Ahoj Stříbrokazi, ano, je to moje první zvětšování, takže děkuju a fotky zatím stále drží na skle - zítra poznám, zda půjdou odříznout a sundat. Co se týče žárovky, tak mám tu původní opálovou, co tam byla, když jsem ho kupoval a podle jejich rozměrů jsem se snažil koupit tu ledkovou - hlavně průměr baňky, aby nebyl menší, délka cca stejná - a to je problém, protože ledky s tak velkou baňkou pod 120W svítivosti klasické žárovky jsem zatím neviděl. Ale v OBI je za 119,- právě ta "120W" 2700K a od ní si slibuji lepší výsledky (Philips s čistou baňkou bez potisku, jen drobná tečička přímo uprostřed z výroby, ale to myslím vůbec nevadí, když pak hned následuje to mléčné sklo ). Ten mléčný plast, co chci přidat navíc bude nad oběma kondenzorama, bude ležet na tom mléčném skle v tom horním, předním šuplíku (hned po žárovce), tak by podle mě na ostrost vliv mít neměl. Uvidím na jaký čas se dostanu, když tak tam místo něj šoupnu něco jako ND filtr - musím si to vytunit, abych mohl pohodlně nadržovat. Clonu jsem nakonec musel dát až na F16, z předchozích F11. Ten Anaret 105mm mně přijde, že kreslí na F11 i F16 stejně, ale je to jen můj neodborný pocit. Jinak měl by mít dojít z Ebay koupený Componon-S 100mm f5.6 - ten starší model, bez prosvětlené clonové stupnice - ale cesta z Turecka je dlouhá, už 10 dní je to seklé někde v meziprostoru mezi Tureckem a Českem, snad to dorazí.
Mimochodem docela hodně jsem se dozvěděl, krom tady od lidí z TK, taky z toho dokumentu:
http://invenio.nusl....1.pdf?version=1