Přejít na obsah


Fotka

flexaret, nějaké rady do začátku?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
638 odpovědí na toto téma

#1 stanikp

stanikp

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 6 říjen 2007 - 22:05:03

Ahoj tož tu sem novej, prosím o nějaké typy při focení s flexaret, kompozice na 6x6, sluneční clona a protisvětlo, fomapan 100 jaké hodnoty clona/čas nemám expo.,kdysi bývali v krabičkách piktogramy(alespoň před 5 lety kdy sem fotil naposled ale na kino) díky
  • 0

#2 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 173

Publikováno 7 říjen 2007 - 06:33:34

Staníku, ogaro neščastná, ty chceš vysvětlit věci, které jsou tak na tři knihy na čtyřech řádcích!!! To asi nepude. Ale pár tipů do začátku ti dám.
1)Použij expozimetr, pokud ho nemáš, tak z nějakého jiného aparátu, digošu, zrcadlovky ä nastav zjištěné hodnoty na flexe. Z odhadu expozice budeš zklamaný.
2) Kompozici si nastuduj sám, byly o tom napsány celé knihy, něco nejdeš možná ne netu, gooogluj!!!
3)Protisvětlo - moje flexa si s ním příliš nerozumí, al také to není žádná hrůza. Záběrům se sluníčkem v opbraze bych se vyhýbal.
4) Foma 100 - exponuj na stíny, dodržuj důsledně švarčildovy efektosy

A teď nejlepší tip!!!

Studuj sám, na začátek si něco přečti, informace na netu a tady ti pomohou k doplnění, překlenutí problémů, ael to se bavíme o konkrétních věcech a ne o obšírné teorii, kterou by měl v základech každý zvládnout sám.
Nečekej, že někdo udělá něco za tebe, že i tu vše napíše. Pokud tě to zajímá, čti!!!

Doporučuju:
www.temnakomora.cz
www.paladix.cz
www.fotoaparat.cz

a řada dalších........
  • 0

#3 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 088 příspěvků(y)
Reputace: 229

Publikováno 7 říjen 2007 - 11:14:42

stanikp: Kraken má pravdu. Dvacet let Vám někdo může vysvětlovat, jak chutná ananas - dokud ho neokoštujete sám, nevíte!
Flexaret vůbec není špatný foťák - svědčí pro něj desetitisíce pěkných fotek. Řeči o tom, jak je na něm zlé to a to, MTF, rychlost závěrky, absence antireflexních vrstev... Naopak - tvrdím že pro cestu, návrat k čb je to hodně dobrý typ fotoaparátu! Kolik bylo takových, kteří se utopili v marasmu, že pro svou SLR nemají právě tena ten objektiv, filtr, superšnelpřevíječ, TTL měření atd.
Jediné co by bylo opravdu potřeba: SPLAŠTE SI EXPOZIMETR Třeba jednoduchý (ale ne vadný!!!), z bazaru za 300,- (třeba i Leningrad), jinak se utopíte v hledání chyb.
Přeji dobré světlo!
  • 0

#4 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 7 říjen 2007 - 11:24:04

flexa je jedna z krabiček co maj zrovna svuj docela charakteristyckej rukopis a vůbec ne špatnej. ne že by byl důležitější než ten autorskej ale na některý druhy fotek je přímo mysteriózní a nepostradatelnej B)
  • 0

#5 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 071 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 254

Publikováno 7 říjen 2007 - 11:38:16

co je to za typ?
na začátku je nutná kontrola přístroje, co do funkčnosti, aby nebylo zklamání - zbytečný - zvlášť , jestli s tím dlouho nikdo nefotil
  • 0

#6 stanikp

stanikp

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 říjen 2007 - 12:25:59

toz na netu mohu googlovat ak chci ale většinou spadnu do diskusí porovnávajících kvalitu flexaretu a jiného tlr, nebo do digitálního světa, o kompozici na 6x6 nic moc, např. Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím, bohužel knihu flex. v praxi se mi sehnat zatím nepodařilo, no a kdybych tušil ze na tomto vebu jsou ryze profesionálové co je snad uráží trochu pokecat o základech s tímto formátem tak sem vůbec nelezu toz zdar a dobré světlo
  • 0

#7 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 986 příspěvků(y)
Reputace: 463

Publikováno 7 říjen 2007 - 12:48:06

Staňo, tož se nečil! Snaž se pochopit i nás! Je to s váma furt dokola...
Nakonec vám snad budeme hýbat rukama! Na mateřskou školku fakt nemáme čas!
  • 0

#8 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 393

Publikováno 7 říjen 2007 - 13:06:03

Kompozice na čtverci? otázka jednoduchá, odpověď ale neexistuje. Kompoziční pravidla platí pro jakýkoli formát (třetinové dělení, zlaté řezy) a zároveň jejich účelným porušením můžeš ozajimavět jinak fádní motiv. Pokud bych chtěl potlačit (řídit) sbíhání linií, pořídil bych si shift objektiv nebo VF, u přístrojů, které tyhle fce nemají se holt musíme smířit s perspektivním skreslením. Něco jde srovnat pod zvětšovákem, v takovém případě je nutný, aby byl přístroj vodorovně dle příčné osy (srovnat na svislici procházející středem snímku, ne u kraje) - srovnat to jde docela slušně, ale zázraky se od toho taky nedají čekat.
Protisvětlo to opravdu moc nesnáší, navíc doporučuju clonit minimálně 5,6, spíš 8 nebo 11.

Odkud jsi? třeba by se někdo poblíž našel. Často stačí jenom "nakopnout", načíst se holt všechno nedá, jedna ukázka naživo je často přínosnější než dva dny strávené u monitoru.
  • 0

#9 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 7 říjen 2007 - 13:36:28

ojéje, pán je urážlivej. zrovna sem ti chtěl nabídnout k pučení svoji "flexu v praxi", ale pak koukam, jestli by ti nebyla moc profesionálně vošoupaná... B)

zadej konkrétnější dotaz a zrovna tady na tomdle webu ti kdekdo rád bez posmívání vodpoví. tady je to samej uznalej člověk a šlechetná duše k tomu, nic binárního :lol:
  • 0

#10 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 173

Publikováno 7 říjen 2007 - 16:33:25

Milý staníku, netušil jsem, že bych tě mohl svou odpovědí urazit. Myslím si, že znakem začínajícího fotografa, by měla být především pokora... to jen na zamyšlenou...

Kdyby jsi googloval jak jsem ti poradil, zjistil by jsi, že třeba jen na aukru jsou dvě knihy Flexaret v praxi, které můžeš získat v aukci. Jsou tady jak sis jistě všiml lidé kteří by ti ji i půjčili, přestože tě nikdo nezná, přestože by se na jiných serverech na tebe tví souputníci vykvákli.
Zjistil by jsi, že na paladixu, je dostatek čtení o kompozici, že je na netu dost fotograií formátu 6x6 (viz. česká paralaxa):

http://www.davidzidl...olne/volne.html

Hledej, měj zájem, dívej se na fotografie a buď trochu pokorný.

PS: Toto jsem vyhledal za cca 10 minut a tímto ušetřil tvůj čas a přišel o svůj... který jsem chtěl využít na míchání své vývojky.
  • 0

#11 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 85

Publikováno 7 říjen 2007 - 18:29:12

Spousta info o flexaretách http://lcevela.jinak...h/flexaret.html
Focením dvoukými zrcadlovkami a tím pádem i kompozicí na čtverec se zajímá přímo programově skupina "Česká paralaxa" - http://octopus.juris...iv/77190/oct026 nebo http://195.146.106.1...ka_.344267.html jejímž členem je právě už zmiňovaný pan Židlický. Víc se mi ale líbí Vojtěch Sláma http://artlist.cz/?id=769
  • 0

#12 trewis

trewis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 říjen 2007 - 14:51:12

HOj,ouplně ze začátku doporučuju pořádně pročistit objektiv jak ze předu, tak i z druhé strany uvnitř temný komůrky, páč to někdy bejvá fakticky sajrajt :-)
a nafotit film se špínou nic moc..obecně se tohle doporučuje dělat při každé výměně filmu, ale to už je samozřejmě na tobě...měj se:)
  • 0

#13 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 071 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 254

Publikováno 8 říjen 2007 - 16:29:06

koukám, přece jedna otázka:
Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím
já mám typ 4a a tam mi pomáhají nakreslené čáry na matnici, kříž a potom vymezený obdélník pro použití kinofilmu - rovnám podle nich
já bych je eliminoval při expozici, pokud jejich kácení není záměr, nebo se to nedá vyfotit jinak
negůgluj a ptej se teda
  • 0

#14 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 173

Publikováno 8 říjen 2007 - 16:54:49

Nojo, jen staník se nám nejak odmlčel......náš spolek přišel o nadějného fotografa.
  • 0

#15 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 8 říjen 2007 - 18:22:29

právě ste zabili novýho českýho sudka a drtikola dohromady... :)

... ty měli některý ty svoje vobrázky taky takový trochu jako z tý flexy... dokonale nedokonalý... škoda ho. co stáníku? nezkusíš to s timdle nevděčnym národem eště?
:-)
  • 0

#16 Trinom

Trinom

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2008 - 19:39:48

Zdravím. Mám Flexaretku, ale hodil by se k ní nějakej stativ. Bohužel jsem zjistil, že Flexareta má jiný závit, než se běžně používá. Otázka tudíž zní Kde seženu přechodku?
  • 0

#17 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2008 - 19:43:18

Zdravím. Mám Flexaretku, ale hodil by se k ní nějakej stativ. Bohužel jsem zjistil, že Flexareta má jiný závit, než se běžně používá. Otázka tudíž zní Kde seženu přechodku?


U Škody za zasi deset korun :wink:
  • 0

#18 Trinom

Trinom

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2008 - 20:01:37

Díky. A nebyl by někdo z Prahy tak hodný a poslal mi to? Nebo snad má Škoda e-shop?
  • 0

#19 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2008 - 20:27:40

No, éšop má. Pokud by to vyšlo moc draho, tak se ozvi a až budu mít cestu a svěží hlavu, třeba si na tebe vzpomenu :wink:

jinak škodovic stránky: www.fotoskoda.cz
  • 0

#20 Trinom

Trinom

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2008 - 21:26:55

Díky moc, už jsem to našel. Pokud by kámoš z Prahy nemohl, ozvu se :wink:

http://www.fotoskoda...itrni-1438-5120
  • 0

#21 hypnogen

hypnogen

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 30 září 2008 - 10:05:40

Nemáte někdo náhodou nějaký způsob/fintu, jak nafotit flexou (model 6) na svitek 13 políček?

Ten foťák je podle mě fakt pecka stroj. Vadí mi na něm možná jen trošku "necitlivý" způsob ostření, nastavování clon pomocí jazýčku nehtem (možná je na mém kusu něco ulomené ??) a časování v jiných odstupech, než je standartní (na expozimetru odečtenou hodnotu pak musím převádět a zdržuje mě to).
  • 0

#22 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 září 2008 - 13:52:10

Nemáte někdo náhodou nějaký způsob/fintu, jak nafotit flexou (model 6) na svitek 13 políček?

Ten foťák je podle mě fakt pecka stroj. Vadí mi na něm možná jen trošku "necitlivý" způsob ostření, nastavování clon pomocí jazýčku nehtem (možná je na mém kusu něco ulomené ??) a časování v jiných odstupech, než je standartní (na expozimetru odečtenou hodnotu pak musím převádět a zdržuje mě to).


Jo, mám: zk..vit posuv!
U Flexy se o toto nepokoušej a buď rád, že máš krásných dvanáct, naprosto samostatných, políček. O takováto kouzla se pokoušej u SIXe. Ten můj dělá pěkných 13 oddělených políček. Pravidelně. A nejsu sám, co má takového borce. :lol:
Máš kouzelnou krabičku na focení, ale nechtěj od ní kouzla...
  • 0

#23 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 033 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 30 září 2008 - 14:02:47

toz na netu mohu googlovat ak chci ale většinou spadnu do diskusí porovnávajících kvalitu flexaretu a jiného tlr, nebo do digitálního světa, o kompozici na 6x6 nic moc, např. Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím, bohužel knihu flex. v praxi se mi sehnat zatím nepodařilo, no a kdybych tušil ze na tomto vebu jsou ryze profesionálové co je snad uráží trochu pokecat o základech s tímto formátem tak sem vůbec nelezu toz zdar a dobré světlo


Ajaja, tak tohle vypadá na rekord v krátkosti uživatelovo aktivity na TK :(
Jinak kdybys sem Staniku ještě zavítal, tak věz, že např. komponovat záběr tě opravdu asi nikdo v několika větách nenaučí. Nejlepší metoda jak se v tomhle směru kultivovat je chodit do galerií, na výstavy, napůjčovat si knížky, zízat na to a přemejšlet, proč se mi tohle líbí tohle míň a tohle vůbec a samozřejmě fotografovat. Parádní čtvercofotografie jsou třeba zde :
:lol: V. Sláma
nebo třeba v týhle krásný knížce, kterážto byla myslím dokonce nafocená Flexou IV (esivá se nepletu):
8-) D. Hochová - MOTHAIBA
  • 0

#24 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 577 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 456

Publikováno 29 listopad 2008 - 23:41:56

Dobrý večer, noc, den.
Dovolím se natlačit sem (nevím kam lépe, zakládat vlákno se mi nechce) se svým dotazem.
Nedávno jsem od známého dostal za malou službu Flexaretu, on že s tím nefotí, je to prý dědictví atd. Chvíli mi tu leží, ale už mě svrbí ruce.
Jenže mám obavu, že asi není v plné kondici. A nebo je tam něco nastavené tak, že se to tak na mě tváří. Já tuhle krabičku před tím nikdy neměl, tak si nevím moc rady. Od mládí jen Směna a Praktica...
Problém mám s nastavením clony a času.
Ale vysvětlovat to tady je asi dost zdlouhavé. Tak bych poprosil, kdyby se mi příležitostně mohl někdo ozvat na lstiburek zavináč volny.cz
Asi bude nejjednodušší to poslat někam na opravu, ale předem chci mít jistotu, jestli není něco jen nějak zablokované.
Předem děkuji, Luboš
  • 0

#25 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 880 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 131

Publikováno 30 listopad 2008 - 00:22:31

Jsi z Brna, nebo to tam máš blízko? kontaktuj paní Konečnou, zázračnou servis-womanku, ta dá dokupy všechno mechanické. její číslo se tu někde na fóru vyskytuje;)
  • 0

#26 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 577 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 456

Publikováno 30 listopad 2008 - 18:26:56

Jsi z Brna, nebo to tam máš blízko? kontaktuj paní Konečnou, zázračnou servis-womanku, ta dá dokupy všechno mechanické. její číslo se tu někde na fóru vyskytuje;)


Díky za reakci.
Z Brna sice jsem, ale už žiju přes 50 let jinde, momentálně v Táboře.
Ten kontak ale zkusím pohledat.
Jinak ten problém - nějak se nehýbe clona a to ani při expozici. Ale může to být prostě mechanická závada stáří.
Ve srovnání s návodem vidím, že je stranově převrácené umístění označení clony a času. To ale může být tím, že návod je pro Flexaret VII a já mám v rukách VIIa, tam se prý používalo něco dováženého. No, ale je mi divné jak nastavit clonu, aby mi zůstala nastavená i když posunu nastavení času ... třeba je to triviální, potřebuji asi trochu nakopnout.
  • 0

#27 Bret3

Bret3

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 960 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 5

Publikováno 30 listopad 2008 - 19:28:01

Pokud vím, u VIIa se používaly Prontory s nastavováním expozice tzv. podle EV, tj. normálně je nastavení clony a času secvaknutý takovým čudlíkem do zoubků na vnějším kolečku závěrky. Je potřeba tenhle čudlík vycvaknout a pak se dají časy a clony měnit separátně.Tuším, že u těchhle prontorů to ale není možnost buď a nebo. Prostě při změně EV je potřeba to vycvaknout, změnit nastavení a ono to samo zase zapadne. Jinak šikovnej servisman to určitě dobře předvede a jěště všechno zkontroluje. Mě tehle systém jednou málem přivedl do blázince, ale má to i svý výhody. Ale použití je nejlepší si nechat předvést.
  • 0

#28 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 240 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 1 prosinec 2008 - 16:22:07

Je to tak jak píše Bret. Mám pouze VII bez A ale bude to stejné. Černý čudlík který je u stupnice clon a EV se povytáhne a buď nastavíš clonu k již nastavenému času nebo přímo hodnotu v EV. To co vidíš v objektivu zepředu není clona ale lamely závěrky.
  • 0

#29 Bret3

Bret3

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 960 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 5

Publikováno 1 prosinec 2008 - 17:46:57

Jj, jen u Prontorů ten čudl není černej, teda aspoň u těch, co sem viděl, a to trochu zhoršuje orientaci při ovládání.
  • 0

#30 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 577 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 456

Publikováno 1 prosinec 2008 - 18:42:01

Přesně jak říkáte. Mám tak Prontor SVS.
Ale jak to popisujete, už asi tuším jak to funguje.
Servis ovšem bude nutný. Jednak bude třeba něco s tou clonou, která je nějak zaseklá, možná je tam mastnota či co. Celková prohlídka od odborníka se ale vyplatí v každém případě.

Jinak, jestli mi trochu svítá, tak je to vlastně něco jako poloautomat. Nastavím si podle expozimetru hodnoty clony a času (až teda budu mít jistotu jak správně) a když s tím pak pootáčím, přestaví se obě hodnoty najednou (bez změny EV), ve stejném poměru. Snad to tak chápu dobře.

Ono tam bude asi něco špatně u objektivu, protože když jsem zkoušel nasadit předsádku, tak spodní objektiv se při doklapnutí bajonetu bez zvláštní síly s předsádkou trochu pootočil, je tam trochu viklavej.... Sám o sobě má tak 1 mm vůli pootočení do stran. To asi dobře není.

Děkuju za rady, ozvu se případně až jak jsem dopadl.
  • 0

#31 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 240 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 1 prosinec 2008 - 19:20:30

[ Nastavím si podle expozimetru hodnoty clony a času (až teda budu mít jistotu jak správně) a když s tím pak pootáčím, přestaví se obě hodnoty najednou (bez změny EV), ve stejném poměru. /quote]

Ano, tak. Některé expozimetry (myslím že většina) měří taky v EV. Potom stačí nastavit pouze tuto hodnotu.
  • 0

#32 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 prosinec 2008 - 00:12:17

Mimochodem - kdybyste někdo jó moc chtěl, tak mám jednu tuhlenctu spřaženou flexaretí závěrku (Prontor SVS) volnou a celkem asi i k dispozici, původně jsem do ní chtěl vestavět nějaký sklo, ale sešlo z toho.
  • 0

#33 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 29 prosinec 2008 - 12:19:19

tak jsem si právě z pošty donesl můj nový flexaret V (s výbavičkou), ale mám problém - nemůžu najít spoušť a natahování - přesněji nic z toho se jako spoušť a natahování nechová
musím mít založený film aby natahování a spoušť reagovaly - jsem si chtěl první cvakat jen tak cvičně na prázdno
  • 0

#34 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 29 prosinec 2008 - 12:43:00

Myslela jsem, že ti hned poradím, ale mám VII a ta je trošku jiná...
Zkus pohledat tady
  • 0

#35 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 29 prosinec 2008 - 13:13:14

tak jsem tu flexu ukázal doma...

to nemáš do čeho vrážret peníze?
lidi se takových starých šmejdů zbavujou a kupujou si moderní techniku a chytají takové blbečky jako ty
v té škole tě učí samé zpátečnické věci

jen některé zajímavé hlášky
  • 0

#36 Bret3

Bret3

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 960 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 5

Publikováno 29 prosinec 2008 - 14:52:13

Natahování a spoušť fungují a) při založeném filmu, :lol: při otevřených zádech. A spoušť musí být odjištěná (čudlík nad spouští). Teda natahování mi funguje i při zavřených zádech bez filmu, ale spoušť zůstává zablokovaná. Jinak tuším, že tam co psala Eda je i návod na pětku...
  • 0

#37 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 033 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 29 prosinec 2008 - 15:45:56

Jo jo, mělo by to být tutaj :
:lol: Flexaret - manuály
  • 0

#38 martins

martins

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 403 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 prosinec 2008 - 17:38:18

tak jsem tu flexu ukázal doma...

to nemáš do čeho vrážret peníze?
lidi se takových starých šmejdů zbavujou a kupujou si moderní techniku a chytají takové blbečky jako ty
v té škole tě učí samé zpátečnické věci

jen některé zajímavé hlášky



Jooo osvěta občas skřípe... já ze začátku oslouchal něco podobného ,a ted?? když jsem rozhýbal komoru a začal se učit a vyvolávat první filmya poprvé zvětšovat ,tak abych se zamykal jak mi tam furt někdo leze ...
  • 0

#39 zorkiman

zorkiman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 110 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 leden 2009 - 23:26:05

Mam prosbu na ostrilene flexaretare - jezisek mi najezil Flexaret II s objektvivem Mirar 4.5/80 (Muj prvni SF). Vsechno funguje jak ma - i casy (pokud muzu posoudit z prvniho negativu) +/- sedi. Co me ale rozhodilo je, ze mam ostre a prokreslene kolecko tak 2cm ve stredu policka a vsechno okolo je takove mazle/bez kresby - trochu jak kdyz jedete tunelem :oops:. Je to u tohoto typu objektivu normalni ev. pokud neni, jde s tim neco delat? Predem diky za info.
p.s.: na druhou stranu maj ty obrazky "osobnost" a kdyz se clovek drzi stredove kompozice, tak je to i koukatelny...
  • 0

#40 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 610 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 9 leden 2009 - 00:09:38

Mam prosbu na ostrilene flexaretare - jezisek mi najezil Flexaret II s objektvivem Mirar 4.5/80 (Muj prvni SF). Vsechno funguje jak ma - i casy (pokud muzu posoudit z prvniho negativu) +/- sedi. Co me ale rozhodilo je, ze mam ostre a prokreslene kolecko tak 2cm ve stredu policka a vsechno okolo je takove mazle/bez kresby - trochu jak kdyz jedete tunelem :?. Je to u tohoto typu objektivu normalni ev. pokud neni, jde s tim neco delat? Predem diky za info.
p.s.: na druhou stranu maj ty obrazky "osobnost" a kdyz se clovek drzi stredove kompozice, tak je to i koukatelny...


řekl bych že to bude skoro i normální :oops:
ne vážně...dvojka s tím Mirarem nebyl poslední výkřik optiky ani tehdy, natož teď...takhle neostré "kraje" jsou ale trochu moc...jak to bylo cloněno? jinak ale o něj moc nečekej, zvláště co stýká čehokoliv mimo střed.
  • 0

#41 zorkiman

zorkiman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 110 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 leden 2009 - 00:18:16

Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech.
  • 0

#42 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 610 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 9 leden 2009 - 00:21:41

Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech.


hmmm, takj to je onen Mirar...
  • 0

#43 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 leden 2009 - 08:28:32

Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech.


hmmm, takj to je onen Mirar...

Nějak se mi nechce ěřit, že by to bylo až tak špatný sklo. Určitě nebude nijak oslnivý v rozích, celkově to nebud ena větší fotce zázrak, ale až takhle šptaný? Mám ho na Meoptě Miloně, schválně proženu svitek a mrknu.
  • 0

#44 ondrax

ondrax

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 52 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 leden 2009 - 11:49:33

No to me taky nee,dostal sem k jezisku flexaretu III s mirarem II,necekal jsem zadnej zazrak na clonu 4 je to slusne.....HP5@1600
  • 0

#45 zorkiman

zorkiman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 110 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 leden 2009 - 13:03:03

No moznosti jsou celkem dve
a) byl tak spatny uz z vyroby (coz se mi nezda, protoze mi flexa prijde takova pouzivanim "zajeta" spis nez seschla z policky)
:-) vlastnosti objektivu se casem prudce zhorsily - a tam smeroval muj dotaz jestli nekdo nema/nemel stejny problem a ev. jak jej resil

Nastesi jde jen o par kacek a neni problem si koupit na hrani jiny.
  • 0

#46 venca

venca

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 799 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 9 leden 2009 - 13:18:48

No moznosti jsou celkem dve
a) byl tak spatny uz z vyroby (coz se mi nezda, protoze mi flexa prijde takova pouzivanim "zajeta" spis nez seschla z policky)
:-) vlastnosti objektivu se casem prudce zhorsily - a tam smeroval muj dotaz jestli nekdo nema/nemel stejny problem a ev. jak jej resil

Nastesi jde jen o par kacek a neni problem si koupit na hrani jiny.


Opravdu půjde spíše o nějaký problém. Na clonu 11 kreslí snad všechny objektivy včetně plastových nebo Ljubitele. Zkontroloval bych zda není volná některá část objektivu (přední nebo zadní skupina)...povolená v závitu a pod. Dále zda není problém s rovinností filmu, zkroucený film při převíjení a pod.
  • 0

#47 venca

venca

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 799 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 9 leden 2009 - 13:22:44

Ještě může být rozjeté ostření. Tedy že obraz na matnici neodpovídá obrazu na filmu. Ljubovi jsem kdysi špatně usadil objektiv tak , že byl příliš blízko k filmu a dalo se zaostřit stěží na nekonečno. Výsledky byly dost podobné tomu co píšete. Potom bych vzal jinou matnici (pokud žádná není tak matně průhledný papír) přiložit/přilepit na místo filmu, otevřít závěkru na B a ostřit.
  • 0

#48 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 033 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 9 leden 2009 - 14:21:19

No to me taky nee,dostal sem k jezisku flexaretu III s mirarem II,necekal jsem zadnej zazrak na clonu 4 je to slusne.....HP5@1600


Ten Mirar II ale není Mirar, ale vlastne Belar. Mirar tomu rikali tusim jen z nejakejch obchodnich duvodu kvuli exportu do zamori. Belárek alias Mirar II by měl bejt lepší sklo než původní Mirar. Vozkoušený osobně to ale nemám.
  • 0

#49 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 9 leden 2009 - 14:29:10

Potom bych vzal jinou matnici (pokud žádná není tak matně průhledný papír) přiložit/přilepit na místo filmu, otevřít závěkru na B a ostřit.


Jak už jsem psal jinde - jako nouzovou matnici pro kalibraci ostření jsem s úspěchem párkrát použil čtvereček, vystříhnutej z takový tý bílý šustivý igelitky (asi silnější mikroten), co dávaj k nákupům v supermarketech - ta moje matnice se teda jmenovala Globus :-)
  • 0

#50 zorkiman

zorkiman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 110 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 leden 2009 - 15:12:09

Na chybu ostreni mi to nevypada - plocha ve stredu je ostra velice slusne. Rozmatlane jsou jen kraje/rohy a to at je zaostreno na 1,5m nebo nekonecno.

bitovod: Tesco matnici za 0,- Kc rozhodne vyzkousim :-) Uz jen z hecu.

Diky za vase uvahy a tipy, panove.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních