Přejít na obsah


Fotka

Proč fotit na diafilmy?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
59 odpovědí na toto téma

#1 Snaker

Snaker

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 30 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 říjen 2007 - 14:02:33

Zdravím, mám asi hloupý dotaz, anšto jsem fotografické vejce odkojené digitálem, které prozřelo a začalo s analogem.

Proč fotit na diafilmy (barevné)?

Na svoji dovolenou jsem si zakoupil několik diáků, pod dojmem nesrovnatelně lepších výsledků oproti klasickému barevnému negativu. Nicméně moje závěry:

filmy jsou dražší
vyvolání je dražší
vyvolání trvá dýl (z HK posílají do Prahy)
fotky jsou z toho dražší 3x
výsledné fotky nejsou tak hezky barevné jako z bar. negativu.

Tak kde jsou ta pozitiva a sociální jistoty?

PS.: Nemám doma promítačku ani scaner na dia.
  • 0

#2 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 18 říjen 2007 - 14:14:47

PS.: Nemám doma promítačku ani scaner na dia.

Tak proc fotis na diaky?
Pokud neni tvym cilem promitani na zed nebo fotka na Cibachromu tak v podstate dneska nevidim duvod...

Jen pro info: Ja vzdycky tvrdil, ze na diaky fotim, protoze je to narocnejsi na presnou expozici (mensi pruznost) a rameckovani zabere spoustu casu. No a pak je par nepodstatnych pozitiv jako prirozenejsi barvy, ...;o)
Dneska uz cast z toho neplati, ale kdyby nic jineho tak jen to ze promitani je v podstate takova spolecenska udalost za to stoji:-)
  • 0

#3 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 14:48:02

Barevná inverze je můj hlavní materiál. A důvody?

1. Výsledek lze prezentovat v maximální kvalitě pro větší počet diváků a to i s komentářem. Barevné negativy přímo promítat nejde a skenované jen dataprojektory (= pro mě nedostatečná kvalita; totéž platí pro digitál). Barevné fotky (papírově) nelze pro veřejné prezentace použít a i v počtu 4-10 lidí je prakticky nemožné je doprovodit komentářem. Většinu svých barevných snímků potřebuji prezentovat právě většímu počtu diváků a komentovat je.

2. Pokud je potřeba (poměrně malé % barevných snímků), tak lze z diáku zhotovit velmi kvalitní zvětšeninu - používám hybridní cestu (scanner - osvit). Osobně dosahuji s pomocí barevné inverze na fotkách 30x45cm daleko lepších výsledků než s negativem. Zdůrazňuji, že to se týká mé osoby - kdo si např. zvětšuje barvu sám klasicky, může mít opačnou zkušenost.

3. Pracuji s poměrně velkými počty snímků a zarámečkovaný diák (obvykle Fuji Provia 100F) vyjde levněji než negativ+fotka (negativ samotný je celkem k ničemu, samotný diák je k použití přímo určen)

Nevýhody:
- nízká expoziční pružnost. Je prostě potřeba použít vhodný materiál. Jsou scény, které do Provie prostě celé nedostanete ani kdyby čert na koze jel (a někdy i Astia má co dělat).
- problém s kvalitními zvětšeninami. Buď hybridní cesta - ale to vyžaduje špičkový scanner (alespoň Nikon LS-4000 a výš) nebo někoho, kdo to naskenuje (= další náklady) nebo někoho kdo umí Cibachrom a lze s ním domluvit individuální zpracování dle autorových požadavků (neznám). Přes běžně dostupné minilaby asi cesta nevede (já takový nenašel) - jsou prostě zařízeni na negativy a s diákem si neporadí aby to k něčemu vypadalo (zkusil jsem jich řadu).

Závěr: záleží na kokrétním nasazení. Při zvládnutí (není to snadné!!!) hybridní technologie (nebo Ciba :wink:) může inverze poskytnout vyšší kvalitu za nižší cenu než alternativy.
  • 0

#4 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 14:54:32

Ještě jednou v kratší verzi:
1. Diák používám, protože se dá promítat a to je právě to co s většinou fotek dělám - promítačku jsem si pořídil nejlepší co byla k mání.
2. Když je potřeba umožňuje diák velmi kvalitní zvětšeniny - jenže já se skenováním živím a mám na to k dispozici špičkové mašiny.
  • 0

#5 RHfest

RHfest

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 18 říjen 2007 - 15:44:25

Já bych chtěl taky fotit na diaky ,ale kurňa kde sehnat za rozumnou cenu slušný projektor pro 645.

:wink: :lol: :? Kdyby někdo věděl udělám si na Vánoce radost :D :D :D
  • 0

#6 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 15:59:47

No pokud vím, tak projektory na 6x6 (což se používá i pro 6x4,5) zase až takový problém nejsou. U Pazdery dlouhou dobu mívali starší KINDERMANN. Třeba tam ještě je (nahoře na skříni asi tak v polovině delší strany prodejny).

Každopádně 6x6 na eBay bych jako problém neviděl.

Potíž je se 6x7 - na to existují prakticky jen ProCabin a i ty jsou dost vzácné.
  • 0

#7 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:00:19

Já bych to s tou vánoční radostí viděl celkem dost optimisticky.
  • 0

#8 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:03:59

No pokud vím, tak projektory na 6x6 (což se používá i pro 6x4,5) zase až takový problém nejsou. U Pazdery dlouhou dobu mívali starší KINDERMANN. Třeba tam ještě je (nahoře na skříni asi tak v polovině delší strany prodejny).

Každopádně 6x6 na eBay bych jako problém neviděl.

Potíž je se 6x7 - na to existují prakticky jen ProCabin a i ty jsou dost vzácné.


ctny Fabie,

kolik tak ten 6x6 projektor kostuje?
ze bych rozsiril sbirky ;o)

Gw
  • 0

#9 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:13:54

Tak to netuším - sám jsem si to nikdy pořídit nechtěl, takže jsem ani nesledoval. Ale to se dá snadno změnit - počkejme týden a uvidíme. Ovšem většinou jde o vysoké startovní ceny resp. přímé prodeje. S trochou trpělivosti budou ceny ve skutečných aukcích o dost nižší.

http://cgi.ebay.de/R...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/K...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/K...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/R...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/R...VQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/6...VQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/P...VQQcmdZViewItem
  • 0

#10 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:14:51

Ovšem toto je opravdu povedený kousek:

http://cgi.ebay.de/2...1QQcmdZViewItem
  • 0

#11 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:18:39

Ovšem toto je opravdu povedený kousek:

http://cgi.ebay.de/2...1QQcmdZViewItem


a neprodavaji k tomu zaroven i hasselblada, vyvolavaci automat na diaky a dva otroky co to vsechno budou prenaset a obsluhovat?
  • 0

#12 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:23:12

Tak to nevím - mám jim napsat?
  • 0

#13 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:24:39

obavam se ze onen nabizejici by to trosku nepochopil ;o)
  • 0

#14 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:26:05

Ale trochu mi to připomnělo komentář Michaela Reichmanna k uvedení Canonu 800mm f/5.6L IS:
"I can imagine that the 800 will require a built-in Sherpa to help schlepp it around"

viz:
http://luminous-land...e.com/whatsnew/
  • 0

#15 RHfest

RHfest

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:43:42

Já bych do ebay asi nešel .jeden můj kolega si jednou koupil objektiv a byla v něm plíseň.

Já to musím vidět. Ja su takovy nevěřici ostravak .
ááááá ješčě ktemu něžvatlam německy.

Má tady někdo pozitivní zkušenost s ebay co slyším kolem sebe tak je to tak 50:50
  • 0

#16 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 18 říjen 2007 - 16:50:33

osobne: z 5 kupu 5 vybornych zkusenosti, kdyz nepocitam prekvapko od ceskych celniku, za ktere ale ebay nemuze. ebay je naprosto bezpecny a da se docela slusne ziskat zpet penize v pripade vadneho zbozi.
  • 0

#17 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 17:20:25

"ebay je naprosto bezpecny" - tak s tímto tvrzením bych si dovolil poměrně zásadně polemizovat. Ono 5 nákupů asi nebude právě reprevzorek, že ano. Mám s eBay trochu obsáhlejší zkušenosti (cca 190 nákupů) a bohužel je nutno konstatovat, že minimálně 15% obchodů bylo s problémy. Vyslovený podraz typu plesnivý objektiv je spíše výjimka. Častější jsou drobné nedostatky jako mastné lamely clony, drobná poškození optiky (poškrábané MC vrstvy) etc. Obvykle se to pak dá nějak rozumně vyřešit.

eBay je vždycky tak trochu loterie. Ale s trochou zkušeností a rozumnou opatrností je to velmi dobrý zdroj fotohraček (nebo čehokoliv jiného). Podstatné je, že řadu věcí u nás prostě neseženete a pro podstatnou část věcí je eBay levnější (ačkoli to rozhodně neplatí bezvýhradně - ledacos jsem u nás pořídil levněji, než by to bylo možné na eBay).

Diskusí ohledně eBay a zkušeností je spousta - stačí hledat.

PS: na eBay se dá vystačit i s angličtinou.
  • 0

#18 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 18 říjen 2007 - 17:45:48

PS.: Nemám doma promítačku ani scaner na dia.


Zarámečkuj si to a někdy se stav, promítneme to na plátno a změníš názor. Ale fotit na dia s cílem mít z toho album 100 fotek 10x15 z dovolené je opravdu s prominutím pitomost.
  • 0

#19 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 18 říjen 2007 - 17:48:48

Předsedo ty jsi to tak krásně, jasně, přehledně - přímo pregrantně vyjádřil! Inu je vidět, že jsi opravdu člověkem na svém místě.
  • 0

#20 head

head

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 36 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 únor 2008 - 13:51:42

proc fotit na DIA ? aby jsi to vyvolal procesem C 41 :-)))
  • 0

#21 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 18 únor 2008 - 21:18:42

chtěl bych se ehm zeptat: lze uměle prodloužit životnost inverze skladováním v mrazáku?
  • 0

#22 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 19 únor 2008 - 08:14:22

chtěl bych se ehm zeptat: lze uměle prodloužit životnost inverze skladováním v mrazáku?

rozhodne lze
  • 0

#23 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 19 únor 2008 - 09:03:13

no, já se jenom bál, jestli to na inverzi není trochu moc
  • 0

#24 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 19 únor 2008 - 09:14:28

no, já se jenom bál, jestli to na inverzi není trochu moc

Na zacatku roku 2004 jsem nakoupil "spoustu" Provii 100F a zamrazil. Teprve ted mi dochazi (mam posledni 4ks) a zatim jsem nepozoroval zadny problem...
  • 0

#25 RHfest

RHfest

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 19 únor 2008 - 21:18:00

Dívám se na projektory 6x6 a asi nejdostupnější je MEDIREX
jak je to s kvalitou objektivu a dostupnosti žárovek ?

má ho někdo
  • 0

#26 ellis

ellis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 únor 2008 - 22:44:39

Dívám se na projektory 6x6 a asi nejdostupnější je MEDIREX
jak je to s kvalitou objektivu a dostupnosti žárovek ?

má ho někdo


Mám Medirex H, je to ten poslední vyráběný typ, ale už ho nepoužívám. Vadilo mi, že u něj nelze použít zásobník, takže se diáky musí při promítání zasouvat do prokládacího posuvníku pro 2 diáky. Což samo o sobě problém není , ale asi 2 x se mi podařilo při promítání a vytahování diáků z krabičky ty diáky vysypat, čímž vážnost slideshow vždy povážlivě poklesla 8-) Opticky je Medirex slušný, ale prosvícení promítané plochy nebylo úplně konstantní, směrem k okrajům světla lehce ubývalo. Ale možná by to šlo i nějak vyladit, žárovka uvnitř je rektifikovatelná. Protože promítám celkem hodně, nakonec jsem se rozhodl pořídit na e-bayRollei Rollleivision 66, sice za úplně jiný peníz, ale bylo po starostech. Pokud by měl někdo o ten Medirex zájem, je na prodej, je to komplet i s kufrem, s návodem a náhradní žárovkou.
  • 0

#27 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 248

Publikováno 19 únor 2008 - 23:26:43

ještě mě napad jeden dobrej důvod ... v současný době pitomejch digi labů, který z jakýhokoliv slušnýho barevnýho negativu vyroběj digitální hrůzu, je to třeba zrovna pro mě jedna z mála dostupnejch možností, jak mít alespoň nějaký barevný vobrázky. starý časy se vracej - čb fotky a barevný diáky...
  • 0

#28 ellis

ellis

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 únor 2008 - 08:29:31

... starý časy se vracej - čb fotky a barevný diáky...


... toť rajská hudba pro můj sluch :oops: ...přesně to si myslím taky.
  • 0

#29 RHfest

RHfest

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 20 únor 2008 - 11:02:23

Dívám se na projektory 6x6 a asi nejdostupnější je MEDIREX
jak je to s kvalitou objektivu a dostupnosti žárovek ?

má ho někdo


Mám Medirex H, je to ten poslední vyráběný typ, ale už ho nepoužívám. Vadilo mi, že u něj nelze použít zásobník, takže se diáky musí při promítání zasouvat do prokládacího posuvníku pro 2 diáky. Což samo o sobě problém není , ale asi 2 x se mi podařilo při promítání a vytahování diáků z krabičky ty diáky vysypat, čímž vážnost slideshow vždy povážlivě poklesla :lol: Opticky je Medirex slušný, ale prosvícení promítané plochy nebylo úplně konstantní, směrem k okrajům světla lehce ubývalo. Ale možná by to šlo i nějak vyladit, žárovka uvnitř je rektifikovatelná. Protože promítám celkem hodně, nakonec jsem se rozhodl pořídit na e-bayRollei Rollleivision 66, sice za úplně jiný peníz, ale bylo po starostech. Pokud by měl někdo o ten Medirex zájem, je na prodej, je to komplet i s kufrem, s návodem a náhradní žárovkou.


Pošli mi prosím tvůj mail na můj mail rhfest(kolečko)atlas.cz :oops:

SZ nemám k dispozici
  • 0

#30 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 15 květen 2008 - 15:56:00

já jsem to někde už četl, ale nevím kde...
jedná se mi o barevné podání velvie kontra provie, vhodnost konkrétního filmu na konkrétní prostředí. možná to bude hodně o subjektivním dojmu.
muj jediný pocit při porovnání těvhto dvou je, že velvia je jaksi teplejší?
- co si myslí zkušení promítači?
  • 0

#31 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 30

Publikováno 15 květen 2008 - 19:17:32

já jsem to někde už četl, ale nevím kde...
jedná se mi o barevné podání velvie kontra provie, vhodnost konkrétního filmu na konkrétní prostředí. možná to bude hodně o subjektivním dojmu.
muj jediný pocit při porovnání těvhto dvou je, že velvia je jaksi teplejší?
- co si myslí zkušení promítači?


Muj subjektivni pocit (z prohlizeni diaku i z jejich skenu) je ten, ze Velvie jde do vetsiho barevneho konstrastu, coz se me obcas uz moc nelibi. Proto mam radsi Provii, kde je ta barva takova "klidnejsi". Jestli je barevne podani nektereho filmu "teplejsi" nemohu rict, protoze nemam ten dojem.
  • 0

#32 jirif

jirif

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 399 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 15 květen 2008 - 22:32:11

no, to já ten dojem mám. Velvia sice tahá prakticky všechny barvy, jen zelenou má tak nějak na své poměry neutrální, Provia ale vytáhne stopro všechny chladné tony. I tam, kde modrá snad vůbec nebyla...

Ne, trochu přeháním, ale faktem je, že velvia je citlivější k červené a provia tím chladným způsobem působí. Aspoň na mě...
  • 0

#33 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 16 květen 2008 - 06:57:04

... a provia tím chladným způsobem působí. Aspoň na mě...

Mohu potvrdit. Jde to ale decentne napravit volanim. Pri nasem poslednim vyvolani diaku se nekde stala chybka a diaky jsou malicko posunute k teplejsim odstinum - muzu rict, ze Provia se mi takhle docela libi...
  • 0

#34 LKM

LKM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 261 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 16 květen 2008 - 14:09:32

Proč fotit na diafilmy (barevné)?
filmy jsou dražší
vyvolání je dražší
vyvolání trvá dýl (z HK posílají do Prahy)
fotky jsou z toho dražší 3x
výsledné fotky nejsou tak hezky barevné jako z bar. negativu.
Tak kde jsou ta pozitiva a sociální jistoty?
Nemám doma promítačku ani scaner na dia.[/quote]

Odpověď je podobná jako proč vůbec dneska ještě fotografovat na film. Někomu se nám to holt líbí. Ale pokud nemáš diaprojektor ani scaner nevím proč fotografuješ na dia? Dáváš li fotky vyvolat do minilabu, foť na nejlevnější barevný negativ kompaktem, tam je to jedno. :roll:

Svitkový film dia i negativ stojí stejně, vyvolání u Škody v Praze do druhého dne, ceny fotek stejné. Dia je méně pružné a tak se musí přesněji exponovat, to se musíš naučit.

Celý život jsem bydlel s početnou rodinou v malém bytě. Teď konečně, bohužel v důchodovém věku, se to poněkud změnilo. Zařídil jsem si "opravdický" biograf, 2 projektory Rollei 6x6 (koupené docela levně v bazaru) a taky výkonný projektor 16 mm, umístěné nastálo, promítám dia 6x6 na stěnu 2.8x2.8 mm, žádná zdlouhavá příprava se zatemněním a je to tak krásné že jsem se rozhodl vrátit se po letech k fotografování na diáky.

Zvětšuji z dia na Cibachrome / Ilfochrome, teď vzhledem k ceně už skoro vůbec, ale kdysi dost. Fotku z Cibachromu jsem měl na zdi 24 let, přes den na přímém slunečním světle, večer světlo z obrazovky televizoru a teprve asi před 2 lety barvy začaly blednout. To je myslím úctyhodný výkon.

Ale lze fotit i digitálně, projekce na velkoformátovou plochou obrazovku s vysokým rozlišením je taky pěkná, proti gustu žádný dišputát.
  • 0

#35 LKM

LKM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 261 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 16 květen 2008 - 14:12:22

Oprava 2.8 x 2.8 metru. Třaslavým jedním prstem netrafil jsem se do klávesnice. :roll:
  • 0

#36 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 28 květen 2008 - 01:19:43

dotaz 1: vyčerpává/znehodnocuje cross proces diáku nějak více C41čkové chemikálie v labích procesorech?

dotaz 2: je "expired" přebal ruličky svitku jediným vodítkem k identifikaci typu filmu (vyvolávacího procesu) pro dámy z labu?

důvod dotazů: nebaví mě věčné dohadování při požadavku na cross, přičemž dneska mi za tu C-41 dokonce zaúčtovali cenu procesu E6, poněvadž se jednalo o diák (o 50% dražší cena volání).

zamýšlené řešení: přebal o pár čísel ustřihnu (odstřihnu ID potisk) a nalepím si tam svůj štítek, kde bude "negative film - process C41". otázka je, zda to pak nějak nezblbne tu mašinu, protože vůbec netuším, jak tam probíhá zakládání těch svitků.

děkuji za info
  • 0

#37 *Ivan*

*Ivan*

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 388 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 28 květen 2008 - 06:24:09

1-ano
2-nevim, ale asi ano. Otazka je jak dlouho ti to bude prochazet. Neni lepsi si koupit vyvolavaci sadu/y pro El/C41 a delat si to doma?
  • 0

#38 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 384 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 28 květen 2008 - 06:37:00

reseni je vyvolavat si diaky procesem c 41 doma, delam to taky, kupuju sadu tetenal TADY je to docela levne, ikdyz taky uz zdrazily, pri crossovani je vyuzitelnost az 20 filmu, sadu delim na 2x 1/2l. Udrezeni teploty neni problem, promene nejsou skoro zadne. Je to v podstate mnohem jednodussi nez CB proces. Je to popsano TADY
Pri crossovani se mi osvedcilo preexponovavat o 1-2 EV nebo pri foceni na nominalni iso push 1-2
  • 0

#39 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 384 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 28 květen 2008 - 06:41:02

...taky uz zdrazili..., ....promenne nejsou.... a udrzeni, ne udrezeni :)
  • 0

#40 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 28 květen 2008 - 19:49:12

diky za tip!
  • 0

#41 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 29 květen 2008 - 18:44:07

Nemáte náhodou nějaké tipy na způsoby, jak urychlit "prošlost" barevných filmů? samozřejmě jedním faktorem je čas druhým teplota.. no ale co já vím, tak vliv mají určitě i nějaké páry chemikálií apod. jde mi jen o "rozházení barev". v příbalovém letáku píšou něco o formaldehydu.
zajímá mě to jak pro dia tak pro negativ.
nedají se barvy nějak ovlivnit i při tom domácím C41 procesu? že se nechá něco někde dýl / změní se teploty.
a konečně - máte někdo zkušenosti s crossováním naopak (negativ volat E6tkou) ?
  • 0

#42 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 29 květen 2008 - 21:07:49

rentgen;)
  • 0

#43 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 29 květen 2008 - 21:55:25

rentgen;)

ten me napad snad jako prvni, ale nikdo z mych znamych nema nic takoveho doma. mrknu na ebay.ru
  • 0

#44 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 29 květen 2008 - 22:15:07

Tož buď mít známé na RTG v nemocnici, nebo zajít ještě dál..pro fotografii vše:-D
  • 0

#45 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 30 květen 2008 - 15:45:01

Volat negativ v E-6 jsem zkoušel (fomacolor nebo co to bylo - něco zdarma) a nic moc. Bylo to dost tmavý, ujetý barvy (výsledkem je diák), ale tak divně, zelená vyšla hoodně tmavá. Nemam nějak chuť takovejdle experiment opakovat.
  • 0

#46 LKM

LKM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 261 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 30 květen 2008 - 17:50:12

nesprávné vyvolávání, dia jako negativ, negativ jako dia, urychlení "prošlosti" a podobné věci...

Na to bych měl výborný recept. Digitální fotoaparát a počítač, tam máte veliké možnosti k experimentům jak doprasit fotku která nemá žádný obsah aby byla "umělecká".
  • -1

#47 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 16 červen 2008 - 05:57:08

získal jsem promítací plátno, náš výrobek z dob socialismu. v pořádku celkem je, což o to, ale celé se mi to zdá tak trochu hrubozrnné. to se samo projevilo při promítání kdy je to celkem dost patrný. protože nemám srovnání, vyrábějí se dneska i různé "gramáže"?
v nastávajícím čase opíkaček a venkovně večerního posezení je trochu mimo osazenstvo vystrnadit z křesílek u ohníčku do obýváku ke stěně s jemným štukem několikrát nabíleným :(
dík
  • 0

#48 LKM

LKM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 261 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 16 červen 2008 - 08:01:57

máte asi plátno tzv. perličkové. Má výhodu jasnějšího obrazu ale struktura je znát. pokud vám to vadí musíte si opatřit obyčejné plátno, nebo promítat na bíle natřenou zeď. Já promítám na zeď, nemá rušivý rastr a nekroutí se, ale opatřil jsem si výkonnější projektor.
  • 0

#49 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 20 únor 2009 - 01:00:10

Máte někdo zkušenosti s voláním expirovaného diáku v E6? konkrétně Provia 100F - 3 roky prošlá
v crossu vyšla saturovanější zelená a taky trochu červená (fialová)
no a samozřejmě se zvýšil kontrast (jako každý cross process)
no ale ten já teď nechci (což jsem si uvědomil, až když jsem ten film nafotil).

pro úplně nezasvěcené - 15 let prošlý Agfachrome vychází v crossu (C41) v celkem normálních barvách, kdyžto v E6 vyjde s výrazným fialovomodrým závojem (tomu bych se rád u té provie vyhnul).

Agfachrome 100RS, exp.12/1992
C41: http://www.humanart....-1213048903.jpg
E6: http://www.photopost...l.php?id=318035
  • 0

#50 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 004 příspěvků(y)
Reputace: 134

Publikováno 20 únor 2009 - 01:02:02

jo a jeste neco... je pravda, ze se diaky ze vsech labu v CR svazeji k E6 vyvolani do Kolina?
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních