Jak vyrobit negativ 8x10 ze svitku?
Publikováno 3 březen 2009 - 19:07:01
Publikováno 3 březen 2009 - 19:27:01
Podrobně poradí určitě Kubikula, Vlčák nebo David...já jen zkráceněAhoj, koukam se tu hodne rozjely stare techniky, muzete mi poradit jak udelat ze svitku negativ 8x10 palcu? Mam nenaexponovane Fomy 100, ale netusim jak na ne prekopirovat/zvetsit to co mam na svitku. Diky za navod pro duchodce.
Nejdřív je třeba naexponovat pozitiv příslušné velikosti (8x10) stačí RC, tj. udělat normální zvětšeninu v komoře (obvykle kontrastněji, protože historické techniky většinou trochu toho kontrastu sežerou). Pak se tento pozitiv zase zkopíruje na negativ (8x10 - třeba medix) a je to

Publikováno 3 březen 2009 - 21:03:19
Publikováno 3 březen 2009 - 22:00:23
Negativ (svitek) do zvetsovaku, Medix PT pod zvetsovak, nasvitit - pozor, kratke casy, je to hodne citlivy material. Vyvolat klidne v pozitivni vyvojce, ja volam v ilford multigrejd, ktery mam umichany pro papiry, ustalit, vyprat. mas pozitiv. pak jeste jeden medix, prekopirovat kontaktne, vyvolat, ustalit, vyprat - mas negativ.
ten mezikrok s pozitivem lze udelat klidne na RC papir, tedy vlastne spis je treba zvazit, jak moc je problem pripadna ztrata detailu.
medix pt je zelenocitlivy material, je mozne zakoupit ve fome, krabicka po 100listech, cena nejak kolem 2300,- v baleni 8x10palcu.
Publikováno 3 březen 2009 - 22:09:18
jj díky Jirko, já jsem to viděla jenom jednou, a to u ZdeňkaKarle, psal jsem to jiz v historickych technikach.
Negativ (svitek) do zvetsovaku, Medix PT pod zvetsovak, nasvitit - pozor, kratke casy, je to hodne citlivy material. Vyvolat klidne v pozitivni vyvojce, ja volam v ilford multigrejd, ktery mam umichany pro papiry, ustalit, vyprat. mas pozitiv. pak jeste jeden medix, prekopirovat kontaktne, vyvolat, ustalit, vyprat - mas negativ.
ten mezikrok s pozitivem lze udelat klidne na RC papir, tedy vlastne spis je treba zvazit, jak moc je problem pripadna ztrata detailu.
medix pt je zelenocitlivy material, je mozne zakoupit ve fome, krabicka po 100listech, cena nejak kolem 2300,- v baleni 8x10palcu.
jinak s tím časem - jde udělat normální proužkovka - jako s papírem
Publikováno 4 březen 2009 - 08:23:45
Publikováno 4 březen 2009 - 10:18:30
Pokud by jste to chtěl zkoušet, můžu vám několik listů prodat. Cena cca 20kč za list 8x10“. Předání v Praze není problém.
Publikováno 4 březen 2009 - 11:38:16
Publikováno 2 únor 2010 - 23:45:12
nebude tam vadit zrno toho planu? on třeba medix je prý docela drsný na zrno.
Publikováno 3 únor 2010 - 00:50:29
Musel bys zařadit ješte ten kontakt VF a pak jde celá ekonomika do háje

Publikováno 3 únor 2010 - 01:12:58
mě jde právě o ten velky negativStando, v pravdě nechápu.... položíš své kino, případně větší negativy na Medix a po osvícení dostaneš kontakty? Pozitivní ovšem, ano... ty rozstříháš a pak soupneš do zvětšováku.... avšak po nazvětšování vzniknou zase negativy. Nebo ne?
Publikováno 3 únor 2010 - 09:53:23
mě jde právě o ten velky negativStando, v pravdě nechápu.... položíš své kino, případně větší negativy na Medix a po osvícení dostaneš kontakty? Pozitivní ovšem, ano... ty rozstříháš a pak soupneš do zvětšováku.... avšak po nazvětšování vzniknou zase negativy. Nebo ne?
nechapu co myslis, cetl jsem to 2x

zvetsis negativ na RC, prekopirujes na velky negativ, nebo v cem je hacek?
Publikováno 3 únor 2010 - 10:24:02
Publikováno 3 únor 2010 - 10:29:07
U motivu, kde nevadi stranove prevraceni bych zkusil vyvolat ten fomapan jako diapozitiv (navod ve starsi literature, pry to u CB filmu jde) a ten nasledne zvetsit na nejaky planfilm, jenlepe nesenzibilitovany (resp. koupit od fomy emulzi a nanest ji na nejaky vhodny podklad).
Publikováno 3 únor 2010 - 10:30:09
Myslím, že Standa chce udělat pozitivní kopii ve velikosti původního negativu opět na negativ (Medix) a ten následně nasvítit na další negativ v požadované velikosti (8x10). Pozitivní kopie chce zřejmě dělat na jeden list Medixu a následně rozstříhat (ekonomické hledisko).
Nebo nasvitit rovnou na velky a ten kontaktne prekopirovat na druhy. To by melo zachovat vic detailu.
Publikováno 3 únor 2010 - 10:55:26

Publikováno 3 únor 2010 - 11:03:32
Publikováno 3 únor 2010 - 11:09:00

Publikováno 3 únor 2010 - 12:16:36
Publikováno 3 únor 2010 - 12:37:18
No já myslím, že Standa chce aplikovat postup popsaný mimo jiné v textech dostupných na webu NTM (viz zde)- kino negativ -> kontakt na kousek rozstříhanýho medixu (nebo něčeho jinýho orto či nesenzibilizovanýho) = pozitiv velikosti kino -> zvětšit na 8x10 = negativ 8x10 -> pozitiv alternativní technikou.
jasne, ale stale mi protyhle ucely prijde lepsi jit cestou RC, udelas si kvalitni zvetseninu na RC, presne tak jak potrebujes a pak ji jen prekopirujes 1:1 napr na Medix
Publikováno 3 únor 2010 - 13:53:46
Jo a nezanedbatelný pozitivum je, že člověk může přijít touhle cestou k promítatelným diapozitivům jaksi "mimochodem"

Snek
Publikováno 3 únor 2010 - 14:07:13
Publikováno 3 únor 2010 - 14:35:22
Publikováno 3 únor 2010 - 14:40:52
Mám takový brutální nápad... šel by RC papír vyvolat jako inverzi? S inverzím procesem nemám zkušenost, tak to berte jen jako plácnutí....
Hmm, to chci už taky nějakou dobu zkusit (klidně s barytem

Snek
Publikováno 3 únor 2010 - 22:41:54
Mám takový brutální nápad... šel by RC papír vyvolat jako inverzi? S inverzím procesem nemám zkušenost, tak to berte jen jako plácnutí....
Hmm, to chci už taky nějakou dobu zkusit (klidně s barytem), teoreticky nevidím žádnej problém kromě naladění procesu.
premejslel jsem nad tim cele odpoledne, nenasel jsem logicky jedinny duvod proc by toto nemelo fungovat.
mam zrovna namichanou cerstvou chemii na inverzi, zitra to vyzkousim.
Publikováno 4 únor 2010 - 13:33:47
žlutozelený filtr je asi nepoužitelný, co?
Publikováno 4 únor 2010 - 15:32:57
Publikováno 4 únor 2010 - 16:07:49
jo, ale já mám FO ne FUFU znamená, že je to orthochromatický film. Tj. citlivost do zelenožlutých vlnových délek. 6 je gradační stupeň.
Publikováno 4 únor 2010 - 16:20:15
Kdyby se použilo takové to zařízení na přefocování diapozitivů. Určitě se to dá sehnat levně na M42 a napojit to přes redukci. Možná by byl výsledek lepší, než u té kontaktní kopie (ale možná by to bylo i obráceně, nemám s tím zkušenost, jen mě to tak napadlo).
Publikováno 4 únor 2010 - 16:22:07

6 je vysoký kontrast, citlivost dle stáří kolem 2 ISO
použitelné to určitě je
Publikováno 7 únor 2010 - 18:33:31
Hmm, to chci už taky nějakou dobu zkusit (klidně s barytem), teoreticky nevidím žádnej problém kromě naladění procesu.
premejslel jsem nad tim cele odpoledne, nenasel jsem logicky jedinny duvod proc by toto nemelo fungovat.
no tak ja jsem si dneska hral

mel jen prehuleny pozitiv, tak jsem ho vytahnul z vyvojky, osvitil a ustalil - byl to Ftone 131, ale je z toho vcelku pekny negativ

Pouze jedna drobnost, pro tento zpusob nevyvolavejte v NovaSlotech, steny maji strukturu plastve a ta se vam tam pri osvitu zviditelni.
Publikováno 10 únor 2010 - 09:45:13
jestli máš zvětšovák tak mu vyndej objektiv a strč tam místo toho objektiv foťáku (i s foťákem) a zapni žárovku, to funguje bezvadně
Publikováno 19 únor 2010 - 09:05:16
Publikováno 19 únor 2010 - 10:26:32
Publikováno 19 únor 2010 - 10:34:42
Publikováno 19 únor 2010 - 10:47:04
mel jen prehuleny pozitiv, tak jsem ho vytahnul z vyvojky, osvitil a ustalil - byl to Ftone 131, ale je z toho vcelku pekny negativ
Pouze jedna drobnost, pro tento zpusob nevyvolavejte v NovaSlotech, steny maji strukturu plastve a ta se vam tam pri osvitu zviditelni.
Asi mám nějaký zkrat, ale nemělo by tam být ještě nějaké to bělení a znovuvyvolání? Nedokážu si představit, jak by to takhle mohlo fungovat.
Publikováno 19 únor 2010 - 10:49:47
Asi mám nějaký zkrat, ale nemělo by tam být ještě nějaké to bělení a znovuvyvolání? Nedokážu si představit, jak by to takhle mohlo fungovat.
toz to zkus

ale pamatuju si v Nedvedici jak Eda blikla mamijakovi na negativ, kdyz ho vyvolaval v misce - a mel z toho pro zmenu pozitiv, a vyvolaval to take normalne.
Asi to nebude uplne koser, ale "nejak" to funguje - nerikam ze je to ta spravna cesta.
Publikováno 19 únor 2010 - 10:54:39
Publikováno 19 únor 2010 - 13:11:26
Publikováno 19 únor 2010 - 14:01:00
S log. expozice „leze“ charakteristická křivka rovně nahoru (oblast správné expozice), pak se pomalu ohýbá (oblast přeexpozice) a poté míří opět dolu (oblast solarizace). Tato část ch. křivky se většinou v grafech vynechává. Každý materiál je k solarizaci odlišně náchylný, používaly se v reprodukci spec. filmy, které při patřičné přeexpozici dávaly přímý pozitiv.
Sabattier funguje na jiném principu.
Publikováno 19 únor 2010 - 14:46:58
Ten efekt se jmenuje solarizace a nastává při velké přeexpozici.
S log. expozice „leze“ charakteristická křivka rovně nahoru (oblast správné expozice), pak se pomalu ohýbá (oblast přeexpozice) a poté míří opět dolu (oblast solarizace). Tato část ch. křivky se většinou v grafech vynechává. Každý materiál je k solarizaci odlišně náchylný, používaly se v reprodukci spec. filmy, které při patřičné přeexpozici dávaly přímý pozitiv.
Sabattier funguje na jiném principu.
Jakmile se to ale blikne až při vyvolávání, tak tam bude spíš ten Sabatier, než solarizace.
Jirinol
Publikováno 19 únor 2010 - 15:33:21
Jakmile se to ale blikne až při vyvolávání, tak tam bude spíš ten Sabatier, než solarizace.
jj, ještě je mám schované...

Publikováno 1 září 2010 - 15:42:18
Zatím výsledkem je jen černočerný film.
Prosím,když se dělá proužková zkouška,jsou ty časy trochu přibližné jako když se dělá pozitiv z kinofilmu?Nebo úplně jiné?(sek nebo minuty?)Samozřejmě se to mění,ale když mám úplně normální negativ(portrét).Zacloňujete na 22?A když mám pozitivní vývojku,jak dlouho vyvoláváte?(u pozitivu z kinofilmu nebo svitku je to 60-90 sec,ale tady?)
Zkoušela jsem krátké časy i delší,ale zatím žádný výsledek,večer to zkusím zase,ale pokud by tady byla nějaká dobrá duše,která by mi poradila,byla bych převelice ráda.Děkuji moc.Olga
Publikováno 1 září 2010 - 15:54:03
Zatím výsledkem je jen černočerný film.
Prosím,když se dělá proužková zkouška,jsou ty časy trochu přibližné jako když se dělá pozitiv z kinofilmu?Nebo úplně jiné?(sek nebo minuty?)Samozřejmě se to mění,ale když mám úplně normální negativ(portrét).Zacloňujete na 22?[/quote]
Jaký film je ten negativ???.. obecně jsou filmy daleko "rychlejší" - citlivější než papíry.... nepomohlo by pod zvětšovák hodit obyčejný expozimetr???
[quote]
A když mám pozitivní vývojku,jak dlouho vyvoláváte?(u pozitivu z kinofilmu nebo svitku je to 60-90 sec,ale tady?)[/quote] Tak to netuším, bych to volal jako normální negativ... normální negativní vývojkou... o jedné samoustalující tady psal Bzenčák a používájí na své negativy pro staré techniky i Rašťo Čambál. Čváchali jsme v ní na srazu fomu asi tak 4 minuty a pak vyprali na normálním světle.[/quote]
Publikováno 1 září 2010 - 16:17:02
2) jaký film používáš?
Publikováno 1 září 2010 - 16:48:22
Neg. 8x10 pro vás můžu zhotovit, pokud máte zájem, ozvěte se na mail.
Publikováno 1 září 2010 - 17:57:29
Takže dám Medix,na to položím fotku na RC,zatížím sklem a osvítím pod zvětšovákem.
A jak moc zaclonit?Úplně?A časy +-autobus(vím,že je to orientační,ale pokud to nejsou temnětmavý půdy,ale obyčejně krytý negativ,třeba portrét-tak sekundy nebo minuty????)Zkoušela jsem právě 2-4-6-8 sec,pak 20-40-60-80sec a pořád to bylo stejně černý,po vytáhnutí z vývojky a ustálení no a pak jsem už toho musela nechat a
jet pro dítě do školky....
Publikováno 1 září 2010 - 18:08:05
Pokud je to černé i při 2s ... tak jsou dvě sekundy moc... zaclonit na maximální clonové číslo, slabší žárovka, vložit šedý filtr... expozimetr v tomto případě asi moc nenapoví,Zkoušela jsem právě 2-4-6-8 sec,pak 20-40-60-80sec a pořád to bylo stejně černý,po vytáhnutí z vývojky a ustálení no a pak jsem už toho musela nechat a
jet pro dítě do školky....
Jinak doporučuji Ivana Malého, jako komunální fotograf ofocení určitě zvládne a má na to i vybavení...
Publikováno 1 září 2010 - 18:44:33
Publikováno 1 září 2010 - 18:53:08
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních