Přejít na obsah


Fotka

Mamiya 645 Super vs Pro


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
80 odpovědí na toto téma

#51 zahradnik

zahradnik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 214 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 28 leden 2009 - 13:44:13

Nevíte někdo o prodejci v ČR?

V Celetny ulici je po leve strane pokud se jde od Prasne brany v podloubi takovy podivny foto obchudek (nebo tam kdysi byl) To byl pokud vim jediny dodavatel do CR. Ale meli desne vysoke ceny:-(

Myslíš ten obskurní krámek s velmi různým sortimentem kousek od prodejny dýmek? Opravdu?
Stejně si ale myslím, že sovětští bratři nedělají objektivy přímo s mamiya bajonetem, ale že to bude použitelné jen s redukcí. Pokud by to bylo bez redukce, to bych si snad také koupil!
  • 0

#52 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 28 leden 2009 - 15:34:31

Nevíte někdo o prodejci v ČR?

V Celetny ulici je po leve strane pokud se jde od Prasne brany v podloubi takovy podivny foto obchudek (nebo tam kdysi byl) To byl pokud vim jediny dodavatel do CR. Ale meli desne vysoke ceny:-(


Škoda, před chvílí jsem šel skoro kolem, tak holt příště. Vím kde to je, tak se pozeptám, jen jsem netušil, že ještě fungujou a dodávaj.
  • 0

#53 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 28 leden 2009 - 15:44:55

Myslíš ten obskurní krámek s velmi různým sortimentem kousek od prodejny dýmek? Opravdu?
Stejně si ale myslím, že sovětští bratři nedělají objektivy přímo s mamiya bajonetem, ale že to bude použitelné jen s redukcí. Pokud by to bylo bez redukce, to bych si snad také koupil!

Obskurni ten kramek je. O prodejne dymek nevim vubec nic:-(
Mamiya bajonet tam neni viz
http://www.rugift.co...lenses-info.htm
  • 0

#54 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 28 leden 2009 - 16:13:41

Myslíš ten obskurní krámek s velmi různým sortimentem kousek od prodejny dýmek? Opravdu?
Stejně si ale myslím, že sovětští bratři nedělají objektivy přímo s mamiya bajonetem, ale že to bude použitelné jen s redukcí. Pokud by to bylo bez redukce, to bych si snad také koupil!

Obskurni ten kramek je. O prodejne dymek nevim vubec nic:-(
Mamiya bajonet tam neni viz
http://www.rugift.co...lenses-info.htm


Hergot, to je tak, když oči vidí, co vidět chtějí, fakt jsem měl za to, že tam byl bajonet Mamiya a ne zmínka o redukci. No co se dá dělat, tak holt sixovej bajonet a redukci.

Mimochodem - stavěl jsem se u Škody a našli jsme originální řemen pro Mamču. No mohl být i levnější, ale zase to mám na čem nosit teď hned a nemusím čekat, až někde něco prošťouchne celnici...

Zítra snad už vyrazím na testování, dneska to nějak časově neklaplo :idea:
  • 0

#55 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 28 leden 2009 - 16:17:22

Mimochodem - stavěl jsem se u Škody a našli jsme originální řemen pro Mamču. No mohl být i levnější, ale zase to mám na čem nosit teď hned a nemusím čekat, až někde něco prošťouchne celnici... (

Tak to jsi mel stesti. Me se to nepovedlo a musel objednat ve statech...
  • 0

#56 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 28 leden 2009 - 16:24:04

Mimochodem - stavěl jsem se u Škody a našli jsme originální řemen pro Mamču. No mohl být i levnější, ale zase to mám na čem nosit teď hned a nemusím čekat, až někde něco prošťouchne celnici... (

Tak to jsi mel stesti. Me se to nepovedlo a musel objednat ve statech...


Nooo, štěstí... Já zavolal do Excelfota (dodavatel Mamiya do ČR) a pan Milota mi taktně naznačil, že mi ho sice přivézt může, ale abych se po něm podíval u Škody v oddělení nových foťáků. Takže mám funglovku a ještě s nápicem. Trochu jim trvalo, než ho našli, ale našli ho - když jsem jim teda řekl, že ho maj :idea:
  • 0

#57 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 4 únor 2009 - 09:21:55

Zada pro kinofilm delaji pouze panoramata a nebo jsou pouzit jako nahrada kinofilmoveho fotaku?
Jde mi o to, ze diaky chci delat na kinofilm, ale CB na Mamcu a takhle bych si vzal jen zada navic a bylo by vyreseno...
  • 0

#58 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 4 únor 2009 - 09:47:15

No, vyreseno, zas mas jen dlouhy skla. Jinak myslim mas volbu, zda fotis na 35x55 nebo na 35x24. Tak jako tak to moc nechapu, cenovy rozdil mezi kinofilmem a svitkem neni az tak zasadni, abys to nemohl vsechno mlatit na mamcu....
  • 0

#59 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 4 únor 2009 - 09:51:22

Hm, tak koukam na mamiya.co.uk a tam pisou, ze to je 24x36 a je do toho vlozka 13x36.
  • 0

#60 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 4 únor 2009 - 10:08:31

No, vyreseno, zas mas jen dlouhy skla. Jinak myslim mas volbu, zda fotis na 35x55 nebo na 35x24. Tak jako tak to moc nechapu, cenovy rozdil mezi kinofilmem a svitkem neni az tak zasadni, abys to nemohl vsechno mlatit na mamcu....

Skla jsou jasny...
Diaky na svitek nechci protoze jsou moc velke:-) Ja vim, ze si muzu sehnat 6x6 promitacku a zasobu kinodiaku prodat, ale nejak me to nelaka...
  • 0

#61 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 4 únor 2009 - 10:11:51

Hm, tak koukam na mamiya.co.uk a tam pisou, ze to je 24x36 a je do toho vlozka 13x36.

Zrovna tam jsem na to koukal a nenasel - jsem slepejs:-(
  • 0

#62 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 4 únor 2009 - 10:37:21

http://www.mamiya.co...ducts.php?id=33
  • 0

#63 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 780 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 8 únor 2009 - 17:56:21

Zada pro kinofilm delaji pouze panoramata a nebo jsou pouzit jako nahrada kinofilmoveho fotaku?
Jde mi o to, ze diaky chci delat na kinofilm, ale CB na Mamcu a takhle bych si vzal jen zada navic a bylo by vyreseno...


je to 24x36. a je t tomu i matnice s vyznačeným políčkem filmu. mám to...ale že bych to nějak používal...to ne...docela to opruzuje....
  • 0

#64 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 9 únor 2009 - 11:30:32

...ale že bych to nějak používal...to ne...docela to opruzuje....

???
  • 0

#65 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 95

Publikováno 9 únor 2009 - 12:32:53

Zada pro kinofilm delaji pouze panoramata a nebo jsou pouzit jako nahrada kinofilmoveho fotaku?
Jde mi o to, ze diaky chci delat na kinofilm, ale CB na Mamcu a takhle bych si vzal jen zada navic a bylo by vyreseno...


je to 24x36. a je t tomu i matnice s vyznačeným políčkem filmu. mám to...ale že bych to nějak používal...to ne...docela to opruzuje....


ma to nejaky vyznam? kdyby to aspon byla nudle - ale kdyz je to pouze 24x36, tak je to imho k nicemu, kdyz tam nemuzes nasadit pro kino zadne sirokouhle sklo.
  • 0

#66 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 857 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 53

Publikováno 9 únor 2009 - 14:42:47

ma to nejaky vyznam? kdyby to aspon byla nudle - ale kdyz je to pouze 24x36, tak je to imho k nicemu, kdyz tam nemuzes nasadit pro kino zadne sirokouhle sklo.

Asi nema, ale k tomu jsem musel teprve dojit...
Slo mi o to vyuzit stavajici diazasoby v mrazaku, ramecky a promitacku bez nejake extra velke investice. Cili to, ze je to ve vysledku 24x36 je spis vyhoda. Ale tyhle divny zada stoji skoro polovinu toho co slusna promitacka na 6x6...
  • 0

#67 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 780 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 9 únor 2009 - 17:35:03

ma to nejaky vyznam? kdyby to aspon byla nudle - ale kdyz je to pouze 24x36, tak je to imho k nicemu, kdyz tam nemuzes nasadit pro kino zadne sirokouhle sklo.

Asi nema, ale k tomu jsem musel teprve dojit...
Slo mi o to vyuzit stavajici diazasoby v mrazaku, ramecky a promitacku bez nejake extra velke investice. Cili to, ze je to ve vysledku 24x36 je spis vyhoda. Ale tyhle divny zada stoji skoro polovinu toho co slusna promitacka na 6x6...


tož já je mám za 60-70Eur, už si nepamatuju...což mi oproti ceně normální kazety nepřijde zase tak zlé...jen je použití tako problematické.
  • 0

#68 margareta

margareta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 63 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 únor 2009 - 14:37:51

Mam dotaz :)

Je měřící hranol z mamiya super kompatabilní na mamiya pro.Podle toho co jsem vygoogloval tak asi ano.Ale raději se před koupí chci zeptat i zdejších odborníků.

Děkuji

posílám i foto protože si nejsem jistý označením Vložený obrázek Vložený obrázek
  • 0

#69 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 14 únor 2009 - 16:58:10

je kompatible :)
  • 0

#70 margareta

margareta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 63 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 únor 2009 - 17:00:54

SUPER díky ti PRO to :)
  • 0

#71 Alchymista

Alchymista

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 září 2009 - 09:38:47

měl bych dotaz k té redukci CZJ - Mamiya - dá se ostřit a všechno s otevřenou clonou a ta se pak zavře až při expozici jako u Mamiya objektivů? Nebo bych ji musel zavírat ručně?
  • 0

#72 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 21 září 2009 - 09:46:17

ručně
  • 0

#73 tomas_tnt

tomas_tnt

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 270 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 10

Publikováno 29 leden 2010 - 09:21:09

Trochu to tady oživím.

Pořídil jsem M645 super s gripem, hranolem a nějaká záda k tomu...celkově to vyšlo opravdu "za hubičku", ale bylo to prodáváno s tím že foťák delší dobu nikdo nepoužíval a že funkčnost tedy není garantována.

Foťák byl hrozně zaprášený a vypadá to, že se povaloval pár let někde na polici (bez nasazeného objektivu, protože svinstvo bylo i na zrcátku a uvnitř "komory"). Co jsem mohl, to jsem vyčistil (foťák jsem ale nerozebíral), naládoval baterky a jal se testovat. Do kazety jsem natočil prázdnou 12Otku (tedy jen zaváděcí papír co zbyl po vyvolání svitku) a začal cvakat, testovat hranol a grip.
Foťák je celkově "zatuhlý", ale všechny ovládací prvky fungují (předsklopení, multi snímky, atd), hranol měří, grip přetáčí, kazety vesele kazetují, informace o ISO vloženého filmu se také přenášejí.

Problém je v tom, že tělo někdy náhodně spustí závěrku i zrcadlo ihned po natažení. Nepodařilo se mi v tom najít žádné pravidlo. Zrcadlo pak zůstane blokované v horní poloze, závěrka otevřená a pomůže jen přepnutí spouště do mechanického módu (žlutá tečka). Pak zrcadlo padne dolů, závěrka zajede zpět a je možné opět natáhnout spoušť. Pokud natáhnu spoušť v tomto režimu a foťák dále zlobí, tak ihned po natažení spustí spoušť, klapne zrcadlo a závěrka procvakne, takže je možné pořád dokola natahovat a foťák sám dokola cvaká. Tento chybový stav přetrvává různě dlouho (někdy jen jeden snímek, někdy je to dlouhá série. Až dostane rozum (tzn po natažení necvakne a čeká na zmáčknutí spouště), tak za chvíli fotí normálně.

Otázka - poradíte někdo co s tím? Tělo je kosmeticky ve slušném stavu, není rezavé, závěrka perfektní, šroubky jsou nedotčené, žádný náraz, prasklý plast..nic... tak je zde veliká šance, že se jedná pouze o nějaký mechanický problém a stačilo by dát foťáku generálku (možná někde máznout) a vše by mohlo být v pořádku. Opravuje to u nás vůbec někdo? Jaká by byla cena? Vešlo by se to do cca 1500,-?

Další možnost je koupit tělo M645 Super, Pro, Pro TL (jsou k mání už kolem do dvou tisíc) na bayi a tohle prodat "na náhradní díly".
S tím souvisí další dotaz. Má cenu připlatit si za verzi Pro? (Nemá Superka pověst méně spolehlivé série? Pro TL neřeším, TTL blesky neplánuju)
  • 0

#74 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 29 leden 2010 - 10:26:25

Tohle se obavam bude celkem problem, s naprosto stejnou zavadou jsem nechal opravovat Pentax 6x7 a chteli za to 3800 Kc. Ale treba je Mamiya levnejsi, obavam se ale ze s tim bude dost prace (je to celkem slozite zarizeni a zabere to dost casu). Mamiyu 645J jsem si spravoval sam (zaverka sla ztuha) a trvalo mi to asi 5 hodin.

Jestli se to nekde povalovalo jen tak volne a do mechanismu se dostal bordel, tak se pouzivanim uz dostal i tam co predtim nebyl. Takze urcite to bude treba rozebrat a namazat (a odbahnit).

Mohli by to umet u Skody (urcite to nebude ale nejlevnejsi) nebo treba tady:
http://fotoburzaprah...vis/mamyia.html

Kdyby to telo bylo prece jen na soucastky, mel bych zajem.[/url]
  • 0

#75 zorkiman

zorkiman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 110 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 leden 2010 - 13:06:24

Opravuje to u nás vůbec někdo? Jaká by byla cena? Vešlo by se to do cca 1500,-?


Pan Kocian ma ted v peci moji M645 - vysledek zatim nemam, ale reference (i tady na TK) jsou veskrze pozitivni http://www.volny.cz/servisfoto/
  • 0

#76 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 115 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 10 leden 2011 - 15:33:42

mam tiez problem s mojou mamcou. asi pred mesiacom som s nou stravil 2 dni pri -20 stupnoch, a ked som potom isiel fotit nieco luplo a zrkadlo ostalo hore. tak som ju zbalil, vytemperoval a potom cvakala. ale stala sa zrada na negative som mal miesto 15 zaberov len 10 a pol. a velke medzery medzi zabermi. akoby vzdy pretocilo negativ nie o 4,5cm, ale porad o 6cm. neviete niekto poradit? servis ma asi neminie. len zistit kto to dokaze a ku spokojnosti, aby viac nepokazil ako je teraqz. inak funguje vsetko. len ten posuv....stve ma to plytvanie materialom
  • 0

#77 sjirka

sjirka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 454 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 113

Publikováno 25 leden 2011 - 18:44:09

Kdyz uz se tu resily ty objektivy... poradil by mi nekdo, ktery ze sirokacu, jestli 3.5/35mm nebo 2.8/45mm? Pry ten 35 neni opticky tak kvalitni, na druhou stranu, je ten 45mm dost sirokouhly?
  • 0

#78 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 760 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 319

Publikováno 26 leden 2011 - 12:47:18

:oops: Mám k Mamiya 645-1000S ten 45mm a je dost ostrý,mám i 55 mm ale ta "pětačtyřicítka" mi vyhovuje více a je to asi jako 24mm na kino...
  • 0

#79 nicodeme

nicodeme

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 273 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 26 leden 2011 - 13:59:24

Objektiv Mamiya SEKOR 2,8/45 N (nebo případně starší verze bez N), tedy podle mé zkušenosti i dle údajů výrobce, odpovídá spíš 28mm ohnisku u kinofilmového formátu.
SEKOR 35/3,5 N pak dle výrobce odpovídá 22mm u kinofilmu. Bohužel nevlastním, ale slyšel jsem o něm, že do clony 8 tuším má trochu měkčí kresbu v rozích obrazového pole.
  • 0

#80 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 26 leden 2011 - 15:03:12

Mám ty objektivy oba, oba jsou dobré, ten 45/2.8 je vynikající, ostrý, spolehlivě rektlilineární, ale ani na 35/3.5 jsem nějaké rušivé zkreslení nepozoroval. Záleží pak na námětu, co znamená "dost široký". Pro krajinné detaily (hlavní detail prakticky pod nohama, ale přitom zachycen ještě obzor a všechno ostré) by to chtělo, aby měl obrazový úhel ještě o něco větší, přece jenom oproti "dvacítce" u kinofilmu je tam pozorovatelný rozdíl.
A jeden velký rozdíl z hlediska praktického použití: 35/3.5 vyžaduje větší filtry, tuším 67mm (musel bych se doma podívat), kdežto na 45/2.8 stačí 58mm tak jako na 80/2.8 a další.
  • 0

#81 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 26 leden 2011 - 20:17:01

Omlouvám se za mylnou informaci, rozdíl v průměrech tam je, ale 45/2.8 má 67mm a 35/3.5 má 77mm.
Nějak jsem si to posunul.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních