Přejít na obsah


Fotka

Expozimetr: Leningrad 4


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#1 erbis

erbis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 214 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 září 2007 - 16:23:29

chtěl bych se zeptat někoho kdo používá externí expozimetr, jestli by mi mohl poradit.
pořídil jsem si leningrad 4za 80kč :-) k rolleiflexu ale neumim s nim poradne zachazet, tak bych potreboval trochu pomoc.
diky moc
  • 0

#2 Kope

Kope

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 11 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 září 2007 - 18:51:40

Zdar,
"navod" na http://www.commiecam...ers/manuals.htm.

Jinak pro vážnější použití doporučuji "zkalibrovat". Selen ve snimači může být dost jinde. Také napájecí článek se nechá předpokládat jinej než originál. Naštěstí "soudruzi v SSSR" neudělali můstkovým zapojením až takovou chybu. Nedavno jsem usazoval stupnice u Leningradu-6. An ukazoval před zákrokem vyložené hámotiny. Chce to šedou destičku, nějakej dobrej zdroj světla, třeba sunny f/16 a protočit tři trimry pod zadním plechem - jeden na indikaci baterek a jeden na každou stupnici. A ejhle - rudej stařeček se probral z deliria a začal ukazovat relevantní hodnoty. Asi tušil blízkost recyklace.
Tak mnoho štěstí Petr
  • 0

#3 erbis

erbis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 214 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 září 2007 - 19:12:55

[quote name="Kope"]Zdar,
"navod" na http://www.commiecam...ers/manuals.htm.

diky :-)
ale ja jsem ponekud mladsi...rustinu ve skole nemame, pokud si ji neveme nepovinně.
nebylo by neco anglicky,nebo nemas icq, ze bychom to poresili pres icq, pokud mas trochu casu?
  • 0

#4 erbis

erbis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 214 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 září 2007 - 19:18:24

aaa promin, neskroloval jsem dolu..tam je jeste neco anglicky..ale stejnak...kdybys mohl, rad si to necham vysvetlit cesky :-)
  • 0

#5 Kope

Kope

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 11 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 25 září 2007 - 16:31:14

Tož tady je manual v pdf http://www.butkus.or...leningrad_4.htm a tady je prvni cz popis obecnejsi kolem a kolem http://otabouska.vellum.cz/obzas.htm exponometrie V. Jinak se toho nechá najít tuny. Konkrétně u tohoto modelu téměř není o čem:
1. otáčením průhledné stupnice nastavíme citlivost filmu ( vynechávám detaily typu DIN ASA GOST )
2. tím tlačítkem napravo ( vynechánám jakou metodou měříš ) přepínáš rozsahy 1-8 nebo 8-14 ( v prvním přiblížení clonová čísla, EV) a předpokládám, že tím zároveň odaretuješ ručku měřáku a ta někam doběhne
3. to kam doběhne nastavíš na tom kolečku proti tý šipce dole a nahoře už čteš časy, které ti naběhnou proti clonám.
Odražené světlo chytáš bez "opálového skla" , dopadající s. Právě metoda "reflected light" připadá více v úvahu s touto třídou měřáků.
A to je asi tak ouplně všechno, teda ne, ještě je tam pár drobností - většinou nefotíme šedou tabulku...
Petr
  • 1

#6 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 29 prosinec 2007 - 13:06:23

expozimetr na aukru
není sice ručičkový, ale v případě měření bych se tomu číslicovýmu zobrazení osvitových hodnot nebránil :)
  • 0

#7 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 19 únor 2009 - 18:14:47

Tušíte, jaká by měla být cena u Leningradu 6??? Aspoň orientačně, chtěl bych si ten klenot koupit (mám jinej expozimetr, ale analog forever)
  • 0

#8 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 269 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 19 únor 2009 - 23:08:10

Tušíte, jaká by měla být cena u Leningradu 6??? Aspoň orientačně, chtěl bych si ten klenot koupit (mám jinej expozimetr, ale analog forever)


tak kolem 100-200Kc??

Sverdlovsk chodi kolem 500-800Kc
  • 0

#9 faajn

faajn

    Nováček

  • Předplatitel
  • 70 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 1

Publikováno 3 duben 2011 - 16:40:04

Kope
nějak nechápu ty rozsahy?? jak teda nastavuji clonu?? zbytek jsem snad pochopil :oops:
  • 0

#10 lukaspeterec

lukaspeterec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 35 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 4 duben 2011 - 11:44:54

faajn: Když máš míň světla, přepneš si na rozsah 1-8, když víc, tak na 8-14. Podle toho, na jakou hodnotu ti ukazuje ručička tu hodnotu nastavíš dole na stupnici a nahoře si pak přečteš příslušnej čas a clonu.
  • 0

#11 lukaspeterec

lukaspeterec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 35 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 4 duben 2011 - 12:21:16

Mě by ještě zajímalo, pokud by mi mohl někdo vysvětlit, k čemu přesně slouží ta bílá umělohmotná "krytka" :) Z návodu jsem to uplně přesně nepochopil.
  • 0

#12 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 4 duben 2011 - 12:42:51

Není to destička(kalota) na měření dopadajícího světla? Leningrada nemám, střílím od boku.
V kostce, bez destičky měříš (míříš) směrem od foťáku na to co fotíš, čili odražené světlo. Nasadíš destičku, jdeš k tomu co fotíš a namíříš (měříš) do světla, čili světlo na objekt dopadající. V případě, že to co fotíš má 18% odraznost, naměříš to samý. Ale třeba na sněhu už najdeš roydíl kolem 2 clon a co teda použít ? To co jsi naměřil metodou dopadajícího světla, jinak vyjde sníh šedivej.
Lehce zjednodušuju, v detailech se můžem hrabat pozdějc.
  • 0

#13 lukaspeterec

lukaspeterec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 35 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 4 duben 2011 - 12:51:09

Máš pravdu, to bude ono. Díky
  • 0

#14 faajn

faajn

    Nováček

  • Předplatitel
  • 70 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 1

Publikováno 4 duben 2011 - 13:03:22

dík za upřesnění...mě šlo hlavně o to jestli si tam můžu nastavit clonu při jaké chci fotit :) což teda nejde..inu vyzkouším ale bez kalibrace na to stejně nebudu moc spoléhat...já toho Leningrada 4 prostě dostal tak jsem byl jen zvědavý co a jak. :twisted:
  • 0

#15 lukaspeterec

lukaspeterec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 35 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 4 duben 2011 - 13:10:30

Tu si nastavit nemůžeš, clonu a čas pouze odečítáš z těch dvou stupnicí jak jsem psal. Já k němu taky přišel náhodou a chci ho začít využívat. Kontroloval jsem ho s digitálem :) a vypadá to, že měří celkem přesně :twisted:
  • 0

#16 Leo

Leo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 84 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 14

Publikováno 4 duben 2011 - 20:52:23

ahoj, u mě dobry. Mám ho rád, koupil jsem ho před rokem a maka jak vzteklej. Předtím jsem se pasoval s leningradem 7 a ten byl lepší, ale už ho z blbosti a lidský závisti nemám. Je fakt dobrej, ale jsou uz už jiný a lepší. Takže se prosím poohlídni po nějakým gossenu atp. ušetříš si trápení! Kup pořádnej!!! :)
  • 0

#17 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 219 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 27 duben 2013 - 19:00:57

Zdravím, dnes som sa stal majiteľom môjho prvého expozimetru, Leningradu 4 od kamarátovno deda za fľašu vína :grin: Takže už žiadne strieľanie odhadom, nosenie tabuliek a podobne. Oplatil sa mi ten obchod? :grin:
  • 0

#18 Daz

Daz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
  • LocationČeskéBudějovice
Reputace: 11

Publikováno 27 duben 2013 - 19:32:41

Chyba to určitě nebyla. Porovnej měření Leningradu s nějakým zaručeně přesným expozimetrem, ať víš jak přesně měří, selen časem degraduje, takže už bude určitě měřit hůř. Jeden taky mám, na měření ho ale používám jen za dobrých světelných podmínek (ve dne).
  • 0

#19 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 219 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 27 duben 2013 - 20:33:00

Stiahol som si návod v angličtine a dívam sa že tam je spomenuté že ručička má ukazovať na určité miesto, akoby na "nule". A ak tam nieje tak zozadu takým točítkom sa to má napraviť. Chápem tomu správne?
  • 0

#20 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 219 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 5 květen 2013 - 14:47:12

Dneska som vyšiel na kopec a za slnečného počasia skúšal Leningrad 4 a na skúšku ho porovnával z Olympusom SP-610UZ aké hodnoty bude dávať, nech sním nepokazím film. Foťák som sa vždy snažil skorigovať podľa expozimetru. Pri fotení len tak krajiny som musel foťák vždy skorigovať o -0.7. až -1.3EV nech som mieril s expozimetrom hocijako, do všetkých strán. Keď som fotil ale oblohu s oblakmi alebo rovnomerne osvetlenú stenu, tak Leningrad aj Olympus dával takmer rovnaké hodnoty. Film som ešte nefotil s expozimetrom, preto som ho radšej skúšal.
Čomu mám potom veriť? Expozimetru či digi, pri ktorom sa mi niekedý zdá že jeho definované ISO nieje také aká má byť a robí si "čo chce" (režim P programovateľná automatika, žiadné scény alebo úplny automat)
  • 0

#21 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 5 květen 2013 - 15:28:35

Rozdíly mezi expozimetrem a fotoaparátem bývají na vrub různé "práce se světlem". Expozimetr ukáže průměr z celé oblasti, zatímco fotoaparáty často mívají nějakým způsobem zvýhodněný střed pole nebo jinou "korekci". Viz Nikon a jejich systém 60/40. Také může záležet na ohnisku - jedno ze zařízení může brát světlo z většího úhlu (např. zachytí větší část nebe a hned má pocit, že je světla více). Pokud Ti při měření světla odraženého od rovnoměrně osvětlené stěny vycházejí stejné hodnoty, expozimetru bych věřil. Možná bych jen ještě vyzkoušel nasvítit stěnu světlem různé intensity a porovnal tak přesnost měření při různých hladinách osvětlení.
  • 1

#22 buffko85

buffko85

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • LocationDetva, Slovensko
Reputace: 0

Publikováno 7 únor 2014 - 21:36:39

ahojte,

prosím vás, nejaký spôsob, ako oživiť leningrad 4?

ukazuje malé hodnoty. ked k snímaču priložím rozsvietenú ledku na mobile, pohne sa ručička tak do polovice stupnice, ale po prepnutí na nižší rozsah sa drží v rovnakej polohe (pritom by mala vystreliť na kraj stupnice a čakať, kým prepnem rozsah na vyšší).

 

dakujem

 

miro


  • 0

#23 KGB

KGB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 8 únor 2014 - 14:49:11

Dat do vytrinky a koupit neco bez selenu
  • 0

#24 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 592

Publikováno 8 únor 2014 - 17:28:17

Dat do vytrinky a koupit neco bez selenu

To podepisuji. Taky jsem ho onehdá koupil s tím že to bude stačit....dnes jsem ho hodil do koše... a se spokojeností používám Gossen Lunasix 3. Ikdyž spotmetr bych bral...


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních