Přejít na obsah


Fotka

Panoramatický aparát Horizont ?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
33 odpovědí na toto téma

#1 kkral

kkral

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 23 srpen 2007 - 13:57:53

Zdravím všechny.
Chci se zeptat na ruský aparát Horizont a vaše zkušenosti (kladné i záporné) s ním, mám možnost jej docela levně koupit, co s ním také vím, ale na co si dát pozor ať už při koupi nebo při práci samé.
Díky všem kkral.
  • 0

#2 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 23 srpen 2007 - 17:04:00

Je to takový ten stříbrný s černou koženkou, asi 5 časů (30, 60, 125, 250 a 500), hledáček externí?
Takovej jsem před časem měl, ale nějak jsem se s tímhe formátem nezžil. Ostrost nebyla vůbec špatná, jenom pozor na slunce, dokáže nadělat neplechu. Taky jsem kdesi četl, že bývá problém s těsností bubnu, to jsem ale nezaznamenal, expozice byla taky rovnoměrná, bez pruhů (jenom proti slunci se tam cosi udělalo, spíš to byly reflexy).
  • 0

#3 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 23 srpen 2007 - 22:22:57

Je to takový ten stříbrný s černou koženkou, asi 5 časů (30, 60, 125, 250 a 500), hledáček externí?
Takovej jsem před časem měl, ale nějak jsem se s tímhe formátem nezžil. Ostrost nebyla vůbec špatná, jenom pozor na slunce, dokáže nadělat neplechu. Taky jsem kdesi četl, že bývá problém s těsností bubnu, to jsem ale nezaznamenal, expozice byla taky rovnoměrná, bez pruhů (jenom proti slunci se tam cosi udělalo, spíš to byly reflexy).


Jestli se ptal na horizonta, tak je to ta stará potvora ze železa s černýma, nikoli koženkovýma, ale vysoce plastovýma polepama. Tento máslostroj umí krásné tři časy (30,60,125). Ty rychlejší časy umí až Horizon (ten název je správně). A dokonce nějaká varianta umí až 1sec. Jsou ale plastové a pocit není takový. Ale jinak vpoho- pan Předseda ho má, tak bych směroval dotazy na něj. Já mám toho starého.
Má jen jednu nevýhodu: když se s ním špatně manipuluje, tak se může světlo dostat na film a jsou tam pak něm světlejší čáry. Prostě to někudy zepředu "proch.ije".

Jo a připomělo mi to, že na mě někde čeká hp5 z Horizontíka na vyvolání. Už se těším.
  • 0

#4 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 23 srpen 2007 - 22:48:33

Tak m83 asi pravdu>

http://www.cosmonet....ra/horizo_e.htm

mel jsem tuhle potvurku.

PS pitoma bourka, ten prispevek snad nikdz nedopisu :-) :-)
  • 0

#5 kkral

kkral

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 24 srpen 2007 - 06:56:03

Je to ten plechový starý "dobrý" Horizont. Aco originální filtry ty také používáte, jsou tam jakési speciální vkládací ? kkral.
  • 0

#6 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 24 srpen 2007 - 07:14:33

Je to ten plechový starý "dobrý" Horizont. Aco originální filtry ty také používáte, jsou tam jakési speciální vkládací ? kkral.


Jo, filtry sou takové zvláštní. Mám myslím UV a nějakej žlutej, ale tomu chbí ta spona, nebo jak to nazvat. Asi by se dali sehnat na eBay, ale nevím, jestli by to mělo nějakej efekt.
Taky mě napadlo, že bych mohl vzít kus vyvolaného a neexponovaného diáku, sestřihnout na velikost, která padne tak akorát před objektiv a založit IR film. Zatím se to ale nepočítal, jak by to vyšlo s expozičníma časama. Asi by se k tomu hodila víc ta nová verze s delšíma časama...
  • 0

#7 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 24 srpen 2007 - 12:59:32

Ten starý kovový typ jsem viděl jenom kdysi někde ve vitrině. Já mám ten novější plastový stroj, který vypadá jako Canomatic :-) Kladem je příznivá cena, záporů by se našlo víc:
1/ nelze zaostřovat, objektiv je fixfokus, takže na focení např. lidí v davu je nutno nastavit vysokou clonu, třeba f 16, aby byla hloubka ostrosti už od 1 metru - focení třeba v šeru hospody je tak vyloučeno
2/ Přístroj v této cenové hladině nešiftuje, což je veliké omezení při focení zejména architektury - přístroj musí být zcela kolmo (proto je tam vodováha, která je vidět i v hledáčku takovým průhledem), jinak vznikají úplně blbé fotky, všechno se tam kácí velice neestetickým způsobem. Rozhodně třeba rybí oko Zenitar 16/2,8 na kinofilmu má mnohem širší možnosti použití, než tento přístroj.
3/ při focení na slunci musí být slunce za zády, jinak světlo naleze objektivem při otáčení na film a místo klasického reflexu udělá takový divný tmavší pruh na negativu zeshora dolů.
4/ Velice blbě se zakládá film, chce to určitý zácvik, tajemná zaříkávání a až 5 minut práce. Chybí časy 1/15 a 1/30, to je možno obejít nasazením ND filtru, který je součástí dodávky.

Nicméně pro širokoúhelníky je práce s tímto přístrojem součástí výuky již ve 3. semestru Univerzity knížete Zenitara :-)
  • 0

#8 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 18 březen 2010 - 04:04:24

Vážení,
je tu někdo, kdo s horizontem aktivně pracuje? Resp. někdo, kdo má praktické zkušenosti/znalosti těchto ruských přístrojů?
Sám mám starého kovového a měl jsem i 202. Zajímalo by mě pár věcí.
  • 0

#9 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 231 příspěvků(y)
  • LocationZittau
Reputace: 179

Publikováno 18 březen 2010 - 07:06:09

Jednoho tu mám, ale příliš aktivně s ním nepracuji. Takže nevím zda ti pomohu.
  • 0

#10 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 18 březen 2010 - 09:16:36

Já mám zkušenost dlouhou přesně jeden film. Stereo je s ním velice zajímavé, ale je to PPP (plný pytel problémů). Z toho mála co vím, rád poradím.
  • 0

#11 Bret3

Bret3

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 7

Publikováno 18 březen 2010 - 14:33:50

Mám starýho, trochu jsem ho zgenerálkoval, zkušenost zatím kolem 10 filmů(vyvolaných a zkontaktovaných, jinak je jich o něco víc :)), z toho co mám vyvolaný už jsem nějaký zkušenosti udělal. (Jakože na zimní provoz si asi nechám od někoho vytočit na soustruhu trochu jinak řešený voliče času a clony). Panoramatici, co vy na otázku, myslím, že mezi vámi je dost těch co Horizon(t) používá či používalo?
  • 0

#12 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 274 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 18 březen 2010 - 16:11:50

Vážení,
je tu někdo, kdo s horizontem aktivně pracuje? Resp. někdo, kdo má praktické zkušenosti/znalosti těchto ruských přístrojů?
Sám mám starého kovového a měl jsem i 202. Zajímalo by mě pár věcí.


Zkus zavolat Tomasi Vitovskemu, ten s nimi aktivne dela.
  • 0

#13 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 19 březen 2010 - 11:31:13

No jasně Tomáš, vždyť jsem byl nedávno na jeho výstavě :wink: Díky za připomenutí.
Jde mi konzultaci dlouhodobých zkušeností se spolehlivostí, světlotěsností atd. a i to mezi různými typy

Kdyby někoho napadl ještě někdo, budu rád.
  • 0

#14 dm

dm

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 73 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 27 duben 2010 - 17:40:19

Přiznávám se k Horizonu S3Pro. Minulé jaro i ve stereu.
  • 0

#15 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 274 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 27 duben 2010 - 20:41:32

a ja ted potrebuju opravate na S3 U500, tece mi do nej jak prehrada v Desne...;-)
  • 0

#16 nemo2

nemo2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 5 červenec 2012 - 11:03:51

Měl bych dotaz na ty z vás, kteří fotí horizontem (klasickým hliníkovým) - jaké používáte pouzdro? Přijde mi, že dneska jsou v nabídce jen pouzdra na zrcadlovky se zoomem a pak na pidikrabičky - nebo jsem nějaké přehlédl?
  • 0

#17 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 264 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 7 červenec 2012 - 06:37:57

Na Paladixu je právě jeden originální na prodej.
  • 0

#18 mclusky

mclusky

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 178 příspěvků(y)
  • LocationPraha Klánovice
Reputace: 75

Publikováno 12 červenec 2012 - 18:26:19

Ahoj, rozbil se mi Horizon :( ... jedna se o typ 202. kdyz natahnu tak se posune film ale spoust nejde stisknout a nic se nestane ... zaverka je jakoby natazena - mohu vybirat cas i clonu ale spoust nejde pustit... dalsim posunem zase jen posunu film etc. mate nejaky tip jak tuto zavadu vyresit? je zaverka respektive natahovaci mechanismus v loji? jsem toho casu na delsi dovolene a tak rpichazi v uvahu asi jen self made oprava ale nevim nevim... diky za kazdy tip...
  • 0

#19 nemo2

nemo2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 18 červenec 2012 - 21:12:16

Na Paladixu je právě jeden originální na prodej.


Děkuju za tip :-).
  • 0

#20 zoe

zoe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 19 červenec 2012 - 14:36:24

"Ahoj, rozbil se mi Horizon :("
Toto se mi taky stalo a při čekání na opraváře jsem ho ze zvědavosti rozebral...problém byl v zaseknutí táhla spouště vlevo od zubatého kola převíjení. Stačilo ho postrčit zpátky; příčinou v tomto případě pravděpodobně bylo zmáčknutí spouště při nedostatečném natažení - měli ho v ruce mé předpubertální děti, kteří pokud jim něco nejde silou zkusí to ještě většísilou.
  • 1

#21 mclusky

mclusky

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 178 příspěvků(y)
  • LocationPraha Klánovice
Reputace: 75

Publikováno 19 červenec 2012 - 18:44:52

dekuju, vyzkousim hned jak se dostanu ke sroubovaku
  • 0

#22 Manin

Manin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 59

Publikováno 14 březen 2016 - 21:37:26

Ahoj, má niekto skúsenosť s prerábaním, prípadne výrobou filtrov na horizon. Zišiel by sa nejaký ten červený, a pred tým ako zničím jeden z originálnych sa mi každá rado hodí.

Vďaka. Mišo.


  • 0

#23 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 11 červen 2017 - 14:52:15

Ahoj všem,

dotaz na znalce.Pořídil jsem z Ruska nový Horizon 202 přes ebay.Prodejce 100% hodnocení.Aparát přišel perfektně zabalený v komplet balení,netknutý se vším co k tomu má být...Velká radost,ale pouze do dneška,když jsem vyvolal první film.Políčka překrytá s masivními pruhy...omluvte kvalitu,narychlo přefoceno mobilem na svetelnem pultu...
Prosim nevite kde muze byt problem?Pri foceni jsem nic nezaznamenal:-(

Přiložený soubor (y)


  • 0

#24 DavidCz

DavidCz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 112 příspěvků(y)
Reputace: 137

Publikováno 11 červen 2017 - 17:44:16

To by mohlo být špatné těsnění, ne?

 

 

Ahoj všem,

dotaz na znalce.Pořídil jsem z Ruska nový Horizon 202 přes ebay.Prodejce 100% hodnocení.Aparát přišel perfektně zabalený v komplet balení,netknutý se vším co k tomu má být...Velká radost,ale pouze do dneška,když jsem vyvolal první film.Políčka překrytá s masivními pruhy...omluvte kvalitu,narychlo přefoceno mobilem na svetelnem pultu...
Prosim nevite kde muze byt problem?Pri foceni jsem nic nezaznamenal:-(


  • 0

#25 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 11 červen 2017 - 18:55:39

To by mohlo být špatné těsnění, ne?
 
 

Ahoj všem,
dotaz na znalce.Pořídil jsem z Ruska nový Horizon 202 přes ebay.Prodejce 100% hodnocení.Aparát přišel perfektně zabalený v komplet balení,netknutý se vším co k tomu má být...Velká radost,ale pouze do dneška,když jsem vyvolal první film.Políčka překrytá s masivními pruhy...omluvte kvalitu,narychlo přefoceno mobilem na svetelnem pultu...
Prosim nevite kde muze byt problem?Pri foceni jsem nic nezaznamenal:-(


Tam vylozene zadne tesneni neni prave....dvirka maji pouze plastovy obloukovy profil,ktery po zavreni prekryva vnitrni oblouk s drahou filmu...Jinak film viditelne poskrabany neni a nema potrhanou perforaci. Na forech jsem vycetl,ze problem nastava pri previjeni filmu zpet do kazety a film je nasponovany...Ani to se mi ale nestalo. Previjeni slo hladce a plynule....
  • 0

#26 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 264 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 11 červen 2017 - 19:07:23

To vypadá jako by si převíjel zpět a neměl otočný mechanismus s objektivem v krajní poloze.


  • 1

#27 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 11 červen 2017 - 19:37:52

To vypadá jako by si převíjel zpět a neměl otočný mechanismus s objektivem v krajní poloze.


Tak to me vubec nenapadlo a mohlo by to byt mozna ono,kdyz koncil film,packa na natazeni zaverky se zasekla veprostred,tedy tim padem objektiv take veprostred....zbyva tedy jeste prekryvani policek...opet jsem vycetl,ze je potreba opravdu davat pozor na plne dotlaceni packy do krajni polohy,aby doslo k uplnemu pretoceni na dalsi policko...Diky a obetuji jeste jeden film a uvidi se.
  • 0

#28 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 806 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 11 červen 2017 - 21:45:33

To vypadá jako by si převíjel zpět a neměl otočný mechanismus s objektivem v krajní poloze.

Zdravím Tě a řekl bych, žes pravdě nejblíže...


  • 0

#29 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 12 červen 2017 - 11:45:17

U toho Horizonu je problém a to ten, když končí film...Buď člověk trefí, kdy je poslední políčko a začne přetáčet zpět nebo se stane to, co mě, páčka se zasekne třeba v půlce, jenže spoušť nejde zmáčknout a tím pádem se objektiv neschová do krajní polohy....


  • 0

#30 PAVEL C

PAVEL C

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 12 červen 2017 - 17:36:37

Přátelé.

 

Myslím, že jdete špatným směrem. Nemám sice Horizont 202, pouze původní, kovový. Ovšem myslím, že princip bude shodný.

Ať se objektiv po posledním snímku zastaví kdekoliv, nikdy nezůstane závěrka otevřená a ani jí otevřít nelze. Film bezpečně převinete do kazety a vyjmete z přístroje. Činnost závěrky lze jednoduše zkontrolovat bez filmu - pohledem do objektivu.

 

Tomasblaha, zastavte se u mne někdy, podíváme se na to a pohovoříme o všem možném. Máte to ke mně blízko.

 

p.cernik.foto@centrum.cz


  • 0

#31 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 12 červen 2017 - 19:07:25

Přátelé.
 
Myslím, že jdete špatným směrem. Nemám sice Horizont 202, pouze původní, kovový. Ovšem myslím, že princip bude shodný.
Ať se objektiv po posledním snímku zastaví kdekoliv, nikdy nezůstane závěrka otevřená a ani jí otevřít nelze. Film bezpečně převinete do kazety a vyjmete z přístroje. Činnost závěrky lze jednoduše zkontrolovat bez filmu - pohledem do objektivu.
 
Tomasblaha, zastavte se u mne někdy, podíváme se na to a pohovoříme o všem možném. Máte to ke mně blízko.
 
p.cernik.foto@centrum.cz


Dobry den Pavle,moc dekuji a zastavim se rad,bylo by mozno kontakt na vas do zpravy?Tech dotazu budu mit asi vice co jsem nepochytil ani v manualu...
  • 0

#32 PAVEL C

PAVEL C

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 13 červen 2017 - 04:58:13

tomasblaha.

Přijeďte kdykoliv. Máte to blízko a adresu znáte, Rád si s vámi pohovořím.

 

p.cernik.foto@centrum,cz


  • 0

#33 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 359 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 6 červen 2018 - 10:31:48

Zdravím a přeji pohodu.

 Při natahování filmu se mi nátah zasekl v polovině a nejde dotáhnout. Kde je možné mašinku Horizont 202 opravit?


  • 0

#34 beluna

beluna

    Nováček

  • Předplatitel
  • 63 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 10

Publikováno 6 červen 2018 - 11:57:13

http://photohelp.cz/#/horizont-20

  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních