Přejít na obsah


Fotka

Gossen Lunasix F


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 577 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 95

Publikováno 22 červenec 2018 - 17:04:19

Pánové, potřeboval bych prosím poradit. Zakoupil jsem expozimetr Lunasix F a když ho srovnám s tím co měří Pentax MZ5n, Minolta Dynax 7 a dokonce i appka v iPhonu tak prostě podměřuje o víc než jedno clonové číslo. Při testu baterie ručička vyletí úplně nadoraz doprava, přitom podle manuálu by měla správně zůstat v tom zeleném poli na stupnici. Tam se zůstane jenom pokud je napájení 7V, ale s novou 9V baterkou prostě vyletí úplně mimo.

 

Prodávající mě přesvědčuje, že ten expozimetr je naprosto v pořádku, že se Gosseny přece nekazí a že neumím měřit s expozimetrem. Tak bych rád slyšel i cizí názor. Přeci jen cena byla 100EUR.

 

Udělal sem takové malé video - 


  • 0

#2 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 22 červenec 2018 - 20:32:00

vzadu je šroubek a při odpojení baterie,nastavit ručku na nulu.Ale to jsi asi udělal,co?


  • 0

#3 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 577 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 95

Publikováno 22 červenec 2018 - 20:55:09

Ano, podle anglického manuálu. Baterku ven a nastavit šroubkem ručičku na nulu což je zelená značka. A navíc manuál píše, že baterka je OK když ručka je při testu v zeleném poli. Proto me zaráží, že při testu vystřelí doprava na maximum. Dokonce sem už i vytáhnul starý Leningrad 6, strčil do něj origo rtuťovku a taky ukazuje srovnatelné expoziční hodnoty jako všechny moje foťáky.


  • 0

#4 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 22 červenec 2018 - 21:48:28

To bude nějaký problém v napájecí větvi.Já bych mu ho vrátil.Před časem jsem pořídil Lunasix 3 ,ten byl na 2 rtuťovky.Když jsem tam dal alkalický,tak to ukazovalo nesmysly.Jednou mi spadl na zem a je nefunkční.Tak jsem pořídil druhý,ten je upraven už na alkaline a jsem spokojen.


  • 0

#5 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 179 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 656

Publikováno 22 červenec 2018 - 22:02:34

Problemom je to, ze tento pristrojcek nefunguje na sucasne baterky. Lunasix 3 vyzaduje PX625, ktore EU zakazala vyrabat, i dovazat. Sucasne 625-ky maju napatie 1.55 V, miesto pozadovanych 1.35 V. S vyssim napatim potom Lunasix "vidi" prilis optimisticky.
Existuju rozne riesenia, jedno je zaradenie shotkyho diody do serie ...


  • 0

#6 Radosval

Radosval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 57 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 22 červenec 2018 - 23:48:31

len tak teoreticky - vie tu niekto "opraviť" Lunasix 3 tak, aby ukazoval presne s modernými batériami? Viem, že alternatívou k tomu je bateriovy adapter.


  • 0

#7 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 577 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 95

Publikováno 23 červenec 2018 - 05:47:08

Prodejce naštěstí nedělá kozy s vrácením, takže expozimetr mu pofičí zpět. Do toho Lunasixu 3 by snad šel zakomponovat pidi měnič napětí s LM2596s ( https://www.ebay.com...ksid=m570.l1313 ). Není problém ho nastavit na 2x1,35V - 2,7V. Napájení pak v podstatě čímkoliv, akorát je nutno vyřešit vypínač na ten obvod. Jinak by pořád ze zdroje papal energii.


  • 0

#8 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 23 červenec 2018 - 08:00:15

Taky se dají použít ty do naslouchadel zinek-vzduch 675 1,4V.Běžně je strkám do S8 kamery Nizo 801.Když netočím,tak baterky vyndám .


  • 0

#9 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 702 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 264

Publikováno 23 červenec 2018 - 08:23:32

Tak to já budu muset ten svůj Sverdlovsk /SSSR/ nechat pozlatit! Hahahahaha...Tento konkrétní kus mám od roku 1988,kupoval jsem ho k Pentacon six TL,stál tehdy 455,-Kčs a byla v něm samozřejmě origo baterie,tuším že asi 3V...Jak časem odešla a origo už nešly sehnat,strčil jsem tam "vyjetou" šestivoltovku z Mamiya 645,a vesele to měřilo...Ta šestivoltovka je větší fyzicky,proto ta destička až tak nedoléhá a je tam škvíra,ale měří a přesně! 2x!!! spadnul z kapoty auta na asfalt,těch ťukanců v terénu a drobných šrámů utržil bezpočet a stále měří...Kalibruju ho podle Sony RX10,to co ukazuje Soňák tak ukazuje i Sverdlovsk,liší se to max půl až jednou clonou...No jak to tak vypadá,potáhneme to spolu ještě nějakou dobu dále!

Přiložený soubor (y)


  • 1

#10 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 577 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 95

Publikováno 23 červenec 2018 - 08:38:12

No já o Sverdlovsku taky uvažoval, nakonec jsem si řekl vem Gossen je to přece echt dojč. No bohužel, nákup od Turka. No čemu se asi divit, když mi od něj ve stejném balíku došla lepička FK1 ve stavu viz. fotky. Ale protože to bylo jenom 5EUR a psal že to je bez záruky na fuknci, tak sem nad tím mávl rukou. Navíc jsem kluk šikovná a opravil sem to (dokonce jsem musel vyrábět i nové stírací kartáčky z fosforbronzových plátků) ...ale opravovat svépomocí expozimetr který mě stál 100EUR to fakt ani omylem.

 

Tož asi znova zkusím sehnat Sverdlovsk s hledáčkem. Mohl bych sice tahat ten Leningrad, ale ty origo rtuťovky mám už jenom dvě funkční. Jednu v hranolu Pentasixe a druhou mám pro Praktiku LTL a třeba ten Leningrad když je potřeba. Do Sverdlovsku jde nacpat bez problému 3,6V lithiovka.

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  FK1_a.jpg   42,93K   1 Počet stažení
  • Přiložený soubor  FK1_b.jpg   80,69K   0 Počet stažení
  • Přiložený soubor  FK1_c.jpg   73,63K   0 Počet stažení

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních