Zdravím Vás. Mám dotaz. Mám Jupitera 11 M39 verze na zrcadlovky. Chtěl bych ho dát na Zorki I, v závitu samozřejmě sedí, jen dálkoměr tím pádem nefuguje (což mi nevadí). Bude objektiv správně ostřit, když není přímo určen pro dálkoměr? Díky za odpověď. Hezký večer.

Publikováno 4 listopad 2021 - 21:40:27
Publikováno 5 listopad 2021 - 09:09:50
Ahoj, žiaľ nebude. Na Zorkim bude posadený omnoho bližšie k filmu než keby bol nasadený na zrkadlovke, takže bude zaostrovať "za nekonečno"
Publikováno 5 listopad 2021 - 10:42:05
Když se pro nasazení použije mezikroužek o správné délce, tak bude správně ostřit i na nekonečno a měla by tedy sedět i stupnice ostření.
Jestli správně odečítám hodnoty, tak:
Leica má fd 28.8, Zenit M39 má fd 45.46.
Mezi kroužek musí tedy být dlouhý 45,46-28,8 = 16,66mm
Tady je set s kroužkem 16,4mm, což by (při použití podložky 1x0,2mm nebo 2x0,1mm) bylo ono.
Publikováno 5 listopad 2021 - 10:47:38
Nevypnuto a nastavena jiná pocovina.
Publikováno 5 listopad 2021 - 10:52:26
Přesnost ostření se dá zkontrolovat pomocí 10ti metru, měsíce a kusu matného skla (ideálně s lupou) místo filmu. Stejným způsobem se adjustují např. tlr po čištění.
Kdo si hraje nezlobí a zahálčivé ruce jsou čertova dílna!
Publikováno 5 listopad 2021 - 10:58:15
Nadělal jsem se v životě tolika pokusů a hloupostí, že už před dalšími více rozmýšlím, jestli mne obohatí, nebo jen unaví.
Nevypnuto a nastavena jiná pocovina.
Publikováno 5 listopad 2021 - 11:06:34
Nehovoriac o tom, že kontrola matnicou je na Zorki I akosi, no, fyzicky nemožná
Publikováno 5 listopad 2021 - 11:42:18
Nehovoriac o tom, že kontrola matnicou je na Zorki I akosi, no, fyzicky nemožná
Kontrola zaostření na Zorki I je, akosi, fyzicky možná a jednoduchá stejně jako všech fotoaparátů kde je přístupná dráha filmu.
1, sundá se zadní kryt. - stejně jako když se zakládá film
2, na dráhu filmu se položí vhodná matnice s takovou šířkou, aby ležela na dráze filmu (!) a matnou stranou byla situována k objektivu. Matnici je možno pro vyšší konfort (v závisloti na jejím tvaru) fixovat např. gumičkami
3, do dané vzdálenosti od fotoaparátu (měříme např. 10ti metrem) umístíme vhodný předmět (tyč, ňadro...) a ostříme objektivem dokud není obraz na matnici ostrý. Pro přesnější zaostření je vhodné mít matnici s lupou.
4, odečteme zaostření objektivu, porovnáme s metrem, upravíme adjustaci/fd atd.
5, pro to "správné nekonečno" použije objekt ve vesmíru - měsíc (ideálně v úplňku )
Publikováno 5 listopad 2021 - 12:03:00
Orfanicu, ale draha filmu na Zorki I (podobne ako na Leica II/III) pristupna neni. Film sa zaklada cez odnimatelny spodek, "zadek" aj s pritlacnou dostickou je na aparate nafest.
A ja samozrejme chápem, že sa tento princíp dá na inom aparáte využiť, ale v tomto bode by si Amtrak mal:
- zohnať medzikrúžky
- zohnať iný aparát
- zohnať statív
- z nejakej zrkadlovky vybrať matnicu
A keď sa mu to všetko podarí, tak:
- bude potrebovať aux hľadáčik (to ale aj v prípade, že si zoženie RF kompatibilný objektív)
- bude aj tak zaostrovať 135mm teleobjektív - čo by dalo zabrať aj na Leice M3 s RF kompatibilným objektívom - odhadom (!!!), alebo pomocou metra
Nie, tadiaľto cesta nepôjde.
Publikováno 5 listopad 2021 - 12:08:14
Tak to je dost trapné. Taková školácká neznalost. Až na ulici uvidíte papírovou krabici, tak do ní kopejte pouze slabě.
Děkuji.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních