Přejít na obsah


Fotka

Leningrad 6


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
20 odpovědí na toto téma

#1 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 21:57:01

POMOC!

 

Jsem zmaten, prosím o pomoc zdejší zkušené harcovníky. Mám dva expozimetry, oba naměří stejnou hodnotu 18,5 Ev, oba mají nastaveno ISO 200 ale každý ukazuje jiné výsledky viz obrázek. Když to porovnám s D90, pak správně jsou časy/clony z Weimar.

Když jsem se díval na obrázky Leningradu 6 na netu, zda jen nejsou špatně nějak poskládána kolečka na sebe, tak je to tam stejně. A na Weimar je to taky správně i dle manuálu.

Děkuji.

 

PS: Já z toho snad dnes ani neusnu :smile:.

Přiložený soubor (y)


  • 1

#2 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 22:13:07

A s touto tabulkou nesedí ani jeden expozimetr:

http://cs.wikipedia....ce_(fotografie)

A ještě jsem zjistil, že je mezi nimi rozdíl 2,5 Ev.


  • 0

#3 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 22:24:55

Nebo mám nakalibrovat ten Leningrad 6 dle jeho kolečka? Je pravda, že má max. 20 Ev a Weimar má 22 Ev, což by odpovídalo i posunu zhruba o těch 2,5 Ev.

Jen se mi nezdá, že si každý výrobce ty hodnoty dělá dle sebe a že se nedrží nějaké společné stupnice/hodnoty.


  • 0

#4 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 525 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 446

Publikováno 12 březen 2015 - 22:38:39

Já bych poradil -  Leningrad odložit na poličku a v klidu se vyspat. Zítra popadnout toho Weimara, pokud je u něj dojem že ukazuje slušně a vyrazit fotit. 

Potřebuješ dva expozimetry abys je mohl porovnávat a nebo stačí jeden k ruce pro focení ? 


  • 0

#5 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 601 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 522

Publikováno 12 březen 2015 - 22:42:23

To cislo, na ktore ukazuje analogova "strelka" nie je u kazdeho expozimetru absolutne EV cislo. Teda to, co si pomocou tych logaritmov spocitas.

EV ber iba ako relativnu hodnotu. Vzdy si hovor - o kolko EV je to svetlejsie? Absolutne hodnoty ta nemusia zaujimat. Nie, pokial si sa rozhodol (tak ako ja) ignorovat posetilu snahu vyrobcov stredoformatovych aparatov zaviest nastavenie expozicnych hodnot jednou jedinou packou.

Pre teba je dolezitejsie, ze oba expozimetre ukazuju pri (povedzme) 24 DIN clonu 8 pre cas 1/500s. (Alebo akykolvek iny odpovedajuci expozcny variant.)

Ak vysledok nieje totozny, potom jeden, alebo druhy, pripadne oba expozimetre uz nemeraju spravne. Moze sa dokonca stat, ze pre nejaky rozsah expozimeter meria spravne a pre nejaky rozsah sa vyrazne odlisuje.

Preto treba kazdy expozimeter overit a pripadne sa naucit rozdiely.

Ak expozimeter vykazuje rozdiel oproti skutocnosti 1 clonove cislo, da sa s tym zit.


  • 1

#6 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 028 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 242

Publikováno 12 březen 2015 - 22:57:00

no mě ty obrázky přišly jako slovní úloha za tři body, ale nelenil jsem a došel pro jeden starý werralux a porovnal s několikaletým gossenem

podle mě ty stupnice musí být stejné, když dám citlivost 200 a naměřím osvitové číslo 16, na obou (všech stupnicích) bych měl odečíst stejnou hodnotu a sice 1/1000 na f8

že by nějaký výrobce osvitovým číslem - třeba 16 - myslel jinou hladinu osvětlení? 

to je nějaká záhada


  • 0

#7 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 601 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 522

Publikováno 12 březen 2015 - 23:06:00

Pozri na prilozeny obrazok oboch expozimetrov. Pri nastevni 24DIN a nastveni cilsa 181/2 davaju odlisne expozicne hodnoty. A tie vobec nesuvisia s vypoctami uvedenymi na wikipedii. ALebo zle vidim?

Moj Sekonic napriklad vobec cislo 181/2 nema a stupnica nie je linearna. Ukazuje totiz hodnoty v footcandelach, co je inak pre mna absolutne nepouzitelna hodnota.


  • 1

#8 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 13 březen 2015 - 07:56:50

Keko díky, asi máš pravdu, že to jsou nějaké relativní Ev hodnoty a to číslo je mi stejně jedno, stejně mě zajímá čas a clona při daném ISO. Tedy musím nakalibrovat každý jinak a ne stejně potažmo rozdílem 2,5 Ev od sebe.

Díky, večer se na to vrhnu.


  • 0

#9 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 445 příspěvků(y)
  • LocationSlanej Vrch 326m n.m. ( vleže )
Reputace: 321

Publikováno 13 březen 2015 - 10:07:31

Vážení kolegové, k a ž d ý exposimetr je kalibrován střední šedou 18%. Kalibrace této hodnoty se liší u přístrojů SEKONIC 398L, jež vycházejí z jiné normy. Před nějakým časem se mi dostal do rukou Weston Master. Rozdrbané kožené pouzdro k mému překvapení ukrývalo zcela funkční přístroj i s originálním návodem. Přesto-že se jedná o selenový exposimetr, v porovnáním s Gossen Profi-Six, Gossen MasterSix, které jsou po vyčištění a kalibraci v servisní dílně Fy.Gossen opatřeny zkušebními protokoly s údaji testu korekcí a v porovnání s Pentax Spotmeter III s dělenou analogovou stupnicí s dvěma rozsahy měření nejsou v kalibraci výrazné rozdíly. Vše záleží na poučeném způsobu praktického měření. Pokud se pohybujeme v hladinách velmi nízkých hodnot osvětlení a vyžadujeme v kombinaci s konkrétním filmem a s tím neoddělitelně svázaným procesem jeho zpracování přesné výsledky, je tak nezbytné posuzovat i obrazový kontrast osvětlení scény. Zejména při práci s VF kamerou je nezbytné správně dopočítávat opravnou korekci pro délku a ztráty osvětlení související s délkou výtahu měchu a vše předem otestovat nejlépe za pomoci kalibrovaného klínu formátu 4x5" před testovacím filmem. Trocha trpělivosti a pečlivých poznámek ušetří následnou nejistotu a ztráty na cenném fotografickém materiálu a zpracovatelských lázních. Jednoduchý test lze provést i s šedou plochou odrazivosti 18%, kterou umísťujeme postupně do různých hladin osvětlení. Kvalitní přístroj pro kontrolu osvětlení ukáže odchylky naměřených hodnot. Vzít šroubovák, a začít točit kalibračními trimry uvnitř s vizí, že nastavím

exposimetr správně považuji za krok vysloveně diletantský, podobně, jako když by si majitel otevřel své klasické mechanické hodinky a začal nastavovat vratnou pružinu tzv."nepokoje" bez kalibračního stolu pro kontrolu impulsů. Ve vzácných případech může dobře skladovaný selenový exposimetr meřit i po letech přesně. Diletantský přístup je sice adrenalinovou kratochvílí, ale pokud se Vám Karfíku jedná o fotografickou aktivitu, nesoucí po nezbytném čase věnovaném zvládnutí celého řetězce postupných úkonů, považuji za nerozvážnou ztrátu dnes tak drahocenného volného času.

S pozdravem a přáním Vašeho všeobecného fotografického pokroku: "Starý Jezevec" Erik


  • 4

#10 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 047 příspěvků(y)
Reputace: 219

Publikováno 13 březen 2015 - 11:42:50

Erik Kurach
Zajímavé! Ke svému Sekonicu 398L jsem dostal i papír, na kterém byly vyznačeny odchylky v měření (pro různá osvětlení) a podepsal je nějaký pán s japonským jménem. Je podivné, že i když mám tento expozimetr více, než 30 let, měření se naprosto shodují s Gossenem Stalite a Pentax Spot-digi. Ba Čím se liší kalibrace S 398L ?
  • 1

#11 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 445 příspěvků(y)
  • LocationSlanej Vrch 326m n.m. ( vleže )
Reputace: 321

Publikováno 13 březen 2015 - 12:13:00

Vážený kolego, Pentaxisto, kalibrační konstanta Sekonic Studio DeLuxe L-398A má pro nástavec Lumisphere kalibrační konstantu C=340, která je nastavitelná adjustovacím šroubkem na zadní straně těla přístroje. Pro Lumidisk je hodnota kalibrační konstanty jen C=250. Lumidisk je mohem přesnější při měření poměru kontrastu osvětlených ploch, než Lumisphere, kde je část kulové plochy, zejména při nízkém úhlu bočního osvětlení na protilehlé straně od zdroje částečně zastíněna a tudíž ovlivňuje také výslednou přesnost měření. Je proto důležité nastavovat přesně kalibraci odděleně pro Lumidisk a Lumisphere na NULU!

Kalibrační konstanta pro Sekonic Studio DeLuxe platí pro odraznost K=12,5 a nepatrně se liší od běžné kalibrační hodnoty plochy 18%. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#12 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 13 březen 2015 - 12:46:39

Milý pane Jezevče, už nyní je mi jasné, že jsem ty expozimetry rozdrbal na ultimo, ale když mě to baví, ale je pravda, že už nad tím trávím celý týden a žena mi nadává, že se nevěnuji více jí. Asi poletí do popelnice (expozimetry ne žena) a bude doexponované. Vezmu nádherný Metra Exposimet a něco z toho vždy vypadne!

A nebo se třeba jednou plácnu přes kapsu a koupím nějaký kvalitní a funkční expozimetr, stejně asi jiná cesta neexistuje.


  • 0

#13 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 445 příspěvků(y)
  • LocationSlanej Vrch 326m n.m. ( vleže )
Reputace: 321

Publikováno 13 březen 2015 - 12:52:12

Milý kolego, Karfíku, naprostý souhlas. Spolehlivý, přesný exposimetr je základem kvalitních výsledků, stejně, jako spolehlivý, přesný teploměr. Přeji Vám stálý pokrok a následnou radost z výsledků. Erik


  • 1

#14 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 047 příspěvků(y)
Reputace: 219

Publikováno 13 březen 2015 - 14:23:38

Erik Kurach
Děkuji převelice - cenné (a mě neznámé, tudíž překvapivé) informace!!!
  • 0

#15 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 34

Publikováno 13 březen 2015 - 20:05:23

... Je proto důležité nastavovat přesně kalibraci odděleně pro Lumidisk a Lumisphere na NULU![/b]


Vážený Eriku, je možné toto nastavení popsat blíže. Tento expozimetr používám mnoho let a nastavení jsem prováděl jen jednou a to dle popisu v manuálu výrobce - tedy při zcela světlotěsně zakrytém světelném senzoru, kdy by pro nastavení nulové pozice ručičky mělo být lhostejné zda je nasazena Lumisphere nebo Lumidisc neboť expozimetr neměří žádné dopadající světlo. Pokud si vzpomínám, tak o nutosti odlišné kalibrace pro Lumidisc se manuál nezmiňuje. Nebo je v tom ještě nějaký jiný fígl :huh:


  • 0

#16 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 13 březen 2015 - 22:03:39

Jen poprosím přesunout debatu do vlákna Sekoniců, je to trošku jiná liga než Leningrad 6.

Jinak dnes jsem ten expozimetr zkalibroval a k mému překvapení docela přesně. Kdyby se do toho chtěl někdo pouštět.

1 - Vydlabal jsem článek PX625A/LR9 a do něj vložil ZA675/PR44, což mi dovolilo použít 1,4V s konstatním vybíjecím napětím. Originální měl 1,35V.

2 - Protože jsem to včera rozešteloval na ultimo, nastavil jsem všechny trimry na střed.

3 - Následnými pokusy jsem zjistil, že R1 nastavuje citlivost, R2 nastavuje sklon křivky a R3 je pouze pro nastavení měření článku do červeného pole.

4 - Našel jsem si dvě osvětlené plochy zhruba ve čtvrtinách nižšího rozsahu a pak postupný laděním R1 a R2 si doladil Ev k ISO a pro f5,6 k potřebným časům. U R2 jsem moc logiku nenašel, prostě jsem to zkoušel, až mi to sedělo. U R1 je po směru hodinových ručiček vyšší citlivost.

5 - Nakonec jsem pomocí R3 donastavil indikátor baterie.

Provedl jsem ověření i na vyšší rozsah a měření sedí. Snad jen u nižšího rozsahu se nedostanu nad 10Ev, kdy maximum je 11Ev, po přepnutí na vyšší rozsah to začíná na 10Ev a výsledky jsou v pořádku. Ale třeba 9,5Ev je v pořádku. Jen na toto je potřeba myslet, když se člověk dostane na konec. Měření v různých bodech seděla do +- 0,5Ev vůči D90.

Po včerejším fiasku a zklamání jsem dnes nadšen z úspěchu i na ten pátek 13ho. A zítra se vrhnu na Weimar, musím se už věnovat dnes ženě :-).


  • 1

#17 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 028 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 242

Publikováno 13 březen 2015 - 23:16:31

no ten známej chlápek z tv nazývá některé výrobky ultimativní

třeba sekáček na zeleninu

vždycky ho jednou za několik let zahlédnu při přepínání televize

a

stále předvádí

-

jsem rád, že jsem zakoupil před lety nový malý a přesný ultimativní expozimetr konstantních vlastností!

pochopitelně šuple starých a pěkných expozimetrů různých značek - ze studijních důvodů - mám tady, ale na měření je nepoužívám


  • 0

#18 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 601 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 522

Publikováno 14 březen 2015 - 10:31:06

Niektori ludia veria v Boha.

Niektori v Putina.

Niektori pre zmenu v Expozimeter.

Mne ked expozimeter nieco ukaze, iba sa pousmejem ...


  • 2

#19 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 14 březen 2015 - 21:41:54

Došel jsem na to, jak velmi rychle nastavit na hrubo expozimetr Leningrad 6/WeimarLux CdS.

1 - Zmáčkneme měření na dolní rozsah, posvítíme/ozáříme snímač větším jasem a točíme R1 tak, aby se ručička zastavila na maximu, tedy 11/13.

2 - Namíříme snímač na plochu, kde známe hodnoty v horním rozsahu, měly by být kolem 3/4 rozsahu a točíme R2 na námi známou hodnotu.

3 - Nyní již jen slabou korekcí R1/R2 doladíme měření k druhé známé hodnotě okolo dolní 1/4. A provedeme kontrolu na dolním rozsahu.

4 - Nakonec doladíme test pomocí R3.

Co jsem zjistil, tak Leningrad 6 je +- přesný na obou rozsazích, Weimar na dolním o 0,5Ev přeexponovává oproti hornímu, který jsme si nastavili přesně. Ale to samozřejmě může být jen mými kousky.


  • 1

#20 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 27 duben 2015 - 21:06:57

Protože sice PR44 má 1,4V, ale dosti časově omezenou životnost, rozhodl jsem se pro finální řešení a to použití SR44. Díky napětí 1,6V muselo dojít opět k překalibraci, ale výsledek je lepší nežli předtím. Hlavně krajní hodnoty jsou nyní přesnější. Musím říci, že jsem velmi spokojen s výsledkem.


  • 2

#21 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 27 duben 2015 - 21:33:38

Expozimetr je dobrej, ale já mám tzv. odhadologii, což je věda o expozici a tím pádem raději dám na předchozí zkušenosti z fotografování a z ních dále vycházím. Leningrad 6,7 i ten deutsch W. mám také , ale nosím je čím dál tím méně a negativy vypadaj pěkně , takže to prostě funguje :) Raději 5x fotit než 2x měřit :-)


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních