Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Metering FM3A

Nikon FM3A

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12 odpovědí na toto téma

#1 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 15 listopad 2017 - 17:08:34

Zdravim,

 
narazil jsem na urcite problemy/zmeny v autometeringu sveho Nikonu FM3a.
 
Obcas se mi stava, ze mereni nejede jak by melo - rucicka je vtazena nadoraz kousek pod pozici B (zatimco ve vypnutem stavu si volneji planda kousicek vys - za symbolem "B"). Dale si vsimam, ze kdyz na objektivu menim clonova cisla, rucicka obcas skace - jak na zminenou dolni pozici, tak i opacnym smerem. Myslim, ze kdysi nic takoveho jsem nemel - rucicka se pohybovala plynule, pouze v rozmezi korespondujicimu rozmezi clon, ve kterym jsem prepinal. Tedka z toho rozmezi cuka pryc "divokymi impulsy". Kdyz krouzkem nepohybuji a clona je nastavena jak ma byt (tzn ne nejak na rozmezi dvou cisel), vse je ok. Myslim, ze tento problem je vyraznejsi, kdyz chvili nepouzivam fotak.
 
Z techto priznaku usuzuji, ze odecitani z "trnu" objektivu neprobiha plynuje a obcas se neco zadrhava. Opet - kdyz tim krouzkem parkrat zahybu "tam i zpet", problem se zmensi nebo zmizne. Chtel jsem se zeptat, jestli nekdo netusi, co to presne je. Zda je to v mechanickem spojeni mezi objektivem, nebo zda muze byt problem v miste prevodu na elektrickou velicinu. Pokud je tohle realizovano nejakym potenciometrem, mohu si predstavit, ze odporovy material je jiz vydreny, zaspineny, nebo bezec nekontaktuje jak by mel.
 
V soucasnem stavu neni to na opravu, lze s tim vpohode zit. Spise se obavam, zda se to nebude zhorsovat. Je to totiz muj cestovni fotak - problem jsem objevil prvniho dne v ulicich Hanoje, a uz mne polil studeny pot.. pri predstave, ze mych 14 filmu pojede domu neexponovanych, popr exponovanych okometricky.. :smile:
 
Za informace predem dekuji!
 
 d

  • 0

#2 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 18

Publikováno 17 listopad 2017 - 17:28:36

Nie som Nikonista, ale tvoj problém mi pripomína zaoxidovaný potenciometer. Ak nejaký dlhší čas nepoužívam gramofón, alebo magneťák, pri zmene hlasitosti to hrozne praská akoby hrmelo. Stačí na vypnutom stroji prebehnúť ten poťák niekoľkokrát od kraja po kraj. Oxidová vrstvička sa zošúcha, kontakty prečistia a hneď je všetko ako má byť. Netuším ako vyzerá ten tvoj foťák  vnútri a ako je to s tým meraním, takže ten môj príspevok ber len ako postreh.


  • 0

#3 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 432 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 79

Publikováno 17 listopad 2017 - 18:39:35

Není tam potenciometr, ale rotační enkodér. A když se koukám na fotky jak to vypadá - http://imaging.nikon...e/history-fm3a/

 

history10_fm3a_11.jpg

 

Pokud by to bylo opravdu oxidací uvnitř, tak tohle rozebírat je spíš pro hodináře. Asi bych zkusil Nikon servis, neb kdo ví co s tím vlastně je. 


  • 0

#4 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 950 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 599

Publikováno 17 listopad 2017 - 19:02:44

PetoG bude mat pravdu, ale problem nie je vo volici casov, ale v Ai kruzku pri bajonete. Malo by to byt tak, ze problem sa objavuje s lubovolnym objektivom.


  • 0

#5 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 6 prosinec 2017 - 00:15:20

Diky za odpovedi. Jedna se o odecet bajonetu, ne ISO ani casu. PetoG, takze zda je tam potenciometr, to jsi take hadal, nebo tohle vis?

Schvalne ho necham ted 2 mesice polezet a uvidim, jak se to bude chovat. :-)


  • 0

#6 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 18

Publikováno 6 prosinec 2017 - 16:40:00

Diky za odpovedi. Jedna se o odecet bajonetu, ne ISO ani casu. PetoG, takze zda je tam potenciometr, to jsi take hadal, nebo tohle vis?

Schvalne ho necham ted 2 mesice polezet a uvidim, jak se to bude chovat. :smile:

Jasné že hádal. Ten tvoj foťák so nikdy nevidel, svoju poznámku som písal len preto, že mi to správanie pripomínalo už niečo z minulosti. Iba som to popísal.


  • 0

#7 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 6 prosinec 2017 - 17:38:58

Ok, dik za ujasneni. Ono to zni jako spravne vysvetleni - takove chovani potenciometru v zesilovaci teke znam. Na druhou stranu, pokud by tam byl skutecne potenciometr, tak mi to prijde jako konstrukcne slabsi reseni. I kdyz potencometry jsou technologicky a kvalitativne urcite ruzne.


  • 0

#8 Spontane

Spontane

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2018 - 22:02:09

Moze to mat spojitost s prstencom citania clony na bajonete. Len cisto uvazujem...mal som problem pri nikone d800 ze mi skakala expozicia ked som pouzil objektiv 1.4 - zly kontakt, ocidacia, spina. Ten prstenec je pri d800 hned pri bajonete a lahko sa tam dostane spina, prach...Odskrutkovat 5 srobov na bojonete, odmontovat ho aby bol pristup k prstencu. Ten sa da tiez vybrat, mala by tam byt aj napinacia strunka s lankom....to lanko ovlada, reguluje pri otoceni clony na objektive hotnoty na rucicke expozimetra. Najlepsie by bolo sa pozriet do servisneho manualu fm2, pripadne fe2 co presne to lanko ovlada... ale mozem sa mylit ze chyba moze byt inde.
  • 0

#9 Spontane

Spontane

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2018 - 22:06:57

Toto som mal na mysli :)Přiložený soubor  E880C43C-9216-47D4-8B61-91B2FD8F4ACE.png   206,28K   0 Počet stažení
  • 0

#10 Spontane

Spontane

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2018 - 22:10:46

Toto som mal na mysli :) fm2 a fe2 Přiložený soubor  E880C43C-9216-47D4-8B61-91B2FD8F4ACE.png   206,28K   0 Počet stažení
Přiložený soubor  C05FB9C1-D14E-4006-93ED-679C56E24672.png   469,89K   0 Počet stažení
  • 0

#11 Spontane

Spontane

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2018 - 22:23:29

Ospravedlnujem sa za spamovanie, ale nasiel som servisny na fm3a a prstenec je ako pri mojej d800 priamo pod bajonetom. Vid obrazok, uz tam nieje lanko.. priamo na nom je taky kartacik co beha po plosaku... cize rozobrat a kvapnut kontox a myslim ze by to malo fungovat :)Přiložený soubor  C7FE172C-FB2C-41CB-8CA4-2D9C1E7E2A2B.png   354,65K   4 Počet stažení
  • 0

#12 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 18 leden 2018 - 17:30:41

Paradni info, moc dekuji! Popremyslim, zda se do toho pustit.


  • 0

#13 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 26 leden 2018 - 16:54:04

Nedari se mi vyndat ten plastovy dil s napisem Nikon. Sundal jsem 5 sroubu na bajonetu, vyndal prvni masivni prsten, pak tenky plechovy prsten pod nim. Vysrouboval jsem spodni sroubek plastoveho dilu. Drzi to na "kominku". Jsou tam po stranach dva sroubky, z nakresu jak i meho zkoumani ty asi ale nedrzi ten plast. V servisnim manualu pisou, ze rozdelani FM3a je stejne jako FM2 a odkazuji na maual FM2. Ale ten ma v okoli napisu dalsi celni sroubek, ten ja nemam. Nevite nekdo jak na to? Ten plastovy dil mi brani k pristupu ke kartackum plosaku, ktere jsou predmetem me servisni touhy.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních