Popíšu jen vlastní zkušenosti - možná to nebude dost technické, ale třeba to někomu pomůže a ušetří si objížďku.
Když jsem začal fotit s RB67, tahal jsem s sebou kompakt Canon G7. Režim měření jsem používal celoplošné se zdůrazněným středem, pro speciální situace bodové měření (jo, to ta krabička má také; sice jsem nikde nezjistil, z jak jak velké plochy to je, ale zdá se, že z relativně malé; určitě to tedy není "bodové měření" ze zrcadlovek Canon s plochou 10%

). ČB svitky sice byly exponované správně, ale tak nějak jsem cítil, že tahat s sebou druhý foťák je zbytečné. Kromě toho, že to není uplný drobek (mezi kompakty), tak mě rušilo stálá přehazování pohledu ze šachty na displej.
Pokud jsem používal filtr (zelený, červený), změřil jsem expozici digitálem a přičetl 2EV pro zelený filtr a 3EV pro (hustý) červený filtr. Filtrační faktory jsou běžně uvedené na krabičce filtru, takže v tom problém není.
Pak jsem si sehnal Leningrad 4. Tím digitálem jsem ho nakalibroval a pro ČB používám stále a výhradně. Ten můj zkalibrovaný Leningrad (citlivost ISO100 mám nastavenou jako DIN15

) měří dobře v oblasti okolo 12EV. Při větším světle ukazuje více ("podexponovává"), při menším světle ukazuje méně ("přeexponovává"). Zvykl jsem si na to a vždy udělám mírnou korekci o 1/2EV v příslušném směru. A pokud si nejsem jistý, tak negativ raději přeexponuji.
No a tím jsem se dobral k prvnímu závěru: digitál s přesností měření na 1/3EV je pro práci s negativním materiálem (hlavně Č
zbytečný, protože chyby v měření +/- 1EV zvládne film vyrovnat díky své pružnosti. Takže pro měření stačí i ten Leningrad nebo dokonce okometrický odhad expozice. Negativ si umí hodně poradit sám.Když jsem fotil na diák, ozvědčilo se mi při exponování Provie 100 udělat si zkušební foto při nastavené citlivosti ISO80. Výsledky (na Provii) byly potom velmi dobré. Při nasazeném plně "zavřeném" polarizáku je nutno připočítat k času 2EV korekci na polarizák. Pokud si nejsem jistý, diák spíše podexponuji, abych nevypálil světla.
Takže druhý závěr: diák sice nemá takovou pružnost jako negativ, ale i tak je schopen tolerovat odchylku cca +/- 1/2EV. I na toto mi nakonec stačí ten Leningrad, nicméně vzhledem k ceně materiálu dělám kontrolní foto digitálem. Jak jsem už napsal, Provie 100 se chová jako Canon G7 @ ISO80, korekce ev. nasazeného polarizačního filtru je 2EV.Takže ve finále jde stejně o to naučit se používat vlastní fototechniku, znát její vlastnosti, možnosti a limity. Digitál je pro mě už dost neznámých navíc, v případě Leningradu je to jednodušší

Pokud ti digitál vyhovuje a exponované negativy jsou v pohodě, tak není co řešit. Prostě se ti asi podařilo najít to správné nastavení vlastního řetězce měření-film-vývojka. A vo tom to je.