Přejít na obsah


Fotka

Fuji GA645Zi


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 369 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 142

Publikováno 26 leden 2020 - 16:18:41

Nenašel jsem tu vlákno věnované tomuto krásnému zlobivému dítěti. Na www se dá sice najít spousta nářků na nefunkční LCD a následně často i automatické převíjení, ale v češtině ne. Třeba tu existuje někdo, kdo umí ten plochý mnohožílový vodič - neznám správný výraz - vyměnit. Za zkoušku to stojí...  Po světě jsou mraky Zi, které to potrefilo, a ty ostatní to brzy čeká. Kdyby to někdo uměl  opravit, stal by se globálním boháčem. 

 

Tip pro zoufalce: Dá se s tím fotit, i když je nejhůř. ISO se dá i bez vizuální kontroly nastavit podle počtu cvaknutí voliče, to se celkem ví. Ale až teď jsem zjistil, že pootočení téhož voliče po expozici posune film na další políčko, pokud autoposun selhal (což je rovněž důsledek přerušeněho flexi vodiče). Zatím ale nevím, co se stane na konci filmu - neví někdo, jestli zpětné převinutí funguje? Mám tam založenou velvii 50, jen pár exponovaných políček, nechci ji vypráskat jen na to, abych to zjistil.


  • 0

#2 OndrasLB

OndrasLB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 291 příspěvků(y)
  • LocationLiberec, Mladá Boleslav
Reputace: 49

Publikováno 27 leden 2020 - 11:57:26

Plochý mnohožílový vodič - myslíte např. tento typ (příp. jiné rozteče)? Já takový sháněl do skeneru, dlouho nic, až jsem narazil na tenhle obchod...

http://compuny.cz/--...5mm-rozte-.html


  • 0

#3 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 369 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 142

Publikováno 28 leden 2020 - 22:40:57

Vida, materiál by se asi dal. Teď ještě ty šikovné ruce.
  • 0

#4 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 130 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 13 únor 2020 - 21:52:07

Osobně jsem nefunkční display na svém GA645Zi napůl opravil - tzn. opravil jsem display a zničil při tom podsvícení. V mém případě nebyl oproti obecnému předpokladu zlomen kabel v ohybu dvířek, ale pod zadním krytem v části u displaye byl slabý přítlak toho na desku. Vyřešil jsem to vložením kusu tvrdého papíru (myslím že RC, ale mohl to být i baryt:D), který kabel a plošný spoj přimáčknul k sobě a toto řešení funguje už několik let. Nepamatuji si to už přesně, ale myslím, že to bylo propojené přes takovou tu vodivou gumu. Nebylo nutné kabel měnit, ani s místem ohybu v pantu nemám minimální problém.

 

Podsvícení jsem si zkazil tím, že jsem tam napřed dával místo papíru plíšek, a tím jsem to možná vyzkratoval, a jak jsem se kolem toho motal, tak jsem tam asi něco přeřízl nebo ulomil. Asi by to šlo spravit, ale zase tolik mi to nevadí, po tmě moc nefotím.


  • 0

#5 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 130 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 14 únor 2020 - 07:59:11

Jo, a svitek se samozřejmě nepřevíjí zpátky. Namotá se na cílovou špulku a může ven z aparátu. Já jsem ale tenhle problém neměl.
Normálně se tím kolečkem posouvá film (otáčí špulkou) při otevřených dvířkách při zakládání - jedno cvaknutí knoflíku je čtvrt otáčky špulky. Jak se to chová při chybě nevím, ale pokud si to myslí, že jsou otevřené dvířka, tak to kolečko neposouvá na další snímek, ale jenom o kousek, a budou se snímky překrývat.
  • 0

#6 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 369 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 142

Publikováno 14 únor 2020 - 13:27:56

Nojo, jsu blbé, říkám to furt. Svitek a převíjet zpět... Měl jsem na mysli dovinutí. Díky i za upřesnění ohledně funkce přetáčecího kolečka, měl jsem tu svoji informaci vyčtenou, ale logicky se bude chovat stejně jako při zavádění filmu. U mě je závada bohužel skutečně v přerušeném kabelu. Jedinkrát jsem porušil zásadu neotvirat dvířka dokořán.
  • 0

#7 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 381 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 059

Publikováno 14 únor 2020 - 14:18:08

neříká se  jsu blbé,  ale  su blbé. 


  • 0

#8 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 369 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 142

Publikováno 14 únor 2020 - 17:10:15

To je ovšem nespisovně
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních