To je pro tu dvojnulku?
Od oka by se řeklo, že tam ten rantl bude překážet natahování, konektoru na blesk (respektive připojení synchro kabelu) a ovládání pro nastavení synchronizace. Ale asi je to proměřeno dobře, že?
Ne, předsazená pro Copal 1.
Publikováno 16 duben 2021 - 15:22:23
To je pro tu dvojnulku?
Od oka by se řeklo, že tam ten rantl bude překážet natahování, konektoru na blesk (respektive připojení synchro kabelu) a ovládání pro nastavení synchronizace. Ale asi je to proměřeno dobře, že?
Ne, předsazená pro Copal 1.
Publikováno 16 duben 2021 - 16:14:02
... tak to je jiná. Takhle, "vzhůru nohama" se nezdála. ![]()
Publikováno 16 duben 2021 - 16:17:41
Pánové dejte mi sem fotku jak ta destička drží ve foťáku? Potřebuji dořešit jeden detail. Děkuji.
Publikováno 16 duben 2021 - 17:06:51
Pánové dejte mi sem fotku jak ta destička drží ve foťáku? Potřebuji dořešit jeden detail. Děkuji.
Dole leží ve žlábku z tenkýho plechu, nahoře ji drží (tlačí kstandartě) západka s pružinou. Ve videu ji nasazuje kolem 2:45
Publikováno 16 duben 2021 - 23:19:37
Publikováno 17 duben 2021 - 10:12:41
Prototyp s předsazením objektivu o 12 mm je na světě a vypadá dobře.
Publikováno 17 duben 2021 - 11:49:48
Vypadá skvěle!
(Jen si nedovedu představit, jak se to tiskne v jednom kuse.)
Publikováno 17 duben 2021 - 11:54:12
![]()
Publikováno 5 červenec 2022 - 10:29:00
Není zde někdo, kdo by dovedl vytisknout nějakou takovouto nějakou cívku do tanku Paterson, která by fungovala na rozměry 5x7" i 13x18 od Fomy?
https://schwarzweiss...heet-film-reel/ Není to úplně levné a firma mi tvrdí, že pro 13x18 je třeba druhou, s lehce odlišným rozměrem.
(rád fotím na Fomapan 400, ale ten z nějakého důvodu neřežou na 13x18, ale jen 5x7". V některých kazetách mi to nedrží dobře, tak fotím i na Fomapan 100, protože ten Foma na 13x18 dělá)
Publikováno 5 červenec 2022 - 14:15:21
https://www.ebay.de/...cEAAOSwuZxh0GaVNení zde někdo, kdo by dovedl vytisknout nějakou takovouto nějakou cívku do tanku Paterson, která by fungovala na rozměry 5x7" i 13x18 od Fomy?
https://schwarzweiss...heet-film-reel/ Není to úplně levné a firma mi tvrdí, že pro 13x18 je třeba druhou, s lehce odlišným rozměrem.
Publikováno 6 červenec 2022 - 21:29:57
@pasiasty: Díky za odkaz. Nemám s tím zkušenost, takže se mohu spolehnout, že cívka "for Jobo 2800 2500 Multitank System" sedí i do tanku Paterson?
Publikováno 6 červenec 2022 - 22:01:35
@pasiasty: Díky za odkaz. Nemám s tím zkušenost, takže se mohu spolehnout, že cívka "for Jobo 2800 2500 Multitank System" sedí i do tanku Paterson?
To netuším, můžu jen potvrdit, že se jejích cívky (13×18 a 8×10) vejdou do Jobo 2550. Lze objednávat i mimo eBay, o par eur levněji: https://realfilmreel...el.com/products
Publikováno 6 červenec 2022 - 22:04:55
Až se zastavím v mučírně, přeměřím velikost těch cívek.
Publikováno 7 červenec 2022 - 00:52:45
Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo sedět. Vezmu Patersonův tank to kabely a zajdu do obchodu, kde do něj zkusím dát cívku Jobo. Pokud sedí, hlavně na rozměr té středové tyče, na kterou se cívky nasunují, tak by to bylo prima. Otestuju a dám vědět.
Publikováno 7 červenec 2022 - 01:38:20
Aha, už vidím, že to nepůjde. Tahle cívka je do mnohem širších tanků. V tom odkazu výrobce https://realfilmreel...el.com/products je vidět, že kompatibilní s Patersonem jsou cívky na 4x5 a 9x12, které jsou do tanků Jobo řady 15xx. Tyhle tanky 2800 a 2500 jsou dle dokumentace (já to Jobo vůbec neznám) primárně na volání papírů a mají větší průměr.
Takže děkuju, ale musím hledat jiné řešení, pokud chci volat v (tom svém) tanku.
Publikováno 26 květen 2025 - 08:10:37
Zdravím, máte někdo praktické zkušenosti s používáním kazet tištěných na 3D tiskárně do VF?
Mám hotovou Vegu 4x5, pracuji na jednouchém měchu s tištěnou kostrou a řeším jaký model tištěných kazet použít. Mám v plánu používat papír i plan filmy.
Formát se bude postupně zvětšovat. Cíl je, dotáhnout to na formát 30x40cm s využitím standardních AL profilů a drobnou změnou kostrukce, aby výroba byla co nejjednodušší
.
Publikováno 26 květen 2025 - 12:22:56
Zdravím, máte někdo praktické zkušenosti s používáním kazet tištěných na 3D tiskárně do VF?
Mám hotovou Vegu 4x5, pracuji na jednouchém měchu s tištěnou kostrou a řeším jaký model tištěných kazet použít. Mám v plánu používat papír i plan filmy.
Formát se bude postupně zvětšovat. Cíl je, dotáhnout to na formát 30x40cm s využitím standardních AL profilů a drobnou změnou kostrukce, aby výroba byla co nejjednodušší
.
Koukám, cožetoje ta Vega a zajímavé! Můžeš se podělit o nějaké dojmy z používání? Jsem zvědav, jak to je pevné celkově. Případně, jaké to má třeba neduhy v porovnání s běžným továrním výrobkem.
S 3D tiskem kazet a jejich použitím bohužel nemám zkušenost, tak snad někdo jiný se ozve.
Publikováno 27 květen 2025 - 02:16:31
Jen taková zajímavost, umělá inteligence už umí podle česky napsaného slovního popisu součástky vygenerovat kód pro program OpenSCAD pro vytvoření 3D modelu. Někdy to není napoprvé bez chyby, ale v dialogu si nechá říct a kód opraví podle požadavků. Vzhledem k rychlosti vývoje AI to může jít rychle dopředu.
Komentář manželky: "A konstruktéři nebudou mít co žrát"
Samozřejmě nadsázka, naformulovat správně to slovní zadání taky není úplně jednoduché. Pokud někdo ovládá CAD programy, vytvoří tu součástku rychleji a bez chyb. Ale pro toho, kdo začíná s 3D tiskem, to může být dobrý startovní bod.
Publikováno 27 květen 2025 - 13:31:22
....
Koukám, cožetoje ta Vega a zajímavé! Můžeš se podělit o nějaké dojmy z používání? Jsem zvědav, jak to je pevné celkově. Případně, jaké to má třeba neduhy v porovnání s běžným továrním výrobkem.
Zatím dojmy nemám, neb mám pouze vše vytištěno a řeším měch + kazety bo žádné nemám v rozměru 4x5. A také to nemám s čím porovnat. Ale vzhledem k tomu že to je tisk, tak nebude problém dovést na sraz a zapůjčit pro testování. Zatím to vypadá celkem festovně a dobře navrhnuté. Jediné kde by mohl bý problém je pevná fixace polohy. To by ale měla řešit tenká gumová folie (nebo elektrikářská páska
) na jedné z ploch.
Publikováno 28 květen 2025 - 15:24:15
ja som si teraz vytlacil Terrapin 6x18 pinholku
Pinholu mam s reallysubtlepinhole.
ak uvidime co z toho vylezie
IMG_9423.jpeg 111,94K
1 Počet stažení
Publikováno 29 květen 2025 - 10:08:27
Publikováno 29 květen 2025 - 12:36:29
je tam drazka v spodnej csti a hore je kryt, zaroven sluzi ako horne vedenie
Publikováno 4 červen 2025 - 08:22:05
To je nádhera.
Jsem si vytiskl pinhouli 6x24 s 5ti pinhoulama
Publikováno 4 červen 2025 - 16:12:10
Jejda - vidím na obrázku převodovanou hlavu K&F? (model nevím)
Jak jsi s ní spokojen? Uvažuji o nějaké takové; co nejmenší a nejlehčí, cca pro 2 kg fotosestavy.
Publikováno 4 červen 2025 - 16:48:41
Publikováno 4 červen 2025 - 16:49:57
Publikováno 4 červen 2025 - 17:28:28
To se mi hodně líbí. Můžu se zeptat jestli je ten model ke stažení nebo je to v osobním vlastnictví?
Publikováno 5 červen 2025 - 15:34:50
Publikováno 5 červen 2025 - 15:36:52
Publikováno 7 červen 2025 - 22:16:55
Nevíte o stl k vytištění držáku na filtry pod objektiv od Ilfordu - ten systém pro našroubování s objektivem?
Našel jsem pouze dva soubory - jeden přímo na Opemus 6 (což shodou okolností je zvětšovák na který to chci použít, ale ne místo červeného filtru) a potom ještě jeden asi univerzálnější, ale také jako náhrada za červený filtr.
Publikováno 8 červen 2025 - 11:19:37
Publikováno 8 červen 2025 - 19:17:31
Ano, ale i s tím "pavoukem" - tj. jako na přiloženém obrázku
Publikováno 9 červen 2025 - 07:12:25
Pavoukem (kruhovým otvorem) se prostrčí objektiv a zašroubuje do misky a držák se pak nacvakne na nožičky, nebo to funguje jinak?
Publikováno 9 červen 2025 - 11:52:38
Publikováno 10 červen 2025 - 06:55:44
První dojmy a fotky z Vegy 4x5 + tištěné kazety.
Fotoaparát Vega 4x5:
https://www.printabl...4x5-view-camera
Kazeta 4x5:
https://www.printabl...-film-holder-v2
Měch:
Matnice:
"Negativ":
Objektiv Leonar-Doppelanast. 135mm 6.8 + drátěnka

První fotka. Jsem jako kolega Niépce, taky pohled z okna

Druhá fotka. Zátiší s korigovanou expozicí - 4s.

A teď poznatky:
Publikováno 10 červen 2025 - 09:40:28
Pavoukem (kruhovým otvorem) se prostrčí objektiv a zašroubuje do misky a držák se pak nacvakne na nožičky, nebo to funguje jinak?
Ano, je to tak. Ten originál mám na magnifaxu, potřebuji druhý na opemus (mám tam prozatím ten na tu tyčku s původně červeným filtrem). Modelovat neumím, asi to dám někomu na oskenování.
Publikováno 10 červen 2025 - 11:27:05
Publikováno 10 červen 2025 - 13:45:11
Vyvolával jsem v pozitivní vývojce Fomatol LQN (celkem dost jeté). Bylo to na rychlo, protože se mi podařilo udělat jednu planžetu na kazetu, tak jsem byl nadrženej jak septimán jestli to bude chodit. Expozice byla drátěnkou na jednadvacet-dvaadvacet protože závěrka umí jen B a T. Celkem děsivej punk. Vysáči hadr... To, že to je tak mimo, mě ale celkem překvapilo, protože minulý testy focení na papír +- seděly podle změřený expozice (měcháč 6x9 + tessar, drátěnka + počítano 6-12s ). Fakt je, že byla zima a pod mrakem a pak svícení žárovkou+zářivkou v interiéru -> takže rozsah nulanulanic.
Leonar opravdu příjemně překvapil. Ten Belar jsem zmínil, že to nějak vykreslí. Myslel jsem že to vůbec nedá a udělá zřetelnej kruh.
Ten Artglass AR 70 zkusím. Teď jsem na začátku a zjištuju kudy cesta nevede a nechce se mi lejt zbytečně prachy do kanálu když to podělám
, viz. 3 kusy kazet s blbě nalepenou sametkou a popraskaný matnice A4...
Příště zkusím porovnat Rodinal a Fomatol LQN a dám vědět
Publikováno 10 červen 2025 - 14:43:41
Publikováno 11 červen 2025 - 01:45:07
Orfanic:
Fandím 3D tisku, je to paráda mít celý foťák vytištěný. Nicméně, na jedné z fotek je lišta z hliníkového profilu a to se mi zdá podstatně vhodnější. Navíc, u tohoto profilu by snadno šlo udělat uchycení na stativ přímo, bez pomocné objímky. Nakonec i ty dva úhelníky by mohly být z kusu ohnutého plechu. S výhodou by mohly být nikoliv ve tvaru L, ale ve tvaru U a obepínat tištěné díly z obou stran. Tyto tři úpravy dohromady by podle mně výrazně zvýšily celkovou tuhost konstrukce.
Publikováno 11 červen 2025 - 12:37:05
Náhrada plastu za Al profily je bez diskuze. Pro první test jsem nechtěl ztrácet čas a utrácet 100kč za metr Al profilu 25x25
a řešit pro zkoušku frézování drážek do plocháče se mi taky nechtělo. To by pak rychlý prototypování 3D tiskem ztratilo význam
. Ale i jako čistý tisk to je funkční. Pro chlebaře to není, ale pro mě poměr cena výkon - super!
Publikováno 13 červen 2025 - 09:47:46
Jen lehce OT, v posledních pár týdnech testujeme nový typ filamentu (to je ten materiál, který se tiskne) a to ABS-CF, 'staré ABS s příměsí karbonu' a musím uznat, že je vynijikající!. A nejen pro prototypování, ale pro reálné nasazení. Mimořádně houževnatý, přitom nijak křehký, i velkorozměrové tisky jsou mimořádně přesné, materiál se dá relativně lehce obrábět, má velmi kvalitní povrch, je odolný do minimálně 100°C .. prostě takový trochu ideální filament.
Pokud tedy budete uvažovat, jaký materiál pro výtisky i pro reálné použití zvolit (a tiskárna vám to umožní), vřele doporučuji vzít tento materiál do úvahy. Hodlám tvrdit, že to už hliník/dural může v hodně případech plnohodnotně nahradit.
Publikováno 8 září 2025 - 16:20:44
Kdyby jste si chtěl někdo vytisknout krabičku na takové ty prazvláštní filtry pro Horizon vytvořil jsme na ně krabičku. https://www.printabl.../@calon_3476419
Publikováno 9 září 2025 - 06:06:50
Výborne, dík. Pripájam sa aj na printables, mám tiež v šuflíku pár projektov.
Publikováno 9 září 2025 - 06:17:02
Zasouvací clony / waterhouse stops / pro objektiv C. Burr London 63xx No. 2 Portrait
Pro první ověření jsem použil kus kartonu, následně vytisknul 2 zkušební modely v bílé o tloušťce 0,5 (kvůli značení a úpravám). Doladil a finalizoval.
Model vytvořen ve FreeCad 1.0
Toušťka 0,8mm, 100% výplň, tisk s využitím AMS - označení clon - text přidán ve sliceru - výška textu 0,81. S tím byla zbytečná práce, chce to dávat rovnou do modelu.
Publikováno 9 září 2025 - 07:24:11
Ja mám doštičky na malý Graflex,
rozrobený daylight tank na jeden sheet 6x9
kompletný foťák na Graflok 6x9 (ten je v procese prípravy, príde tam neskôr)
a po šuflíkoch kopec drobností, v priebehu jesene ponahadzujem.
https://www.printabl...pal-0-and-copal
Publikováno 9 září 2025 - 07:32:06
Minul som kvótu na obrázky, foťák "Moka 6x9"
V prípade záujmu viem dodať detaily, pokecať, môžete sa aj pridať k projektu - je čo modelovať.
Z výroby:
https://www.smugmug....a69/Prototyping
Testovacie fotky:
https://www.smugmug....oka69-testShots
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních