Tak první tavba proběhla.
Získal jsem útvar ze kterýho by šla o vánocích věštit budoucnost. Asi to pojmenuju "Projekt Orákulum"
- Připomíná to orla hledícího vpravo, co to asi znamená?
Tavící miska je ze zlatnických potřeb v Soukenické - prima obchod, milé prodavačky.
Tavidlo soda, borax mi došel a je neprodejný, achjo...
Topení plamenometem na pájení trubek, powergas je propalhrtan.
Lítají z toho okouzlující žlutý plameny (rozklad sody),srdce pyromana zaplesá.
Nečekaně se komplikovalo sušení kalu, keramická miska pod květináč mi při ohřevu rupla. A to jsem ji předtím pekl v troubě a nechal pomalu chladnout. Asi to bude lepší nechat uschnout samovolně.
Ani to nijak moc neprskalo a nesmrdělo, v celým procesu se kromě Ag nepoužívá kov (njn, soda, detailisti) a organika se při těhle teplotách bezpečně rozloží.
Po očištění má stříbrolesklý výsledek 4,5g (neboli 9 diabolek). V dnešní ceně 84 korun. A to se fakt nevyplatí.
Faktor zábavy 100%
Chemická část procesu je v pohodě, nevyskytly se zrady, všechno lze koupit volně v drogerii.
Metalurgická část potřebuje doladit, ale pec kupovat nehodlám.
Máte někdo pec na přetavení toho co mi zbylo?
Nicméně celý proces od ustalovače po stříbro je realizovatelný v domácích podmínkách, vše legálně ke koupi.
Jestli si to budete chtít zkusit, tak pozor na bezpečnost, brýle oblečení, rukavice, prostor na útěk, hasičák, číslo na IZS atd....
Žíraviny, vysoký teploty, otevřený plamen, pára, tekutý kov...
Málo platný, vlastní stříbro je vlastní stříbro a "buřty v lese jsou buřty v lese".