bělení barytu
#1
Publikováno 1 květen 2009 - 09:39:47
pro budoucí oilgraph a kolorování..?
#2
Publikováno 4 květen 2009 - 15:06:35
#3
Publikováno 4 květen 2009 - 16:00:39
#4
Publikováno 4 květen 2009 - 20:18:14
I pres podezrely nazev chemikalie temer neskodna, v potravinach oznacovana jako E536.
1kg stoji cca 500Kc...
Bohousek
#5
Publikováno 4 květen 2009 - 20:20:01
Se me ty barvicky nejak pletou, omlouvam se...
#6
Publikováno 4 květen 2009 - 20:25:52
no, já sehnal u pana Vavříka zeslabovač na film, výrobce JZD Chovatel Ondřejov, dvousložkový z červené krevní soli ( ferrikyanid draselný ) a sirnatanu sodného, ale na papír to prý vhodné není a film zeslabovat mne přijde pro nevratný proces nevhodné
Ono to je někdy docela potřeba, lépe zeslabit, než zvětšovat z negativu, který je totálně, ale totálně černý, či hrozně zazávojovaný. Samozřejmě naředit, at to pracuje pomaličku. Omlouvám se za poznámku mimo, ale neudržel jsem se.
#7
Publikováno 4 květen 2009 - 20:38:41
právěže ne! měls to správně.Chyba, chyba!! Cervena krevni sul!
Se me ty barvicky nejak pletou, omlouvam se...
ono je to takto:
Hexakyanoželezitan draselný (červená krevní sůl) - K3[Fe(CN)6]
a
hexakyanoželeznatan draselný (žlutá krevní sůl) - K4[Fe(CN)6]
#8
Publikováno 5 květen 2009 - 07:34:52
no, já sehnal u pana Vavříka zeslabovač na film, výrobce JZD Chovatel Ondřejov, dvousložkový z červené krevní soli ( ferrikyanid draselný ) a sirnatanu sodného, ale na papír to prý vhodné není a film zeslabovat mne přijde pro nevratný proces nevhodné
Toto složení jsem z úspěchem zkoušel i na papíry a funguje dobře, neměl jsem žádný problém. Můj recept pocházel od Kulhánka, je byl bělič moc rychlý tak jsem ho zředil. Chcete poměr ředění? Nevím, tož tak abyvá jel pomalu a bělení sa dalo řídit .
#9
Publikováno 5 květen 2009 - 12:48:14
Toto složení jsem z úspěchem zkoušel i na papíry a funguje dobře, neměl jsem žádný problém. Můj recept pocházel od Kulhánka, je byl bělič moc rychlý tak jsem ho zředil. Chcete poměr ředění? Nevím, tož tak abyvá jel pomalu a bělení sa dalo řídit .
a to mám bělit před ustálením..?
#10
Publikováno 5 květen 2009 - 14:14:42
#11
Publikováno 5 květen 2009 - 14:32:24
#12
Publikováno 6 květen 2009 - 06:47:49
Tohle by šlo dělat ale jenom v temné komoře při bezpečném osvětlení, neb neustálený papír je prostě nestabilní a černá. Lepší je normálně ustálit a vyprat a v klidu potom na svetle, jedno jestli susene nebo jeste mokre bělit.Nicméně kdesi a kdysi jsem četl(tedy brát s rezervou), že když se papír pořádně vypire, dá se prý bělit a následně tonovat ihned, ustálit až nakonec. Tož tak.
Máte někdo zkušenosti s kolorováním fotografií anilinkama?
#13
Publikováno 6 květen 2009 - 07:16:01
#14
Publikováno 6 květen 2009 - 07:28:31
#15
Publikováno 6 květen 2009 - 16:10:25
A jestliže ano / viz orwellův dotaz/,tak odkud anilinky berete ? To,co se dnes jako anilinky prezentuje / měl jsem jich několik druhů od různých výrobců/ nemá s původními anilinovými toxickými barvami naprosto nic společného.Jedny režimovské,ty opravdové ještě mám,ale spíše už jen malé zbytky.Je to úplně jiná kategorie,co se týče brilance a hlavně schopnosti fixovat se do materiálů,včetně té emulze.Když dělám drobné retuše na barytech těmi dnešními,jsem v klidu po té stránce,že kdybych to náhodou nějak zprasil ,tak to zase vyperu a dělám znova / naštěstí zcela vyjímečně,ale ta možnost tam je/.To bych si s těmi starými absolutně nemohl dovolit.Jak se to zafixovalo,drželo to jako ďas / i na umakartu ! /.
anilinky jsem koupil někdy před pěti lety u Fomy už jako podpultovku, jejich výrobu zakázali Bursíkovci stejně jako spoustu jiných věcí ( např. distribuci dvojchromanu draselného a pod ) v době, kdy se začali šroubovat do bruselské dupy..
#16
Publikováno 6 květen 2009 - 16:15:39
máme, byť drobné, ale zásada je takováto:
vybělit fotografii, barvičky naředit do polotónu, tedy dosti a pak nanášet na baryt a hned pucvolem, nebo hadrou odsát, zase nanést a hned odsát, prostě odsávat, aby se papír ředěnou barvou nenasytil...tohle opakovat tak dlouho, až se stopové prvky naředěné barvy v místě nanášení usadí...postup je na hlavu, ale má výhodu, že místo toálně nepřeženeš, prostě si to uhlídáš
#17
Publikováno 6 květen 2009 - 16:55:05
#18
Publikováno 6 květen 2009 - 18:18:36
anilinky jsem koupil někdy před pěti lety u Fomy už jako podpultovku, jejich výrobu zakázali Bursíkovci stejně jako spoustu jiných věcí ( např. distribuci dvojchromanu draselného a pod ) v době, kdy se začali šroubovat do bruselské dupy..
No právě,proto se ptám . To ,že každý z nás tlačí denně do hlavy hrst cereritu transformovaného do formy úhledných rajčátek ze slunného Španělska,případně další výkřiky chemického / spíš než potravinářského/ průmyslu a že formaldehydu je v krámě s hadrama a škrpály víc než na oddělení patologie ,to nikomu nevadí.Dělá se mi z toho zle.
#19
Publikováno 6 květen 2009 - 20:31:46
ale v pořádku, myslí si to hodně lidí, co tomu vůbec nerozumí.
_____
pod čarou: otec má za sebou vejšku - zemědelská výroba, agrotechnika...
#20
Publikováno 7 květen 2009 - 07:44:47
Sice to tu nepatří,ale přeci.Viděl jsem dost podrobnou reportáž ze Španělské Almerie -jde o polopouštní oblast ,kde jsou na naprosto nepředstavitelné ploše / ten pohled byl opravdu neskutečný ! / vybudovány fóliovníky,ze kterých pochází podstatná část veškeré zeleniny,která je v Evropě k dostání.Všechno se tam pěstovalo formou hydroponií,živný roztok byl rostlinám dávkován elektronicky z několika obrovitých zásobníků,obsahujících jednotlivé složky hnojiv.Žádná hlína ani nic podobného.Práce uvnitř fóliovníků zajišťovali především přistěhovalci z Afriky,hlavně Maroka,protože nikdo jiný v takových podmínkách nechtěl dělat.Už při příjezdu k této "futuristické" megastavbě popisovali všichni přítomní nepředstavitelný zápach hnijící vyřazené zeleniny.Prostě zemědělský zázrak.O " chuti" a trvanlivosti těchto výpěstků není třeba mluvit,všichni známe.To,že má někdo vysokou školu v oboru je sice hezká věc,ale předpokládám,že např. ve zmíněném obuvnickém průmyslu a příslušných školách / stejně jako v tom zemědělství / se také / snad/ oficiálně neučí to,jaká je posléze praxe,viditelná v obchodech.A jestliže ano,tak to potěš.Ale nebudeme to tu zasírat ,raději zpět k tématu.
#21
Publikováno 7 květen 2009 - 14:22:45
hydroponie neni nic novýho, spíš je obdivuhodný udržet obrovskou plantáž v tak dokonalý sterilní čistotě bez bakterií, že jim ta zelenina přežije.
dnešní agrotechnologie daleko převyšuje znalosti dob dřívějších.
pravdou samozřejmě je, že taková zelenina chutná o poznání mdleji, než zelenina vypěstovaná na kravské mrvě na zahrádce, na druhou stranu - lidi si v obchodě vyberou jakou zeleninu? levnou. a v tom je ta potíž.
především jsem chtěl říct, že to_bez_chuti neni oproti klasicky pěstovaný zelenině nijak škodlivý. opravdu. rovnováha všech živin při agroponii musí bejt naprosto dokonalá, jinak rostliny nerostou ideálně, žejo.
ale to je asi podobná blbina, jako bio_zemědělství a výroba bez pesticidů.... taková biozelenina sice nebyla nikdy ničim postříkaná, a je timpádem malá, chuťově většinou horší, než zelenina ošetřovaná, a navíc často plná mikroskopickejch hub, chorob, nebo napadená škůdci (který by jinak postřik zahubil), jež produkujou toxiny. mimoto testování na zbytky postřiků v polních plodinách je zatraceně drahý a trvá zhruba 4 roky (a bez toho nemůže NIC přijít na trh), takže pokud zemědělec používá všechny chemický preparáty podle nařízení výrobce, nejenže jeho zelenina/ovoce/cokoli neobsahuje škodlivé zbytky, ale je i čistější a zdravější, než bio...
snad jedinej problém by mohl nastat v tom ohledu, že ČR má bezpečností limity pro povolení přípravků výrazně přísnější, než jiné země. tedy - jezme českou, chemicky ošetřovanou zeleninu
je to velkej off_toppic, omlouvám se za to, ale musel jsem to napsat.
#22
Publikováno 7 květen 2009 - 15:23:56
ehm, myslíš tu dost podrobnou reportáž v REFLEXu?Viděl jsem dost podrobnou reportáž ze Španělské Almerie
K těm anilinkám-co takhle zkusit výtvarné či restaurátorské potřeby? Tam mívají často tradiční materiály, tradiční kvality.
#23
Publikováno 7 květen 2009 - 18:35:42
#24
Publikováno 20 květen 2009 - 06:06:23
To se tu bavíte o kolorování fotorafií ve stylu Saudka nebo je to něco jiného?? kdyžtak kde to mužu vidět na vlastní bulvy??
aspoň já jo ti zemědělci asi nee
Na vlastní bulvy se dají kolorované fotografie vidět buď v Galerii Jana Saudka v Praze, nebo teďkon je v Ostravě v Chagalu výstava jeho fotografií a obrazů, i když kolorovaných fotografií tam mnoho není. a to není vůbec na škodu, mi se osobně jeho nekolorované fotografie líbí více. Nějaké kolorované fotografie jsem viděl v Chagalu v Ostravě v té podkrovní prostoře v knize a to jsou kolorované portréty z komunálu. Zkusil jsem kolorovat fotografii tonovanou do sepie, matný povrch FOMABrom a chce to skutečně více vrstev a raději zředěnější barvu. Dá se tím udělat hodně pokud se barva použije prostorotvorně Je to ale hraní, protože využít barvu ve fotografii prostorotvorně lze přímo při focení a foti se dá přímo na barevný materiál. Přesto je to jedna z historických fotografických technik.
#25
Publikováno 20 květen 2009 - 07:23:37
Pak by jsem chtěl všechny temnokomoráčníky upozornit, že není čeho se obávat při použití zhora citovaného zeslabovače. Docela by jsem byl pro, aby byl v každej komoře. Dá se sním zesvětlit pozitiv i negativ. Bacha - pozitiv musí být mokrý!! jinak se barví podložka.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních