Přejít na obsah


Fotka

Leica - zákl.info


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#1 imposs

imposs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 1

Publikováno 8 duben 2008 - 12:49:03

ahoj pratele; mam takovy problem: nejak se mi do hlavy zatoulala Leica, nechce se ji pryc, tak si ji asi poridim, no... uvazuju nad M6, M6TTL nebo M7. jen mi nejak unikaji rozdily v mereni expozice. M7 jede v automatice s prioritou clony, coz je fajn, ale jak meri M6 a M6TTL? nekde jsem cetl cosi o svetelne vaze, no moc nevim co to je. Ma M6 nejake mereni, podle ktereho se nastavi expozice? jsem zvykly pracovat s externim expozimetrem, ale nekdy ho zapomenu a priznavam: jsem rozmazleny z EOS1V a svetlo nemam v oko jako stari praktici ;-) rozdil v cene u M6 a M7 preci jen existuje, treba by mi M6 stacila. chlapi, dik vam za radu! petr
  • 0

#2 gvibzz

gvibzz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 36 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 3

Publikováno 8 duben 2008 - 12:57:20

TTL, pokud se nepletu, znamena v tomto pripade u M6 ze je mereni jaksi sprazeno s bleskem. Pokud uvazujes ze budes Leicou fotit s bleskem (!), tak mozna ma TTL vyznam, jinak ale ne. A i kdyby jsi fotil s bleskem, tak na to preci TTL nepotrebujes ;-)

Svetelna vaha znamena ze tam mas dve LEDky a az sviti obe stejne mas korektne zmereno. Mereni funguje tak, ze na zaverce, na prednim platne je bila tecka, asi 10mm na kterou je namirena fotodioda. Mereni funguje temer dokonale, jen je treba se do manualu podivat kolik ta zona pro mereni zabira v hledacku - pro kazdou ohniskovou vzdalenost je jina.
Meri to perfektne. Oproti M7 mas tu vyhodu, ze kdyz ti dojdou baterky, muzes fotit dale, akorat proste nemeris. U M7 je zaverka rizena el., tzn. ze pokud ti dojdou baterky, muzes fotit snad jen dvemi casy.
  • 0

#3 imposs

imposs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 1

Publikováno 8 duben 2008 - 13:05:16

nene, blesk me vazne nezajima:) jestli to dobre chapu, svetelna vaha je vlastne to same, jako kdyz v 1V fotim v manualu a koukam, co mi dela zobacek na stupnici pre/pod expozice. ahaa:) jak potam pracuje mereni u M7, kdyz pracuje s prioritou? dik moc, petr
  • 0

#4 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 8 duben 2008 - 16:50:32

ahoj, svetelna vaha je presne to co myslis, M7 jsem v ruce nemel, M6 pred chvili ale tipuju, ze kdyz mas rezim A, tak si nastavis clonu a cas se ti dopocita a ukaze v pruhledovem hledacku.

Nevyhoda automatickeho rezimu podle me je ze co snimek to trochu jina expozice. Ja ve vetsine pripade nastavim expozici (u M6) a pak se uz moc nesteram a ulety +- 0,5EV (az 1EV) me moc u BW netrapi. Film je pak konstantnejsi a lepe se mi z nej zvetsuje - pokud delam vice fotek.
  • 0

#5 blacklight

blacklight

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 duben 2008 - 15:51:56

Je to jednoduche. ak potrebujes prioritu clony, kup M7. ak nie, ale potrebujes interny expozimeter kup M6. ak expozimeter nepotrebujes a chces ramik aj na 35 mm kup M2/M4. ak ti staci len 50-ka kup M3. ak chces relativne najlepsi pomer cena/vykon kup M4-2/M4-P. a ak si bohaty kup MP a-la carte :lol: a ak chces najlepsi hladacik a prioritu clony za relativne dobru cenu kup ZI.
  • 0

#6 imposs

imposs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 83 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 1

Publikováno 9 duben 2008 - 20:31:14

chlapi, dik za objasneni, vyhrala to M6 a k ni 28 a 35mm :lol: petr
  • 0

#7 123

123

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 122 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 25 prosinec 2017 - 13:06:47

Má M7 se vybíjí, pokud nastavím "auto" a nevypnu hlavní vypínač. Je to normální? 


  • 0

#8 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 297 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 25 prosinec 2017 - 15:41:26

Myslím že to normální není, pokud nemáš nataženou závěrku a namáčklou spoušť. Áčko používám dost málo, ale vypínač (pokud nemám nataženo) před vložením do brašny nevypínám. Vybití jsem zatím nepozoroval.


  • 0

#9 123

123

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 122 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 25 prosinec 2017 - 20:36:55

Myslím že to normální není, pokud nemáš nataženou závěrku a namáčklou spoušť. Áčko používám dost málo, ale vypínač (pokud nemám nataženo) před vložením do brašny nevypínám. Vybití jsem zatím nepozoroval.

Děkuji. Také si myslím, že by to nemělo vybíjet baterie. Kam byste to dal opravit?


  • 0

#10 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 297 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 25 prosinec 2017 - 21:27:07

Já do Leicashopu ve Vídni. Pro jistotu. Mám to tam blíž než do Prahy.


  • 0

#11 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 312

Publikováno 25 prosinec 2017 - 21:39:48

Pánové, když jste na to narazili... V Praze opravují Leicy? Před nějakým časem jsem zkoušel vnutit M6, M6TTL a M7 na vyčištění a drobounké opravy a všichni mě poslali do ... Solmsu.


  • 0

#12 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 297 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 25 prosinec 2017 - 21:52:08

Nevím jestli v Praze opravují. Když jsem kupoval (asi před dvěma roky) v Praze Summicron byla mi nabízena i vzhledově dokonalá a vyčištěná M4-P. Pán který prodával, říkal že mu ji čistil někdo v Praze. V Leicashopu jsem jednu opravu domlouval (i když nakonec nerealizoval) a tvářili se že není problém.


  • 0

#13 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 312

Publikováno 26 prosinec 2017 - 09:22:24

V Leicashopu opravdu problém není. Také tam nakupuji a servisuji. Jenom těch eur... :-(


  • 0

#14 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 27 prosinec 2017 - 09:12:56

Vážení kolegové, pokud Vás očekává nějaká operace, nenavštívíte patrně za tímto účelem obecního řezníka na návsi.... Při náhodné cestě do Vídně jsem v servisu na Westbahnstrasse požádal o běžnou kontrolu přístroje Leica BD IIIf se Summitarem 2/50mm. Během 20 minut mi z dílny v mezipatře přístroj snesli zpět. Prověřili časy a na kolimátoru zkontrolovali nastavení dálkoměru. Se slovy " Ihre Geräte sind von Funktionen und die Kamera ist kein Schaden. " Erik

 

  • 0

#15 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 875 příspěvků(y)
Reputace: 224

Publikováno 27 prosinec 2017 - 10:41:53

A naopak Eriku. Se zadřenou třískou nepojedeme za nejlepším neurochirurgem Evropy.
  • 1

#16 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 27 prosinec 2017 - 18:30:23

Vážený kolego Kime, jedná se o určitý pocit fotografické nostalgie. V období počátku 70.let jsem obsedantně listoval v prospektech z Interkamer a celou jejich kolekci uchovávám dodnes, jako vzpomínku na dobu, kdy byla profesionální fotografická technika pro běžné fotoamatéry nedostupným snem. Nositelé FIAP a AFIAP měli určitou možnost získat zmíněnou techniku prostřednictvím podniku Řempo. Na běžný trh se dostala jen sporadicky a mimořádně. Z tohoto pocitu plyne možná až přehnaná snaha o profesní erudici servisního technika, jemuž přístroj s důvěrou svěřím k opravě. Ať se jedná o fotoaparát, nebo hudební nástroj, či bicykl. Vyplývá to z naší řemeslnné rodinné tradice, kde se cenila přesná práce. Erik
  • 2

#17 jakub.jira

jakub.jira

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 2 leden 2018 - 00:03:31

Ahoj, M6 mi opravoval pan Kocián www.http://photohelp.cz
Za tři týdny bylo hotovo a v pořádku, až teda na počítadlo snímků, který mám tak vylágrovaný, že je za hranicí opravitelnosti...
Jinak cenově, oprava voliče času, vyčištění a seřízení za 5700 Kč.


Odesláno z mého XT1635-02 pomocí Tapatalk
  • 0

#18 Fotograf

Fotograf

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
  • LocationBlansko
Reputace: 8

Publikováno 18 leden 2021 - 21:19:52

Zdravím,neznáte někdo nějakého dobrého opraváře v ČR,který by kompletně vyčistil a seřídil Leicu IIIa?Nejde o opravu přímo nějaké závady,ale po těch letech co byla Leica v servisu,pokud vůbec někdy,by jí seřízení určitě prospělo.

Předem díky za odpovědi.

 

 

 

 

 

 

 

,


  • 0

#19 6

6

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 18 leden 2021 - 22:39:38

Mne robil  iiig  Ivan Poltavec  ( kontakt nájdeš tu na temnej ).


  • 0

#20 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Předplatitel
  • 465 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 105

Publikováno 17 září 2023 - 16:23:47

Sháním pro kamaráda korekci na hledáček Leicy II, +1 dioptrie. Neměl by náhodou někdo za rozumný peníz?
  • 0

#21 Václav Vait

Václav Vait

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 068 příspěvků(y)
Reputace: 332

Publikováno 17 září 2023 - 16:38:05

Korekci měly až poválečné Leiky IIF anebo všechny trojky. Teoreticky by se dalo nechat vyrobit čočku do okuláru o větší ohn. mohutnosti, ale je tam zapertlovaná a je to malé...Nevím, že by Leitz coby příslušenství vyráběl výměnné okuláry, ale nemožné to není.


  • 0

#22 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Předplatitel
  • 465 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 105

Publikováno 17 září 2023 - 19:16:43

Díky za odpověď. Já se v Leicách nevyznám, ale tohle určitě existuje, měl jsem to v ruce. Možná to špatně nazývám, anglicky "correction lens", mělo by to padnout všem od M2 do M9:
https://leica-camera...on-lens-m20-dpt

Prodává se to nové, ale je to příšerně drahé, u Škody k objednání, cena kolem 4000. Na ebayi občas k získání, ale kdyby to měl někdo odsud, bylo by to ideální - dalo by se odzkoušet..
  • 0

#23 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Předplatitel
  • 465 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 105

Publikováno 17 září 2023 - 19:19:43

Šroubuje se to na okulár, stare kousky byly mosazné, na což lidé s brýlemi dost nadávali, nové jsou pogumované.
  • 0

#24 Václav Vait

Václav Vait

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 068 příspěvků(y)
Reputace: 332

Publikováno 17 září 2023 - 20:40:36

Aha, tak to jsme si poněkud nerozuměli. Protože Leica II je poněkud jiná opera než Leica M2...


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních