Přejít na obsah


Fotka

Jaký teploměr na vyvolávání


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
81 odpovědí na toto téma

#1 Snaker

Snaker

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 30 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 květen 2007 - 11:01:33

Sháním nějaký teploměr pro vyvolávání filmů. Poradíte mi jaký, případně kde v HK ho sehnat? Dík
  • 0

#2 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 773 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 9 květen 2007 - 11:44:00

doporucuju laboratorni, rtutovy s delenin na desetinky stupne, rozsah cca 0-50C. v HK nejsem, tak misto neporadim.

ps> rad se rozbiji - takze varovani - vyvojka se s nim nemicha!!!
  • 0

#3 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 9 květen 2007 - 11:44:48

V Hořické ulici laboratorní potřeby. Je zde dilema - skleněný za 150,- dobrý, ale rozbitný, nebo digitální za několikanásobek - něco má i tam, ale jsou i na webu. Mám skleněný, zatím druhý... :-) Jinak - doporučuju dva, jeden na vývojku a druhý (i méně přesný) na teplotu temperovací lázně, kontrolu teploty ustalovače a přerušovače - orientační. Aby se nedostalo ani stopové množství nevhodných látek do vývojky, což je nežádoucí.
  • 0

#4 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 9 květen 2007 - 12:07:59

Ha - návrat ztraceného syna! V hořické ulici naproti autopotřebám, jak radí Radim, jsou laboratorní potřeby, mě ten teploměr po půl stupni stál 220 Kč, možná zlevnil, nevím. Digitální teploměr do fotokomory, to je snad rouhačství, ne? :-)
  • 0

#5 Snaker

Snaker

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 30 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 květen 2007 - 12:43:47

Díky podívám se tam. Jeden teploměr pro začátek snad bude stačit :-)
  • 0

#6 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 470 příspěvků(y)
Reputace: 299

Publikováno 9 květen 2007 - 13:00:25

Já jsem používal skleněný - než došlo k nevyhnutelnému a rozbil jsem jej. Pak jsem si koupil plastový "fotografický", který si moji důvěru zrovna nezískal. Takže teď se dívám po vhodném - opět - skleněném.
  • 0

#7 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 9 květen 2007 - 14:36:21

pote co jsem kdysi rozbil rtutovy teplomer kdyz jsem s nim michal mleko jsem presel na tenhle digitalni a nestezuju si
ale nikde to o me nerikej nebo me odtud vykazou ;o)
  • 0

#8 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 773 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 9 květen 2007 - 15:01:29

rtutovy teplomer muze take slouzit jako chemicka zbran...

jisti zjistovali jak lapit onu kapicku rtuti kdyz skonci napr. mezi kachlickama na podlaze...a doporucuje se zvlaste tchynina vidlicka...krasne to k ni prilne artut muze mit velice zadane vlivy na tchyni..;.pak casto velmi zjihne, zklidni se atd :-))
  • 0

#9 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 9 květen 2007 - 15:23:16

Stačí s dílky po půl stupni i tam vidím ty "desetiny". Je to lihový do 50°C. Žádná rtuť na tchýni..... Jinak tam mají i všelijaké potřebné věci - odměrné válce, nálevky atd. objednával jsem i tmavé lahve na vývojku různých velikostí.
  • 0

#10 moskva4

moskva4

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 květen 2007 - 15:35:50

Sháním nějaký teploměr pro vyvolávání filmů. Poradíte mi jaký, případně kde v HK ho sehnat? Dík

Stačí digi multimetr, který má vstup na termočlánek typu K. Dnes je to investice 100Kč. Např. Voltcraft VC303.....
  • 0

#11 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)
Reputace: 257

Publikováno 9 květen 2007 - 18:00:44

Používám již třetí digitální teploměr od Konráda - takový, co vypadá jako lízátko. Všechny tři byly velmi přesné, rychlé, velké číslice, špatně rozbitné.
  • 0

#12 hedgi

hedgi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 10 květen 2007 - 18:29:39

Sháním nějaký teploměr pro vyvolávání filmů. Poradíte mi jaký, případně kde v HK ho sehnat? Dík


Já používám teploměr do akvária. Má stupnici po 1˚C takže pracuje s chybou +/- 0,5˚C, což dle mého laického názoru na volání ČB negativů stačí. Diáky ani barevné negativy doma nedělám.
  • 0

#13 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 10 květen 2007 - 23:04:44

rtutovy teplomer muze take slouzit jako chemicka zbran...

jisti zjistovali jak lapit onu kapicku rtuti kdyz skonci napr. mezi kachlickama na podlaze...a doporucuje se zvlaste tchynina vidlicka...krasne to k ni prilne artut muze mit velice zadane vlivy na tchyni..;.pak casto velmi zjihne, zklidni se atd :()

:(
  • 0

#14 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 718 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 156

Publikováno 11 květen 2007 - 07:06:37

všechno je to krásné, tady ty digitální hračky, ale vývojku si tím, když ji ohřívám, nezamíchám. takže pro mě je dlouhý skleněný teploměr zatím nepřekonaný.
  • 0

#15 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 773 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 11 květen 2007 - 10:19:40

Sháním nějaký teploměr pro vyvolávání filmů. Poradíte mi jaký, případně kde v HK ho sehnat? Dík


Já používám teploměr do akvária. Má stupnici po 1˚C takže pracuje s chybou +/- 0,5˚C, což dle mého laického názoru na volání ČB negativů stačí. Diáky ani barevné negativy doma nedělám.


nic proti...ale rozdil teploty jeden stupen muze delat cca 10% rozdil v casu volani. a to je myslim dost...pak muzu merit jen tak od oka...a kdyz se sectou dve 10% chyby tak to je ....
  • 0

#16 hedgi

hedgi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 květen 2007 - 10:29:21

Sháním nějaký teploměr pro vyvolávání filmů. Poradíte mi jaký, případně kde v HK ho sehnat? Dík


Já používám teploměr do akvária. Má stupnici po 1˚C takže pracuje s chybou +/- 0,5˚C, což dle mého laického názoru na volání ČB negativů stačí. Diáky ani barevné negativy doma nedělám.


nic proti...ale rozdil teploty jeden stupen muze delat cca 10% rozdil v casu volani. a to je myslim dost...pak muzu merit jen tak od oka...a kdyz se sectou dve 10% chyby tak to je ....


Tak jednoho stupne bych si na tom teplomeru snadno vsiml. Chyba je tak 0,5°C. Jinak ja vyvojku (a ostatni chemii) vychladim ve flaskach asi na 19°C a pak kdyz to leju do vyvojnice, tak se to ohreje (od vyvojnice) na tech 20°C a muzu zacit volat. Jiz to nijak netemperuji, takze samozrejme teplota pomalu stoupa (mj. treba vyvojnici beru teplou rukou, ze). Nikdy jsem to nezkusil delat nejak ultrapresne neb jsem si nekde precetl, ze u CB negativu chyba 0,5°C neva a tak se mozna ochuzuju o lepsi vysledky. Pracuju s kinofilmem. Rad si necham poradit jak to delat lepe a co lepsiho cekat od negativu, kde ta chyba 0,5°C neni.
  • 0

#17 abs

abs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 370 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 11 květen 2007 - 11:05:11

Také si myslím, že chyba 0,5 stupně není příliš fatální. A je dlužno říct, že udržení teploty ve vývojnici po celou dobu volání je občas skutečný džihád. V komoře mám vcelku frišno, takže mi to pořád klesá na nějakých 18 - třeba z 25 stupňů už to jde docela šmahem...

Jak vlastně temperujete roztoky na optimalní teplotu? Já do vyvolávací misky napustím teplou vodu, strčím do nich nádoby s pracovními roztoky a vyhřeju je. Ale vadí mi, že pak je všechno mokrý, navíc často to člověk včas neodhadne a pak zase roztoky chladím pod studenou vodou...
  • 0

#18 hedgi

hedgi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 květen 2007 - 11:48:10

Také si myslím, že chyba 0,5 stupně není příliš fatální. A je dlužno říct, že udržení teploty ve vývojnici po celou dobu volání je občas skutečný džihád. V komoře mám vcelku frišno, takže mi to pořád klesá na nějakých 18 - třeba z 25 stupňů už to jde docela šmahem...

Jak vlastně temperujete roztoky na optimalní teplotu? Já do vyvolávací misky napustím teplou vodu, strčím do nich nádoby s pracovními roztoky a vyhřeju je. Ale vadí mi, že pak je všechno mokrý, navíc často to člověk včas neodhadne a pak zase roztoky chladím pod studenou vodou...


To ja mam problem v lete uchladit to na 20°C. Bydlim zatim v panelaku. Voda z kohoutku tece o neco teplejsi nez by bylo prijemne a tak uz se mi v nejvetsich parnech i stalo, ze jsem zkousel do kbeliku krom studene vody hazet i led z mrazaku a stejne to nepomohlo a nakonec jsem musel volat rychleji pri 21°C :(

Jinak jak uz jsem psal, chladim ve studenejsi vode a necham to tak na 19°C. Pak to naleju do vyvojnice, ktera ma pokojovou teplotu a pockam, az se to cele ustali na 20°C a pak zacnu.
  • 0

#19 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 11 květen 2007 - 12:27:31

Vzhledem k tomu, že bydlím v bytovce pod neodizolovanou střechou, kde už od jara stoupají teploty nad 25 stupňů, tak bych tu teplotu doma neuhlídal. Proto vyvolávám ve sklepě, kde se teplota pohybuje od 14 do 18 stupňů, ve vedrech je tam přesně 20 stupňů. Přímotopem to tam vyhřeju na 20 stupňů, kádinku s vývojkou strčím do plastové misky s teplou vodou, vývojkou míchám a kontroluju teplotu, až dosáhne přesně 20 stupňů. Pak ji ihned leju do vývojnice a doufám, že během vyvolávání teplota příliš nepoklesne (proto mám okolní teplotu 20 stupňů). Od té doby, co to takto dělám, nemám problém s podělanými negativy, dříve mi teplota stoupala a negativy bývaly občas příliš kontrastní, i když při lití do vývojnice byla teplota OK.
  • 0

#20 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 773 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 11 květen 2007 - 12:55:07

ja mam nazkouseno ze kdyz mam (v soucasnem pocasi), vyvojku cca 19.3C, tak po naliti do vyvojnice ma tak 19.8C a do konce cca 8-10min volani to do 20.3 nejak udrzim i bez temperovani. jak to budu delat v lete...kdyz mam v pokoji 30C...to je mi zahada...ale asi v noci v koupelne to pujde.

neni potreba byt az extremne paranoidni...ale chyby se presne podle murphyho zakonu scitaji. a mit nepresny merak je nedobre. nepresne merit, pak se jeste neco nepodari...a problem je na svete.
  • 0

#21 Kubikula

Kubikula

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 919 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 3 listopad 2008 - 18:04:57

Rozflákal jsem se rtuťový teploměr – v koupelně. Tisíce malinkých kuliček – střepy skla a voda na dlažbě.

Napadlo mě, že asi zametání a vysávání nebude to pravé. A opravdu – vysavač je to nejhorší co můžete provést.

Postupoval jsem takto:
- začal jsem hned větrat
- kuličky jsem sbíral kapátkem, které má velmi úzké hrdlo – dostal jsem ho s lékárenskou lahvičkou
- ty ještě menší kuličky jsem nejprve koncem kapátka pospojoval a pak nasál
- ty nejmenší kuličky, ale ještě viditelné jsem „nalepil“ navlhčenou kuchyňskou utěrkou
- vše jsem zavřel do zavařovací lahve a jestli to nerozflákám, tak to vezmu do sběrného dvora

Prý je ještě možné rtuť „zneškodnit“ pomocí síry, ale ta mi ve fotografické chemii nějak chybí.
  • 0

#22 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)
Reputace: 257

Publikováno 3 listopad 2008 - 18:51:42

http://www.state.nj....eb/merchome.pdf

Aniž bych chtěl kohokoliv děsit - rtuť opravdu "není zdravá". Zvláště její páry!
Za nic na světě se nemohu rozpomenout, čím se měla rozlitá rtuť zasypat (byla to jednoduchá anorganická sloučenina). Ale zkusím to zjistit...
  • 0

#23 Kjuba

Kjuba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 129 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 listopad 2008 - 22:24:37

Zdravim,

není to ani tak sloučenina, ale rovnou jenom prvek.... Rtuť se povětšinou likviduje zasypáním práškovým zinkem nebo sírou. V prvním případě vzniká amalgam a v druhém sulfid. Na větší kapky se s úspěchem dá použít např. měděný drát, nebo plíšek či lžička. Krásně se to s ní spojí.

Vím, že se to tu už řešilo, ale stejně..... S kovovou rtutí si opravdu není radno zahrávat. Je vysoce toxická. O vlastní kapalnou rtuť ani tak nejde. Tou se neotrávíte. I při perorálním užití hrozí tak akorát průjem. Špatně se totiž absorbuje. Rtuť je ale naopak velmi toxická je-li buďto plynná (páry) a nebo rozpuštěná na Hg+ nebo Hg2+ soli. To je již mnohem horší.

Doporučuji odstranit velmi důkladně (hlavně, je-li to někde v obydlené místnosti) a velmi důkladně vyvětrat.

Jinak rtut je pomalej zabiják. Klinické příznaky se často projeví až s odstupem několika let od expozice. Velmi ráda se kumuluje v ledvinách a organismus ji prakticky není schopen jakkoli vyloučit. Čili se to hezky střádá....

Tak ať jsi úspěšný

Kjuba
  • 0

#24 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 718 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 156

Publikováno 3 listopad 2008 - 22:46:26

ale tož nebuďte zas takoví opatrní ;)
kubikula potřebuje do toho jeho panoramatického harapáku nejaké citlivější filmy, tož ta rtuť je akorát jak dělaná, aby těma výparama krapet zvýšil citlivost :))
  • 0

#25 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 176

Publikováno 4 listopad 2008 - 02:04:56

přesně jak říká JKCZ, no a navíc nebude ani první ani poslední fotograf co sa rtuťú otrávil ;)
  • 0

#26 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 4 listopad 2008 - 10:45:57

já ty rtuťové teploměry vyřadím, mám jich asi 5 laboratorních, člověk nikdy neví
tedy, jestli se nepletu - všecko, co má na místo rtuti kapalinu červenou, nebo modrou je bezpečné?
líh?
  • 0

#27 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 586 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 4 listopad 2008 - 20:07:53

Nevím nic, co by znělo nějak odborně o rtuti. Ale vím, že kapka, nebo několik v kafi, (z teploměru) způsobí doživotní potíže takového rozsahu, že se vám o tom asi ani nezdálo. Mám příbuzného, z kterého si chtěli kamarádi udělat legraci (průjem) a už 20 let je v invalidním důchodu a nemá nic moc ze života. :(
  • 0

#28 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 4 listopad 2008 - 21:39:26

Já mám teploměr lihový, ale podařila se mi nepříjemná věc. Při neopatrné manipulaci upadl na koberec, nic se mu nestalo ale modrá kapalina je na konci s mezerou cca 1mm. Otázka zní lze to spojit nebo jinak napravit?
  • 0

#29 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 4 listopad 2008 - 22:08:16

Já mám teploměr lihový, ale podařila se mi nepříjemná věc. Při neopatrné manipulaci upadl na koberec, nic se mu nestalo ale modrá kapalina je na konci s mezerou cca 1mm. Otázka zní lze to spojit nebo jinak napravit?


zkus to sklepat jako lékařskej nebo úderama do ruky, ale jemně. Hlavně neohřívat, nikdy se nespojí (vlastní zkušenost - nechtěj vědět co se stane, když kapalina doleze na konec trubičky...).
  • 0

#30 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 4 listopad 2008 - 22:25:11

zkus to sklepat jako lékařskej nebo úderama do ruky, ale jemně. Hlavně neohřívat, nikdy se nespojí (vlastní zkušenost - nechtěj vědět co se stane, když kapalina doleze na konec trubičky...).


Jendo a já si říkal že by to zahřátí teoreticky mohlo pomoct, že v nejhorším na konci by se mohli... ale ne on ten vzduch se asi nevypaří. :(

Mno to klepání právě nepomáhá a ten teploměr se tak divně tváří když sním tluču o dlaň, ta prostřední trubička s lihem tak povážlivě drnčí.
  • 0

#31 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 4 listopad 2008 - 22:44:43

Což o to, vzduch tam asi nebude, ale jak teplota stoupá, nejenom že se roztahuje kapalita, zvětšuje se i mezírka, no a když sloupec dorazí na konec trubičky, chvíli nic a ... a pak praskne baňka (je tam nejtenčí sklo kvůli rychlé odezvě). Chybama se člověk učí. Zklepávám poměrně často jeden velkej teploměr (je do takových 80st??, prostě poměrně dlouhý) a zatím celkem úspěšně. Občas to ale chvíli trvalo a stálo nemálo nadávání.
  • 0

#32 cent

cent

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 5 listopad 2008 - 00:18:51

Bylo nebylo, v jednom severočeském městě stála průmyslová čtvrť, v ní byla vysoká zeď a za zdí stojí už 150 let chemická továrna. Hnedle vedle zdi je nemocnice, odkud se pacienti mohou kochat hemžením za zdí. V továrně se vyrábějí různě složité chemické látky a mezi ty jednodušší patří hydroxid sodný a draselný. Shodou okolností, haly, ve kterých se hydroxidy vyrábějí, se nalézají přímo pod zmíněnou nemocnicí.

Jak se vyrábí hydroxid sodný a draselný? Celkem jednoduše, elektrolýzou slané vody. To jistě dělal každý na základní škole v hodinách chemie.

Jak se ale vyrábí hydroxid průmyslově? Samozřejmě také elektrolýzou. Aby ale mohla být výroba kontinuální, musí se kýžený sodíkový nebo draselný iont z elektrolyzovaného roztoku nějak chytře dostat. A tady se dostává ke slovu náš oblíbený prvek, rtuť. V ocelové elektrolytické vaně, která má plochu dna asi 10 metrů čtverečních, je nalita vrstva rtuti, ta tvoří jednu elektrodu, na ní vrstva solanky, do které jsou ponořeny uhlíkové elektrody. Celé je to přikryto plachtou, pod kterou se zachytává plynný chlor. Sodík nebo draslík se vyloučí z roztoku a přechází na amalgám, který na jednom konci odtéká pod hradítkem z ocelové vany, zatímco na druhém konci přitéká čerstvá solanka. Amalgám teče do rozkladového žlabu, kde se z něho na uhlíkových rozkladných deskách sloučením s vodou stane hydroxid, plynný vodík a opět kovová rtuť, která se vrací zpět do elektrolytické vany.
Takových elektrolytických van je v hale asi 25, což znamená tuny rtuti. Elektrolýza probíhá při teplotě kolem 50°C, což znamená desetkrát vyšší parciální tlak par rtuti, než za normální teploty.
Peněz na rekonstrukce provozů není nikdy dost, takže tam, kde by mělo být titanové potrubí je ocelové pogumované, tam kde by měla být teflonová plachta je gumová a tam, kde by měly být filtry na odpadní vodu jsou jenom rtutí přeplněné usazovací jímky. To je zdrojem pravidelných havárií, způsobených proreznutím potrubí , nebo rovnou celé vany (slaná voda je potvora), prohořením gumové plachty když zrovna nějaký cucek amalgámu zkratuje rtuťovou elektrodu s horní uhlíkovou a ta se rozpálí do běla (Mimochodem, hasit hořící elektrolytickou vanu je docela akční – musíte mít dýchací masku proti chloru a hasíte oheň, který je asi metr od rozkladového žlabu s tlakovým vodíkem…) nebo prostě jenom únikem rtuti do sklepa skrz staré děravé rtuťové čerpadlo.

Nemocnice za zdí se už sice odstěhovala, ale továrna celkem prosperuje dál.

No prostě jsem tím chtěl říct, že jste kvůli jednomu rozbitýmu teploměru zbytečně přecitlivělý… :?
  • 1

#33 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 463

Publikováno 5 listopad 2008 - 10:00:49

No, já si dolezením na konec trubičky spojuji rtuť vceklu běžně. Jen to nechce být mameluk a přesně trefit teplotu, ktera spoji rtuť, ale nepřetlakuje ji tak, aby rozbila trubičku....
  • 1

#34 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 5 listopad 2008 - 10:08:23

U rtuti to možná jde, já dopadl s lihem tak, jak jsem už nastínil výše :? 8-O
  • 0

#35 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 5 listopad 2008 - 10:09:05

No, já si dolezením na konec trubičky spojuji rtuť vceklu běžně. Jen to nechce být mameluk a přesně trefit teplotu, ktera spoji rtuť, ale nepřetlakuje ji tak, aby rozbila trubičku....


já jsem takhle sklepával a nesklepal, tak jsem určil opravnej koeficient a čert vzal tu malou tečku, co jezdí kousek napřed, ale je to teploměr na "ostatní" lázně, na vývojku mám ten, bojím se to říct, s těma čísličkama, nerozbitnej
  • 0

#36 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 5 listopad 2008 - 10:10:03

jo a jeden lihovej za 280,- jsem ohříval opatrně směrem ke spojení nahoru a lupl :?
  • 0

#37 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 41

Publikováno 5 listopad 2008 - 10:51:18

že vy si nekoupíte ten teploměr s časovátkem z ikea za 199 kč.... to byla ta nejlepší investice, jakou jsem kdy mohl udělat. rychlej, přesnej, funkční, pípací s časovátkem.... geniální.
a levnej.
a nerozbíjí se to :?
  • 0

#38 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 8 listopad 2008 - 11:30:14

tak hlásím, rtut´ové jsem ponechal opatrnějším laborantům prostřednictvím aukce
vyrobený obal pro poslání poštou by se dal přirovnat k tomu, co se v něm vozí jaderné zbraně, mnohoplášt´ový je
  • 0

#39 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 9 listopad 2008 - 19:20:05

že vy si nekoupíte ten teploměr s časovátkem z ikea za 199 kč.... to byla ta nejlepší investice, jakou jsem kdy mohl udělat. rychlej, přesnej, funkční, pípací s časovátkem.... geniální.
a levnej.
a nerozbíjí se to :)


Nemůžu ho na webu IKEA najít, nechal bych si ho přítulkou koupit.
  • 0

#40 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 026 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 9 listopad 2008 - 19:23:41

tuto
  • 0

#41 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 176

Publikováno 10 listopad 2008 - 02:55:53

No,tento bych ny vyvolávání moc nedoporučoval. Není zas tak moc přesný. Já osobně při vyvolávání honík desetinky a tento je na celé stupně.
Víc o tom teploměru:

tu
  • 0

#42 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 15 leden 2009 - 16:00:18

Právě míchám pozitivní vývojku a při kontrole teploty lázně mě vylezl teploměr téměř až na maximum a oddělený kousek náplně se spojil s původní, takže jendo občas se spojí. ;)
  • 0

#43 ploci

ploci

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 902 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 142

Publikováno 15 leden 2009 - 19:21:22

Právě míchám pozitivní vývojku a při kontrole teploty lázně mě vylezl teploměr téměř až na maximum a oddělený kousek náplně se spojil s původní, takže jendo občas se spojí. ;)

Nechci vrtat, ale kontrolovat teplotu při pozitivním procesu mi připadne nesmírně zbytečné. Ani u těch negativů na tom tak nezáleží, jen se nemsí používat vývojka, která vám to vyvolá za pět minut, a ještě zuřivě hýbat s vývojnicí. Rodinal se dá ředit běžně 1+100, tam jsou volací teploty v desítkách minut a tolerance hodně veliké. Ty desetinky se, pokud vím, nemusí tolik honit ani v barvě. A u ustalovače to může být +- 5°, to kvůli poškození retikulací - stejně po chvilce ustaluji za světla a končím, když uplyne dvojnásobek(+neco navíc) doby, za kterou film zprůhlední. U každého filmu to trvá jinak, u trix by mi těch deset minut ustalování nestačilo, foma zprůhlední v čerstvém ustalovači asi za minutu. V tomto případě bychom mohli dosáhnout pravého opaku kýžené přesnosti, kdybychom počítali minuty a hlídali přesnost teploty.
  • 0

#44 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 15 leden 2009 - 19:29:16

Jasně, to taky neřeším, ale řekl bych že když mýchám tu vývojku tak by neměla mít 60stupnů když předepsaných je 40 ;)
  • 0

#45 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 15 leden 2009 - 19:45:19

Jasně, to taky neřeším, ale řekl bych že když mýchám tu vývojku tak by neměla mít 60stupnů když předepsaných je 40 ;)
  • 0

#46 jabra54

jabra54

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 15 leden 2009 - 22:54:56

na přetrženou rtuť nebo líh je mrazák .Pokud nemáte teploměr moc do mínusu.
  • 1

#47 ploci

ploci

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 902 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 142

Publikováno 15 leden 2009 - 23:07:17

Jasně, to taky neřeším, ale řekl bych že když mýchám tu vývojku tak by neměla mít 60stupnů když předepsaných je 40 :lol:

Tak to potom ano, na to hledím také, jen jsem to špatně pochopil a lekl se, že někdo hlídá vývojku na pozitivy s přesností+-0,000nic :lol:
  • 0

#48 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 236 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 185

Publikováno 16 leden 2009 - 02:20:30

Ne ne, nic takového. Jen jsem si čirou náhodou opravil teploměr.
  • 0

#49 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 425 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 301

Publikováno 21 červenec 2009 - 08:58:02

normálně mail reklamu ignoruju, ale třeba se někomu hodí že
conrad má při nákupu za 1000,- poštu zdarma do 2.8.
kupoval jsem tam nějaký el. teploměry a pro kutily se tam najdou všelijaký měřidla a regulátory a co já vím ještě co
  • 0

#50 cuba

cuba

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 518 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 21 červenec 2009 - 09:38:22

já kupoval teploměr v zoo shopu v Tescu. Je do padesáti stupňů dílky po jednom a je lihový. Spokojeně jej užívám již několik let a začínám nabývat dojmu, že investice tuším 40kč se vyplatila :D
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních