Přejít na obsah


Fotka

Kalibrace procesu Pan F+ a Delta 100 s DD-X


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
5 odpovědí na toto téma

#1 arqe

arqe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 51 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 15

Publikováno 10 duben 2023 - 15:02:31

Zdravím všechny temnokomorníky! 

 

Po delším období půstu jsem se rozhodl, že bych zase rád trochu fotil. Začnu s kinem a občas středoformát a potom se uvidí :smile:  Hlavně bych se tentokrát rád trochu technicky posunul ať plýtvám drahým materiálem a ještě dražším časem co nejméně. Rozhodl jsem se postupně zkalibrovat proces a napadlo mě se s vámi podělit o první výsledky. Třeba to někoho zaujme a třeba mě někdo upozorní na nějakou blbost (mojí), která mi unikla.

 

Vybral jsem si Ilfordí filmy Delta 100 a Pan F+ a vývojku Ilfotec DD-X. Deltu už trochu znám z dřívějška a ten Pan F jsem chtěl vždycky vyzkoušet. Vývojka je provozně dražší, ale vzhledem k tomu, že toho nevyfotím moc, tak mi to nevadí a alespoň nebudu vyhazovat zkažený koncentrát.  

 

Víceméně jsem následoval https://casualphotop...ed-calibration/

 

Fotil jsem FM2 s 50/1,8 objektivem (budu používat asi nejčastěji) a měřil jsem Sekonicem L-858D (spot měřením, které zase budu využívat v terénu nejčastěji).

Hustotu testovacích snímků jsem měřil V850, ke kterému jsem dostal kalibrační klín a podařilo se mi stáhnout jeho data abych mohl měření ověřit. Cory o tom píše - zkusil jsem a výsledky seděly překvapivě dobře:  https://drive.google...iew?usp=sharing (nemůžu vkládat obrázky, ale adresa v odkazu je funkční).

 

První byl test ISO obou filmů při následujícím vyvolávacím procesu:

  • Koncentrace 1+4, destilka
  • Čas doporučený Ilfordem (Pan F - 8:00, Delta 100 - 10:30)
  • Teplota 20 °C
  • Agitace - 4x překlopit plastimatku tam a zpět po nalití výojky a dále každou celou minutu.
  • Přerušení fomacitrem
  • Ustálení Rapid Fix 5 minut
  • Žádné přednamáčení

K měření času vyvíjení asi poznámka: Zapnu stopky a začínám nalévat vývojku. V daný čas začnu vylévat vývojku a co nejdříve naliju přerušovač. 

 

Exponoval jsem A3 list papíru a měřil před každou serií expozic (zóny 0,1,5,8) pro ISO odstupňované po 1/3 EV. To je trochu overkill vzhledem k tomu, že na zvoleném HW mohu měnit expozici po 1 EV. 

Ale nechal jsem to tak, světelné podmínky se zvolna měnili a na film se to akorát vešlo. Zapisoval jsem si ale každou naměřenou i focenou expozici a pokud se o tu 1/3 nebo 1/5 lišili, přepočetl jsem nastavené ISO na skutečné měřené ISO.

 

Výsledky: 

 

Pan F: 32 ISO

https://drive.google...?usp=share_link

Delta 100: 125 ISO 

https://drive.google...?usp=share_link

 

Potěšilo mě, že ISO vyšlo tak, jak mělo a že alespoň ty rychlejší časy závěrky nebudou úplně vedle. Ale zpozorněl jsem ohledně krytí zón 5 a 8, které je hodně moc. Dobrá motivace pro další testy. 

 

Druhý test vyvolávací doby obou filmů. 

Exponoval jsem serie zón 5,8,9,7,8,1 pro již stanovené ISO na celý film. Před každou serií jsem opět meřil a tentokrát byly podmínky konstantní a měřená expozice odpovídala nastavení přesně. Zónu 8, jako klíčovou jsem dělal dvakrát, nebyl jsem si jistý, jak dobře se mi podaří film rozstříhat a chtěl jsem mít vždycky celé políčko. Oba filmy jsem rozstříhal a kousky postupně vyvolával pro různé časy. Vyvolával jsem v kazdém kroku 6 políček z Delty a 6 políček z Pan F spolu a vývojku jsem používal znovu (namíchal jsem celých 600 ml). Všechny ostatní podmínky jsem dodržoval jak nejlépe jsem dovedl. 

 

Hustotu jsem měřil (počítal) z co největší plochy negativu a kromě půměrné hodnoty si znamenal i směrodatnou odchylku. Tu jsem nezpracovával úplně korektně, ale provedl jsem orientační výpočet k určení krajní chyby (3sigma) výsledných hodnot. Práce navíc, ale dělám to poprvé, tak jsem chtěl mít orientaci v tom, na jak vypovídající data se koukám. Krajní chyby jsou v následujících grafech zaneseny. 

 

Výsledky: 

 

PanF

https://drive.google...?usp=share_link

Delta 100

https://drive.google...?usp=share_link

 

Podle výsledků jsem orientačně stanovil vyvolávací časy:

 

Pan F při 32 ISO --  4:00 (N-1), 5:30 (N), 7:00 (N+1)

Delta 100 při 125 ISO --  5:00 (N-1), 7:00 (N), 9:30 (N+1)

 

Vycházel jsem z Adamsova doporučení pro kondenzorové zvětšování. Zde si nejsem jistý, jestli i dnes jsou tyto hodnoty dobré doporučení pro moderní MG papíry a názory se na to budou možná i lišit. Zde bych uvítal názory zkušených. Temnou komoru musím teprve vybudovat - až bude, tak si budu moct ujasnit, jak kontrastní negativ potřebuju mít a potom budu moct doladit časy ve vývojce.

 

Z dosavadních výsledků mě trochu překvapuje malý rozdíl mezi 8:00 a 10:00. Těch 10 minut jsem ale dělal naposledy a vývojka mohla být už trochu jetá z neustálého přelévání sem a tam. Snažil jsem se ji maximálně chránit, kontaminovaná by být neměla. Na konci testu měla zpracované 2 filmy ve 600 ml, ale vetšina políček hodně krytá, tak mohla být jen přivyčerpaná. Teplotu jsem se snažil udržet +/- 1 °C a to už asi taky může mít svůj vliv. 

 

Co mě ale vrtá hlavou víc je to, nakolik se moje časy posunuly od doporučených. Doporučené časy jsou o 50% delší pro normální negativ, než ty moje. Pamatuju si z focení před lety, že jsem velmi často končil s příliš kontrastními negativy, které se nedali normálně nazvětšovat, když jsem volal na doporučené časy. S HP5+ to bývalo zvládnutelné, ale jinak moc ne. Zajímalo by mě, proč to tak je a zkusím tomu přijít na kloub. Příští test asi bude s přesnějším měřením teploty a nějak otestuju agitaci. 

 

Doufám, že nelitujete času, který vás tento příspěvek stál. Původně jsem chtěl spíš poreferovat kolik mi to vyšlo, ale jako vždy jsem se rozepsal. Třeba to ale někoho potěší nebo inspiruje k pokusům. Je to teda dřina, ve které si sice umím najít trochu zalíbení, ale víc mě motivuje, že se snad zbavím systematických problémů, které mi ničili filmy.

 

Pokud mi napíšete, jestli vás zajímají i další výsledky, budu rád - ať to není samomluva, která nikoho nezajímá :)

 

Přiložený soubor (y)


  • 3

#2 MIC

MIC

    Nováček

  • Předplatitel
  • 250 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 10 duben 2023 - 16:59:14

Supr čtení.Co používáš k měření hustoty? Máš k dispozici denzitometr, nebo využíváš software scaneru(např.SilverFast) ?


  • 0

#3 arqe

arqe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 51 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 15

Publikováno 10 duben 2023 - 18:11:15

Dík, densitometr právě nemám. Scanoval jsem v SilverFastu do 16bit Rawu a potom použil ImageJ a přepočetl finálně v excelu. Úplně stejný postup, jako zde: https://sites.google...egfix/scan_dens

Testoval jsem to na tom klínu a výsledky byly docela přesné (viz ta přiložená tabulka, poslední sloupec je odchylka od dat která poskytuje výrobce toho klínu). 


  • 1

#4 MIC

MIC

    Nováček

  • Předplatitel
  • 250 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 10 duben 2023 - 18:54:58

No já právě používám taky jenom SilverFast(když testuji ty svoje pokusy). Pravdou ale je, že vždy pro testy používám jednorázové roztoky. 


  • 0

#5 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 12 duben 2023 - 10:14:59

Vážený pane kolego, arge. Oceňuji Váš velmi racionální přístup. Současné ceny kvalitního negativního fotomateriálu dosahují před lety jen těžko uvěřitelných výšek. Nenápadně a skrytě připravovaná změna DPH ještě sníží jeho dostupnost. Zcela jistě se vyplatí investovat trochu času a za pomoci testů optimalizovat celý proces zpracování. Materiálů a zkušeností o kombinaci jednotlivých typů filmů a vývojek je všude spousta. Pravda, je to trochu složitější na hlavu a slabší kusy s jistou mentální nedostatečností nejvíce řvou o tom, jak je to nepodstatné a nedůležité. Žádné exposimetry, žádné teploměry, žádné přemýšlení o tom, v čem se vlastně ocitli. S podobnými exoty je to pouhá ztráta drahocenného času a plýtvání energií. Přeji mnoho radosti a potěšení z výsledků vlastní práce, jež není odbyta v rozhodujících momentech a má pevný základ k dalšímu rozvoji obrazové estetiky fotografie, která je tou nosnou a nejviditelnější stránkou tvůrčí práce. Jistá úroveň přátel v oboru je základem všech aktivit, směřujících k nějakému ušlechtilému cíli. Tak se vytváří prostor pro věcnou diskusi a komunikaci v dnešní divné době tak vzácné. S přáním dobrého světla v období rašícího jara: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#6 arqe

arqe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 51 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 15

Publikováno 12 duben 2023 - 22:09:55

Děkuji Vám za milá slova, pane Kurachu.

 

Dnes jsem si po práci, než mi zmizelo denní světlo úplně, zkusil Pan F ve svitku a volal na identifikovaný normální čas v DD-X -- 5:30. Po úvaze jsem použil lepší teploměr, teplota 20,3 °C na začátku volání. Teplota v místnosti byla v podstatě stejná. Fotil jsem Flexou, neboť jiný středoformát doma teď nemám (P6 v opravě).

 

Přiložím sken jednoho akurátně kontrastního motivu a detail. Foceno s makro-předsádkami 0,33-0,5m. Výsledky jsou ale povzbudivé, ale pravda se asi ukáže až na papíře. 

 

I12.png
 
I12 - detail.png

 

 

Přiložený soubor (y)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních