Přejít na obsah


Fotka

Pentax Spotmatic SPII - expozimetr


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
8 odpovědí na toto téma

#1 Doktor

Doktor

    Nováček

  • Předplatitel
  • 117 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 1 únor 2018 - 10:17:37

Zdravím,

asi před týdnem jsem chtěl něco nafotit na Fomapan 100 a protože v Nikonu F100 co běžně používám byl Tri-X, nafotil jsem ho ve starém Spotmaticu SPII. Po vyvolání jsem nabyl podezření že jsem buď zmršil vyvolání, nebo přeexponoval. Druhé se ulázalo být jako pravda. Včera jsem porovnal expozimetr SPII s Nikonem a externím Sekonicem. Zjistil jsem, že na pomalých časech má sklony přexponovat o cca 2 clony (nikon - 1/4s, spii - 1s), při rychlejších časech je rozdíl ale brutálnější (nikon - 1/500s, spii - 1/30s). Mám Spotyho rád, proto by mě zajímalo, je nějaká šance takový expozimetr, který je očividně rozhozený nelieárně, seřídit nebo opravit? Nebo se mám podívat po jiném kousku?

P.S. Externí expozimetr není řešení, chtěl jsem fotit makro.

Díky
  • 0

#2 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 598 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 1 únor 2018 - 10:34:15

A jakou baterku si dal do foťáku? Patří tam rtuťová PX400 1,35V. Nemyslím si, že by měl tenhle Pentax můstkové zapojení expozimetru jako Praktika řady L. Ta pak není závislá na přesném napětí.


  • 0

#3 Doktor

Doktor

    Nováček

  • Předplatitel
  • 117 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 1 únor 2018 - 10:52:02

Tenhle Pentax právěže můstkové zapojení co vím má. Nemám ho teď u sebe, už jsem ho dostal s baterií a mám pocit, že je tam ještě původní rtuťová. A podle “battery checku” (iso na 100, čas na b, zapnout expozimetr a ručička musí spadnout dolu) je baterie ok.
  • 0

#4 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 598 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 1 únor 2018 - 11:02:24

Aha, no a ten Pentax předtím měřil dobře?


  • 0

#5 Doktor

Doktor

    Nováček

  • Předplatitel
  • 117 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 1 únor 2018 - 11:13:48

No těžko říct, nafotil jsem s ním nějaký barevný negativy cca před půl rokem a ty vypadaly v pohodě. Ale ten Fomapan vypadá vyloženě přeexponovaně.
  • 0

#6 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 598 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 1 únor 2018 - 12:11:56

Může mít v háji CdS fotorezistor...mám doma pěkný Petri Computor 35. Bohužel fotorezistor expozimetru řekl sbohem. Tyhle součástky nevydrží věčně, sem rád že mi ty letité Praktiky jedou na 1ku.

 

Nebo se stářím fotorezistoru posunuly hodnoty. Snad by to šlo dokalibrovat, otázka nakolik zůstala křivka změny odporu podle osvětlení lineární. Zkusil bych se zeptat p. Blažka. Kalibrátor má doma (Kyoritsu EF-511 NK).


  • 0

#7 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 15 únor 2018 - 03:09:10

Jestli je míněn pan Blažek z Nového Jičína, tak ten má namožený rameno či co a nic teď neopravuje…


  • 0

#8 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 15 únor 2018 - 08:55:28

Zabrante opravarom 40+ chodit na lyze !!!

(To sa potom nefoti.)


  • 0

#9 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 152 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 19

Publikováno 15 únor 2018 - 20:44:35

Zabrante opravarom 40+ chodit na lyze !!!

(To sa potom nefoti.)

:mrgreen: :-P :mrgreen:


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních