Přejít na obsah


Fotka

Shlukování zrna


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 březen 2008 - 18:14:33

Otázka je prostá: Co to je shlukování zrna? Párkrát už jsem tady to sousloví viděl, ale nikdy jsem nenašel vysvětlení, o co se vlastně jedná. Ani gůglení nepomohlo. Tak se ptám, ze zvědavosti - mám rád ten pocit, že vím co se děje :(

Jestli to chápu dobře - při expozici se v krystalcích AgBr absorbuje světlo a dochází k excitaci elektronů, které víceméně volně putují krystalem a usazují se v místě nějakého defektu, kde mění stříbrné (kat)ionty na neutrální atomy stříbra. Takových míst je v každém krystalku několik. Pokud se v některém z nich nastřádá dost neutrálních atomů stříbra je tento konglomerát stabilní a dokáže přežít od expozice až do vyvolání.
Samotné vyvolávání je pak vlastně reakce, která mění bromid stříbrný na stříbro a je stříbrem katalyzovaná. Takže může začít jen na zrnech, která mají poblíž povrchu nějaký ten stříbrný konglomerátek získaný při expozici.


No, teď ty nejasnosti:

Jak velký je ten kus vyredukovaného stříbra ve srovnání s původním krystalkem? (jasně, objem materiálu bude menší, ale zas to stříbro může být v podobě nějakého relativně velkého "klubka drátu")

Jak závisí vyvolávání jednoho zrna na stavu zrn v okolí? (tohle asi souvisí s tím shlukováním)

Kolik je těch krystalků bromidu v emulzi - řekněme na jednotku plochy?

Jak je to vlastně se vznikem tonality? - Napadají mě dvě cesty:
1, všechna zrníčka AgBr jsou zhruba stejná - rozdílné expozice se projeví různě četnými zárodky latentního obrazu a díky omezené době vyvolávání se z méně exponovaných zrníček (s méně četnými/ menšími zárodky) uvolní méně stříbra, protože vyvolávání u nich probíhá pomaleji.
2,Zrníčka zdaleka nejsou všechna stejná - liší se přinejmenším velikostí (a díky tomu i citlivostí - mají různý poměr objemu,kde dochází k absorpci světla, ku povrchu, kde se musí vytvořit stříbrné zárodky aby mohlo dojít k vyvolání). Díky tomu pak i v případě, že vyvolávání běží u všech zrníček zhruba stejně rychle, dojde k odlišení světel a stínů.
Tady asi pravda bude něde mezi. Možnost 2 nejspíš funguje u papírů, kde tonalita od jisté chvíle už moc nezávisí na době vyvolávání.

Koukám, že jsem se docela rozepsal :!: No, jestli někdo víte o rozumném odkazu/lieratuře, kde se o tomhle píše (určitě něco takového existuje), budu vděčen. Jak říkám, hledání mě navedlo leda na zpoustu návodů, kterak simulovat zrno ve fotošopu :)
  • 0

#2 LKM

LKM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 261 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 březen 2008 - 23:25:11

Podívejte se po knížkách Hruška (vědečtější) Tomášek (srozumitelnější). V antikvariátech je toho dost. mohl bych vám i příslušnou stránku naskenovat.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních