V neděli jsem se dostal na pár hodin - po poledni - do lesa. Hustý les (="tma u země"), svítilo slunce (=hodně světla v korunách stromů). Fotil jsem 55kou (P67) na svitek Acros exponovaný jako 80ASA, žlutý filtr SMC Pentax. Nezbytně nutně to chtělo šedý gradual 25% (2EV) B+W.
Měl jsem strach, zda sestava nebude vinětovat - nevinětovala. Tahle kombinace se opravdu vyplatila! Navíc - vyvoláno v Instant Mytolu 1+3 (9:45 při 24stC) - nádherně vyrovnané negativy. Myslím si, že se z nich bude dobře zvětšovat.
Zítra vyvolám poslední film - FP4+. Jsou na něm dva záběry s modrým filtrem Tiffen + GG25%. Jsem zvědavý...
P.S. Modrý (pro černobílou fotografii) filtr se mi začíná čím dále tím více líbit. Kromě snížení kontrastu získává fotka "zvláštní podání". Musím zapřemýšlet, jak to popsat. Zcela určitě to není totéž, jako třeba vyvolat kratší dobu nebo v ředěné vývojce a už vůbec ne jako žlutě filtrovat v pozitivním procesu.
P.S.2 : Kontrolní otázka: Jak bude vypadat záběr se "sendvičem" modrý + žlutozelený filtr? A také mě mrzí, že neexistuje fialový nebo tyrkysový filtr...