Přejít na obsah


Fotka

Kalibrace expozimetru


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 mildhouse

mildhouse

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 duben 2008 - 10:20:25

Zdar, hele mam dotaz :

chci zkalibrovat starý expozimetry (Leningrad 4 a 7) podle kamarádovy digitální zrcadlovky, ale nevim jakou mam na expozimetru nastavit citlivost, aby odpovídala citlivosti tý digitální zrcadlovky.

A eště jeden : pokud se mi to podaří zkalibrovat (např. pro citlivost ISO 100 ve skutečnosti odpovídá ISO 160, odchylka od správného měření je tedy 60), je odchylka konstantní (ISO100=ISO160 -> ISO200=ISO260...), nebo je přímo úměrná (ISO100=ISO160 -> ISO200=ISO320...)?

Díky
  • 0

#2 Lavicka

Lavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 143 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 4 duben 2008 - 12:43:21

Tohle mne taky celkem zajímá, mám starý expozimetr Leningrad (1983) a Praktiku PLC3 (1981), a moc už těmto přístrojům nedůvěřuji. Taky mám zcela nový přístroj Gossen (2007), takže jsem se taky pokoušel nějak starý Leningrad a PLC3 nakalibrovat, představoval jsem si to tak, že naleznu experimentálně rozdíl v nastavení otočného kalkulátoru s citlivostí filmu, takže expozimetr bude pak ukazovat správně, ale místo uvažované citlivosti k výpočtu expozičních údajů nastavím nějakou korigovanou hodnotu, případně u PLC3 budu nastavovat jinou hodnotu citlivosti filmu, tzn. předpokládal jsem konstantní odchylku v celém měřícím rozsahu. Ale to byl mylný předpoklad.

V praxi se ukázalo, že tohle nestačí k tomu, aby se takto "kalibrovaný" expozimetr dal nějak použít, a byl přesnější než prostý odhad bez expozimetru. Potíže jsou hlavně při slabém osvětlení.

jen připomínám hlavní problémy "kalibrace"
- je nutné vyloučit vliv různého snímacího úhlu jednotlivých přístrojů, takže ideální by bylo použít dostatečně velkou a hlavně naprosto rovnoměrně osvětlenou plochu
- u starého TTL měření jsem zaznamenal problém s nelineární odchylkou, na různých úrovních osvětlenosti je nestejná odchylka mezi normálovým přístrojem a kalibrovaným, tzn. je třeba provést srovnání při různých hladinách osvětlenosti

Z tohoto pohledu se celá kalibrace jeví jako celkem náročný proces, takže je otázka, jestli to má nějaký smysl se do toho pouštět.
Odborně zdatný kutil si s tím jistě poradí, ale já na to už nemám čas ani chuť. PL
  • 0

#3 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 duben 2008 - 13:54:52

chci zkalibrovat starý expozimetry (Leningrad 4 a 7) podle kamarádovy digitální zrcadlovky, ale nevim jakou mam na expozimetru nastavit citlivost, aby odpovídala citlivosti tý digitální zrcadlovky.

Stejnou, ne? Nastav obojí třeba na 100ISO (21DIN) a měř. Nejlíp třeba rovnoměrně osvětlenou zeď.


A eště jeden : pokud se mi to podaří zkalibrovat (např. pro citlivost ISO 100 ve skutečnosti odpovídá ISO 160, odchylka od správného měření je tedy 60), je odchylka konstantní (ISO100=ISO160 -> ISO200=ISO260...), nebo je přímo úměrná (ISO100=ISO160 -> ISO200=ISO320...)?


Měla by být konstantní.
Ale může se stát, že expozimetr už zubem času zdegradoval a pak bude souvislost jeho výstupů s hladinou osvětlení sice nějaká, ale těžko říct jaká přesně (ta "přímo úměrná odchylka" by byla jenom speciální případ). Budeš muset proměřit kalibrační křivku - udělat si tabulku kde v jednom sloupečku bude výstup expozimetru a v druhém realita. Měřeno nejlíp v EV pro tvou oblíbenou citlivost. A pokud bude víc realitám odpovídat jeden výstup, tak v dané oblasti reality je ti ten expozimeter už k ničemu. ;)
  • 0

#4 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 173

Publikováno 4 duben 2008 - 17:06:52

Ogaři, já nevím, podle ňa sa tu řešijů nejaké ne zrovna podstatné věci. Jistě, expozimetr zkalibrovat ano, to zas jako ja, ale bavme sa o reálných věcoch. Už enom kalibrovat leningrad a chtít po něm nejakú extra přesnosť to zas nemožete. Ono je spěšej důležité exponovat při kontantním světlu konstantně a pořád stejně.
Pak do hry vstupujů další, další a další faktory = teplota lázně, frekvence překlápjání, vývojka, její staří atd. atd.
Takže samotnou kalibraci bych viděl asi takto. Stěnu osvětlenů měkým světlem a dobrý expozimetr, kerému věříš. Naměříš dobrým expozimetrem světlo, provedeš korekce na tym kerý chceš zkalibrovat. Žádná věda tečka.
Jo a po leningradech nemožete chtět aby vám nejak extra měřili tmu, že jo.

Tož tak, ono je kolikrát lepší než meditovat nad strašně relativníma kravinama fotit, měřit a vyvolávat stejně. Pkud chcete přesnosť a zonový systém, vyřadit lenigrady.
  • 0

#5 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 511 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 4 duben 2008 - 17:22:47

Mám Lenigrad 4. Trochu z nouze cnost, zatím nemám na lepší. Nejprve jsem s sebou tahal digi kompakt - Canon G7 má i bodové měření, které se chová opravdu bodově ;) Jenže to je celkem velká kráva a přeci jen je to křehčí, než ten ruský strojek. Tak jsem ho oprášil a zkalibroval ho podle toho digitálu. Výsledek: ISO100, tj. 21DIN odpovídá na tom mém kusu nastavené citlivosti 12DIN.

Měřím s tím při focení na Fomu 100, rozsah měřených EV cca 3 - 10. Zatím jsem nepozoroval žádný vysloveně špatně exponovaný negativ. Používal jsem ho i při focení na Neopan 400, kde jsem pokaždé prostě ručně 2 EV přidal a naexponované svitky byly taky v pohodě.

Mám akorát pocit (když zavzpomínám, co jsem kde fotil), že při EV>5 je to bez problémů, ale při EV<5 mám filmy mírně podexponované (ale to není nic vážného).

Samozřejmě, že někdy udělám ještě od oka korekci - když fotím něco moc jasného, tmavého apod. Ale to asi není třeba tady vysvětlovat :)
  • 0

#6 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 511 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 4 duben 2008 - 17:24:34

Samozřejmě nepřesnosti v měření z části vyrovná velká expoziční pružnost negativního filmu. Teď mám rozfocenou první Provii 100 ve svitku. Měřím také tím Lenigradem 4, takže jsem zvědav. Je to takový průzkum bojem ;)
  • 0

#7 mildhouse

mildhouse

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 duben 2008 - 11:22:53

Ogaři, já nevím, podle ňa sa tu řešijů nejaké ne zrovna podstatné věci. Jistě, expozimetr zkalibrovat ano, to zas jako ja, ale bavme sa o reálných věcoch. Už enom kalibrovat leningrad a chtít po něm nejakú extra přesnosť to zas nemožete.


Jsem možná měl říct, že chci měřit expozici pro dírkovou komoru. Samozřejmě to můžu odhadnout, ale když mam doma dva expozimetry, tak bych je chtěl využít. A když podle jednoho naměřim 3 min. a podle druhýho 9 min. tak bych je chtěl zkalibrovat, aby ukazovali přibližně stejný (pokud možno co nejpřesnější) hodnoty.
  • 0

#8 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 986 příspěvků(y)
Reputace: 463

Publikováno 5 duben 2008 - 11:27:25

Fakt úsměvné. Kalibrovat expozimetr pro tento účel... Švára ti v tom stejně nadělá binec. Nejlepší je fakt odhad. Po pár záběrech to trefíš!
  • 0

#9 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 duben 2008 - 14:55:13

Fakt úsměvné. Kalibrovat expozimetr pro tento účel... Švára ti v tom stejně nadělá binec. Nejlepší je fakt odhad. Po pár záběrech to trefíš!


No on o kus výš píše, že mu jeden naměří 3 min, druhý 9 min, což je jednak trochu velký rozdíl, druhak po započítání Schwarzschilda se muze hladce dostat na rozpeti 15 minut a deseti hodin...

Ja se snazim svoje expozimetry kalibrovat ne tak, aby merily presne, ale tak, aby ukazovaly vsechny zhruba stejne. Absolutni presnost se mi zda zbytecna - na jakekoli stale odchylky si clovek zvykne, ale kdyz vezmu do ruky jiny expozimetr (par jich mam), tak musi ukazovat zhriba stejne blbe, jako kterykoli jiny.
  • 0

#10 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 duben 2008 - 14:56:16

omlouvám se za češtinu bez češtiny, to je zvyk programátora, já s tím pořád válčím ;)
  • 0

#11 hapecko

hapecko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 duben 2008 - 15:29:26

Při pročítání se určitě přikláním k názoru, že by se mělo jednat o přibližnou kalibraci. Vzhledem k tomu, že nikdo z nás nedisponuje něčím stoprocentním podle čeho kalibrovat a podmínky nemusí být vždy GOOD, je to i rozumné. Navíc když vezmu v potaz určitou pružnost filmu, nedělal bych si stím zas tav velkou hlavu. Pokud vím že mám určitý rozdíl v nastavení, tak už si to ohlídej v komoře. Při focení na diák je to o něčem jiném. Tam když to nedáš, tak plaveš a výsledek stojí za zvážení. Pak už je namístě zvážít koupi novějšího kusu, třeba něco od Minolty a tam bych se zaměřil na teď už cenově dostupné kusy od roku 1995, kdy Minolta dala na trh famózní řadu těchto přístrojů.
  • 0

#12 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 986 příspěvků(y)
Reputace: 463

Publikováno 5 duben 2008 - 15:41:18

Fakt úsměvné. Kalibrovat expozimetr pro tento účel... Švára ti v tom stejně nadělá binec. Nejlepší je fakt odhad. Po pár záběrech to trefíš!


No on o kus výš píše, že mu jeden naměří 3 min, druhý 9 min, což je jednak trochu velký rozdíl, druhak po započítání Schwarzschilda se muze hladce dostat na rozpeti 15 minut a deseti hodin...


No právě! O tom to je. Kvalifikovaný odhad je jediná rozumná cesta. Na expozimetr klidně zapomeň.
  • 1

#13 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 duben 2008 - 15:44:51

Fakt úsměvné. Kalibrovat expozimetr pro tento účel... Švára ti v tom stejně nadělá binec. Nejlepší je fakt odhad. Po pár záběrech to trefíš!


No on o kus výš píše, že mu jeden naměří 3 min, druhý 9 min, což je jednak trochu velký rozdíl, druhak po započítání Schwarzschilda se muze hladce dostat na rozpeti 15 minut a deseti hodin...


No právě! O tom to je. Kvalifikovaný odhad je jediná rozumná cesta. Na expozimetr klidně zapomeň.


No jasně, já to u dírky dělám stejně - vytáhnu epoyimetr, něco změřím, poak si řeknu, že to, co jsem změřil, se mi stejně nějak nezdá, a fláknu to tam odhadem :wink:
  • 1

#14 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 360 příspěvků(y)
Reputace: 513

Publikováno 1 listopad 2015 - 18:30:06

Kolegovia,

 

hľadám dobrého odborníka, ktorý bude vediet skutočne dobre a kvalitne skalibrovať, nastaviť expozimetre Gossen Multisix, Gossen Luna Pro Sbc, Gossen Profisix. Opravári fotografickej techniky, ktorých poznám z rôznych dôvodov odmietli túto prácu.

 

Vie mi nekto poradiť?    Ďakujem.


  • 0

#15 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 445 příspěvků(y)
  • LocationSlanej Vrch 326m n.m. ( vleže )
Reputace: 324

Publikováno 2 listopad 2015 - 10:13:06

Vážený kolego, jmpetzvale, doporučuji Vám autorizovaný servis přímo u výrobce ve Německu, jehož součástí je i kalibrační protokol s opravami pro dané hodnoty osvětlení. Případně se přímo u dovozce Light-Q v Praze informujte o podmínkách poskytované mimozáruční servisní služby. Posílal jsem zmíněnou cestou před několika lety ProfiSix a výsledek byl dokonalý. Vyčištěna od prachu celá optická cesta, výměna napájecího konektoru, výměna víčka bateriového prostoru, kalibrační protokol. Budete zcela jistě kvalitním přístupem firemního servisu příjemně překvapen.

Kvalitní systémový exposimetr Gossen byl na svoji dobu značnou investicí. Za tuto cenu byla prodávána solidní amatérská zrcadlovka. Šetřit na nějakém archeologovi bez měřící techniky se v případě tak důležitého prvku v celém řetězci dle mého názoru nevyplatí. Přepočteno na částku stále dražšího chybně exponovaného negativního materiálu. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních