Přejít na obsah

Fotka

Pyrogallol

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
24 odpovědí na toto téma

#1 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)
Reputace: 69

Publikováno Včera, 08:52:53

Ze zvědavosti jsem zkusil PYRO 510   1:100 jako vývojku pro papíry. Má to zajímavou tonalitu ale vývojka chcípne tak do 20 min. Je jasné že to způsobuje oxidace! Pokud si  bere kyslík  z vody tak s tím asi nic nenadělám ! Pokud ale bere hlavně vzdušný kyslík,/ to je otázka pro chemiky/ mohlo by pomoci nějaké omezení pomocí plynu nad vývojkou. Kdysi se to tu nějak řešilo. Nevíte o jaký plyn šlo a kde ho sehnat? 

• 0

#2 Nimrod

Nimrod

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,406 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 297

Publikováno Včera, 11:11:46

myslíš plyn do zapalovače?

• 0

#3 libor_ch

libor_ch

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno Včera, 11:55:29

Není to taky o kapacitě?

Jeden film 120/135 má 80 čtverečních palců, to je tak 2-3x 13x18 papír i když pomíjím tloušťku vrstvy a množství halidu.

Kolik filmů se dá vyvolat v Pyro 510 1:100?

• 0

#4 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 12:09:03

Ta vývojka za 20-30min přejde ze světle žluté barvy do tmavě hněděrezaté a začne dělat shluky, taková rezatá hnízda které jdou snadno rozehnat.Druhý  papír vyvolá/baryt 30x40/ ale ten je žlutohnědě flekaý! Je to nevypratelné! Ukáži na Frýdštejně. 

Roztok je 10ml pyro 510 na 1l.

• 0

#5 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,128 příspěvků(y)
Reputace: 372

Publikováno Včera, 13:09:39

Dneska není problém koupit dusíkovou bombu a starou plynovou masku s chobotem. A naplnit dusíkem malou místnost, napŕ. koupelnu, chobot vhodně prodloužit a prostrčit tam, kde je normální vzduch a hurá na to! Myslím, že takto tu oxidaci prodloužíte o 2-3 vyvolané pozitivy, samozřejmě nevýstavních formátů.

Za sebe si myslím, že smysluplnější je recyklovat toaleťák...

• 4

#6 beluna

beluna

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 211 příspěvků(y)
  • LocationPraha, Pardubice
Reputace: 64

Publikováno Včera, 13:13:02

:grin: Pan Vait pobavil. 

http://www.temnakomo...tasi-pozitivni/

Hlavní problém spatřuji v tom, že je to vývojka na negativ. 

• 0

#7 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,128 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 13:24:18

Základem vydatnosti a vytrvalosti pozitivní vývojky je množství siřičitanu sodného. Obvyklé množství je 30 g bezvodého. Ale někdo uznává i homeopatické vyvolávání...

Ze svých zkušeností mohu vřele doporućit vývojku FV101 dle Kulhánka, nejlépe z vlastních ingrediencí. Naprosto k neutahání, dokud je roztok nespotřebuje a vyvolává furt stejně.

• 0

#8 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,128 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 13:31:40

:grin: Pan Vait pobavil. 

No, ono se i u Rodinalu připouštělo, že se dá při menším zředění používat na pozitivy. Akorát to dneska přijde asi draho. Mimochodem, zajímalo by mne, jestli ta uvedená vývojka PYRO 510 je něco na bázi paraaminofenolu resp. Rodinalu, víte to někdo?

Kdysi jsem experimentoval s pyrokatechinovou vývojkou na pozitivy. Krásný neutrálně černý tón, ale vydatnost minimální. Dodneška se ale na ty fotky rád dívám a vzpomenu si na to...

• 0

#9 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 276 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno Včera, 14:02:09

icon_biggrin.gif Pan Vait pobavil. 

No, ono se i u Rodinalu připouštělo, že se dá při menším zředění používat na pozitivy. Akorát to dneska přijde asi draho. Mimochodem, zajímalo by mne, jestli ta uvedená vývojka PYRO 510 je něco na bázi paraaminofenolu resp. Rodinalu, víte to někdo?

Kdysi jsem experimentoval s pyrokatechinovou vývojkou na pozitivy. Krásný neutrálně černý tón, ale vydatnost minimální. Dodneška se ale na ty fotky rád dívám a vzpomenu si na to...

510-PYRO je na bázi pyrogallolu, fenidonu a kys.askorobové.

V Kulhánkovi je k nalezení recept na jednoduchou pyrokatechinovou vývojku, která má naopak trvanlivost velice dobrou. Tón neutrální až lehce do hněda.

• 0

#10 beluna

beluna

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 14:04:00

510-PYRO
TEA (Triethanolamine) 75ml, kyselina askorbová 5g, pyrogallol 10 g, fenidon 0,375 g, TEA do 100 ml.
Pyrogallol, pyrokatechin, hydrochinon - benzen
Metol, paraaminofenol - fenol
Když bude ve vývojce nízký obsah siřičitanu, bude mít pyro schopnost obarvovat papír (hlavní důvod u negativů), ale moc nevydrží. Chtěl bych tu fotku vidět pro porovnání s "normální" metol-hydrochinonovou vývojkou.
Já bych s tím v komoře nedělal, nebo dobře odvětrané s maskou. Ale o bezpečnosti s pyrovyvolávači už tu bylo napsáno dost.  

• 0

#11 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 276 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno Včera, 14:05:34

K tomu původnímu dotazu. Mi to přijde jako drbat se pravou rukou za levým tímtononoc...Sice chápu, že ta kombinace je schopna dávat určitý výsledek, který se líbí, ale...

Osobně bych se klonil k nalezení vývojky, která bude dávat podobné výsledky a je určena na pozitivy, ergo nekazí se tak rychle. Hádám, že to dá méně práce a více smyslu, než zastříkávat celou plochu misky plynem do zapalovače a doufat, že se to nijak nepohne. To mi přijde jako cosi nesplnitelného.

• 0

#12 beluna

beluna

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 14:20:37

Průkopníků slepých cest bylo již mnoho :-)

• 0

#13 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 14:30:52

Normálně vyvolávám v Ryuji Suzuki DS-14 a maximální spokojenost! Tohle byl myšlenkový úlet!  Když to barví negativ co to udělá s papírem?/Ilford multigrade FB/. Zkusil a překvapeně čuměl!Jako by z černé nepatrně prolejzala zelená! Druhý den zopakoval a zjistil, že tento postup je "jednopapírový", druhý papír je úplně jinde! Proto hledám jak dál! Možná to zůstane cesta pro top záběr. Jinak by to byl docela vopruz, pro každý papír míchat bezprostředě- zvlášť!

Jak dlouho by tak mohl vydržet ten propan v otevřené misce? I 3-4 papíry by byl sakra posun!

Kulhánka mám , která to má být vývojka? Ten hnědavý ton by se mi mohl hodit místo lehkého tónování do sépie. 

• 0

#14 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 14:39:50

Čas od času mám záběr kterému klidně věnuji celý večer. Dnes už jsem rád když zvládnu 4-5 zvětšenin za celý večer! Spíš noc!

• 0

#15 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 15:57:48

Čas od času mám záběr kterému klidně věnuji celý večer. Dnes už jsem rád když zvládnu 4-5 zvětšenin za celý večer! Spíš noc!

Otázka/problém zůstává! Jak omezit oxidaci?

• 0

#16 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 895 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno Včera, 17:20:59

Otázka/problém zůstává! Jak omezit oxidaci?

Přikrývat misku v době, kdy tam nemáš papír a vstříknout ten plyn do zapalovače. 

• 0

#17 beluna

beluna

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 17:55:16

Nahoře to psal pan Vait. Přidat k tomu siřičitan. Případně míchat tu pozitivní vyvojku, na kterou jsem odkazoval. 

• 0

#18 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 18:16:02

Tak že,vycházíš z vzdušné ixidace. Seženu sklo nebo plexisklo patřičného rozměru, plyn do zapalovače a jdu na to!

• 0

#19 beluna

beluna

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 18:26:27

Hodně úspěchů přeji. 

• 0

#20 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 177

Publikováno Včera, 20:03:00

Problém je v tom, že oxidace pyrogallolu a vyčerpání vyvolávačů jsou podstatnými vlastnostmi vývojky, podobně jako u lith vývojek, ale v jiném smyslu. Vývojka neobsahuje siřičitan nebo pyrosiřičitan, jako antioxidant (zároveň vyvolávač) tam je kyselina askorbová. V ředění 1+100 je tam těch vyvolávacích substancí tak málo, že oxidace je jen jeden z problémů, vedle toho dochází k vyčerpání vyvolávačů (a to v nestejné míře), hromadění iontů bromu a poklesu pH. Cest, kterými se můžeš vydat, je víc - snížit ředění, po vyvolání dodat "regenerátor" - kyselinu askorbovou nebo siřičitan a možná trochu alkálie (TEA); otázka je, jestli se ti podaří to vyladit (přebytek siřičitanu by asi mohl bránit vzniku zavoje) a jestli to má cenu. Jestli se ti líbí zbarvení želatiny, možná by se dala fotka vyvolat v jiné vývojce a pak by mohla dostat koupel v zoxidované pyrovývojce. Nicméně asi bych tou cestou nešel. Zkoušel jsi klasické čistě hydrochinonové vývojky (Agfa 120 aj.)? Třeba by tě uspokojily.. Jinak recept na pyrogallolovou vývojku jsem někde zahlédl, ale nevím, jestli to bude mít stejný efekt. Koncentrované pyrokatechinové vývojky opravdu raději nepoužívat bez digestoře.
  • 0

#21 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 20:45:15

Problém je v tom, že oxidace pyrogallolu a vyčerpání vyvolávačů jsou podstatnými vlastnostmi vývojky, podobně jako u lith vývojek, ale v jiném smyslu. Vývojka neobsahuje siřičitan nebo pyrosiřičitan, jako antioxidant (zároveň vyvolávač) tam je kyselina askorbová. V ředění 1+100 je tam těch vyvolávacích substancí tak málo, že oxidace je jen jeden z problémů, vedle toho dochází k vyčerpání vyvolávačů (a to v nestejné míře), hromadění iontů bromu a poklesu pH. Cest, kterými se můžeš vydat, je víc - snížit ředění, po vyvolání dodat "regenerátor" - kyselinu askorbovou nebo siřičitan a možná trochu alkálie (TEA); otázka je, jestli se ti podaří to vyladit (přebytek siřičitanu by asi mohl bránit vzniku zavoje) a jestli to má cenu. Jestli se ti líbí zbarvení želatiny, možná by se dala fotka vyvolat v jiné vývojce a pak by mohla dostat koupel v zoxidované pyrovývojce. Nicméně asi bych tou cestou nešel. Zkoušel jsi klasické čistě hydrochinonové vývojky (Agfa 120 aj.)? Třeba by tě uspokojily.. Jinak recept na pyrogallolovou vývojku jsem někde zahlédl, ale nevím, jestli to bude mít stejný efekt. Koncentrované pyrokatechinové vývojky opravdu raději nepoužívat bez digestoře.

Pokud bys dokázal dohledat recept na pyrogallovou  poz. vývojku+pyrokatechinovou, byl bych vděčen. Oni ty pyrovody mají tonalitu kterou bych  tónovačem asi nedal. Navíc, mám dost různé chemie i času na pokusničení!

• 0

#22 Venos

Venos

Nováček

• Předplatitel
  • 91 příspěvků(y)
  • LocationUherský Brod
Reputace: 9

Publikováno Včera, 21:13:45

Jestli jsem to dobře pochopil tak použití pyro vývojky na papír je kvůli vyslednemu zabarvení? A musi byt nutně s pyrogallolem? Co jsem našel v Darkroom cookbook tak nějaká vyvojka s pyrokatechinem se dá namíchat. Je tam aj syricitan takze by to mohlo i neco vydržet...

Edwal 120, High-Contrast Developer

SOLUTION A

Water at 125°F/52°C, 500.0 mL

Pyrocatechol, 20.0 g

Sodium sulfite, 40.0 g

Water to make 1.0 L

SOLUTION B

Water at 125°F/52°C, 750.0 mL

*Potassium carbonate, anhyd., 120.0 g

+Potassium bromide, 1.0 to 3.0 g

Water to make 1.0 L

*134.0 grams of sodium carbonate mono. can be substituted for a less warm tone.

+ Adding the minimum amount of potassium bromide will yield a print of neutral tone; adding more will create an increasingly  tone. Mix 1 part of Solution A and 2 parts of Solution B with 1 part water.

• 0

#23 Venos

Venos

Nováček

• Předplatitel
  • 91 příspěvků(y)
  • LocationUherský Brod
Reputace: 9

Publikováno Včera, 21:15:43

A ještě jedna 

Catechol Copper-Tone Developer

Water at 110°F/43°C, 750.0 mL

Pyrocatechin, 50.0 g

Sodium sulfite, 20.0 g

Potassium carbonate, 45.0 g

Potassium bromide, 0.7 g

Water to make 1.0 L

Use 1:1 and develop between 1 and 2 minutes at 70°F/21°C. The shorter the development time, the warmer the tone

• 0

#24 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,128 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 22:28:30

Jen dodám, že pyrogalol je pěkné svinstvo, jed, který prostupuje kůží, mnohem horší než metol. Alespoň tak varují všechny klasické příručky...

• 1

#25 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 23:08:06

Nejsem chemik, možná to nemusí být konkrétně pyrogallol. Je možné že ty pyro složky mají nějaký podobný barvotvorný účinek. Zkusím pohledat nějaký odkaz u strýčka Googla. Snad se něco dozvím pokud se dokáži srozumitelne zeptat. Prostě hledám nějaké barvotvorné vývojky, ideálně táhnoucí někam k černozelenohnědé! Pravděpodobně příliš fantazíruji! A to nic neberu :shock:

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních