Přejít na obsah

Fotka

Úprava a tuning komory Intrepid 4x5" Mk4

Intrepid 4x5

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4 odpovědí na toto téma

#1 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 653 příspěvků(y)
Reputace: 1 373

Publikováno 30 říjen 2021 - 17:38:15

Pred časom ma napadla myšlienka vrátiť sa k formátu 4x5" (9x12cm) s možnosťou používať rollfilm formátu 6x7 až 6x12cm. Príčinou tejto myšlienky bolo starnutie biovybavenia mojho tela a celkové ubúdanie sily spojené s nosením ULF vybavenia až do formátu 30x40cm. 

Dávnejšie som už používal tento malý veľký formát, preto som vedel, že čo nechcem: kardány a historické prístroje na plechové kazety, ťažké kovové alebo drevené sklopky, ale ani 3D umelohmotné... naopak, som chcel podľa možnosti novú, jednoduchú, ultraľahkú field komoru na moderne kazety, s obj. dostičkou Linhof.  Vážnejšie 4x5“ aparáty majú vačšiu váhu – v minulosti som mal Zone VI. aj Wistu – preto som vybral najľahšiu 4x5“ komoru Intrepid 4x5 Mk4, ktorá má váhu niečo cez 1 kg. Musím povedať, že po získaní dostupných informácií a prečítaní recenzií som mal obavy a aj výhrady, ale... veď vždy som rád staval, opravoval, upravoval  a tuningoval svoje LF a ULF komory, tak čo... a nielen váha, ale aj cena bola najnižšia. Vedel som ale, že tá cena ale nie je konečná... lebo Intrepid nebude fotoaparát, ale materiál, základ na vybudovanie a postavenie používateľnej vf komory.

Po obdržaní komory Intrepid 4x5 Mk4 s príjemným prekvapením som konštatoval, že to je lepšie, ako som očakával. Čo mi nevyhovovalo? 

1. farba a povrchová úprava – svetlé vrstvované drevo je náchylné na zašpinenie, prednú a zadnú štandardu som natrel tmavším mahagónovým liehovým moridlom, a pohyblivú časť  pod prednou štandardou som nastriekal odolnou farbou na čierno.

01.jpg   06.jpg

1. všetky 3D tlačené (asi PLA) umelohmotné gombíky, PLA (??) je mechanicky málo odolný materiál – dal som vyrobiť také isté gombíky s pomocou CNC frézy z hlinikového kompozitu, ktoré som zafarbil na čierno.

07.jpg 09.jpg

1. celkové pôvodné riešenie zadnej strany je mechanicky slabé a na serióznu prácu pre mňa nevyhovujúce – 3D tlačený PLA rám matnice je absolútne nedobré riešenie, lebo je mechanicky slabý, pri tom je stále namáhaný. Podobne aj laminátové listové pružiny a ich PLA vložky sú nevhodné. Pri používaní masívnejších rollfilm kaziet aj samotné uchytenie matnice je slabé. Preto som celú pôvodnú zadnú stranu som odstránil, a nahradil som so zadnou stranou kamery Cambo SC 4x5“ staršej verzie. Takú zadnú stranu v dezolátnom stave som kúpil za pár grošov, a po celkovej obnove som používal iba znovuchrómované listové pružiny, oceľovú páčku a hliníkový rám matnice. 

03.jpg  04.jpg

Matné sklo som vybrúsil nové. Graflok som zrušil úplne, lebo používam rollfilm kazetu Calumet C2N pod matnicou.

05.jpg

Ostatné časti komory som posúdil ako vyhovujúce a nepotrebovali žiadny zásah. Takto upravenú komoru používam v interiéri aj v exteriéri už tretí mesiac k plnej spokojnosti. Všetky úpravu priniesli vyšší komfort a príjemnejší estetický dojem.

10.jpg

Uvítam skúsenosti ďalších majiteľov tejto jednoduchej komory.

.

• 11

#2 Nimrod

Nimrod

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 403 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 297

Publikováno 1 listopad 2021 - 15:49:33

zkušenosti nemám, ale pochválím ti práci, je to krásné :-)

• 1

#3 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 653 příspěvků(y)

Publikováno 2 listopad 2021 - 06:59:25

Dakujem pekne :)

• 0

#4 pignon

pignon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 504 příspěvků(y)
Reputace: 53

Publikováno 28 červenec 2025 - 13:48:26

Poridil jsem si intrepid 8x10 v3. Chtel jsem vyzkouset neco jineho nez starou nemeckou komoru na 18x24. Zatim, cca po 10 pouzitich se objevily už 2 problemy. Nejdrive, kdyz jsem potreboval vetsi, skoro max. vytah se měch od predni standarty odlepil, je tam prilepeny oboustrannou lepici paskou. To jsem vyresil vytistenim ramecku a prisroubovanim vruty. No a ted jsem si vsiml, ze pera, ktera pritlacuji matnici a kazetu se po tech deseti pouziti vychemlaly, ztraci napruzeni, kazetu drzi porad pevne, ale matnici uz ne, je tam milimetrova mezera, coz sice jde resit taky, pri ostreni ji prichytim klipsou, ale …
  • 0

#5 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 653 příspěvků(y)

Publikováno 2 srpen 2025 - 21:06:27

@pignon - Intrepid 8x10" osobne nepoznám, ale predpokladám, že s rozmermy rastú mechanické problémy. Fakticky je pravda čo som písal, že Intrepid nie je hotový fotoaparát, ale materiál :) Na Vašom mieste určite by som vymenil zadnú časť, napr. Cambo 8x10 (asi to bude uzší profil a oveľa drahšia záležitosť ako na 4x5"), alebo ak máte môžnosť ručne vyrobiť všetko - rám na matnicu, listové pružiny, atď.  veď pôvodný zadok je smiešne slabý aj na rozmer 4x5", nie ešte na väčší.

03.jpg  04.jpg  05.jpg

Svoj prerobený Intrepid 4x5 Mk4 používam stále, aj na klasický film, aj na daguerrotypiu, bez probrémov. Veľká výhoda je jeho nízka hmotnosť, hlavne mimo ateliér.

int4x501.jpg

Prajem Vám veľa úspechov, a určite poteší, keď o tom napíšete sem aj s fotkami.

.

• 2

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních