Klasický fotoobjektiv ve zvětšovacím přístroji
Publikováno 31 březen 2007 - 06:32:28
Máte někdo vice zkušeností s použiváním fotoobjektivů při zvětšování?
Publikováno 31 březen 2007 - 07:47:39
Publikováno 31 březen 2007 - 09:10:28
1. V objektivech jsou zpravidla některé čočky tzv. "tmeleny do skupin", což v praxi znamená, že dvě (obvykle) čočky jsou slepené kanadským balzámem (nebo něčím podobným). Právě tato látka nemusí odolávat vyšším teplotám ve zvětšovacím přístroji. Ve vrstvě mohou vzniknout bublinky nebo se čočky začnou roztmelovat. Ony sice zvětšováky často mívají tepelný filtr.. ale riskuj to, že ano.
2. Snímací objektivy nejsou korigovány pro daný úkol (krátká vzd.). Ale jestli jsou výsledky slušné, tak proč ne.
Anonymous
Publikováno 31 březen 2007 - 10:51:33
Nemáš náhodou možnost otočit hlavu zvětšováku mimo základní desku? To by bylo o kapánek lepší.
Publikováno 31 březen 2007 - 12:23:41
Ja si myslim, ze se objektiv moc nezahreje - od tepelneho zdroje /zarovka/, je oddelen kondenzorem, to jsou dve masivni sklenene cocky. Pokusim se teplotu zmerit.....Vysledek dam vedet.Problémy mohou nastat dva:
1. V objektivech jsou zpravidla některé čočky tzv. "tmeleny do skupin", což v praxi znamená, že dvě (obvykle) čočky jsou slepené kanadským balzámem (nebo něčím podobným). Právě tato látka nemusí odolávat vyšším teplotám ve zvětšovacím přístroji. Ve vrstvě mohou vzniknout bublinky nebo se čočky začnou roztmelovat. Ony sice zvětšováky často mívají tepelný filtr.. ale riskuj to, že ano.
2. Snímací objektivy nejsou korigovány pro daný úkol (krátká vzd.). Ale jestli jsou výsledky slušné, tak proč ne.
Publikováno 31 březen 2007 - 12:29:36
Zapomel jsem na ramecek kde se zaklada film ,to jsou dalsi dve skla..No uvidime.
Publikováno 31 březen 2007 - 12:47:24
Ja si myslim, ze se objektiv moc nezahreje - od tepelneho zdroje /zarovka/, je oddelen kondenzorem, to jsou dve masivni sklenene cocky. Pokusim se teplotu zmerit.....Vysledek dam vedet.
Zapomel jsem na ramecek kde se zaklada film ,to jsou dalsi dve skla..No uvidime.
Tak mi to nedalo a udelal jsem maly test:
Teplota byla merena v "harmonice" nad objektivem cidlem typu K
min teplota st. C
0 23
3 24
4 25
5 25
Asi tak....
Publikováno 31 březen 2007 - 12:59:57
Publikováno 2 duben 2007 - 13:19:33

Publikováno 28 prosinec 2008 - 23:33:46
Publikováno 23 leden 2009 - 23:24:50
Vyrobil jsem redukci (kroužek) pro uchycení bajonetu Biometaru 2.8/80 ke zvětšováku abych porovnal přenos na papír právě mezi tímto sklem a zvětšovacím objektivem Anaret 4.5/105.
Při osvitu Anaretem 105 mm jsem použil plný výtah na tyči zvětšováku a při osvitu Biometarem 80 mm jsem šel níž abych dodržel stejné zvětšení pozitivu. U obou jsem udělal výřezy z centra negativu a z krajů negativu, při cloně 8. Výsledky jsem dal druhý den porovnat dvěma lidem. Oba nezávisle na sobě určili jako lepší zvetšeniny z Anaretu.
Musím říct, že Anaret byl v tomto případě při přímém srovnání opravdu lepší (i když s delším časovým odstupem mezi pozorováním bych měl problém rozpoznat oba objektivy od sebe). Tedy alespoň v centru obrazu. Na krajích už byl Anaret lepší o větší kousek. Asi je to dáno jeho menším zobrazovacím úhlem. Biometar 80 mm je v tomto směru daleko širší.
Čili:
Vzhledem k tomu, že mám dost místa a v klidu můžu zvětšovat na zem, nemám důvod měnit Anaret za Biometar. Pokud bych ale potřeboval větší zvětšeninu pouze na základní desce, asi bych neváhal ho použít. Rozdíly jsou opravdu minimální, v centru téměř k nerozeznání.
Publikováno 23 leden 2009 - 23:31:25
Publikováno 24 leden 2009 - 12:19:14
Publikováno 24 leden 2009 - 13:54:59
Biometar je pro formát 6x6, těžko ho lze vinit z hoších rohů formátu 6x7....
Jasně. S tím souhlasím. Ale popravdě řečeno uprostřed jsem to čekal lepší než Anaret. No nevadí.
Publikováno 26 leden 2009 - 16:37:32
Abych použil M42 objektiv ve zvětšováku, je potřeba mezikus, neboli redukce? Myslím Op5a.
Děík za odpověď na určitě debilní dotaz.
Publikováno 26 leden 2009 - 16:53:08

To co jsem mel u Biometaru vypadalo nejak takle:

Publikováno 2 únor 2009 - 18:53:25
Publikováno 22 únor 2009 - 20:52:12
http://septuagita.sweb.cz/axo.jpg
Ja si myslim, ze se objektiv moc nezahreje - od tepelneho zdroje /zarovka/, je oddelen kondenzorem, to jsou dve masivni sklenene cocky. Pokusim se teplotu zmerit.....Vysledek dam vedet.
Tak mi to nedalo a udelal jsem maly test:
Teplota byla merena v "harmonice" nad objektivem cidlem typu K
min teplota st. C
0 23
3 24
4 25
5 25
Asi tak....
Publikováno 23 únor 2009 - 08:45:36
Publikováno 23 únor 2009 - 09:35:41
Publikováno 15 listopad 2009 - 19:04:13
Publikováno 15 listopad 2009 - 19:07:10
tohle jsem před 5ti minutama řešil s taťkou...Dělala se někdy taková ta tlustá šroubovací meopťácká miska (Ideal, Magnifax jednička) se závitem M39? Válí se mi doma Industar 61L/D, který je ostrý jak břitva (což můj otřesný Anaret 4,5/50 naní ani omylem) a teď nevím, jestli shánět misku, nebou člověka, který ji vysoustruží.
krom jiného si totiž ntahám domů součástky na samodomoodpadní fotoaparát
Publikováno 15 listopad 2009 - 19:12:31
tohle jsem před 5ti minutama řešil s taťkou...Dělala se někdy taková ta tlustá šroubovací meopťácká miska (Ideal, Magnifax jednička) se závitem M39? Válí se mi doma Industar 61L/D, který je ostrý jak břitva (což můj otřesný Anaret 4,5/50 naní ani omylem) a teď nevím, jestli shánět misku, nebou člověka, který ji vysoustruží.
krom jiného si totiž ntahám domů součástky na samodomoodpadní fotoaparát
Pokud budeš soustružit, tak bych taky bral jeden kousek. Odměnou by ti mohly být nějaké díly na samodomofoťák - třeba objektiv + dokonale fungující závěrka ze zesnulé Flexarety.
Publikováno 16 listopad 2009 - 13:52:49
Dělala se někdy taková ta tlustá šroubovací meopťácká miska (Ideal, Magnifax jednička) se závitem M39? Válí se mi doma Industar 61L/D, který je ostrý jak břitva (což můj otřesný Anaret 4,5/50 naní ani omylem) a teď nevím, jestli shánět misku, nebou člověka, který ji vysoustruží.
Enthropy, proč prosím Tě vymýšlíš takové cipoviny? Podívej se na ebay.de za kolik se tam prodávají KVALITNÍ zvětšovací objektivy jako Rodagon 50 atp. a nevymýšlej. Nevyjde tě to ani líp technicky ani levněji. Jinak bych Ti mohl něco střelit, kdyžtak se ozvi.
Publikováno 16 listopad 2009 - 15:14:12
Dělala se někdy taková ta tlustá šroubovací meopťácká miska (Ideal, Magnifax jednička) se závitem M39? Válí se mi doma Industar 61L/D, který je ostrý jak břitva (což můj otřesný Anaret 4,5/50 naní ani omylem) a teď nevím, jestli shánět misku, nebou člověka, který ji vysoustruží.
Enthropy, proč prosím Tě vymýšlíš takové cipoviny? Podívej se na ebay.de za kolik se tam prodávají KVALITNÍ zvětšovací objektivy jako Rodagon 50 atp. a nevymýšlej. Nevyjde tě to ani líp technicky ani levněji. Jinak bych Ti mohl něco střelit, kdyžtak se ozvi.
Je to cipovina spíš pro pobavení a poučení. Něco rozumného je v plánu, ale až po věcech, které hoří víc (pořádná brašna, ať si neotluču Sixe a skla, generálka Zorkijů, generálka objektivů (vyčistit, promazat, vyhnat obyvatele), skla do Magnifaxe a MG filtry pod objektiv) - zatím napravuju následky finančně extra bídného období.
Publikováno 17 listopad 2009 - 10:09:23
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních