Přejít na obsah


Fotka

Opemus 5a vs. Magnifax 3a


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#51 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 23 prosinec 2015 - 20:12:21

Já měl Opemus 5 kompletní s Anaretem 50,80 skla na 6x6 , plechové vložky na kino. Byl ve stavu uložen ve sklepě vytápěném a koupen za 300kč. Byl jak novej kus. Pracovalo se s ním hezky. Odlesky od měchu jsem nějak nezaznamenal, měl jsem před ním i Opemus 2, kterej má měch látkový. Vycházely z něj pěkné zvětšeniny a hezky se s ním pracovalo. Poté jsem měl možnost koupit Opemus 6, tak jsem jej O5 prodal a O6 koupil. Je o krapet vyspělejší, chvíli mi tvalo, zvyknout si ostřit levou místo pravou rukou. Dle mého názoruje Opemus 5 hodně šikovný zvětšovák a pokud se k němu sežene Barevná hlava za pár kaček je hodnotný přístroj v komoře. Co bych ocenil tak kovový zdvih, narozdíl od plastového kterej mám jak na Opemusu 6 tak Axomatu 5 a při zvedání držím zespodu, nadlehčuju, abych ty kolečka nestrhal. Z tohotu důvodu mi připadne O5 odolnější. Měl jsem i krásnej Magnifax 3, ale musel bych v koupelně uříznout kotel, nebo vyhodit pračku, nevlezl se na výšku /bytovka/ a 6x9 nefotím zatím, tak si vystačím se čtverečkem :-)


  • 0

#52 Janko

Janko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 303 příspěvků(y)
  • LocationChlumek, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou
Reputace: 21

Publikováno 23 prosinec 2015 - 20:15:19

Pro názornost jsem nahrál fotografie co vše chybí. Sám nevím korektní názvy...

 

 

https://drive.google...jFTalZEQnM/view

https://drive.google...Gg1YkcxdVk/view

https://drive.google...Td0Q2RsUEE/view

 

to Daniela: Něco takového jsem měl na mysli, s tím že nevím zda je toto řešení rentabilní (pokud by mi prodej Opemusu vydělal na kompletaci Magnifaxe, tak nění co řešit...)

 

Jak říkáte chleba to nejí, ale místo to zabírá a to bohužel vadí...


  • 0

#53 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 23 prosinec 2015 - 21:13:07

S Opemusem 6 jsem pracoval poměrně dlouho. Zásadní výhrady nebyly, ale vycentrovat ho - to byl porod pánevním koncem a ještě s omotanou pupeční šňůrou!

Je to přece jenom "amatérský" přístroj (téměř všichni jsme amatéři, že?!)

Magnifax 4 byl vyroben pro "pokročilé amatéry a profesionály". Je to bytelný a na svou dobu velmi kvalitní výrobek. Já osobně jej používám s barevnou hlavou 4ES, mikroposuvem a dlouhou tyčí (+ bowden). Vcelku nemám výhrady - kromě jediné A ZÁSADNÍ: ÚNIK SVĚTLA Z NEGATIVOVÉHO RÁMEČKU A ŠTĚRBINY PRO NĚJ. Je to dost otravné a je třeba učinit opatření k minimalizaci negativních důsledků. Poté, co jsem se vytrápil s centrováním pomocí "děravých zrcátek", vodováhy a pod., ruply mi nervy a pořídil jsem  Versalab Parallel Enlarger Laser Alignment Gauge. Kontrola za 5 minut, další centrování podle zručnosti a zkušeností... (Pravda, tenhle krám stál více, než celýzvětšovák i s barevnou hlavou. Ale když nemáte možnost zvětšovák "umravnit", může být sebelepší, ale neposkytne to, co od něj očekáváte. |Zvláště u nás, kteří musíme po práci komoru částečně přeorganizovat, protože ji používáme i k jinému - i když foto - účelu.)

Re.: pokud máte možnost, pořiďte "alespoň" Mg4(a) v dobrém stavu. Obvykle se prodává za částky kolem 4 tisíc korun, ale při troše trpělivosti lze sehnat i "za flašku". M.j. nikdy nevíte, co za kamerku (třeba 6x9) pořídíte a budete shánět znovu... :-)

Budete-li jej pořizovat, dejte hodně velký pozor, aby nebyly poškozené plastové části posuvů a aby nebyl rozviklaný. Samozřejmě, nepoškozená AN skla by měla být součástí a pokud budete kupovat s barevnou hlavou, projeďte všechny barvy + omezovač světelného toku a točítka a překontrolujte míchací komoru
z polystyrenu. Nejlépe pro 6x9, protože tou nasvítíte od 24x36mm po 6x9cm. Bude-li lehounce nažloutlá, nic se neděje, ale pokud bude "medová" (nebo rozpadlá, poškozená), bude problém.

Musím Vás ale "varovat":

Pokud koupíte hlavu 4ES (s "elektronickým trafem"), pozor! Budete mít velký problém s žárovkami. Je tam kvalitní, ale "abnormální" žárovka na 82V. Poslední, kterou jsem chtěl koupit v ČR, mi byla nabídnuta za cca 850,- Kč. To jsem nerozdýchal a nechal jsem si přivézt několik japonských žárovek z USA po 7USD !!!

Omlouvám se, zase jsem se rozkecal...


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních