Přejít na obsah


Fotka

expozimetr meopta


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
37 odpovědí na toto téma

#1 pytrrys

pytrrys

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 květen 2015 - 14:49:28

Zdar, potřebuju helpnout s expozimetrem od meopty, nevím jak se s ním zachází. Nikde jsem nenašla návod, který by lajk pochopil. dík

Přiložený soubor (y)


  • 0

#2 Alibaba

Alibaba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 19 květen 2015 - 15:07:06

Je to jednoduché. Ručička ti naměří světlo. Ty otočíš kolečkem s hodnotou citlivosti filmu nad proužek na který ukazuje ručička a dole odečteš porřebný čas pro zvolenou clonu. Otázka je, jestli tahle věc bude měřit přijatelně.


  • 0

#3 pytrrys

pytrrys

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 květen 2015 - 15:09:46

jsem v tom fakt lajk, takže DIN je citlivost filmu a čas je z toho co?


  • 0

#4 Alibaba

Alibaba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 19 květen 2015 - 15:12:32

Ano, DIN je citlivost filmu v dnes již málo používané stupnici. Čas jsou bílá (desetiny a setiny sekundy) a žlutá (celé sekundy) čísla v černém poli. Na okruží proti času jsou černě hodnoty clony pro focení. Víc nepotřebuješ vědět... 


  • 0

#5 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 19 květen 2015 - 19:20:39

Trošku mimo dotaz. Pokud ho chcete opravdu používat k měření expozice, tak na to rovnou zapomeňte, bude to škoda nepovedeného materiálu a záběrů. Jeho seleniový snímač už je dávno za zenitem (tím nemyslím výrobce :-)). Na domácí cvakání to chce aspoň trošku solidní expozimetry s CdS čidlem. Za relativně málo peněz s možností rekalibrace na nynější baterie jsou Leningrad 6 či WeimarLux CdS. Pro oba zde najdete návod ke kalibraci. Nedávno jsem si prošel stejnou cestou a s Exposimetem 1 či 2 cesta nevede. I když Exposimet 1 zůstal na poličce, je to krasavec, ale to je vše.


  • 0

#6 vw1302

vw1302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 88 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 19 květen 2015 - 22:02:18

Úplně bych Metru nezatracoval, mam stejný a krom extrémních hodnot (EV6 a EV15 při f5,6) měří přesně (jen tak mezi řečí mi ho pan Blažek přeměřil)... takže doporučuji prověřit s něčím plně funkčním a pak se uvidí...


  • 1

#7 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 300 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 20 květen 2015 - 06:35:43

A tady jsou tabulky pro přepočet DIN na ISO: http://www.paladix.c...-porovnani.html


  • 0

#8 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 20 květen 2015 - 08:42:12

A tady jsou tabulky pro přepočet DIN na ISO: http://www.paladix.c...-porovnani.html

Zrovna ten odkaz nie je najstastnejsi, je tam spusta (ak ked nie vyznamnych) nepresnosti.

Staci si zapamat, ze ASA100 je DIN21°. Odtial sa odvodit akykolvek iny prevod medzi ASA a DIN. Na krabickach filmov byva uvedena citlivost ISO100/21°. Co je posledny standart v oznacovani filmov, kedze ISO vychdza z oboch prezivsich noriem, teda ASA i DIN. Dnes sa zaciname stretavat aj s oznacenim ISO100, ale spravne podla normy je aj ISO21°. Ak je za cislom symbol stupna - ide o logaritmicky tvar - prebrate z normy DIN, ak je bez symbolu stupna ide o aritmeticky tvar - norma ASA.

Beztrestny prevod medzi oboma normami je mozny iba preto, lebo citlivost filmu sa urcuje rovnakym principom a kriticky bod sa meria rovnako. To neplati obecne, napr norma GOST meria citlivost inak a logaritmicky rad ziskany z nasledneho vypoctu je cely iny. Ak by sa mal sparvit propcet pre ISO a GOST, potom by platil iba pre jeden film, pre ostatne filmy iba priblizne.

U niektorych filmov sa na krabicke moze najst aj oznacenie E.I. Na plochom filme Kodak EPP, teda Ektachrome 100 Plus Professional sa obcas naslo E.I.64. Je to tak preto, lebo ked sa uvari nejaka emulzia, ovrstvi sa film, ten zreje a nasledne sa najde v citlivosti uchylka, tak ta sa potom naznaci na krabici v tvare E.I. V priklade sa takyto film potom neexponuje ako 100-ka, ale 64-ka. Na svitkacoch ani kinofilmoch nehladajte, plati iba pre ploche filmy.


  • 2

#9 Alibaba

Alibaba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 20 květen 2015 - 09:36:27

No, já tedy minimálně v první, a pro běžného amatéra plně dostačující, tabulce žádné chyby nevidím... Z té bych doporučil vycházet.  GOSTem, nikoli ghostem, se opět zmíněný uživatele nejspíš trápit nebude. Natož ostatními. 


  • 1

#10 ziki

ziki

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 70 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 20 květen 2015 - 20:08:54

Zrovna tento expozimetr Exposimet II výrobce Metra Blansko jsem si začátkem roku taky pořizoval, poněvadž jsem jej již jednou měl (a bohužel někde zašantročil) a zkušenost s nim mám výbornou. Ovládání tohoto expozimetru je tak jednoduché, že návod ani netřeba. Pokud máte k expozimetru i destičku na měření dopadajícího světla, tak ji sundáte. Namíříte expozimetrem na fotografovanou scénu a k vychýlené ručičce natočíte kroužkem patřičnou hodnotu citlivosti použitého filmu. Stupnice citlivosti je ocejchovaná ve stupních dnes již starého německého systému DIN, ale převod na ISO je celkem snadno zapamatovatelný a do začátku si stačí zapamatovat, že ISO 100 je 21, ISO 200 je 24 a ISO 400 je 27. A nakonec expoziční hodnoty clonu a čas odečtete ze spodní strany panelu expozimetru. Na pohyblivém kroužku jsou clonová čísla (černá čísla) 2; 2,8; 4; 5,6 atd. a na černém panelu časy závěrky 1000; 500; 250 atd. (= 1/1000s; 1/500a; 1/250s atd.) a je na Vás, fotografované scéně a samozřejmě i možnostech fotoaparátu, jaké kombinaci clony a času dáte přednost, jestli clonu 2,8 a čas 1/250s nebo clonu 5,6 a 1/60s atd.
 
Karfik: Ne každý selenový expozimetr musí být dnes už nutně mrtvý. Mám už druhý Exposimet II a jak ten první tak i ten současný měří opravdu dobře a přitom tyto expozimetry se vyráběly hodně dávno. Měl jsem v rukách i jiné expozimetry se selenovým článkem a ty taky něco ukazovali (nebyly mrtvé, ale nefotil jsem s nimi). Na životnost selénových článků má velký vliv skladování a škodí jim dlouhodobé vystavování světlu, takže uchovávání expozimetrů v původních kožených krabičkách mělo/má smysl. Asi s jedinými vadnými selénovými expozimetry jsem se setkal na Zenitech, de-facto jsem nikdy nedržel v rukách Zenit E s funkčním expozimetrem :-P . Permanentní vystavování světlu bude možná důvod, proč selenové expozimetry na Zenitech jsou často už v křemíkovém (selenovém) nebi  :-P .

  • 0

#11 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 20 květen 2015 - 21:17:11

Já měl dva Exposimety II a jeden ukazoval částečně OK a druhý byl úplně mimo. Nakonec nejlíp z nich vyšel Exposimet I, který má kraje mimo a celkově je o 1Ev světlejší, ale jaksi to jde a navíc je dvoj rozsahový. Ale pro nějakou normální práci to prostě není. A expozimetr který "něco ukazuje" je víte na co.

Já nikde nepsal, že všechny seléniové jsou špatné, nedávno jsem dražil jeden špičkový seleniový, ale model si teď nevzpomenu, rozhodně to byl nějaký Gossen či něco obdobného. Dokonce se snad i pořád vyrábí. Není selen jako selen :-).


  • 0

#12 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 10 únor 2016 - 12:55:29

Google nezná, TK nenašla objevil u nás ve vetešnictví expozimetr Metra (Meopta) Novex s průhledovým hledáčkem má v ní být baterie NiCD 625 nic víc nevím, znáte někdo? Vzadu na zadní stěně to má veliký vstup pro baterku a pak 2 menší točítka jedno s tečkou oranžovou asi na kalibraci a druhý nevím nemá značení, vypadá docela profesionálně. :shock:


  • 0

#13 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 10 únor 2016 - 14:54:05

Náhrada baterie je Varta V350H je nabíjecí stejně jako byla ta původní Aku Nicd 225, předtím jsem si to blbě pamatoval a je to Lunex :-Čím to případně nabíjet a kupodivu má i stejných 1,2V


  • 0

#14 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 130 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 16

Publikováno 11 únor 2016 - 14:06:09

Jedno "točítko" je nastavení nulové polohy - prostřední.

Druhé, levé je přepínání mezi exp a měření stavu baterie.

Mohu zaslat návod v pdf.

ma 


  • 0

#15 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 11 únor 2016 - 17:01:45

Ano poděkuju pánovi, za pdf návod... a máš ho? Teď aktuálně řeším, jak dobíjet ten článek, čím? Napsal jsem na Avacom dotaz tak uvidím. Je to spolehlivé? Má cenu se tím vůbec zabývat? Hezké to je a vypadá, že by mohl makat, tedy alespoň jde nastavit bez baterky ta nulová hodnota.


  • 0

#16 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 576 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 93

Publikováno 11 únor 2016 - 17:36:22

Lunex jsem snad ještě nikdy neviděl. Podle fotek na netu to vypadá jako taková československá kombinace Sverdlovsku a Leningradu :smile:


  • 0

#17 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 130 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 16

Publikováno 11 únor 2016 - 18:41:46

Ano Lunex i návod mám od mých fotopočátků. K nabíjení 225ky se prodávala nabíječka. Fotoodpor má Cds, zorný úhel asi 45°. V rozsahu svých možností (hladiny osvětlení) měří dobře.

ma


  • 0

#18 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 11 únor 2016 - 19:30:39

A nabíječku máš taky? jdu googlit, nebo alespoň fotku, prosím.


  • 0

#19 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 14:22:17

Zdravím koupil jsem si exposimet meopta a absolutně se v tom nevyznám, poskytnul by mi někdo telefonní číslo a řádně mi to vysvětlil? Či jestli někdo bydlí v Brně nebo okolí Brna byl bych schopen dojet pro vysvětlení
  • 0

#20 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 12 březen 2016 - 16:10:44

Zdravím koupil jsem si exposimet meopta a absolutně se v tom nevyznám, poskytnul by mi někdo telefonní číslo a řádně mi to vysvětlil? Či jestli někdo bydlí v Brně nebo okolí Brna byl bych schopen dojet pro vysvětlení

Odfot ho z kazdej strany a dostanes naspat popis i kratky navod na pouzitie.


  • 0

#21 Zirafka

Zirafka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy
Reputace: 26

Publikováno 12 březen 2016 - 16:41:32

Když se ještě vrátím k původnímu dotazu na Exposimetr II, tak mi není jasné, k čemu je červená stupnice od 3 do 15 a u ní červená šipka. Obsluhu jsem si tak nějak odvodila sama a tady jste mi ji jen potvrdili, za což moc děkuji :) Ale ta červená stupnice mi prostě nedochází.

 

Jediné co mne tak napadá je to, že se jedná o stupně slony na nějakém starém Meopťáckém přístroji, který je má číslované jinak než je běžné, ale možná je pravda někde úplně jinde.


  • 0

#22 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 12 březen 2016 - 18:01:07

Je cierna stupnica a je cervena stupnica. Su to dva rozsahy. Ak si dobre pamatam, tak jeden sa pouziva s predsadenou clonkou a druha bez. Ta predsadena clonka je pre meranie svetla vyssej intenzity. Ale pochybnost ma vedie este k jednej moznosti, ze cez difuznu dosticku sa meria dopadajuce svetlo a bez nej odrazene svetlo, zaroven plati pravidlo, ze cervena stupnica plati pre jeden a cierna pre druhy sposob merania. Ktora je ktora sa da zistit pokusom.


  • 0

#23 Zirafka

Zirafka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy
Reputace: 26

Publikováno 12 březen 2016 - 20:43:31

No jo, ale ta červená stupnice je "taková divná" :) Tedy nerozumím tomu, kdyby ta stupnice byla podobná jako ta "clonová", tak to tak asi bude, ale tato stupnice je jiná, její hodnoty nejsou v "clonové řadě".


  • 0

#24 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 21:31:13

Přiložený soubor  image.jpeg   97K   5 Počet stažení
  • 0

#25 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 21:33:19

Přiložený soubor  image.jpeg   97,01K   5 Počet stažení

Prosim o vysvětlení jak to funguje pač jsem úplně zoufalý
  • 0

#26 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 430

Publikováno 12 březen 2016 - 21:37:27

Ten už tobude mít za sebou.


  • 0

#27 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 12 březen 2016 - 21:43:44

1. Namířit na objekt. Pokud fotíme při horším světle, otevřeme kryt čidla

2. Otáčet vroubkovaným točítkem, až se jedna z posouvajících se čárek dostane pod ručičku ukazatele. Při otevřeném krytu platí černá čárka, při zavřeném červená.

3. Ještě předtím ale nastavit citlivost filmu, zatlačením a posuvem prostřední části točítka

4. No a pak už si jen vybrat jednu z kombinací

Selenový článek bohužel není nesmrtelný, ale mám zkušenost, že tyhle první typy byly daleko trvanlivější, než pozdější typ Expozimet II

A závěrem - výrobcem nebyla Meopta, nýbrž Metra Blansko


  • 0

#28 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 21:45:44

No prave jsem ho porovnával se stejným kouskem a tento v pohodě reaguje na světlo, za to ten druhy ukazuje nesmyslné hodnoty. Takže bych ho jen tak nezatracoval
  • 0

#29 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 21:52:32

Mockrát děkuji za vysvětlení, jen jeste jedna otázka... Jak je to s tim časem a těmi barvami, bila žlutá a zelená
  • 0

#30 Fotomachen

Fotomachen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2016 - 22:03:40

Tak uz jsem to pochopil :D jeste jednou mockrát děkuji
  • 0

#31 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 12 březen 2016 - 22:21:59

No jo, ale ta červená stupnice je "taková divná" :) Tedy nerozumím tomu, kdyby ta stupnice byla podobná jako ta "clonová", tak to tak asi bude, ale tato stupnice je jiná, její hodnoty nejsou v "clonové řadě".

A ty mas ktory z tych expozimetrov? Ten, co nafotil Fotomachen? Alebo ten co nafotil pytrrys?


  • 0

#32 Zirafka

Zirafka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy
Reputace: 26

Publikováno 12 březen 2016 - 22:50:24

Ten od pytrrys.


  • 0

#33 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 13 březen 2016 - 10:23:22

V omto pripade cervene cisla ukazuju absolutne expozicne hodnoty https://cs.wikipedia...ce_(fotografie)

Ti, co maju Hasselblad, Rolleiflex. ba dokonca niektory z Flexaretov, maju takuto pomocku priamo na objektive. (Evidentne sa to tyka fotoaparatov s centralnou uzavierkou.) Z expozimetra sa odcita iba jedna jedina hodnota - expozicna hodnota, ta nastavi sa na objektive. Tak vlastne nastavi cas i clona na niektory z expozicnych variant. Kazdy expozicny variant vedie k spravnej expozicii. Je iba otazkou posudenia, ci konkretny cas nie je prilis dlhy, alebo ci je clona dostatocna pre potrebnu hlbku ostrosti. Pootocenim celeho mechanizmu na to urceneho sa zvoli prijatelny expozicny variant bez toho, aby sa zmenila expozicna hodnota.

pokial tvoj aparat nema takuto pomocku, cervene cisla na tomto expozimetri si skratka nevsimaj.


  • 0

#34 Zirafka

Zirafka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy
Reputace: 26

Publikováno 13 březen 2016 - 21:57:55

Děkuji za vysvětlení. Moje přístroje mají buď plnou expoziční automatiku (a lezou z nich krásné diáky) a nebo mají klasické ovládací prvky. O absolutních expozičních číslech slyším poprvé, ale je to zajímavé. Rozšířím si obzory :)


  • 0

#35 jerybicka

jerybicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 duben 2017 - 17:07:30

Tak jsem z toho nějaká zmatená. Mám stejný expozimetr. Chápu, jak nastavím DIN (ISO), ale nechápu, jak pak odečtu čas a clonu. Mám něčím točit a jak?


  • 0

#36 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 28 duben 2017 - 17:48:49

Tak jsem z toho nějaká zmatená. Mám stejný expozimetr. Chápu, jak nastavím DIN (ISO), ale nechápu, jak pak odečtu čas a clonu. Mám něčím točit a jak?

- Dvierka, ktore zakryvaju selenovy snimac, ponechas uzavrete.

- Namieris dvierka selenoveho snimaca na fotografovany objekt.

- Rucicka expozimetra sa ustali v nejakej polohe.

- Chromovym kolecko tocis dovtedy, kym sa rucicka nekryje s cervenym pasikom.

- Nad napisom Exposiment je rad expozinych variant, ktorakolvek kombinacia je z pohladu expozicie sptravna

 

Tento expozimeter ma dva rozsahy. Ked su dverka nad selenovym snimacom zavrete - rucicka sa po otacani chromovym koleckom musi kryt s cervenym pasikom. Druhy rozsah sa pouzije po otvoreni dvierok selenoveho snimaca. - rucicka sa po otacani chromovym koleckom musi kryt s ciernym pasikom. Kedze selenovy snimac mozno velkym svetlom poskodit, vzdy sa zacina merat pri zavretych dvierkach. Ak sa rucicka nevychyli dostatocne, potom sa dvierka otvoria a meria sa v druhom rozsahu.

Citlivost filmu sa nastavuje na chromovom kolecku po stlaceni jeho stredu. Jedna stupnica je v ASA, druha v DIN. Je dolezite nastavovat ASA (cervena stupnica) oproti cervenemu zarezu a DIN (cierna stupnica) oproti ciernemu indexu - zarezu.

 

Skoda, ze sa uz neda spolahnut na namerane vysledky, Aspon ten moj uz je trosku mimo.


  • 0

#37 jerybicka

jerybicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 duben 2017 - 05:45:33

Tlampač: děkuji pěkně. Mohu se ještě zeptat, co ukazuje ta zelená stupnice? Je to čas expozice v sekundách?


  • 0

#38 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 29 duben 2017 - 07:18:19

Tlampač: děkuji pěkně. Mohu se ještě zeptat, co ukazuje ta zelená stupnice? Je to čas expozice v sekundách?

Stupnica je rozdelena na tri farby podla vyznamu jej obsahu.

- biela - znamena zlomok sekund, respektive jeho menovatel  ( napr 1/8 sekundy )

- zlta - znamena celu hodnotu sekund (napr 6 sekund)

- zelena - znamena celu hodnotu minut ( napr 6 mint)

Ta stupnica sa zaroven s otacanim chromoveho kolecka a teda znamena expozicny cas.

Pevna stupnica znamena clonu.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních