Občas chodí fotit rally a tu a tam se objevím i na nějaké noční či pozdně večerní etapě. Celkem běžným zvykem je, že se vybere nějaké hezké místo, obloží se divákama a fotografama a fotí se projíždějící auta. A protože auta jezděj rychle i v noci, tak se fotí s bleskama, a to v podstatě tím nejsilnějším, co má daná značka fotoaparátu k dispozici, takže v současné době je blesk s GN58 tak nějak standard (čas od času je k vidění i někdo se spřaženým dvojčetem). A to, že v noci besk nejede na destinu výkonu, je asi jasné...
Kdo má na autě světelnou rampu rozsvícenou naplno, tak blesk sice registruje, ale má oči na světlo zvyklé. Trochu napínavější je to u exotů, kterejm se jede líp se zhasnutejma (nebo rampu cestou někde urazili, ale to se nestává nijak často). Když je jasná noc nebo není ještě úplná noc a je spíš hluboké šero, než černočerná tma, je mnoha jezdcům příjemnější jet úplně potmě. Prý vidí víc - oko se adaptuje na tmu a oni vidí i mimo místa, kam by normálně svítila světla. No a když přijedou na divácké místo, tak to tam do nich našije deset fotografů s bleskama nadoraz, a dalších čtyřicet lidí s kompaktama...
S několika z jezdců jsem mluvil, a prý když to člověk čeká, tak to prý není tak zlé. V podstatě jim nasvítí trať v kritickém místě a jede se doslova naslepo a po paměti (stejně se to jede podle not, a jestli mu tam například spadne divák, je už v tu chvíli tak jako tak jedno). Horší je, když se najde fotograf - samotář, co na ně blejskne někde osamoceně uprostřed lesa, kde ho nikdo nečekal... Ale jezdci i to většinou berou sportovně s tím, že to k rally prostě patří a jezdí se pro lidi - a sponzoři chtěj bejt vidět i na fotkách...
Když tenhle přístup srovnám s tím fírou - tak co kdyby fíra se fíra leknul, strnul volant a vjel do pangejtu

No a co je na nočních fotkách s bleskem vidět? To, co ve dne ne - když blýskneš na druhou lamelu dlouhým časem, pak jsou tam čáry světel od mašiny, které se nasbírají, jak mašina přijíždí k foťáku, a na konci těch světel je plně vysvícená a prokreslená celá mašina, bez jakéhjokoli rušivého pozadí a dalších nectností. Vlaky jsem tímhle způsobem nefotil (jo kdysi snad i tramvaj), auta mockrát - ale nikdy po mně nikdo nehodil ani papír od svačiny, natožpak něco těžšího.