Přejít na obsah


Fotka

Objektiv pro opemus 2A

opemus meopta zvětšovák

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 peThe

peThe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 1

Publikováno 26 listopad 2017 - 04:09:43

Ahoj! Tak jsem si konečně splnil sen a posháněl vše potřebné do temné komory. Ještě mi pár věcí teda chybí (třeba spínací hodiny, ale ten luxus asi zatím oželím), ale momentálně bych potřeboval poradit.

Snažil jsem se pročíst zde vše, co se dalo, strašná škoda, že už jsem párkrát našel, co jsem hledal, řešené před x lety, akorát tam někdo jako super radu poslal odkaz někam, kde se dneska nachází již jen velká bílá stránka číslo 404.

 

Mám Meoptu Opemus 2A, a než začnu se středním formátem (na který jsem teprv teď sehnal foťák), tak bych rád zvětšil hromadu 35mm filmů, co tu mám. Takže budu potřebovat nějakou tu padesátku (ke zvětšováku mám zatím jen 75mm ...)

 

Už jsem si pročet dost informací o tom, že belarům a anaretům se raději vyhnout, tak jsem hledal a hledal, a jelikož jsem typ člověka, co po nocích kope v hlubinách internetu, dokud nenajde, co chce, tak jsem dospěl k několika možnostem, jelikož jsem i projížděl e-bay, tak jsem se dostal k modelům, o kterých jsem tady nikdy neslyšel. Co jsem našel:

  • Vivitar 50/2.8 6čočkový 540,-
  • Schneider Componar 50/4 závit M25 450,-
  • Schneider Componon 50/4 momentálně 300,- (aukce)
  • Mexikánec seňor El-Nikkor 360,- (taky aukce)

Je něco z toho dobrej kauf? Nechci za to utrácet zas šílený peníze, abych mohl špatně vyvolávat fotky dobrým objektivem, je mi jasný, že minimálně první rok bude ta brzda kvality ve mně.

 

Dále jsem se chtěl zeptat - většina těch objektivů má závit M39, zatímco Opemus M23 x0,5. Miska se závitem m39 se mi do Opemusu nevejde? (ne, že by se mi nějakou povedlo sehnat, o té na celým bazoši nebylo ani slovo). Napadlo mě, že bych si mohl misku s m39 vytisknout na 3D tiskárně, nebo je to blbost? Nebo si mám nechat vysoustružit redukci M23 -> M39(nebude to vinětovat?). Případně kdyby se tady někdo zbavoval něčeho takovýho, tak bych to ocenil :)

Ještě jedna věc - v Opemusu mám žárovku, se kterou jsem ho koupil (opálová, bez jedinýho nápisu, ale řekl podle míry špíny a komunistickýho smradu, že původní), netuším, jakej je její výkon, ale přijde mi, že celkem topí, že i ty krásný secesní sloupky v tom světlíku hřejou víc, než příjemně. Je to v pořádku?

 

Díky moc,

jsem rád, že jsem narazil na místo, kde se tyhle věci ještě probírají a dokonce jsou tu aktivní lidi :)

 


  • 0

#2 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 26 listopad 2017 - 06:47:10

O teplo ze zarovky se neboj, ono to bohuzel topit bude, nebot vnitrek je reseny tak, zby se minimalizovaly odlesky... Coz fyzikalne znamena, se se svetlo prevadi na teplo. Stara zarovka muze mit kratkou zivotnost, nebot v zasuvce uz nemas 220V, ale 230V. Pokud bydlis v jistych castech CR, tak treba i 240V Ale zarovky do zvetsovaku se jeste porad prodavaji. Nove Pokud bys sehnal neco vyrobeneho pro sit s defaultnimi 240V (UK, napriklad), pak bys nemel mit problem ani s tim.

 

Co se objektivu tyce, urcite ti tu spousta lidi poradi spoustu veci. Pokud jsi ale ve fazi "jeste nemam hodiny", klidne investuj v nejblizsim bazaru 50 kc do belaru a vyzkousej ho. Jeho silene tvarovane clony si nevsimej, financni ztrata to rozhodne neni. Sam ho ve zvetsovaku mam, ani na formatu 30x40 jsem s tim zadny rozpoznatelny problem nezaznamenal. 

 

Jinak pochopitelne muzes zatim pouzivat 75mm objektiv i pro kinofilm, pokud nedelas moc velke zvetseniny. Jestli ti jde jen o fotky do ruky, nebudes s tim mit problem.

 

Nejdriv ale vyres ty hodiny, to te totiz bude trapit zdaleka nejvic.

 

Preju hodne stesti.


  • 1





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:opemus, meopta, zvětšovák

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních