Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Olympus OM-2n


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 Jekkyl

Jekkyl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 listopad 2017 - 10:30:11

Zdravím,

Potřebuji poradit. Pořídil jsem si na ebay Olympus OM-2n se Zuiko 50mm f1.4. Když se mi dostal do ruky zjistil jsme, že foťák sice cvaká, ale dle poslechu na 100% špatné časy. 

Teď by mě zajímalo jestli má někdo zkušenost s takovým to problémem a jestli by poradil jak to opravit pokud to jde.

Moc díky za případné rady :)


  • 0

#2 salo

salo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 451 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 73

Publikováno 8 listopad 2017 - 10:58:50

Cvaká špatně v Manual režimu nebo jsi to zkoušel jenom na Auto?


  • 0

#3 Jekkyl

Jekkyl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 listopad 2017 - 11:37:57

Cvaká špatně v Manual režimu nebo jsi to zkoušel jenom na Auto?

V Manuálu a i Autu. Vyměnil jsem i pro jistotu baterky, jestli to nemůže být tím.


  • 0

#4 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 576 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 823

Publikováno 8 listopad 2017 - 11:44:18

OM-2n má  TTL/OTF měření.  Trošku zvláštnost oproti jiným aparátům, ale  skvělá,   měří množství světla dopadajícího na film a podle toho v automatickém režimu v prioritě clony určí přesně výsledný expoziční čas.  

čti zde:

http://www.mir.com.m...tmls/index2.htm

správně se ptá Salo, zda se ti nezdají časy v manuálním režimu či  posloucháš  čas  v AUTO režimu.  Když  sundáš objektiv,  sklopíš  zrcadlo nahoru  a podíváš se na plátýnko závěrky  směrem od objektivu,  pokud  je  v pořádku,   je  bílými ďubkami "poplivané".   To je  správné,  světlo odražené od  této bílo-černé plochy závěrky  ukáže expoziční hodnoty  v okamžiku zavřené závěrky.   Zmáčkneš-li spoušť,  závěrka se otevře a  čidlo expozimetru zaznamená množství světla  odraženého od světlocitlivé vrstvy filmu,  a dle toho expoziční automatika určuje  expoziční čas závěrky,  jakmile  je  světla  dost  pro  nastavenou citlivost filmu,   závěrku  zavře.

Zkoušíš-li  to  s aparátem bez založeného filmu,   dostává čidlo expozimetru při otevřené závěrce (moment expozice) odraz  od  černé plochy přítlačné destičky,  tudíž  naprosto  irelevantní informaci,  a  výsledná doba otevření závěrky  tomu  bude odpovídat -   doba otevření závěrky  bude  podstatně delší než  čas,  který sis přečetl na stupnici v hledáčku před stiskem spouště. 

Manuální režim  tyto informace během expozice nebere,  co nastavíš na voliči  časů závěrky,  to  bude sedět  (pokud je elektronika a mechanika závěrky v pořádku. 

(Jediný  způsob,  jak rychle bez využití laboratoře či servisu  otestovat  správnou funkci expoziční automatiky a závěrky,  je  založit film,   nafotit jej v různorodých světelných podmínkách  a  na  všech  clonových hodnotách a správně vyvolat.)


  • 0

#5 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 576 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 823

Publikováno 8 listopad 2017 - 11:55:56

p.s.   pokud  bíle tečkovaný obrazec na plátně závěrky  je  poškozený,  setřený či zamatlaný,   nemusí  expoziční automatika  (ale i  TTL OTF měření pro dedikovaný blesk)  správně fungovat,  bude  vykazovat  odchylku od  ideální a správné expozice.  

Možná se tato poznámka nemusí jevit jako věcná,   setkal jsem se  v minulosti s obdobným dotazem čerstvého, věděním nedotčeného, majitele,  že  závěrka nefunguje správně,  a  když  přišel s aparátem na ukázku a kontrolu,   obrazec byl  téměř  pryč a  plátýnko bylo  v  žalostném stavu.  Přiznal se,  že  po  rozbalení aparátu koupeného na íbeji jej čistil, myslel si, že závěrka je plesnivá,  a pucoval, pucoval,  prý lihem,  technickým benzínem,  a jakýmsi ředidlem,  až se mu  to podařilo plátno závěrky zničit.

U takovýchto případů  se  ukazuje nejlépe,   jak je  důležité poznání - tedy číst  dokumentaci a  návod k použití k  vysoce sofistikovaným čudlíkům před tím, než je vezmu do ruku.  


  • 0

#6 salo

salo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 451 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 73

Publikováno 8 listopad 2017 - 12:49:26

 

Cvaká špatně v Manual režimu nebo jsi to zkoušel jenom na Auto?

V Manuálu a i Autu. Vyměnil jsem i pro jistotu baterky, jestli to nemůže být tím.

 

Nejlepší bude zkusit prohnat tím aparátem film a uvidíš, jestli budou snímky expozičně sedět. Pokud ne, může být problém v mechanice (závěrka zadrhává nebo je vadný volič časů) nebo v elektronice. Pokud je to mechanická záležitost, je naděje na opravu. Elektroniku ti ale už nikdo neopraví.

Mě takto letos odešla moje OM-2n. Časy neseděly ani v Manual ani v Auto modu, závěrka zůstávala otevřená i několik sekund. V Optimusu (http://www.foto-optimus.cz/Kontakt) provedli diagnózu a prý tam odešel nějaký obvod, který se už pochopitelně nedá sehnat.


  • 0

#7 Jekkyl

Jekkyl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 listopad 2017 - 13:19:22

OM-2n má  TTL/OTF měření.  Trošku zvláštnost oproti jiným aparátům, ale  skvělá,   měří množství světla dopadajícího na film a podle toho v automatickém režimu v prioritě clony určí přesně výsledný expoziční čas.  

čti zde:

http://www.mir.com.m...tmls/index2.htm

správně se ptá Salo, zda se ti nezdají časy v manuálním režimu či  posloucháš  čas  v AUTO režimu.  Když  sundáš objektiv,  sklopíš  zrcadlo nahoru  a podíváš se na plátýnko závěrky  směrem od objektivu,  pokud  je  v pořádku,   je  bílými ďubkami "poplivané".   To je  správné,  světlo odražené od  této bílo-černé plochy závěrky  ukáže expoziční hodnoty  v okamžiku zavřené závěrky.   Zmáčkneš-li spoušť,  závěrka se otevře a  čidlo expozimetru zaznamená množství světla  odraženého od světlocitlivé vrstvy filmu,  a dle toho expoziční automatika určuje  expoziční čas závěrky,  jakmile  je  světla  dost  pro  nastavenou citlivost filmu,   závěrku  zavře.

Zkoušíš-li  to  s aparátem bez založeného filmu,   dostává čidlo expozimetru při otevřené závěrce (moment expozice) odraz  od  černé plochy přítlačné destičky,  tudíž  naprosto  irelevantní informaci,  a  výsledná doba otevření závěrky  tomu  bude odpovídat -   doba otevření závěrky  bude  podstatně delší než  čas,  který sis přečetl na stupnici v hledáčku před stiskem spouště. 

Manuální režim  tyto informace během expozice nebere,  co nastavíš na voliči  časů závěrky,  to  bude sedět  (pokud je elektronika a mechanika závěrky v pořádku. 

(Jediný  způsob,  jak rychle bez využití laboratoře či servisu  otestovat  správnou funkci expoziční automatiky a závěrky,  je  založit film,   nafotit jej v různorodých světelných podmínkách  a  na  všech  clonových hodnotách a správně vyvolat.)

Aha, díky. Já jsem věděl, že u tohohle foťaku se měří expozice až při otevření clony, nějak mě nedošlo, že díky tomu bez filmu to změří úplně blbě. Každopádně zkoušel jsem to i na manuál a cvakalo to divně.

 

 

 

 

Cvaká špatně v Manual režimu nebo jsi to zkoušel jenom na Auto?

V Manuálu a i Autu. Vyměnil jsem i pro jistotu baterky, jestli to nemůže být tím.

 

Nejlepší bude zkusit prohnat tím aparátem film a uvidíš, jestli budou snímky expozičně sedět. Pokud ne, může být problém v mechanice (závěrka zadrhává nebo je vadný volič časů) nebo v elektronice. Pokud je to mechanická záležitost, je naděje na opravu. Elektroniku ti ale už nikdo neopraví.

Mě takto letos odešla moje OM-2n. Časy neseděly ani v Manual ani v Auto modu, závěrka zůstávala otevřená i několik sekund. V Optimusu (http://www.foto-optimus.cz/Kontakt) provedli diagnózu a prý tam odešel nějaký obvod, který se už pochopitelně nedá sehnat.

Teď si mě trošku vyděsil, protože tak nějak se chová i ta moje, jen teda není otevřená několik sekund, ale rozhodně to není tisícina.

Někde jsem četl, že se stává že se zanese volič časů, který je elektronicky a pak to nastavuje blbé časy. Ostatně mě to cvaká tak různě. Pětkrat to zní stejně a potom jednou dýl (ale ani jednou jako tisícina). On ten foťák vypadá takový cely ošumtělý, zašpiněný, že si dávám malou naději, že prostě potřebuje vyčistit.
   


  • 0

#8 salo

salo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 451 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 73

Publikováno 8 listopad 2017 - 13:52:46

Potom doporučuji nechat ho vyčistit a uvidíš :-)

Ale ještě bych to předtím vyzkoušel s filmem na Auto režim. Tam volič časů nehraje roli a ukázalo by se, zda není problém někde jinde.


  • 0

#9 Jekkyl

Jekkyl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 listopad 2017 - 11:58:57

Tak jsem si včera zavolal do jednoho servisu v Brně a tam mi tu opravu u nich rozmluvili, že by rozebrání a případě oprava vyšla dráž než koupení nového těla.

Takže jsem se večer hecnul a dal jsem se do čistění sám. Stejně už nebylo co ztratit :)

Nakonec jsme rozebral jen bajonet a kroužek pro volbu času a vypucoval to Isoprophyl alcoholem, odstranil jeden divný chuvalec čehosi. Složil (kupodivu nezbyly žádné součástky). Potom jsem ještě rozebral bajonet objektivu a taky ho odmastil, protože se pomalu zpátky otevírala clona. 

Po tomhle jsme vyzkoušel pár cvaků a najednou to vypadá že to jede správně :)

Ještě projedu foťákem nějaký film abych se ujistil, že to je v pohodě, ale vypadá to, že jsem měl štěstí :) 


  • 1

#10 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 903 příspěvků(y)
  • LocationZa Hadrianovým valem, pod palmami v Kaledonii
Reputace: 172

Publikováno 9 listopad 2017 - 21:13:26

Jekkyl - Brno na Veveri? Tam vzdycky reknou, co se vyplati a co ne. Zase je pravda, ze cena jejich prace neni nejnizsi, ovsem co mi opravili, to mi zatim funguje.

 

Drzime palce, at ti to funguje, ale priprav se, ze mozna bude potreba rozebrat, odmastit a znovu namazat jeste neco vic. Treba za rok, za dva...


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních