Přejít na obsah

Fotka

Galerie pro analogové fotky

galerie fotogalerie

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 Patrik

Patrik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 49

Publikováno 19 listopad 2025 - 18:30:05

Ahoj všem,

chodím sem už zcela minimálně, ale stále jsem nastavený v podstatě stejně - tak, že udělat cokoli pro analogovové fotografování a lidi okolo zvlášť mi dává stále smysl. V sobotu 15. listopadu 2025 jsem spustil na doméně vyvolano.cz instanci pixelfedu, necenzurovanou (nahota, akty) fotogalerii čistě pro analogové fotografie. Protože v ČR prostě žádná není. Zdarma, bez reklam, pro kohokoli, kdo bude chtít. Nic víc, to je vše. Dobré světlo ať se vede. P.

ps: uvodní stránku mají všechny instance Pixelfedu kromě banneru stejnou, prostě "nic moc", ale profily a fotky jsou defaultně nastaveny tak, že jsou vidět i nepřihlášeným, viz https://vyvolano.cz/patrik, linkovat ven by mělo jít také. Na češtině zkusím zapracovat, zatím je to tak, jak to je.

• 6

#2 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 39

Publikováno 19 listopad 2025 - 21:22:01

A já už myslel, že půjde o nějakou "fyzickou" galerii, kde by se vystavovala klasická fotografie.

Netuším, jaký má něco takového smysl a jaký to má pro komunitu přínos. Jak se to liší od jiných internetových galerií? Když pominu, že se divám stále na digitální obrázky (asi jako kdybych spustil klon Spotify s tím, že tam bude jen analogová hudba).

• 0

#3 Black2684

Black2684

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 338 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 86

Publikováno 20 listopad 2025 - 00:06:40

Klasika, pro dobrotu na žebrotu. Bylo by skvělé, kdybychom se naučili komunikovat tímto způsobem:

Něco mě zaujme, líbí se mi to, tak to pochválím. 

Vidím nějaké chyby, nedostatky, tak to zkritizuju, případně navrhnu, jak to udělat lépe. 

Něco mě nezaujme, nepovažuju to za potřebné, tak to nekomentuju a jdu dál.

• 4

#4 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 20 listopad 2025 - 22:26:13

Klasika, pro dobrotu na žebrotu. Bylo by skvělé, kdybychom se naučili komunikovat tímto způsobem:

Vidím nějaké chyby, nedostatky, tak to zkritizuju, případně navrhnu, jak to udělat lépe. 

Když pominu, že nemám úplně rád přístup, kdy mohu reagovat pouze v případě, že to chválím, nebo naopak krizituji.......tak kde je problém? 

Napsal jsem, že netuším, jaký to má smysl a zeptal jsem se, jak se to liší od jiných galerií. Místo odpovědi mínuska a kárání.

• 1

#5 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 21 listopad 2025 - 21:38:54

A ještě něco....3 roky zpátky tady taky Patrik upozorňoval na webovou galerii, určenou pro analogovou fotografii. No a kdo tam jako první reagoval, že nevidí důvod se tím zabývat a prostě nemohl jen jít dál:

https://www.temnakom...ové-fotografie/

• 0

#6 fotograf302

fotograf302

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)
Reputace: 25

Publikováno 21 listopad 2025 - 22:48:23

Náhodou, mně se to líbí. Jen ať to roste.

Můj pocit z toho je takový, že řada platforem a stránek a galerií samozřejmě umožňuje uživateli vkládat fotografie, ale skutečně není mnoho takových, které jsou zaměřeny výhradně na fotografie, které vznikly klasickou cestou, byť byly posléze digitalizovány (protože bez toho bychom je tam nemohli vidět, žeo). Samozřejmě, že mnoho uživatelů třeba vkládá své skeny tam, kde to začíná na Flic a končí na kr. Taky na to, co začíná Red a končí dit. A všude možně. Ale nejsou to platformy výhradně pro toto. Tohle jó.

Za mne má přínos pro klasickou komunitu každý kousíček i toho digitálního světa, kde se o klasice píše, hovoří či se tam ukazují (byť samozřejmě digitalizované) fotografie, o kterých je možno diskutovat.

• 2

#7 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 21 listopad 2025 - 23:04:51

Můj pocit z toho je takový, že řada platforem a stránek a galerií samozřejmě umožňuje uživateli vkládat fotografie, ale skutečně není mnoho takových, které jsou zaměřeny výhradně na fotografie, které vznikly klasickou cestou, byť byly posléze digitalizovány (protože bez toho bychom je tam nemohli vidět, žeo). Samozřejmě, že mnoho uživatelů třeba vkládá své skeny tam, kde to začíná na Flic a končí na kr. Taky na to, co začíná Red a končí dit. A všude možně. Ale nejsou to platformy výhradně pro toto. Tohle jó.

Za mne má přínos pro klasickou komunitu každý kousíček i toho digitálního světa, kde se o klasice píše, hovoří či se tam ukazují (byť samozřejmě digitalizované) fotografie, o kterých je možno diskutovat.

A jaký je v tom ve výsledku rozdíl? Nevidím jediný důvod, proč nedat fotky rovnou na Instagram, kde je rozhodně mnohem větší komunita lidí fotících na film, se kterými můžeš o svých fotografiích diskutovat.

Ale tak za rok se podívám, kolik tam bude aktivních uživatelů a třeba mne to příjemně překvapí. Ale hlavně, aby se tam nevloupal někdo s digitální nebo třeba AI výtvory, když je to tedy výhradně na fotografie, které vznikly klasickou cestou. Ale to se jistě pozná podle hashtagu.

• 0

#8 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 22 listopad 2025 - 08:31:19

A jaký je v tom ve výsledku rozdíl? Nevidím jediný důvod, proč nedat fotky rovnou na Instagram, kde je rozhodně mnohem větší komunita lidí fotících na film, se kterými můžeš o svých fotografiích diskutovat.

Ale tak za rok se podívám, kolik tam bude aktivních uživatelů a třeba mne to příjemně překvapí. Ale hlavně, aby se tam nevloupal někdo s digitální nebo třeba AI výtvory, když je to tedy výhradně na fotografie, které vznikly klasickou cestou. Ale to se jistě pozná podle hashtagu.

Já myslím, že kolega(autor galerie) ty rozdíly (důvody) popsal už v úvodu. Oproti Instagramu rozdíl bude v tom, že tam(IG) jsou reklamy. Za druhé nevím, jaké máte kdo zkušenosti, ale mně se často stává, že nelze vložit obrázek(na IG) v původním poměru stran, přestože ta volba tam je. Stejně mi to vnucuje ořez. A jak píše kolega výše, IG není platforma čistě určená pro fotky z filmu notabene ještě v naší kotlině. Mimochodem, jak jsou na IG tvořené skupiny, které by sdružovaly čistě filmové fotky, v češtině? Tam se to snad dá hledat jen podle hashtagů, ne? To mi přijde daleko lepší Flickr teda. S AdBlockem. :)

Pro lokální uživatele opravdu nic neexistuje, s výjimkou galerie přímo tady. Ale ta má bohužel tak blbou implementaci, že pro plnou velikost musíte 4x kliknout a z toho jednou pravým tlačítkem. Nemluvě o nějakém rozumném řazení dle nejnovějších fotek nebo filtraci.

Nové aktivitě držím palce. Autor tam vložil nemálo fotek a nějaké to úsilí. Jediné, co mně osobně jako uživatetele preferujícího klávesnici, vadí, je nemožnost navigace pomocí šipek. Funguje jen u příspěvků, kde je víc fotek naráz. Klikat mě holt nebaví. :)

• 0

#9 JiriPlzen

JiriPlzen

Nováček

• Předplatitel
  • 87 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 24 listopad 2025 - 21:08:39

Víte... 

... ani se mi nechtělo reagovat, už jsem otrávený a už sem ani moc nechodím.

Komunita okolo analogové fotografie je v samotné ČR docela veliká, na poměry malinké ČR. Jsou to vesměs mladí lidé a určitě ví o tomto webu (temnakomora) a o všem týkající se analogové fotografie co se objeví na celém tom "world wide web", na to můžete vzít jed.

Když se podívám sem, není tu ani jeden aktivní člověk pod 30. A přesný důvod proč, je právě tady a teď.

Taky mě nebaví se neustále dohadovat nebo ty dohady číst. Všechno všem neustále obhajovat, tzn. být pořád v defenzivě. A obzvlášť lidem, u kterých je jasné hned, že o to stejně nebudou mít zájem. Evokuje mi to princip prodejce a nakupujícího, ale zde Patrik nic neprodává, nic nevnucuje, jen sem dal odkaz na galerii - nic víc. Ale otázka proč dávat fotky tam, v čem je to lepší, proč a proč a proč by byla na místě, kdyby se Patrik např. zeptal, proč tam ten onen nechce vložit své fotografie.

"Ahoj kamarádi, cestou domů jsem objevil nový servis..."

"Hmm, a v čem je lepší než ty servisy, co tu už máme?"

"Ahoj, viděls moje nové fotky? Hele..." natahujíc ruku se štosem fotografií.

"Ty fotky jsou jen poměrem 1:1? A proč jsou jen černobílé? Proč bych se na ně měl dívat? V čem jsou tvoje fotky lepší než J.Koudelky? A když už fotí Koudelka, proč fotíš tedy ty?"

Nepřijde vám to celé úplně zbytečné a lidově řečeno naho*no už od samého začátku?

Samozřejmě můžete namítnout hned, že je to generace "snowflakes", co se hned sesype ze všeho. Ale možná to není sesypávání se. Možná už mají jen plné zuby tohoto přístupu, této kommunikace, která je typická hlavně pro generaci 50+ (ale i mladší, kteří ji jen převzali). Možná jsou už jen zoufalí, že se nedokáží bavit s celými generacemi, protože mluvit s nimi je jako chodit po minovém poli. A tak se na to vyprdnou hned, nechtějí ztrácet energii s někým, kdo apriori stejně shodí vše, nebo se o to bude alespoň snažit, byť třeba nevědomky (nevěřím, že všichni s tímto typem komunikace jsou primárně špatní - ale jejich komunikace špatná je). A než mě ukamenujete za moje vidle v tomhle vlákně, ruku na srdce, umění komunikace (rétorika, umět mluvit/psát) je dovednost, která se dá cvičit a vylepšovat celý život. Komunikace obecně v naší kotlině je na absurdně ubohé úrovni - mě nevyjímaje.

Nic proti nikomu.

• 2

#10 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 219 příspěvků(y)
Reputace: 495

Publikováno 24 listopad 2025 - 23:20:12

Souhlasím. Často se z titulu své profese bavím s mladými a zpravidla to pro mě bývá jako živá voda, protože mě to věčný chytráctví, neustálý sarkasmus a vševědoucí odsudky taky nebaví. A to nemluvím o prostředí tady, že bych snad někoho kritizoval, to ne, jsem tu rád, ale myslím to obecně.
  • 1

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:galerie, fotogalerie

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních