Jaký TLR?
Publikováno 25 červenec 2007 - 14:38:15
Publikováno 25 červenec 2007 - 14:41:47
Publikováno 25 červenec 2007 - 16:22:14
Pokud chces sirokac, jedina Mamiya C 330 apod.
Pokud staci cca 80mm - tak nejaka Yashica s Yashinonem, Minolta Autocord, Ricoh TLR (ted nevim presne jmeno) nebo nejaky ten Rollei - ktere krom nejstarsich s Tessarem jsou za trosku vic.
Osobne mi zatim staci staricky Rolleiflex Standard s Tessarem 75/3.8.
Publikováno 25 červenec 2007 - 16:41:14
Yashica, Minolta, Rolei
na Yashicu se dá sehnat wide předsádka, není to sice nic suprového (40mm to rozhodně není) - vinětuje - ale stačí. resp. nakonec zjistíš, že ti vlastně stačí ten záklaďák

Já sama pokukuju po druhé Yashice, nebo rolleiflexu, kdyby byl za rozumnou cenu.
no a ta Mamiya C 330 ...není ona trošku větší a těžší, než výše uvedené strojky? ale možná se pletu...
Publikováno 25 červenec 2007 - 19:22:50
Publikováno 25 červenec 2007 - 19:31:18
Publikováno 25 červenec 2007 - 19:45:00
pokud jde o Yashicu, tak asi ten poslední model (124 G mat) měl by mít pozlacený kontakty, či co

záklaďák má ale 80tku
(pokud jde o tu wide předsádku, tak ta hodí něco kolem 60mm, nevím přesně- hůř se mi s ní ostří)
tele předsáka by měla, jestli se dobře pamatuju hodit něco kolem 110mm)
předsádky, se hůř shání - mám jenom wide
Yashica nemá ráda protisvětlo - na to pozor - sluneční clona je řekla bych nezbytná
U nás Yashicu pořídíš do 5 tis. - podle stavu
a předsádky samost. tele a wide se pochybují kolem 2 tis.
na e-bay, jak jsem koukala, se dá levněji, ale i dráž - záleží na štěstí a samo na stavu
- minoltu neznám
- no rollei zatím jen tak sonduju typy jsou různé, rovněž světelnost a ohniskové vzdálenosti - za 2,8 samo zaplatíš mnohem víc než za 3,5
a základ. typy se v ohnisk. vzdálenostech pohybují 75mm - 80 mm
cena je oproti Yashice vyšší a to o dost - kresba bude nepochybně ostřejší
(myslím, že Mamiak může přispět, protože fotil Yashickou, nyní Rolei)
Publikováno 25 červenec 2007 - 19:49:39
Publikováno 25 červenec 2007 - 19:56:59
link
ale uznej - eleganci Yashici 124 G mat, se to nemůže rovnat, a nemá kličku

Publikováno 25 červenec 2007 - 19:57:19
jinak samosebou pred touhle kamerou trikrat az k zemi

Publikováno 25 červenec 2007 - 20:17:24
tady jsem tu 60tku našla
link
ale uznej - eleganci Yashici 124 G mat, se to nemůže rovnat, a nemá kličku
Yashica 44 je sice krasna...ale ma jednu podstatnou nevyhodu - laduje se do ni film 127 - cili 4x4...
Anonymous
Publikováno 25 červenec 2007 - 20:44:10

link
Anonymous
Publikováno 25 červenec 2007 - 20:46:24
Publikováno 25 červenec 2007 - 20:51:59

Anonymous
Publikováno 25 červenec 2007 - 21:00:08
Publikováno 25 červenec 2007 - 22:28:32
Publikováno 30 červenec 2007 - 13:39:28
Proti Yashice je menší a hlavně lehčí.
Má poctivýho tessara od Cajze, kterej je ostrej i na plnou díru.
Pokud si ji necháš seřídit, vyčistit a namazat, je i velmi spolehlivý. Jenom teda doporučuju jinou matnici, protože orig. je hodně temná. Ale na krajinu by to až tak vadit nemuselo.
Publikováno 30 červenec 2007 - 14:34:58
Publikováno 6 březen 2008 - 21:32:46

Publikováno 6 březen 2008 - 21:46:12
Nechci tvrdit nic s jistotou, ale pokud dojde ke změně ohniskové vzdálenosti, měly by dané clony odpovídat odlišnému číslo - delší objektiv=vyšší číslo, kratší objektiv=naopak. Ovšem ten rozdíl v tomto případě nebude veliký, navíc - při použití oné širokoúhlé předsádky stejně bude nutné řádně přiclonit.Dobrý večer přátelé klasické fotografie, měl bych dotázek. Směřoval bych jej na Edušku, jelikož psala o wide předsádce na Yashicu. Pokud bude někdo vědět, prosil bych pěkně taktéž o radu. Jedná se mi o otázku, která se mi honí hlavou a to ta, jestli ta wide a i tele předsádka nezhoršuje světelnost objektivu. Jinak sem často jukám a čerpám inspiraci, vědomosti a dobrou náladu. Už je na čase, abych přispěl na provoz, takhle se zadarmo vozit
Moc děkuji za případné rady a s pozdravem David
Publikováno 6 březen 2008 - 22:41:36
Nechci tvrdit nic s jistotou, ale pokud dojde ke změně ohniskové vzdálenosti, měly by dané clony odpovídat odlišnému číslo - delší objektiv=vyšší číslo, kratší objektiv=naopak. Ovšem ten rozdíl v tomto případě nebude veliký, navíc - při použití oné širokoúhlé předsádky stejně bude nutné řádně přiclonit.Dobrý večer přátelé klasické fotografie, měl bych dotázek. Směřoval bych jej na Edušku, jelikož psala o wide předsádce na Yashicu. Pokud bude někdo vědět, prosil bych pěkně taktéž o radu. Jedná se mi o otázku, která se mi honí hlavou a to ta, jestli ta wide a i tele předsádka nezhoršuje světelnost objektivu. Jinak sem často jukám a čerpám inspiraci, vědomosti a dobrou náladu. Už je na čase, abych přispěl na provoz, takhle se zadarmo vozit
Ploci má myslím pravdu, když píše:
delší sklo - nižší světelnost
širší sklo - větší světelnost - jenže zase je tam víc sklíček, takže to na světlu asi nepřidá. Při vlastním focení nijak neřeším případné rozdíly, jen vybírám scénu, kterou chci fotit wide předsádkou, protože umí pořádně vinětovat - na některých snímcích to působí rušivě, na jiných mi to naopak nevadí.
Publikováno 6 březen 2008 - 23:19:16
Ploci má myslím pravdu, když píše:
delší sklo - nižší světelnost
širší sklo - větší světelnost - jenže zase je tam víc sklíček, takže to na světlu asi nepřidá. Při vlastním focení nijak neřeším případné rozdíly, jen vybírám scénu, kterou chci fotit wide předsádkou, protože umí pořádně vinětovat - na některých snímcích to působí rušivě, na jiných mi to naopak nevadí.
Super. Děkuji vám za odpovědi. Cením si toho. Dokonce rada od Edušky

Publikováno 6 březen 2008 - 23:19:24
Tak, za předpokladu, že ta předsádka nesežere významné množství světla stačí uvažovat, že díra je pořád stejná (se clonou předsádka nic nedělá), a mění se jenom ohnisková vzdálenost. Pak platí:
d=f_1/c_1 ...bez předsádky
d=f_2/c_2 ...s předsádkou
f_1, c_1 jsou ohnisková vzdálenost a clonové číslo bez předsádky, f_2, c_2 totéž s předsádkou. Clonové číslo s předsádkou tedy bude:
c_2=c_1*f_2/f_1
Pro odhad by to stačit mělo, ruku do ohně za to ale nedám - třeba existence zoomů s konstatntí světelností je pro tuhle jednoduchou představu poněkud nestravitelná. Takže to stejně bude chtít prakticky vyzkoušet

Publikováno 6 březen 2008 - 23:20:34
Publikováno 6 březen 2008 - 23:27:27
Clonové číslo, pokud to dobře chápu, znamená, jak velká je díra v objektivu (ve cloně) ve srovnání s ohniskovou vzdáleností. Takové to f/4 se dá chápat jako "průměr díry=ohnisková vzdálenost/4", neboli: d=f/4, pro nějaké clonové číslo c: d=f/c.
Tak, za předpokladu, že ta předsádka nesežere významné množství světla stačí uvažovat, že díra je pořád stejná (se clonou předsádka nic nedělá), a mění se jenom ohnisková vzdálenost. Pak platí:
d=f_1/c_1 ...bez předsádky
d=f_2/c_2 ...s předsádkou
f_1, c_1 jsou ohnisková vzdálenost a clonové číslo bez předsádky, f_2, c_2 totéž s předsádkou. Clonové číslo s předsádkou tedy bude:
c_2=c_1*f_2/f_1
Pro odhad by to stačit mělo, ruku do ohně za to ale nedám - třeba existence zoomů s konstatntí světelností je pro tuhle jednoduchou představu poněkud nestravitelná. Takže to stejně bude chtít prakticky vyzkoušet
Pane Profesore, trochu se ztrácím, ale slibuji, že se to dopříště naučím

Tak to bylo na mě moc.....vzhledem k tomu, jaký jsem začátečník, tak si připadám, jak na přednášce jederné fyziky

Ale děkuji. Až do toho proniknu víc, pochopím
Publikováno 6 březen 2008 - 23:33:50

Publikováno 6 březen 2008 - 23:34:21
Yashicamat 124G je asi to nejlepší co se dá za dostupnou cenu koupit, existují k ní sice předsádky široká, tele a na blízko, ale výsledek nestojí za moc. Měl jsem je, s foťákem jsem byl moc spokojen, ale předsádky jsem tenkrát rychle prodal.
K dvouoké zrcadlovce myslím patří objektiv 80 mm. Yashica, Minolta Autocord, Flexaret IV, V, VI.
Když širokáč to už bych raději volil Pentacon-Six, je to sice haněný aparát, mohou být problémy s přetáčením, ale já ho měl hodně let, na nic lepšího jsem stejně neměl peníze a byl jsem s ním docela spokojen. Objektivy má dobré.
Publikováno 6 březen 2008 - 23:42:38
super, tolik reakcí jsem ani nečekalTLR Rolleiflex s objektivem 4/50 se pořád ještě vyrábí ale nedá se zaplatit.
Yashicamat 124G je asi to nejlepší co se dá za dostupnou cenu koupit, existují k ní sice předsádky široká, tele a na blízko, ale výsledek nestojí za moc. Měl jsem je, s foťákem jsem byl moc spokojen, ale předsádky jsem tenkrát rychle prodal.
K dvouoké zrcadlovce myslím patří objektiv 80 mm. Yashica, Minolta Autocord, Flexaret IV, V, VI.
Když širokáč to už bych raději volil Pentacon-Six, je to sice haněný aparát, mohou být problémy s přetáčením, ale já ho měl hodně let, na nic lepšího jsem stejně neměl peníze a byl jsem s ním docela spokojen. Objektivy má dobré.

Já jsem právě chtěl TLR a jako bonus k tomu tu předsáku, přeci jen se někdy hodí. Ale vím, že se nedá brát jako kvalitativně stejný ekvivalent širokáče.
Co máte nyní?
Publikováno 7 březen 2008 - 07:23:50
Koupil jsem si Yashicu 124 D a sháním různé doplňky, bez kterých nemůžu být...
Mám Yashicu MAT 124 G a jediný doplněk který opravdu potřebuji je sluneční clona. Já bych si focení nějakýma předsádkama nekomplikoval. Jak už psal LKM k dvouoké zrcadlovce patří objektiv 80 mm. A to je to, co se mi na těchto fotoaparátech líbí. Nemusím pří focení řešit jaký objektiv, jaké ohnisko, jestli fotit na výšku nebo na šířku atd.. I ten zabudovaný expozimetr mě příjemně překvapil. V rámci určité tolerance se na něj dá při běžném focení spolehnout.
Publikováno 7 březen 2008 - 07:43:36
Já jsem právě chtěl TLR a jako bonus k tomu tu předsáku, přeci jen se někdy hodí. Ale vím, že se nedá brát jako kvalitativně stejný ekvivalent širokáče.
Davide kvalitativně stejný ekvivalent širokáče to rozhodně není

Rozhodnut se musíš sám, já bez širočiny být nemůžu, ale to je moje specifikum (a navíc si poslední dobou nejsem jistá, jestli tu širočinu zvládám tak, jak bych si představovala).
Jestli si vzpomenu, tak zkusím o víkendu do galerie hodit sken z Yashicy + wide předsádka, abys měl představu, jak to vinětuje.
Jeslti můžu něco doporučit tak si poříď sluneční clonu, pokud ji nemáš a případně pár barevných filtříků pro ČB podle tvé potřeby (na aukru se občas něco vyskytne)
Je s tím s
Publikováno 7 březen 2008 - 08:30:43
z osobni zkusenosti bych Vam rozhodne doporucil Minoltu Autocord. Jednu vlastnim a nemuzu si ji vynachvalit. Ma hodne vychytavek. Vyhovuje mi ostreni pomoci helicoidu pod snimacim objektivem. Je to pohodlne, nemusite prechytavat pri previjeni filmu a fotak lze v nouzi ovladat i jednou rukou. Navijeci civkou na film je ta spodni, takze problemy s rovinosti filmu jsou podstatne mensi. Film ma pred exponovanim primou drahu. A hlavne maji dobre matnice. Muj Autocord je jeden z nejstarsich (r.v. 1955) a matnice je vyborna. Je sice trosku tmavsi (v porovnani s dneskem), ale bez problemu na ni zaostrite kdekoli na jeji plose. To se o matnici v mem Rolleiflexu 2,8F rict neda

Na predsadky bych se vykaslal. K TLR opravdu nepatri

Pokud byste se rozhodnul zainvestovat vice, zvolil bych mozna Rolleiflex T.
Publikováno 7 březen 2008 - 08:42:25
Zajímaly by mě ty servisy na seřízení přední standarty - můžeš písnou nějakou adresu či tel?
Publikováno 7 březen 2008 - 10:10:28
Měl jsem postupně čtyři bazarové a jednu novou TLR: Flexaret III a VI, Minoltu Autocord a Yashicamat 124G. Se všemi jsem byl spokojen a nemám jim co vytknout, snad mám malé nároky?
Nejvíc se mi líbila Minolta Autocord. To byl výborný foťák, ale byl hodně starý a měl jsem verzi bez expozimetru. Ale jak vím, funguje současnému majiteli spolehlivě dodnes a expozimetr používám stejně ruční, pro měření dopadajícíjho světla.
Potom jsem měl Pentacon Six, ten jsem prodal, spolu s většinou fotovybavení a koupil jsem si digitální SLR. Digitální fotografie a možnosti počítačových úprav se mi líbí, po kinofilmu se mi nestýská a po zdlouhavém vyvolávání barevných fotek v domácích podmínkách už vůbec ne. Ale brzo se mi začalo stýskat po krásných černobílých velkoformátových zvětšeninách na byrytovaných papírech.
Měl jsem donedávna dlouhodobě vypůjčený od příbuzného Hasselblad 500C s objektivy 50,80,150 - to zní honosně, ale je to muzeální kousek, ani nevím kolik už měl majitelů. Optiku má ale pořád skvělou.
Teď jsem koupil jednookou zrcadlovku na 6x6 Bronica SQ-B, novou, se záručním listem ale v doprodeji s velikou slevou. SQ-B je levnější typ, oproti SQ-Ai má několik bezvýznamných zjednodušení a jeden velký nedostatek, nemá elektrické kontakty a nejde teda využít hranol s měřením světla. Ten ale stejně nemám, do příslušenství nechci investovat moc peněz (které stejně nemám) a tak už snad foťák měnit nebudu.
Publikováno 7 březen 2008 - 11:16:42

predsadky nebrat (podle me zbytecnost prekazejici v brasne),
slunecni clona urcite,
filtry dle libosti.
S tim servisem.... Ja to resil do hloubky jen se svym Rolleiflexem (Autocord byl jen na takovem beznem servisu u pana Vaita). Tam mam pocit, ze se to vyplati vzhledem k cene servisu, ktera byla docela kruta. Posilal jsem ho totiz servisakovi primo od Franke Heidecke do Nemecka . Ma k dipozici nahradni dily a proste "zna". Vyslo me to na nejakych 310 euro vcetne postovneho (silena cena na urovni 80% porizovaci ceny fotaku). Ale zase kvalita s kompletnim prekopanim zaverky vcetne vymeny hnacich pruzin a tak podobne. Proste komplet vycisteny, serizeny fotak s vymenou potrebnych dilu....Doufam, ze je na par let vystarano.... pokud nebudu nesika.
Zjistoval jsem stav i v CR. Ceny se lisily (jen hruby odhad servisu) od 1000 do 3500 Kc. Rikali, ze by tam melo byt i serizeni ostreni. Co vsechno to zahrnuje nevim. Ale rekl bych, ze to bude ciste sestelovani pozorovaciho objektivu a matnice. Ono TLR jsou z tohoto pohledu hodne haklive na jakekoli tuknuti nebo, nedej boze, pad na predni "pohyblivou stenu", kdy uz vam kolmost osy snimaciho objetkivu vuci rovine filmu nikdo nezaruci... Takze tak.
Jinak jsem se prevazne ptal tady:
http://www.fotoburza....cz/servis.html,
a u Pohanky v Brne na Veveri.
Otazkou tedy je, jestli se to vse cenove vyplati. Hlavne u "levnejsich" TLR do 4 tis.
Publikováno 11 červen 2008 - 13:12:48
Publikováno 11 červen 2008 - 14:14:45
No a pak taky skla a závěrky? Skla tam jsou asi jen belary, že? Nějaké tipy?
já akorát vím, že bazarová flexa prý nikdy nebude pořádně kreslit, pokud ji nenecháte vyčistit - je to otázka několika stovek a pak je prý ten rozdíl dycky vidět.
Publikováno 11 červen 2008 - 14:27:29
její standardní spoušť(páka "shora dolů") vedle hledáčkového objektivu je tragická a při jejím použití neroztřást komoru je skoro zázrak
ale ta spodní je skvělá i po silné kávě jsem udržel delší časy
naposled se mi zase (i po dvou opravách) sekla při exozici

i když - mám nyní minoltu, tak asi k opravě nedojde a zůstane dekorací na regálu
asi záleží na stavu, jinak je to jedno
obrázky z té 4a jsem měl pěkné, ale nemám skeny
dával jsem ji vyčistit a vyměnit snímací objektiv, byl řádně ošetřován kapesníky stavařů, zřejmě

Publikováno 11 červen 2008 - 14:34:12
Publikováno 11 červen 2008 - 14:51:38
Foťák bych vyzkoušel a pokud nekreslí tak bych nekupoval. Není důvod proč by se musel objektiv čistit? Mám několik starších aparátů a nikdy jsem u nich objektiv nenechával čistit.
Problém bývá spíš zatuhlá, dlouho nepoužívaná závěrka.
Publikováno 11 červen 2008 - 17:08:34
no nějak se s tím poperu.
Publikováno 12 červen 2008 - 08:44:01

Publikováno 12 červen 2008 - 09:27:46

Publikováno 12 červen 2008 - 09:37:59
jednak u nás i v tom německu se dneska už dělaj docela jinší výrobky než fotoaparáty - von i ten nejvymyšlenější už přece jen dneska neni takovej vrchol techniky, jak kdysi bejval (u voptiky - aspoň tý špičkový račte si povšimnout, že si nic moc extra nezměnilo) a druhak voni ty naši předci při vší úctě ke krásnejm starejm časům dělávali vobvykle za podmínek připomínajících ze všeho nejvíc právě tu burkinu fasó, nebo kterej to ráj na zemi...
my máme dneska vodborový hnutí, dlouhou dovolenou, vochranu zdraví při práci, svý nároky a sociální stát... nic proti, ale voni maj hlad a chuť na něj neumřít... to se to pak jinak vyrábí, žejo
Publikováno 12 červen 2008 - 09:53:37
Spíš mě mrzí jak se svět unifikuje

Jinak TLR je vynikající koncepce...lehké, v podstatě nerozbitné tělo, centrální závěrka, královský formát 6x6cm....jediný co bych Flexe vytknul je matnice...ale dá se na to zvyknout a fotky z ní lezou jako víno...

Pokud Flexaret, tak bych dal přednost Flexaretu Standard...s objektivem Belar a závěrkou Metax, nezažijete nikdy problém s posunem a závěrku vám sešteluje, každej slušnej hodinář...zatímco kolegové na digoších mačkají čudlíky a hledají cosi v menu, já si s Flexou tiše fotím.... Ten Belar má takový neopakovatelný charakter zobrazení....ty fotky jsou z toho takový jiný, než mám třeba ze Superky...neříkám lepší ani horší..prostě jiný.
Yashicu bych taky rád, ale zatím mi Flexa vyhovuje a funguje..tak nevím
Publikováno 12 červen 2008 - 10:04:01
Potom už začali výrobci TLR (nejen Meopta) ztrácet půdu pod nohama protože přece jen byly jednooké zrcadlovky a tak se to snažili vynahradit použitím několika formátů včetně kinofilmu a to je obvykle právě to, co se na Flexaretě VI a hlavně VII nejdřív porouchá - počítadlo snímků a přetáčení.
Publikováno 12 červen 2008 - 10:10:58

když čtu, jak ty starý chlapi leta šetřili na ten svuj jeden měcháč a já si dneska za tejden koupim klidně tři a každej jinej, myslim, že by nám záviděli. a nebo taky ne

Publikováno 12 červen 2008 - 11:33:46
Když byl hodně nadšený a dal do toho spoustu peněz koupil si Leicu I ale nikdy Leicu III, Rolleicord ale ne Rolleiflex. A většinou byla vrcholem taková Retina. A mnoho lidí mělo Boxík nebo nějaký nedokonalý měcháč s podprůměrnou optikou. A většinou se nezvětšovalo, dělaly se kontakty.
Ještě ke všemu nejen že bylo málo peněz, ale mnohem urputněji se šetřilo.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních