 2013 - 06:38:12

Měl by ti fungovat jakýkoliv starší blesk se středovým kolíkem v patici.
  • 0

#14 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 30 srpen 2013 - 10:56:42

Jinak jsem jsem zkoušel to zaostřování (naprázdno) a vydím jak se pusunuje zvojený obraz po vodorovné linii až ke zdvojení obrazu.

To znamená, že funguje dálkoměr, ale ne, že je ve shodě se skutečným zaostřením objektivu na film. Dálkoměr je na objektivu nezávislý, je tam jen mechanické spojení.
  • 0

#15 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 31 srpen 2013 - 11:27:06

Domluvil jsem si, že se zastavím ve fotoškoda, že přístroj prohlédnou, než budu něco nakupovat, bohužel se tam dostanu až přespříští pátek kvůli časové vytíženosti v práci...

takže s přívalem dalších dotazů budu pokračovat nejspíš až poté zatím hledám články jak s tím fotit, atd...
  • 0

#16 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 428

Publikováno 31 srpen 2013 - 11:41:44

Jak jsi na tom cizojazyčně?
  • 0

#17 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 1 září 2013 - 17:11:46

Právě že prachbídně, ale občas mi pomůže strejda google.
Takže brouzdám a vzadím to vždy do překladače.
  • 0

#18 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 13 září 2013 - 20:07:07

Tramtada da a začínáme fotit.
Konečně jsem se dostal do foto škoda.
koupil jsem adaptér, baterku a film poradili mi barevnej a 400 ( barevnej, abych viděl zda fotí kvalitně a zaostřuje jak má )
+ se mi podařilo koupit brašna yashica.

Ale mám problém, nalomilo se mi kolečko, které drží páčku přetáčení a drží jen na kousku viz foto.
Nevíte někdo jak vyřešit ( jde to někde sehnat nebo je zde někdo kdo by věděl co s tím? )
Vložený obrázek

Jinak fotoaparát signalizuje šipkami jak v hledáčku tak na těle pod(pře)exponování, takže snad to bude fotit dobře :).
  • 0

#19 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 20:50:56

Jedine jestli někdo nemá nákou na díli. vechny ostatní řešení budou špatne.

A pak bacha ,at se nepořežeš o negativ.
  • 0

#20 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 13 září 2013 - 21:31:00

Napadlo mě různé lepení atd, ale vše bude hnusný a nejspíš stejně pouze dočasné řešení.

Ještě se zeptám k vyvolání co mám zvolit na první film ( lesk / mat ) šíři ( 9 nebo 10 ) tušim že nejspíš zatrhnout neupravování snímků?
  • 0

#21 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 21:48:13

Dal bych lesk bez uprav a větsí treba ,13x18 sou hezký.
Ale voni ti to stejně zdigitalizujou a bude to voprdu. :mrgreen:
  • 0

#22 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 13 září 2013 - 22:00:49

A když bych chtěl později z negativu dělat fotky sám dostanu od nich negativ automaticky?
A bude znovu použitelný? Později pokud to půjde bych si zkusil vyvolání i sám, budoucí tchán má zařízení pouze dokompletujeme dokoupíme chemii a myslím že by měl být použitelný.
  • 0

#23 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 22:17:42

Negativ je vječný. Jestli ti ho nedaj nebo bude nak poškozený, tak jim rozmlat pult krumpáčem, běž jinam a kup ci ČB Fomu
a dopras si to sám. To ne jejlepši. :mrgreen:
Vubec se neboj ze něco pokazíš, protože se to stane tak jako tak. Votevři si jakoukoli starou knihu o čb fotografii tam to všechno je moc vo tom nepřemejšlej a uvidíš že to pude.
  • 0

#24 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 322 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 240

Publikováno 13 září 2013 - 22:26:18

Jo, negativ dostaneš automaticky. Použitelný je neomezeně, dokud si ho nějak nezničíš (pozor na poškrábání, otisky prstů a prach). Já bych doporučil ještě zašktrnout JEN DOBRÉ, ušetříš nějakou kačku tím, že nebudou dělat ty úplně nepovedené (neostré a hodně špatně exponované).
Akorát bych tě chtěl upozornit, že vyvolávání barevných fotek je náročnější než černobílých, tak jen aby sis nedával pro začátek zbytečně vysoké cíle :)
  • 0

#25 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 524 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 818

Publikováno 13 září 2013 - 22:32:44

p

Jo, negativ dostaneš automaticky....

... pokud do těchto končin ještě nedorazila novinka, kterou už aplikují druhým rokem některé fotolab-řetězce v USA... "film převezmeme k vyvolání, zašleme do centrální fotolaboratoře, vyvoláme, naskenujeme a druhý den vám pošleme CD se skeny a k tomu obálku fotek ve vámi zvoleném formátu. Film ekologicky zlikvidujeme, neb náklady na zaslání zpět jsou příliš vysoké a stejně by vám byl k hovnu, neboť vám z toho fotku nikdo už optickou cestou neudělá."
  • 0

#26 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 22:43:21

Maj v USA krumpáče?
  • 0

#27 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 13 září 2013 - 22:50:12

Jj to už jsem se dočetl že fotky doma v začátcích určitě ČB. Teď jsem našel tyhle videa... ... je to tak jak popisuje nebo něco děláte jinak ( nemyslím tím jestli nejdřív bouchnete a pak otočíte) ale spíš celkový postup a časy co uvádí. Jo a to jak dává vlažnou vodu to dá jen před vývojkou? pak už je teplota jedno jaká? myslím od 10-25st. Kolik vlastně vyjde náklad na fotku doma? předpokládám že vývojku a ustalovač mám na víc filmů, ale dá se říct že třeba 1 film mě vyjde třeba na 400? Nebo může mi sem někdo nastřelit cenu ( myslím toho co se dokupuje chemie a papíry ) nebo kde třeba nakupujete?
  • 0

#28 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 13 září 2013 - 22:57:01

maj
http://www.armyprode...krumpac-us-army
  • 0

#29 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 23:02:56

Hm...má nákou krátkou násadu. ale asi by fungoval.
  • 0

#30 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 13 září 2013 - 23:09:06

Jinaáč Neg proces Vývojka přerušovač(voda) ustalovač praní, držet stálou teplotu(20)
Když si koupíš všechno vod Fomi časi se dočteš na vývojce i na filmu.
Nehledej v ton žádný složitosti.

V pozitivním procesu to hlavne neměj studený pod20 papír volej dvě minuty...
  • 0

#31 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 322 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 240

Publikováno 14 září 2013 - 12:03:24

p


Jo, negativ dostaneš automaticky....

... pokud do těchto končin ještě nedorazila novinka, kterou už aplikují druhým rokem některé fotolab-řetězce v USA... "film převezmeme k vyvolání, zašleme do centrální fotolaboratoře, vyvoláme, naskenujeme a druhý den vám pošleme CD se skeny a k tomu obálku fotek ve vámi zvoleném formátu. Film ekologicky zlikvidujeme, neb náklady na zaslání zpět jsou příliš vysoké a stejně by vám byl k hovnu, neboť vám z toho fotku nikdo už optickou cestou neudělá."

:shock: :cry:
Chybí tu zvracející smajlík :(
  • 0

#32 ploci

ploci

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 818 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 128

Publikováno 14 září 2013 - 12:10:48

Myslím, že bychom měli vytvořit jednotnou frontu pracujících fotografů proti U.S. labům :-P
  • 0

#33 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 14 září 2013 - 18:09:24

Hm...má nákou krátkou násadu. ale asi by fungoval.

To je krumpáč vzor karabina.
  • 0

#34 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 14 září 2013 - 18:12:14

Ale mám problém, nalomilo se mi kolečko, které drží páčku přetáčení a drží jen na kousku viz foto.
Nevíte někdo jak vyřešit ( jde to někde sehnat nebo je zde někdo kdo by věděl co s tím? )
Vložený obrázek

Jinak fotoaparát signalizuje šipkami jak v hledáčku tak na těle pod(pře)exponování, takže snad to bude fotit dobře :).

A pochopil jsi, že ta páčka je vyklápěcí?
Jestli to máš opravdu ulomené, asi bych převíjecí páčku na YE někde našel. Není zlomená osička?
  • 0

#35 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 14 září 2013 - 18:18:42

Jj to už jsem se dočetl že fotky doma v začátcích určitě ČB. Kolik vlastně vyjde náklad na fotku doma? předpokládám že vývojku a ustalovač mám na víc filmů, ale dá se říct že třeba 1 film mě vyjde třeba na 400? Nebo může mi sem někdo nastřelit cenu ( myslím toho co se dokupuje chemie a papíry ) nebo kde třeba nakupujete?

Vyvolání ČB filmu tě při rozumném postupu vyjde někam okolo 10 Kč. Fotky (zvětšeniny) tě můžou vyjít libovolně draho, záleží jak budeš náročný.
Barevný film se dá docela dobře vyvolávat doma. Dělat doma barevné zvětšeniny je dosti náročné, zejména kvůli barevnému vyvážení. Ne že by to nešlo, ale není to zábava pro začátečníka.
  • 0

#36 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 15 září 2013 - 15:31:41

Jo jo to chápu osička vyklápěcí páčky je v pořádku, ale jaksi uložení osičky je v prde..

Vložený obrázek

A nevím co vše je potřeba neměl jsem to ještě rozebrané, ale tuším že je to celek až dolu k filmu jako jeden díl potřeba sehnat asi nový.
  • 0

#37 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 16 září 2013 - 09:49:10

Není to jeden díl. Sestava kličky je našroubovaná na ose vidlice, která zasahuje do kazety. Tobě stačí sestava kličky, osa s vidlicí bude v pořádku. V sekci Soubory je servisní manuál pro Yashicu Electro, tam bys to měl najít.
  • 0

#38 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 16 září 2013 - 16:06:08

A tento díl by jste čistě náhodou mezi náhradními díly nenašel? :( já vůbec nevím kde bych ho měl shánět. zkoušel jsem ebay a nenašel jsem nic kloudného. jen celé tělo fotoaparátu.
  • 0

#39 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 444 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 16 září 2013 - 17:59:49

Našel jsem, ale jen černou. Jestli to chceš, napiš mi adresu (do SZ).
  • 0

#40 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 16 září 2013 - 21:25:04

černá taky dobrá, budeš to moct vydávat za ojedinelí, zběratelsky velmi cenný model.
  • 0

#41 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 17 září 2013 - 21:29:05

jj super cokoli lepší než nic :o) jen co dofotím, tak zkusím namontovat nový komponent :)

tak zatím nafoceno 15 snímků... a musím naplánovat nějaký foto výlet po okolí.
  • 0

#42 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 20 září 2013 - 19:50:57

Tak kolečko dorazilo, teď ,,docvakat,, film a vyměnit. :o)
  • 0

#43 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 20 září 2013 - 22:08:21

napráskej to zvokna!
  • 0

#44 JirKrato

JirKrato

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationBrandýsek, u Kladna
Reputace: 0

Publikováno 21 září 2013 - 05:05:26

nnn to by bylo jako jít hrát bedny :o) já si to užívám, by jste měli vidět ty pohledy lidí když tohle začnu vytahovat na ulici, že začnu fotit, ještě když k tomu přidám to pomalé vyndavání z brašny abych nedomrv.. to rozbitý kolečko :o) docela se vnitřně řežu smíchy :D
  • 0

#45 AidamS

AidamS

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 233 příspěvků(y)
  • LocationBroumovsko
Reputace: 55

Publikováno 22 září 2013 - 19:47:09

jsi na dobré ceste...
  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:dálkoměr, film, začátečník, první foto filmem, yashica, electro 35, přechod z digitálu, priorita clony

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních