Můžu používat vyvolávací časy pro Kodak Xtol? Třeba tyhle:
http://digitaltruth.com/devchart.html?
Foma totiž neuvádí skoro žádné vyvolávací časy..
Diky!
Publikováno 25 November 2008 - 10:13:55
Publikováno 25 November 2008 - 10:16:17
Publikováno 25 November 2008 - 10:41:12
Publikováno 25 November 2008 - 15:59:39
Publikováno 25 November 2008 - 19:49:01
Publikováno 25 November 2008 - 20:39:43
Nějakou dobu jsem si myslel že časy uváděné u X-tolu můžu používat pro Excel. Excel jsem s oblibou používal v ředění 1+1 na HP5-ku a Pan 400 kde mi časy seděly. Pak jsem v Excelu vyvolal FP4-ku podle datasheetu Kodaku a chyba byla na světě. Takže bych si s tou záměnou nebyl tak jistý. U jiných filmů ale nevím, nezkoušel jsem. Vyvolávací látky by měly být stejné ale mám neodbytný pocit že použitá alkálie bude jiná. Excel mi dává ostřejší a větší zrno. X-tol je uhlazený.
Publikováno 25 November 2008 - 21:02:21
Publikováno 31 January 2010 - 20:13:39
Publikováno 1 February 2010 - 10:17:30
ano, běžně se používá stock, nebo se ředí pro jednorázové použití 1+1 až 1+31.Když to rozmíchám jak píše výrobce získám 1L vývojky. To se považuje za neředenou vývojku,kterou mohu dál ředit?
pro použití stocku se potom prodlužuje volací čas pro každý další volání - v tom bych se zamotal2.Výrobce píše že v tom 1L lze vyvolat 12ks filmu 135/36 nebo 120.Dá se na to spoléhat?
Publikováno 1 February 2010 - 10:38:55
Publikováno 9 February 2010 - 00:45:11
Publikováno 29 December 2025 - 16:05:51
Foma je neuvádí, právě protože se lze řídit informacemi k Xtolu a jeho klonům. Zde na tk jsou to oblíbené vývojky, takže tu najdeš informací požehnaně. Zkus google "heslo site:temnakomora.cz" nebo odkaz "hledat" zde na tk.
Ahoj, tohle, doufám, není oficiální stanovisko Fomy ![]()
Teď jsem to zase řešil. Lámal jsem si hlavu, jak z té excelky vytáhnout 12 stejně vyvolaných filmů, když se přeci musí postupně vyčerpávat a v 1 litru jich prostě nenamočím 12 najedou ![]()
V návodu od Fomy je skutečně velký kulový. Kdyby tam aspoň napsali, že se to zpracovává stejně jako XTOL, už to by byla aspoň nějaká informace, ale oni tam prostě nenapíšou NIC. 12 filmů v litru, poraďte si, jak umíte. Kdybych o tom nic nevěděl, a vymáchal v tom 12 filmů postupně, tak ty poslední budou vypadat úplně jinak, než ty první, jestli vůbec budou nějak vypadat.
Tohle mě vždycky úplně vytočí, ta firma má tak obrovský potenciální bohatství, ale přesně těmito "detaily", jako jsou například nedostatečné návody, to úplně pohřbívá.
Mimochodem, vzhledem k tomu, že nabízí pouze balení na 1l, tak jsou pryč doby, kdy to měla být levnější varianta xtolu. Aktuálně 134,- za 1l v befoto, na Fomě dokonce 163,-, když 5l xtol stojí 413,- v befotu, adox XT-3 425,- cca, to se tam někdo musel opravdu zbláznit! Ano, 1l balení jsou drahá i u ostatních (a rozumím tomu), proč ale, do pytle už, Foma nenabízí větší balení za lepší cenu?
Koupil jsem ji ze zvědavosti, ale je to v současnosti zřejmě bezkonkurenčně nejdražší xtol variace. Asi nemám důvod s ní nijak pokračovat, bohužel, přestože jinak Fomě dost fandím.
Co se týče výtěžnosti obecně, Anchell doporučuje 250ml stock na každý film, to je ovšem hodně super jistota, mám otestováno 200ml s identickým výsledkem (vždy používám jednorázově), a tady ve vlákně (nebo kde) se tvrdí, že stačí 100ml - to bych pak ředil 1+1 čili 200ml pracovního na film - takové množství jsem tedy s XTOL nikdy nezkoušel... Bohužel tyhle pokusy vyžadují pro relevantní testování vždy celý film.
Z 5l xtolu/xt-3 při 200ml na film udělám tedy 25 filmů, čili cca 17kč/film v prvotřídní kvalitě a veliké rezervě v množství vyvolávače, s balením excelu za 13,40- s polovičním množstvím vyvolávače (100ml), no, posuďte sami, asi ty 4,- Kč za tu jistotu přidám...
Ještě dodám, že neřeším celkovou cenu vyvolání, na to mám svoje filmy moc rád a času na experimenty taky nemám nazbyt. Jsou mnohonásobně levnější konfekční vývojky a samozřejmě samodomo instant mytol, pokud jde o ekonomii věci.
Hezký nový rok všem ![]()
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních