Ze zvědavosti jsem zkusil PYRO 510 1:100 jako vývojku pro papíry. Má to zajímavou tonalitu ale vývojka chcípne tak do 20 min. Je jasné že to způsobuje oxidace! Pokud si bere kyslík z vody tak s tím asi nic nenadělám ! Pokud ale bere hlavně vzdušný kyslík,/ to je otázka pro chemiky/ mohlo by pomoci nějaké omezení pomocí plynu nad vývojkou. Kdysi se to tu nějak řešilo. Nevíte o jaký plyn šlo a kde ho sehnat?
Pyrogallol
Publikováno 10 únor 2026 - 08:52:53
Publikováno 10 únor 2026 - 11:11:46
myslíš plyn do zapalovače?
Publikováno 10 únor 2026 - 11:55:29
Není to taky o kapacitě?
Jeden film 120/135 má 80 čtverečních palců, to je tak 2-3x 13x18 papír i když pomíjím tloušťku vrstvy a množství halidu.
Kolik filmů se dá vyvolat v Pyro 510 1:100?
Publikováno 10 únor 2026 - 12:09:03
Ta vývojka za 20-30min přejde ze světle žluté barvy do tmavě hněděrezaté a začne dělat shluky, taková rezatá hnízda které jdou snadno rozehnat.Druhý papír vyvolá/baryt 30x40/ ale ten je žlutohnědě flekaý! Je to nevypratelné! Ukáži na Frýdštejně.
Roztok je 10ml pyro 510 na 1l.
Publikováno 10 únor 2026 - 13:09:39
Dneska není problém koupit dusíkovou bombu a starou plynovou masku s chobotem. A naplnit dusíkem malou místnost, napŕ. koupelnu, chobot vhodně prodloužit a prostrčit tam, kde je normální vzduch a hurá na to! Myslím, že takto tu oxidaci prodloužíte o 2-3 vyvolané pozitivy, samozřejmě nevýstavních formátů.
Za sebe si myslím, že smysluplnější je recyklovat toaleťák...
Publikováno 10 únor 2026 - 13:13:02
Pan Vait pobavil.
http://www.temnakomo...tasi-pozitivni/
Hlavní problém spatřuji v tom, že je to vývojka na negativ.
Publikováno 10 únor 2026 - 13:24:18
Základem vydatnosti a vytrvalosti pozitivní vývojky je množství siřičitanu sodného. Obvyklé množství je 30 g bezvodého. Ale někdo uznává i homeopatické vyvolávání...
Ze svých zkušeností mohu vřele doporućit vývojku FV101 dle Kulhánka, nejlépe z vlastních ingrediencí. Naprosto k neutahání, dokud je roztok nespotřebuje a vyvolává furt stejně.
Publikováno 10 únor 2026 - 13:31:40
Pan Vait pobavil.
No, ono se i u Rodinalu připouštělo, že se dá při menším zředění používat na pozitivy. Akorát to dneska přijde asi draho. Mimochodem, zajímalo by mne, jestli ta uvedená vývojka PYRO 510 je něco na bázi paraaminofenolu resp. Rodinalu, víte to někdo?
Kdysi jsem experimentoval s pyrokatechinovou vývojkou na pozitivy. Krásný neutrálně černý tón, ale vydatnost minimální. Dodneška se ale na ty fotky rád dívám a vzpomenu si na to...
Publikováno 10 únor 2026 - 14:02:09
Pan Vait pobavil.
No, ono se i u Rodinalu připouštělo, že se dá při menším zředění používat na pozitivy. Akorát to dneska přijde asi draho. Mimochodem, zajímalo by mne, jestli ta uvedená vývojka PYRO 510 je něco na bázi paraaminofenolu resp. Rodinalu, víte to někdo?
Kdysi jsem experimentoval s pyrokatechinovou vývojkou na pozitivy. Krásný neutrálně černý tón, ale vydatnost minimální. Dodneška se ale na ty fotky rád dívám a vzpomenu si na to...
510-PYRO je na bázi pyrogallolu, fenidonu a kys.askorobové.
V Kulhánkovi je k nalezení recept na jednoduchou pyrokatechinovou vývojku, která má naopak trvanlivost velice dobrou. Tón neutrální až lehce do hněda.
Publikováno 10 únor 2026 - 14:04:00
Publikováno 10 únor 2026 - 14:05:34
K tomu původnímu dotazu. Mi to přijde jako drbat se pravou rukou za levým tímtononoc...Sice chápu, že ta kombinace je schopna dávat určitý výsledek, který se líbí, ale...
Osobně bych se klonil k nalezení vývojky, která bude dávat podobné výsledky a je určena na pozitivy, ergo nekazí se tak rychle. Hádám, že to dá méně práce a více smyslu, než zastříkávat celou plochu misky plynem do zapalovače a doufat, že se to nijak nepohne. To mi přijde jako cosi nesplnitelného.
Publikováno 10 únor 2026 - 14:20:37
Průkopníků slepých cest bylo již mnoho ![]()
Publikováno 10 únor 2026 - 14:30:52
Normálně vyvolávám v Ryuji Suzuki DS-14 a maximální spokojenost! Tohle byl myšlenkový úlet! Když to barví negativ co to udělá s papírem?/Ilford multigrade FB/. Zkusil a překvapeně čuměl!Jako by z černé nepatrně prolejzala zelená! Druhý den zopakoval a zjistil, že tento postup je "jednopapírový", druhý papír je úplně jinde! Proto hledám jak dál! Možná to zůstane cesta pro top záběr. Jinak by to byl docela vopruz, pro každý papír míchat bezprostředě- zvlášť!
Jak dlouho by tak mohl vydržet ten propan v otevřené misce? I 3-4 papíry by byl sakra posun!
Kulhánka mám , která to má být vývojka? Ten hnědavý ton by se mi mohl hodit místo lehkého tónování do sépie.
Publikováno 10 únor 2026 - 14:39:50
Čas od času mám záběr kterému klidně věnuji celý večer. Dnes už jsem rád když zvládnu 4-5 zvětšenin za celý večer! Spíš noc!
Publikováno 10 únor 2026 - 15:57:48
Čas od času mám záběr kterému klidně věnuji celý večer. Dnes už jsem rád když zvládnu 4-5 zvětšenin za celý večer! Spíš noc!
Otázka/problém zůstává! Jak omezit oxidaci?
Publikováno 10 únor 2026 - 17:20:59
Přikrývat misku v době, kdy tam nemáš papír a vstříknout ten plyn do zapalovače.
Publikováno 10 únor 2026 - 17:55:16
Nahoře to psal pan Vait. Přidat k tomu siřičitan. Případně míchat tu pozitivní vyvojku, na kterou jsem odkazoval.
Publikováno 10 únor 2026 - 18:16:02
Tak že,vycházíš z vzdušné ixidace. Seženu sklo nebo plexisklo patřičného rozměru, plyn do zapalovače a jdu na to!
Publikováno 10 únor 2026 - 18:26:27
Hodně úspěchů přeji.
Publikováno 10 únor 2026 - 20:03:00
Publikováno 10 únor 2026 - 20:45:15
Problém je v tom, že oxidace pyrogallolu a vyčerpání vyvolávačů jsou podstatnými vlastnostmi vývojky, podobně jako u lith vývojek, ale v jiném smyslu. Vývojka neobsahuje siřičitan nebo pyrosiřičitan, jako antioxidant (zároveň vyvolávač) tam je kyselina askorbová. V ředění 1+100 je tam těch vyvolávacích substancí tak málo, že oxidace je jen jeden z problémů, vedle toho dochází k vyčerpání vyvolávačů (a to v nestejné míře), hromadění iontů bromu a poklesu pH. Cest, kterými se můžeš vydat, je víc - snížit ředění, po vyvolání dodat "regenerátor" - kyselinu askorbovou nebo siřičitan a možná trochu alkálie (TEA); otázka je, jestli se ti podaří to vyladit (přebytek siřičitanu by asi mohl bránit vzniku zavoje) a jestli to má cenu. Jestli se ti líbí zbarvení želatiny, možná by se dala fotka vyvolat v jiné vývojce a pak by mohla dostat koupel v zoxidované pyrovývojce. Nicméně asi bych tou cestou nešel. Zkoušel jsi klasické čistě hydrochinonové vývojky (Agfa 120 aj.)? Třeba by tě uspokojily.. Jinak recept na pyrogallolovou vývojku jsem někde zahlédl, ale nevím, jestli to bude mít stejný efekt. Koncentrované pyrokatechinové vývojky opravdu raději nepoužívat bez digestoře.
Pokud bys dokázal dohledat recept na pyrogallovou poz. vývojku+pyrokatechinovou, byl bych vděčen. Oni ty pyrovody mají tonalitu kterou bych tónovačem asi nedal. Navíc, mám dost různé chemie i času na pokusničení!
Publikováno 10 únor 2026 - 21:13:45
Jestli jsem to dobře pochopil tak použití pyro vývojky na papír je kvůli vyslednemu zabarvení? A musi byt nutně s pyrogallolem? Co jsem našel v Darkroom cookbook tak nějaká vyvojka s pyrokatechinem se dá namíchat. Je tam aj syricitan takze by to mohlo i neco vydržet...
Edwal 120, High-Contrast Developer
SOLUTION A
Water at 125°F/52°C, 500.0 mL
Pyrocatechol, 20.0 g
Sodium sulfite, 40.0 g
Water to make 1.0 L
SOLUTION B
Water at 125°F/52°C, 750.0 mL
*Potassium carbonate, anhyd., 120.0 g
+Potassium bromide, 1.0 to 3.0 g
Water to make 1.0 L
*134.0 grams of sodium carbonate mono. can be substituted for a less warm tone.
+ Adding the minimum amount of potassium bromide will yield a print of neutral tone; adding more will create an increasingly tone. Mix 1 part of Solution A and 2 parts of Solution B with 1 part water.
Publikováno 10 únor 2026 - 21:15:43
A ještě jedna
Catechol Copper-Tone Developer
Water at 110°F/43°C, 750.0 mL
Pyrocatechin, 50.0 g
Sodium sulfite, 20.0 g
Potassium carbonate, 45.0 g
Potassium bromide, 0.7 g
Water to make 1.0 L
Use 1:1 and develop between 1 and 2 minutes at 70°F/21°C. The shorter the development time, the warmer the tone
Publikováno 10 únor 2026 - 22:28:30
Jen dodám, že pyrogalol je pěkné svinstvo, jed, který prostupuje kůží, mnohem horší než metol. Alespoň tak varují všechny klasické příručky...
Publikováno 10 únor 2026 - 23:08:06
Nejsem chemik, možná to nemusí být konkrétně pyrogallol. Je možné že ty pyro složky mají nějaký podobný barvotvorný účinek. Zkusím pohledat nějaký odkaz u strýčka Googla. Snad se něco dozvím pokud se dokáži srozumitelne zeptat. Prostě hledám nějaké barvotvorné vývojky, ideálně táhnoucí někam k černozelenohnědé! Pravděpodobně příliš fantazíruji! A to nic neberu ![]()
Publikováno 11 únor 2026 - 20:20:01
Něco jsem vyhrabal na zahraničních fórech.Laicky vyzkouším a podělím se o dojmy.
Jen dodám, že pyrogalol je pěkné svinstvo, jed, který prostupuje kůží, mnohem horší než metol. Alespoň tak varují všechny klasické příručky...
Mám respekt k chemickým látkám. I tak si myslím, že kouření, pití z plastu a soustavné tahání aktivní elektroniky po kapsách je škodlivější!
Publikováno 12 únor 2026 - 17:50:44
Nejsem chemik, možná to nemusí být konkrétně pyrogallol. Je možné že ty pyro složky mají nějaký podobný barvotvorný účinek. Zkusím pohledat nějaký odkaz u strýčka Googla. Snad se něco dozvím pokud se dokáži srozumitelne zeptat. Prostě hledám nějaké barvotvorné vývojky, ideálně táhnoucí někam k černozelenohnědé! Pravděpodobně příliš fantazíruji! A to nic neberu
Vyvolávače barví oxidačními zplodinami želatinu, případně i papírovinu, pokud ve vývojce člověk fotku moří. Je to jeden ze dvou způsobů, jak dosáhnout teplého nebo hnědého tónu na pozitivu přímo (druhý je jemně vyloučené stříbro). Vyvolávače ale barví v různém stupni - některé vůbec (metol, kyselina askorbová..), některé hodně (hydrochinon, pyrokatechin, pyrogallol..), ovšem jen za určitých podmínek. Tabulka je např. v posledním vydání The film developing cookbook, ale i ve starších českých publikacích lze na srovnání narazit.
Rozdíl také je ve způsobu tvorby závoje - může se jednat o celkový závoj (což má určitý význam u některých negativů, spíš ale je to na škodu nebo to valného významu nemá), nebo o tzv. "imagewise" závoj - síla závoje je úměrná depozici stříbra, tzn. víc exponované/kryté místo má i víc závoje/zbarvení želatiny mezi zrny - takovou vývojku zkonstruovat není až tak jednoduché, nicméně jednou z hlavních charakeristik receptu je minimální množství či absence antioxidantů.
Pozitivní vývojky s pyrokatechinem jsou většinou dost trvanlivé a sám pyrokatechin je považován za určitých okolností za velice energický a kontrastní vyvolávač. Pozitivní vývojky s pyrogallolem nejspíš neprokázaly žádnou zvláštní výhodu, proto jich je minimum, často se zmiňuje nevhodnost pyrogallolu právě pro velkou náchylnost k oxidaci a vyšší toxicita (hlavně pro játra, ledviny, zažívací systém a plíce) než ostatní vyvolávače (práce se sypkou chemikálií vyžaduje určitě vyšší opatrnost, než třeba práce se siřičitanem, ale i než s metolem).
Co se týká závoje a negativních vývojek, zde je pyrogallol zvláštností - barví želatinu (na rozdíl od např. pyrokatechinu) do žlutozelena, což může někdy způsobovat problémy při vyvolávání multigradačních papírů, někdy to může být výhodou. Uvádí se také, že závoj blokuje UV záření a negativy větších formátů tak lze využít jako negativy dvojího použití - lze z nich s úspěchem vytvářet fotky na klasické fotografické papíry i je použít na alternativní techniky, protože z hlediska UV záření jsou negativy daleko kontrastnější než se zdají a než jsou standardní negativy.
Poznámka k terminologii - "barvotvorné vývojky (resp. vyvolávače)" se spíš říká něčemu jinému - vyvolávačům užívaným v barevných vývojkách, jejich princip je ale v podstatě stejný.
Publikováno 12 únor 2026 - 22:42:56
Tak jsem našel recept na poz. vývojku kde je na 1l 10x víc pyrogallolu než s čím jsem zkoušel pracovat. překladač to pojmenoval jako pyro+ možná to někdo zná a zkoušel
díl A
složení: voda 750ml
fenidon 0.35g
siřiččitan sodný 30g
pyrokatechin 10g
pyrogallol 10g
KBr 3.5g
doplnit do 1l
díl B
voda 750ml
uhličitan sodný 50g doplnit do 1l
před použitím smíchat 1:1
Publikováno 13 únor 2026 - 10:26:35
Nějak jsem se ztratil v tom, co je motivací k tomu vyžít pozitivní vývojku na bázi pyrogalolu. Podle mě je to zbytečně drahé.
Ano na negativy používám mj. i 510-pyro.
V pozitivním procesu - co je cílem?
Publikováno 13 únor 2026 - 18:10:25
Šlo o nahodilý pokus/pro někoho myšlenkový zkrat/. Výsledkem byla zřetelně odlišná tonalita, než jsem doposud produkoval. Moje předchozí výstupy jsou vedle ní takové "studené". Mnou tónování sepií je taky odlišné. Selenový toner mám/letitý, nepoužitý, v brzké době musím vyzkoušet a porovnat. Tak že zpět, je to odlišná tonalita "barevnost" pozitivu! Ač jsem v minulosti vyzkoušel několik pozitivních vývojek, toto je odlišné! Nemohu poskytnout obrázek, nemám skener a i kdybych mněl, stejně to neumím! Musíte si počkat na Frýdštejn.
Publikováno 13 únor 2026 - 18:15:52
Šlo o nahodilý pokus/pro někoho myšlenkový zkrat/. Výsledkem byla zřetelně odlišná tonalita, než jsem doposud produkoval. Moje předchozí výstupy jsou vedle ní takové "studené". Mnou tónování sepií je taky odlišné. Selenový toner mám/letitý, nepoužitý, v brzké době musím vyzkoušet a porovnat. Tak že zpět, je to odlišná tonalita "barevnost" pozitivu! Ač jsem v minulosti vyzkoušel několik pozitivních vývojek, toto je odlišné! Nemohu poskytnout obrázek, nemám skener a i kdybych mněl, stejně to neumím! Musíte si počkat na Frýdštejn.
Drahé to asi je, ale chemii už nějaký čas mám a teď jde spíš o čas a práci. Bylo by škoda, aby skončila ve sběrném dvoře!
Publikováno 14 únor 2026 - 02:09:12
Publikováno 14 únor 2026 - 10:51:40
"Tonalita" nemá co do činění s barvou obrazu, s barevným "tónem", je to termín označující způsob a charakter převodu jasů scény do "černo-šedo-bílé" (resp. příslušných tónováním získaných odstínů jiných barev) škály obrazu. Tónováním, čili změnou barvy nebo barevného tónu, se samozřejmě mění, nebo může měnit, i tonalita (dochází například k lepší separaci ve stínech), ale tyhle dva jevy a termíny je třeba rozlišovat.
Já to rozlišuji/aspoň si to myslím/, pravděpodobně se nedokáži správně vyjádřit! Co by jsi chtěl od zootechnika
Byl jsem nedávno se sestrou v obchoďáku-textil a tam mi bylo až trapně jak neumím správně pojmenovat různé barvy a odstíny.
Publikováno 14 únor 2026 - 12:27:22
Dohledal jsem Ploci 2009 , vývojka je prakticky totožná pyrogallol 5g já 10g, on metol 3g já fenidon 0,35g. Ploci opravdu hnědá na Fomě, já lehce hnědá/krémová na Ilfordu. Vývojka 1l zatím zpracovala 6 ks. 30x40 barytu zhruba za 6 hodin. Někde na druhém -rřetím papíru výrazně ztmavla, postupně do kafe Turek bez známek snížené účinnosti. Spíš jako by nabírala dech. Slil jsem ji a zastříkl plynem do zapalovače. Večer spojím s nepoužitým litrem a uvidím coto udělá. Možná přidám ten metol, jestli potáhne do zelena.
Publikováno 14 únor 2026 - 22:24:10
Michale, o lith printu jsi slyšel / zkoušel jsi?
V tomto procesu ta zvětšenina (nebo kontakt, zaleží jaký negativ máš k dispozici) má skutečně jinou jak tonalitu, tak barevnost atd.
Můžu nasdílet nějaké výstupy a případně navést na další zdroje.
Je zde na foru výborný dvojdílný článek, akorát už tam myslím chybí obrázky.
Publikováno 14 únor 2026 - 23:42:57
To jsem slyšel, ale taky jsem slyšel, že ten proces je "jaksi nestandartní"! Např. pokud bych chtěl vytvořit 3 kopie nějakého snímku, tak nepůje o "kopie",jaké lze vytvořit standartním vyvoláním. Prostě co fotka, to originál, neopakovatelný! Proto jsem se o tuto cestu nikdy nepokoušel. Prostě další fotodiscipína. Snažím se spíš najít pro konkrétní téma zpracování, které by ho jaksi pomohlo charakterizovat. Jinak portrét mladé ženy, jinak zříceninu hradu, jinak vodu a kameny.... Nechci pokračovat v "jednotné šedi" pro různá témata! Možná že ten lith print taky někdy zkusím!
Publikováno 16 únor 2026 - 09:34:28
Tak jsem našel recept na poz. vývojku kde je na 1l 10x víc pyrogallolu než s čím jsem zkoušel pracovat. překladač to pojmenoval jako pyro+ možná to někdo zná a zkoušel
díl A
složení: voda 750ml
fenidon 0.35g
siřiččitan sodný 30g
pyrokatechin 10g
pyrogallol 10g
KBr 3.5g
doplnit do 1l
díl B
voda 750ml
uhličitan sodný 50g doplnit do 1l
před použitím smíchat 1:1
Tak tato vývojka je "pasé"! Po smíchání použíté/den zpět/ + čerstvé, okamžitě chcípla!!! Chtěl jsem dodělat pár políček tak jsem ze zvědavosti vzal zbytek /asi dvouleté/ papírů+ Fomatone mg classic teplý tón +Ryuji Suzuki DS-14 a výsledek je prakticky TOTOŽNÝ! Netřeba míchat výše uvedenou!
Jen tu zvláštní černou po PYRO 510 jsem ani nezahlédl. Na zahr. fóru někdo použil to pyro v poměru 1.50 a 1.30 /já 1.100/ Někdy zkusím!
Publikováno 16 únor 2026 - 19:08:07
Drobná poznámka - dříve mi bylo líto používat PMK a Pyrocat jednorázově, tak jsem míchal třeba 2/3 použité a 1/3 čerstvé, nebo i vyvolal dva filmy po sobě - šlo to, ovšem závoj byl v obou případech u druhého negativu o poznání slabší. Poučení je zřejmé - pokud ti jde o ten barevný závoj, musíš míchat na každý film/papír čerstvou.
No, a negativ vyvolaný v PMK nebo podobné vývojce se vyznačuje vcelku slabým krytím stříbrem, tím víc je zřejmý ten závoj - čili pokud chceš, aby byl vidět barevný závoj, musí být ta vývojka slabá, nízkokinetická. Chce to pak tvrdší negativy, řekl bych.
Pokud ti nejde úplně o tu zelenou, ale i jinou tonalitu, zkus fakt na prvním místě tu Agfu 120 - čistě hydrochinonová vývojka, ředěním a zároveň zvětšováním expozice se dá měnit tonalita i barva, i když po pravdě - jak moc na to budou reagovat Ilfordy, nevím, třeba na Fomabromy se to použít nedá; u Fomatonů nedosáhneš černé.
Další možnost je namíchat méně alkalickou vývojku - třeba s boraxem, TEA, uhličitanem+hydrogenuhličitanem (je třeba si ale zjistit, jestli vyvolávač za daného pH bude aktivní - hydrochinon oficiálně potřebuje nejmíň uhličitan draselný, ale funguje i se sodným, jen je to dost zdlouhavé), nebo jen s menším než předepsaným množstvím (dá se pak doplňovat). Pak taky můžeš zkusit zvyšovat obsah KBr.
Zpravidla ale je potřeba mít kontrastnější (až velmi kontrastní) negativy a papíry přeexponovávat; papír pak nevyvoláváš do konce, ale podle požadovaného vzhledu vyvolávání stopneš. Vyvolávací doby jsou ale někdy dost dlouhé, třeba 8-10 minut a proužkové zkoušky nutné, celý proces je tak dost náročný na trpělivost.
A když už tu byla řeč o lith procesu - on je s tímto částečně identický, neboť způsob, kterým vzniká barevná část obrazu je výše uvedený, jen nedochází k "infekčnímu vyvolávání" (i když někdy k čemusi podobnému taky dojde). Je to alchymie - to znamená, že "jaksi nestandardní" je ten podnik ze své podstaty, kdo chce standard, drží se zavedených postupů a konvenční materiálů
Publikováno 17 únor 2026 - 09:36:43
Ještě jsem chtěl testnout pro teplé tóny Gevaret G262 H , ale když teď koukám na foma papírry 133, tak mám vystaráno pro jedno téma . Teď tu "hlubokou čerň-nečerň". Znovu namíchám PYRO 510 a zvýším koncentraci na 2až 3 násobek a pak uvidím!
Nevíš jak je to s tím selenovým tónovačem? Prý prohlubuje černou. Čistě černou, neujíždí barevně? Třeba k tý "černozelený".
Publikováno 17 únor 2026 - 10:22:29
Selenem se to musí jen lehce přetónovat, pak se hloubka černé zvětší; když se tam fotka nechá déle, začne se měnit tón. Chce to vyšší ředění, řekl bych nejmíň 1+19, spíš víc, a zkoušet, protože při červeném světle se to moc nepozná. Fomabromy táhnou pri delším tónování hezky do fialova:) Fotky musí být dokonale zbavené ustalovače s bez otisků prstů.
Po tónování selenem jsem po oplachu zařadil kyselou lázeň, po uschnutí mám jinak na fotkách nějaké bílé usazeniny - možná z dlouhého máchání v tónovači, možná z tvrdé vody, možná z kombinace obojího.
Publikováno 17 únor 2026 - 14:16:18
Se selenem se musí dělat v červeném světle?
Publikováno 17 únor 2026 - 14:29:10
Nicméně pokud jde tónování pomalu, nemusí člověk správně trefit ten okamžik, kdy to ještě není barevné. Asi je dobré mít vedle namočenou netónovanou fotku pro porovnání a stejně nakonec se suchá fotka bude trochu lišit. Chce to trénovat.
Taky jsem zkoušel KRST na bělenou fotku, ale to nefunguje, fotku to definitivně vybělí. Rudman tam něco takového zmiňuje, ale asi používá selenový toner jiného složení (snad bez čpavku).
Publikováno 18 únor 2026 - 22:19:37
Po tónování selenem jsem po oplachu zařadil kyselou lázeň, po uschnutí mám jinak na fotkách nějaké bílé usazeniny - možná z dlouhého máchání v tónovači, možná z tvrdé vody, možná z kombinace obojího.
Zde Tim Rudman píše o podobných usazeninách (scum) jako výsledek tvrdé vody a píše, že to lze celkem jednoduše odstranit, ale je to krok navíc.
Shodou okolností jsem zrovna dnes ráno tonoval v selen a gold toneru. Zítra k tomu dám ještě sépii (thiomočovina) a nějaké kombinace (sépia / selen, gold / selen, sépia / gold / selen). Na hraní mám teď dost materiálu.
Publikováno 18 únor 2026 - 22:54:01
Tak že,když před napínáním na sklo namáčím v destilce, předcházím problémům s usazeninami.
Publikováno 20 únor 2026 - 21:25:10
Čisto technicky vzaté sa vzdušná oxidácia dá obmedziť zmenšením plochy hladiny vývojky. Preto mi napadla vývojnica na stojato. Navyše by sa v nej ľahšie udržiaval plynový paplón.
Publikováno 21 únor 2026 - 09:04:53
Čisto technicky vzaté sa vzdušná oxidácia dá obmedziť zmenšením plochy hladiny vývojky. Preto mi napadla vývojnica na stojato. Navyše by sa v nej ľahšie udržiaval plynový paplón.
Zajistit u toho lehkou cirkulaci vývojky...
Publikováno 21 únor 2026 - 17:22:40
Miešadlo? Predstavujem si predmet v tvare písmena T obrátený hore nohami, ktorým by sa pohybovalo dole a hore.
Publikováno 22 únor 2026 - 20:52:10
Tak že,když před napínáním na sklo namáčím v destilce, předcházím problémům s usazeninami.
U normálních fotek je to vcelku jedno, u tónování to, myslím, nestačí. Chce to vyzkoušet, někde třeba voda není tak tvrdá; možná taky záleží na délce koupání v tónovacích nebo bělících lázních..
Publikováno 22 únor 2026 - 22:39:14
Kdysi jsem po tónování měl fotky takový dívně ušmudlaně zaprášený. Přisuzoval jsem to špatně umytý vaně po návštěvě vnoučat. Nevěsta pere dětem do vany různý olejíčky... Možná to byla ta tvrdá voda. Teď jsem změnil bydliště a vodovodní řád, kdo ví s čím se budu muset poprat. Normální praní fotek a následný oplach v demineralizované vodě = fotky bez map/fleků.
Publikováno 24 únor 2026 - 23:32:40
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních