Přejít na obsah


Fotka

Infra na planfilmy


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
24 odpovědí na toto téma

#1 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 prosinec 2013 - 15:39:07

Fotografujem na svitkový infra film Rollei 400 s Mamiyou 7 celkom úspešne ale rád by som v budúcom roku
fotografoval na planfilmy 4x5 inch. Len neviem či nebude svetlo prepúšťať cez mech. Má s tým niekto skúsenosti?
Vďaka za korektné odpovede.
  • 0

#2 DarksomePhotography

DarksomePhotography

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
Reputace: -17

Publikováno 5 prosinec 2013 - 15:42:36

Z jakého materiálu měch je ?
  • 1

#3 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 prosinec 2013 - 18:10:28

Mechy sú originálne na Sinar. Je ich viacero - klasický harmonikový a širikouhlé. Materiál vyzerá ako guma (u širokouhlých). Neviem či niekto fotografuje na infra planfilmy 4x5 inch.
  • 0

#4 DarksomePhotography

DarksomePhotography

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
Reputace: -17

Publikováno 5 prosinec 2013 - 18:15:27

Guma infračervené záření rozhodně nepropouští. Řešil se zde kdysi problém s plátěnými závěrkami, ale ani tam se nepotvrdilo, že by v tomto ohledu byly problematické.
Přece jen, je to infra, ne rentgen...
  • 0

#5 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 prosinec 2013 - 20:14:22

Vďaka za názor. Myslel som si to tiež, len som si to chcel overiť. Bola by škoda kúpiť krabicu 50 ks planfilmov a potom z toho by nič nebolo.
  • 0

#6 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 5 prosinec 2013 - 22:33:14

přeju hodně štěstí, ještě jsem se k infra neodhodlal (krom jednoho ne příliš úspěšného pokusu před lety). U VF ale vidím jeden dosti zásadní zádrhel a to je přesné zaostření. Ostatní systémy mají značku pro IR, na VF nic takového samozřejmě není.
  • 0

#7 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 274 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 6 prosinec 2013 - 15:06:34

chce to clonit a to jako ze hodne, idealni je podivat se na largeformat, tam jsou na to urcite temata..
  • 0

#8 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 6 prosinec 2013 - 15:42:37

V zaostrení nevidím problém. Pri clone napr. 16, hĺbka ostrosti je dostatočná a osvitový čas okolo 1 sek,. samozrejme zo statívu nehrá rolu.
A čo vyvolanie planfilmu? Je lepší systém Jobo expert 3010 ale za cenu cca 300 € alebo YanKee (alebo obdobný)? Má niekto praktické skúsenosti?
  • 0

#9 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 6 prosinec 2013 - 18:12:17

když myslíš... dle mé zkušenosti ale sebevětší zaclonění blbé zaostření nezachrání. V některých případech dokáže "zamaskovat", ale je to pořád špatně zaostřený a z toho pramení ztráta mikrokontrastu a tonality. Při zvětšování, když ostřím mikroskopem (takovej ten bílej plastovej Kaiser), se často nestačím divit jak to mám rozmazaný. Na běžných zvětšeninách se to většinou neprojeví. teda jak kdy.

Vyvolávací tanky - Jobo 3000 někde zmiňoval Pavel_P, osobní zkušenost mám akorát se serií 2500.
  • 0

#10 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 113 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 180

Publikováno 6 prosinec 2013 - 19:06:37

někde jsem tuším že četl, že odchylka je relativně stejná pro ir zaostření od normálního. pak by to nemusel být takový problém. ale možná že si jen myslím, že jsem to kdesi četl... nicméně nejspíš na tom něco asi je
  • -1

#11 Flaizer

Flaizer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)
  • LocationOrlické podhůří
Reputace: 254

Publikováno 6 prosinec 2013 - 20:59:31

A to jste temnokomorníci, fotografové od fochu a nevíte, že skoro každý každý objektiv (až na vyjímky) do kterého nebyla cpána elektronika a má pouze UV ochrané vrstvy má na stupnici zaostřování červenou čárku vedle hlavní, obvykle bývá ta čárka směrem k nekonečnu, nebo také bývá červeně označena jedna clona smerem k nekonečnu, někdy je čárka označována také R... já to mám kromě dvou širokých 35 a 37mm skel na všech (Mir a Revuenon jsou vyjímky), třeba u Vivitara tam jsou znázorněny clony pro orientaci v HO a jedna ryska z jedné strany má polovinu červenou čárku, u Tesara jsou na stupnici clony čísilka bílá akorát 4 je červená, to také znázorňuje ostření pro infra, pak je tedy jednoduché si tohle vzít, zaostřit si podle viditelné potřeby, kouknout na to a ten bod posunout k červené značce a je zaostříno na infra....

To mne připomělo, konečně jsem nedávno sehnal tm.červený filtr a těším se až bude lepší počasí, založím Fomapan 400 a půjdu ven kouzlit, takže se musím řídit stejným pravidlem při ostření jako u infra, ale mám to jednoduší, páč všechna moje pentaxí skla mají zmíněnou risku... mimochodem, viděl jsem pár snímků Fomapan 400 na Infra a není to špatné, lepší bude opravdu tm.červený filtr, juj, už ses těším...

Jinak měch musí být od UV ač po Infra nepropustný, jinak by to zajisté ovlivnilo expozici, přeci než se nastaví a zaostří tak by se film vesele osvítil a to je tedy vysoce nepravděpodobné, tedy pokud někudyma dovnitř nefouká...
  • 0

#12 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 471

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:06:24

No ty si ale šikovný mudrlant. Už jsi někdy viděl VF objektiv? A jak se sním vrtí při zaostřování?
  • 1

#13 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 998 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 190

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:11:03

Flaizere, jen některé to mají. Tessar, Triotar, od CZJ z padesátých let to nemají, Helios 44-2 taky ne, to nejsou zas tak ojedinělé objektivy. Navíc je to jen jedna vlnová délka, ale to by bylo potřeba ověřit, jaká konkrétně u toho kterého výrobku.
  • 0

#14 Flaizer

Flaizer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)
  • LocationOrlické podhůří
Reputace: 254

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:12:58

nepochopil, tedy si vzít nějaký do ruky padnoucí zrcadlový přístroj, podle něho zaostřit, přeostřit na IR a kouknout kam se to přeostřilo a na to ostřit pak ve VF :rolleyes: popřípadě jednodušeji do teho lehce ťuknout, tedy když se ostří normálně na 10m na IR to bude 8m a podobně...
  • 0

#15 samusko

samusko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 435 příspěvků(y)
Reputace: 131

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:23:02

ehm, bzencak ma pravdu.
  • 0

#16 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 998 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 190

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:24:24

nepochopil, tedy si vzít nějaký do ruky padnoucí zrcadlový přístroj, podle něho zaostřit, přeostřit na IR a kouknout kam se to přeostřilo a na to ostřit pak ve VF :rolleyes: popřípadě jednodušeji do teho lehce ťuknout, tedy když se ostří normálně na 10m na IR to bude 8m a podobně...


Když alchymista "Honza Skoták" v Císařově Pekařovi leje a sype v kuchyni různé dobroty (rum, morfin...) a odměřuje odhadem, kolik se tam čeho vejde, pořád používá vědečtější postupy, než lehké ťukání do optické soustavy. Popřemýšlej nad tím.

Tady je debata o tom, jak si zlepšit zaostřování (zaměřování), někdo tu přijde s cloněním (použijeme brokovnici a ono to ten terč zasáhne i bez míření) a proti tomu tvoje ťukání (namířím na terč jinou puškou, zapamatuju si, kam mířím, vezmu tu první, odhadnu, střílím)...
  • 0

#17 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 430

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:28:28

Dám sem scan z chytré knížky. Ale až v pondělí.
  • 0

#18 samusko

samusko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 435 příspěvků(y)
Reputace: 131

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:35:05

myslim ze chapem ako to Flaizer mysli.

Zoberem zrkadlovku, zaostrim na objekt, upravim na IR preostrenim a znova kuknem cez zrkadlovku kam sa bod[miesto,hranica,etc.] zaostrenia posunul. Potom zaostrim VF na ten novy bod.

myslim ze to takto moze fungovat.
  • 0

#19 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:48:34

Vývojnice 3010 je jen pro rotační vyvolávání. Pokud si s VF začínáš teprve hrát, doporučuji řešení, po kterém ještě občas rád sáhnu. Vývojnice Plastimat (Jobo je nižší, takže opravdu jedině Plastimat) necháš jen středovou tyčku a připravíš si 4 plany a 4 gumičky. Vezmeš ve tmě plan, přehneš ho emulzí dovnitř do takové ruličky a zajistíš gumičkou. To samé se všemy plany a rozmístíš je kolem tyčky. Zavřeš a normálně vyvoláš. Vývojnice musí být úplně plná. Je to velmi jednoduchý a velmi bezpečný způsob volání...
  • 0

#20 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 85

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:48:42

Ach jo, co tak narvat ten planfil (tedy pokud se IR filmy ještě v tomhle formátu dělaji) do kazet a udělat si pár zkušebních cvaku s různým zaostření (stejnak je to na krajinku, tak jde o to najít, co je nekonečno). Přitom si vést poznámky a správně číslovat kazety, nepomotat to v komoře při vyvolání a pak nakontaktovat, vyhodnotit. No a pak už se ví jak ten konkrétní VF objektiv ostří.
  • 0

#21 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 430

Publikováno 6 prosinec 2013 - 21:54:37

Máte to v souborech.
  • 0

#22 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 prosinec 2013 - 14:47:29

Ešte k tomu ostrení na IR. Ak pri normálnom dennom svetle fotografujeme na film alebo digi, tak pri nejakom širokouhlom objektíve môžeme mať napríklad pri clone 16 hlbku ostrosti od cca 3 m do nekonečna so stredom niekde okolo 6 m. Ak budeme fotografovať na infra, tak posun hĺbky ostrosti nehrá žiadnu rolu (dokiaľ nefotografujeme na blízku vzdialenosť, resp. s otvorenou clonou). Doteraz som nafotografoval asi 50 svitkových filmov na infra (celkom úspešne) a nikdy som zvlášť neriešil problém s ostrosťou a následne s hĺbkou ostrosti, ak som clonil na vyššie hodnoty.
  • 0

#23 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 prosinec 2013 - 14:58:00

když myslíš... dle mé zkušenosti ale sebevětší zaclonění blbé zaostření nezachrání. V některých případech dokáže "zamaskovat", ale je to pořád špatně zaostřený a z toho pramení ztráta mikrokontrastu a tonality. Při zvětšování, když ostřím mikroskopem (takovej ten bílej plastovej Kaiser), se často nestačím divit jak to mám rozmazaný. Na běžných zvětšeninách se to většinou neprojeví. teda jak kdy.

Vyvolávací tanky - Jobo 3000 někde zmiňoval Pavel_P, osobní zkušenost mám akorát se serií 2500.

Nemôžem súhlasiť s Vašim názorom, že sebavačšie zaclonenie zaostrenie nezachrání. Ten znížený mikrokontrast a tonalita súvisí s niečim iným.
  • 1

#24 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 7 prosinec 2013 - 20:46:02

A s čím tedy souvisí, pane?
  • 0

#25 Freelance

Freelance

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 prosinec 2013 - 11:25:57

To by sa musel najskôr zadefinovať "mikrokontrast". Samozrejme, že pri vysokých clonových číslach sa znižuje kontrast a aj rozlíšenie obrazu, čo však pri clone 11, resp. 16 na stredný formát neplatí. Pri VF, kde svetelnosť objektívov je okolo 5,6 - 11, tak optimálna clona je 22- 32. Ako tu už niekto písal, tak tí ktorí fotografujú na VF vedia, že ostrenie sa nerobí otáčaním prstenca objektívu ale posunom mechu. Ak by som chcel presne robiť prepočet na každý objektív, tak by som z toho asi zblbol. Ešte netreba zabúdať, že pre každý Infra film o rôznej vlnovej dĺžke by sa musel robiť iný prepočet. Našťastie Infrafilm 4x5" robí, pokiaľ mi je známe, už len Rollei. Maco a Konika už s tým skončili.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních