Přejít na obsah


Fotka

jakou baterku do lunasix 3?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
63 odpovědí na toto téma

#1 phanny

phanny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 květen 2009 - 15:32:06

musi tam byt presna nahrada, nebo tam staci ta nova alkalicka? Co tam kdo mate?
  • 0

#2 Prox

Prox

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 65 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 květen 2009 - 17:04:25

ja tam mam px625a, mela by mit 1,5V misto 1,55 coz mela puvodni px625. Pokud to srovnam s Sekonicem L-208 tak to ve vetsine pripadu hazi stejne hodnoty, na prudkem slunci ukazuje Lunasix cca o 1EV vic
  • 0

#3 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 květen 2009 - 20:14:01

Původní rtuťová rtuťová px625 neměla 1.55 V nýbrž 1.35 V, což je docela rozdíl, protože tam jsou dvě. Ideální je dneska používat stříbrooxidové baterky v napětí snižujících redukcích (dodává Gossen a další). Ty redukce jsou docela drahé, ale jeden chlápek v Holandsku nabízí vcelku levně sadu pro samovýrobu a chystám se mu psát. Jednou blbější alternativou jsou zinkovzduchové baterky do naslouchadel, které mají správné napětí a křivku, ale vydrží velmi krátkou dobu. Naštěstí jsou levné. O hodně dražší náhradou jsou baterky firmy Weincell, které prý vydrží o něco dýl, ale proti baterkám do naslouchadel se stejně nevyplácejí.
  • 0

#4 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 298 příspěvků(y)
Reputace: 119

Publikováno 3 květen 2009 - 21:22:54

...zezadu v tom plechovém štítku s tabulkou je šroubek, kterým se nastavuje nula. Mám tam obyčejné dnešní knoflíky a tímto šroubkem je lunasix nastavený, aby měřil dobře. Je zbytečné shánět nějaké rtuťové tentononc..
  • 0

#5 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 květen 2009 - 21:26:51

Omyl. Tím šroubkem bez správného napětí se přesného měření nedoberete. Slouží jenom k nastavení nuly. Na kalibraci jsou čtyři (nebo šest? teď nevím) šroubky uvnitř přístroje, s kterými člověk ale musí vědět přesně co dělá, jinak rozhodí kalibraci úplně. Shánět rtuťové baterky je samozřejmě nesmysl, protože se vpodstatě žádné sehnat nedají.
  • 0

#6 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 298 příspěvků(y)
Reputace: 119

Publikováno 3 květen 2009 - 21:30:37

...zkoušel jste to? Dobře, berte to jako tip, ne dogma :)
  • 0

#7 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 květen 2009 - 21:35:44

Samozřejmě. Můj Lunasix se stříbrooxidovými měří blbě (záleží na množství světla o kolik to ujíždí), se zinkovzduchovými naopak perfektně, takže zkalibrovaný je dobře. Alkalické jsou úplně nevhodné. Raději zopakuju, že ten šroubek vzadu je na nastavení nuly, ne na kompenzaci chybného napětí.
  • 0

#8 phanny

phanny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 květen 2009 - 22:01:54

...zezadu v tom plechovém štítku s tabulkou je šroubek, kterým se nastavuje nula. Mám tam obyčejné dnešní knoflíky a tímto šroubkem je lunasix nastavený, aby měřil dobře. Je zbytečné shánět nějaké rtuťové tentononc..


V praxi to takto používáš?
  • 0

#9 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 298 příspěvků(y)
Reputace: 119

Publikováno 4 květen 2009 - 05:49:10

...ano, lunasix jsem kupoval u škody, kde mi k němu prodaly baterky panasonic PX625A (china). Po původním majiteli právě ta nula vůbec nastavená není, je stažená. To znamená, že expozimetr měří delší časy, mírně přeexponovává. Já, jako detailista jsem tu nulu nastavil a pak to zase rychle vrátil jak to bylo. Prostě takhle "nevynulovaný" :) měří jak má a překvapila mě tahle diskuze. Asi jsem šťastný člověk. Zkoušel jsem časy porovnat s expozimetrem v OMku a jsou přibližně stejné.
  • 0

#10 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 květen 2009 - 05:58:29

To znamená, že expozimetr měří delší časy, mírně přeexponovává


Takže se shodnem na tom, že s blbým napětím měří prostě blbě, třeba že "mírně" blbě, přičemž míra závisí na použití. Kdyby totiž se stříbrooxidovými články měřil dobře, znamenalo by to, že je vybaven redukcí nebo je nějak modifikován sám, například pomocí Schottkyho diody.
  • 0

#11 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 352 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 4 květen 2009 - 06:34:27

A muzu se zeptat, jak se nula nastavuje? kdy je nastavena nula a kdy je nevynulovany? Na Leningradu je taky vzadu tocitko, jenze pod krytem jeste tri trimry.
  • 0

#12 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 květen 2009 - 17:11:26

U Lunasixu se vyndá baterka a pak se kroutí šroubkem, až se ručka kryje s tou správnou čárkou. Leningrad jsem bohužel nikdy ani nedržel v ruce, takže s tím neporadím.
  • 0

#13 Bret3

Bret3

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 960 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 5

Publikováno 4 květen 2009 - 17:40:51

A muzu se zeptat, jak se nula nastavuje? kdy je nastavena nula a kdy je nevynulovany? Na Leningradu je taky vzadu tocitko, jenze pod krytem jeste tri trimry.


No pokud je to Leningrad 6, tak je určitě dobrý při seřizování kontrolovat pravidelně "nulu"(ona to u L6 ale nula v pravým slova smyslu není, že) pomocí kontroly baterky - tlačítka vedle měření. Návod na kalibraci L.6 jsem ale svýho času nikde nenašel, tak ho prakticky nepoužívám a mám v něm poslední rtuťovku, co vlastním(s tou měří parádně). Páč když jsem to zkoušel seřídit na stříbroxid jen tím trimrem co je přístupnej přímo, házelo to v dolní i horní části rozsahu dost znatelnou chybu.Přestože jsem někde četl, že by to nemělo dělat problém.
A jinak mám pocit, že tohle je v tématu Jakou baterku do lunasix3? trochu OT.Možná by se to uživilo jako samostatný vlákno.
  • 0

#14 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 120 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 15

Publikováno 4 květen 2009 - 22:51:35

A muzu se zeptat, jak se nula nastavuje? kdy je nastavena nula a kdy je nevynulovany? Na Leningradu je taky vzadu tocitko, jenze pod krytem jeste tri trimry.


1.Vyndají se baterky
2.Sepne se přepínač měření ( dopředu, nebo dozadu)
3.Kroutí se šroubkem, až ručička ukazuje na čárku na stupnici

Nastavuje se opravdu pouze "nulová poloha" ukazatele. Posunutím "nuly" ukazuje tedy ve výsledku +/- EV.
  • 0

#15 extremo

extremo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 141 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 květen 2009 - 19:35:29

a co takhle najít si stěnu rovnoměrně nasvětlenou a sladit hodnoty s fotoaparátem (změřit fotoaparátem bodově, změřit expozimetrem bodově a nastavit např: f- 5,6 1/125 a vyjde vám nějaká citlivost pro určitý film (pro objektiv s nasazeným polar. mi vychází nastavení expozimetru při filmu ISO 160 - 16,5 DIN atd.) Když svítí slunce na plný pecky tak skutečně expozimetr ukazuje více.
  • 0

#16 extremo

extremo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 141 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 květen 2009 - 19:42:35

jo chtěl jsem se zeptat čím to je, že ukazuje na slunci více?
  • 0

#17 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 735 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 1 únor 2010 - 13:36:13

Tak jakjsi to popsal to opravdu fungovat nebude. Jde o to, že proud z čidla není lineární. Proto ti po doladění s foťákem narůstá chyba. Jediné s čím to funguje spolehlivě je redukce ze stříbrooxidové baterie.
  • 0

#18 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 16:04:44

a čo toto?
click

skúšal to niekto?
  • 0

#19 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 16:08:58

sorry, nejak ten odkaz blbne. skrátka Varta robí baterku gombíkovú, ktorá má napätie 1,2V
mohlo by to šlapat nie?
  • 0

#20 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 16:17:13

toto by mal byt produktový list tej 1,2 voltovej baterky. cena 2,90€ ale je to akumulátor, čiže dá sa nabíjať. tak neviem, nech posúdia skúsenejší. ak by to šlo, ja bych do toho šiel.
  • 0

#21 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 16:21:14

k tomu produktovému listu: kto by chcel, pošlem na mail, mam len PDF, a neviem sem ten odkaz nejak správne zavesiť.
  • 0

#22 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 16:21:59

tá baterka sa volá Varta V80H
  • 0

#23 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 5 leden 2012 - 16:40:42

tá baterka sa volá Varta V80H

podle mě u NiMH 1,2 x2=2,4, což oproti 2,7V orig. 2x rtuťovky je opět rozdíl... a to neberu v potaz pokles napětí při odběru a vybíjení...
  • 0

#24 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 5 leden 2012 - 20:54:22

veď toto som si porátal aj ja, len co je lepsie....3V, alebo 2,4V ani jedno nie je to, co by to chcelo.
asi to vidim na Schotkiho diodu. len to este musim nejak technicky premysliet. neviete niekto kde sa to tu riesilo? viem ze nejaké info boli vo vlákne o HI-Matikoch, ale nic konkretne.
keby niekto vedel o nejakom navode alebo niecom takom, bolo by to celkom fajn....
  • 0

#25 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 5 leden 2012 - 21:39:50

veď toto som si porátal aj ja, len co je lepsie....3V, alebo 2,4V ani jedno nie je to, co by to chcelo.
asi to vidim na Schotkiho diodu. len to este musim nejak technicky premysliet. neviete niekto kde sa to tu riesilo? viem ze nejaké info boli vo vlákne o HI-Matikoch, ale nic konkretne.
keby niekto vedel o nejakom navode alebo niecom takom, bolo by to celkom fajn....


samozřejmě se dá udělat adaptér s použitím schottky, ale já osobně používám ve všech přístrojích původně napájených rtuťovou Mallory PX625 (tj.1,35V) o něco menšími zinc-air knoflíky velikosti 675 do naslouchadel (6ks v platu za necelých 100Kč) s gumovým kroužkem okolo, aby nekvedlaly, protože se mi nechce se drbat s rozebíráním kamery a napájením schottky na kablík vedoucí ke schránce na baterku (akorát u jedné OM-1 to mám). Vzhledem k napětí cca 1,36-1,4(čerstvé) a relativně lineární vybíjecí křivce je to OK řešení. - pozn: pokud vím, že nebudu pár dní či týdnů fotit tou kamerou, baterku vyndávám, přelepím dírky elektrikářskou plastovou izolačkou a šup do lednice, pak vydrží dost dlouho - blbé je nechat to ve vysoké teplotě jen tak válet, to se samovybíjí pak docela rychle.

tady je návod

shottky stojí v obchodě s elektronikou cca 2 Kč/ks.
Silver-oxide baterky velikosti 625 se shánějí blbě a jsou drahé.
menší Silver-oxide baterky velikosti LR6 (a distanční kroužek okolo) jsou o dost levnější a dají se sehnat běžně, se schottkou BAT83s dávají těsně kolem 1,35V, a se svou rovnou vybíjecí křivkou je to vlastně ideál. (nehodí se asi pro napájení přístrojů, které mají větší odběr než 200mA)
  • 0

#26 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 6 leden 2012 - 13:48:14

dakujem za navod,
ten však píše, ako urobiť adaptér zo starej baterky. a ty píšeš, že máš upravené OM, na prívodnom kábliku.
je teda jedno, ako si to spravím? malo by byt jedno ci pouzijem adapter v baterkje, alebo Schottkiho diodu hodim na napajaci kablik?
  • 0

#27 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 6 leden 2012 - 14:31:25

malo by byt jedno ci pouzijem adapter v baterkje, alebo Schottkiho diodu hodim na napajaci kablik?

odpověď si domyslíš sám :)
  • 0

#28 misokoren

misokoren

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 114 příspěvků(y)
  • LocationSvätý Jur
Reputace: 1

Publikováno 7 leden 2012 - 20:10:17

Silver-oxide baterky velikosti 625 se shánějí blbě a jsou drahé.
menší Silver-oxide baterky velikosti LR6 (a distanční kroužek okolo) jsou o dost levnější a dají se sehnat běžně, se schottkou BAT83s dávají těsně kolem 1,35V, a se svou rovnou vybíjecí křivkou je to vlastně ideál. (nehodí se asi pro napájení přístrojů, které mají větší odběr než 200mA)


akurat ze ked hladam tu LR6 baterku, tak ju neviem najsť, resp. najdem len tuškovú nemala to byť LR 69? tu som našiel....
  • 0

#29 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 7 leden 2012 - 21:28:49


Silver-oxide baterky velikosti 625 se shánějí blbě a jsou drahé.
menší Silver-oxide baterky velikosti LR6 (a distanční kroužek okolo) jsou o dost levnější a dají se sehnat běžně, se schottkou BAT83s dávají těsně kolem 1,35V, a se svou rovnou vybíjecí křivkou je to vlastně ideál. (nehodí se asi pro napájení přístrojů, které mají větší odběr než 200mA)


akurat ze ked hladam tu LR6 baterku, tak ju neviem najsť, resp. najdem len tuškovú nemala to byť LR 69? tu som našiel....


omlouvám se, hrubý překlep, nemělo tam být LR6, ale L76. myslel jsem konkrétně na AgO baterku, kterou používám téměř do všeho, SR44, velikost stejná jako (dle označení různých výrobců) L76, A76, V76, EPX76,
teď jsem se kouknul na GME, SR44 jsou na skladě a vůbec ne draho.
(a plato z čonghong přijde ještě levněji, ještě je mám schovaný :P )
  • 0

#30 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 735 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 27 leden 2012 - 20:28:02

http://www.graphic-f...com/lunapro.htm Zásadní stránka pro seřízení Lunasixu, při použití AgO2 baterií.
  • 0

#31 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 735 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 28 leden 2012 - 11:46:52

Takže došlo k neočekávanému vítězství. Kdyby někdo potřeboval hotline na mně je hidejoshi@seznam.cz Zatím budu zpracovávat článeček.
  • 0

#32 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 20 listopad 2012 - 11:06:17

maj ty baterky do naslouchadel (zinc-air 675) normálně v lékárně? Abych se nehnal do města zbytečně...
  • 0

#33 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 20 listopad 2012 - 11:39:02

Jendo, ne v každé lékárně. Spíš hledej v prodejnách zdravotnických potřeb. Čerstvé a nejlevněji to vyjde ve VO - internetové prodeje baterií, plato 6 ks kolem 95-120 k dle značky. (a mezi námi, schottka stojí do 2 kč a napájení do obvodu pár minut)
  • 1

#34 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 20 listopad 2012 - 11:52:53

díky, odpoledne zajedu do města. Zdravotních prodejen tu pár máme, narozdíl od elektro. Potřebuju hlavně zjistit, jestli foťák chodí (resp. expozimetr).
  • 0

#35 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 20 listopad 2012 - 12:42:34

plánuju návštěvu Prahy, pravděpodobně v pondělí nebo úterý, pokud to bude vyhovovat širší skupině lidí, které bych rád potkal :) (a při té příležitosti se můžu stavit i v GM). Do tý doby to ale prostě nevydržím :-P , takže jdu dělat neslyšícího :-).
  • 0

#36 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 20 listopad 2012 - 13:58:44

ozvi se, telefon doufám máš... a napiš mi e-mail, co všechno máš u mě, ať ti to nachystám.... a GME je ode mě jednu stanici tram.
  • 0

#37 Slavek69

Slavek69

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 82 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 20 listopad 2012 - 14:17:20

Nejlepší řešení, které jsem v Lunasixu 3 vyzkoušel a šlape přesně je originál Gossen redukce na baterii. Na co pořád vymýšlet něco, co už bylo dávno vymyšleno. Zkoušel jsem také všechny možné vyrianty, které se diskutují na forech tady i za hranicemi, ale nakonec jsem zakotvil u tohoto maximalistického řešení. Spolehlivost a přesnost expozimetru je pro mne důležitější, než pár ušetřených korun.

http://www.smallbatt...x14_adapter.htm
  • 0

#38 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 20 listopad 2012 - 15:09:51

sehnal jsem akorát nějaký Panasonic, mám trochu problémy s bočním kontaktem, ale už mi to vcelku chodí, foťák měří, ale mám pocit že mi hlásí v některých případech (nižší hladina osvětlení) o 1EV kratší čas než Pentax/seconic. Zbylé baterky můžu zkusit udat příbuzenstvu :). Nejdůležitější je pro mě zjištění, že vůbec měří, a v blízkosti reálných hodnot.
  • 0

#39 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 20 listopad 2012 - 15:49:20

bych s tím příbuzenstvem nebyl tak štědrej, tyhle air-zinc baterky, jakmile jednou odkryješ dírky na vzduch, jdou celkem rychle do kopru. Trošku se to dá zpomalit zalepením izolepou a zamrazením, ale oproti AgO či alkalickým článkům jde vybíjení podstatně rychleji, nemluvě o rtuťovkách, které držely i 10-20 let...
  • 0

#40 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 26 listopad 2012 - 22:25:31

schottky dioda - BAT83s - koukám na GME a nechce mi jí to najít :-?. Akorát BAT85...

a nebo už jsem slepej.
  • 0

#41 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 29 listopad 2012 - 17:06:03

nějak jsem osobní návštěvu GMka nakonec nezvládnul... nemá k těm diodkám někdo snadný přístup a nesehnal by mi třeba dva kousky??
  • 0

#42 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 29 listopad 2012 - 19:26:19

kurňa Jendo, že jsi neposlal aspoň SMSku.... mám to za dvěma rohy a mohl jsem ti to vzít taky, když už jsem ti nesl plnou tašku :-D
  • 0

#43 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 29 listopad 2012 - 19:59:56

místo bat83 lze použít určitě bat41.
proštuduj si stranu 4 tohoto: http://www.butkus.or...tt-adapt-us.pdf (zvětši si to aspoň na 200%, ať máš ten graf vpravo čitelný). Já nevím, jaký proudový odběr ten tvůj prístroj má, snad najdeš vhodnou schottku (i vzhledem k tomu, jestli použiješ alkalický, nebo stříbrooxidový knoflík - mají trošku jiné napětí.)
pak mi napiš e-mail s adresou, stavím se v GME a pošlu ti to.
  • 0

#44 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 29 listopad 2012 - 20:02:46

ha tenhle link blbne, dostaneš se na to přímo z odkazu v mém příspěvku z 5.1.2012
  • 0

#45 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 29 listopad 2012 - 21:13:28

no to já taky nevím kolik to žere, ale je to jenom pro expozimetr, tak snad moc ne.

pořád si nejsem jistej, jestli teda tu 41 nebo 43, zkusím do toho cpát stříbrooxidový baterky... Kdybys byl tak hodnej.
elektřina byla vždycky mým nepřítelem :oops:.
  • 0

#46 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 39

Publikováno 29 listopad 2012 - 22:06:35

jde o to, že úbytek napětí na tý schottkyně je nelineárně závislej na proudu ("kolik to žere"), a navíc se to liší typ od typu (fakticky vzato kus od kusu, ale to zas en tolik moc).
  • 0

#47 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 29 listopad 2012 - 22:09:28

a asi taky na teplotě. :-P
  • 0

#48 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 29 listopad 2012 - 22:11:52

to jsem z grafu celkem pochytil, ale nedává mi to odpověď na to která je ta nejvhodnější :).
  • 0

#49 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 29 listopad 2012 - 22:37:19

možná odpověď dá změření proudového odběru zapnutého prístroje při měření v nejobvyklejších světelných podmínkách, a podle toho vybrat vhodnou diodu - odborníci elektrikáři, prosím, napovězte, jak na to, mě taky zajímá, mám ještě několik fotoaparátů, které na operaci čekají (a od hodiny fyziky, kde se tohle bralo, už je to sakra dávno).
  • 0

#50 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 298 příspěvků(y)
Reputace: 119

Publikováno 30 listopad 2012 - 06:55:33

jestli ta dioda není moc drahá, koupil by jsem nějaké vzorky a vyzkoušel porovnáním s nějakým fungujícím expozimetrem. Nedělejte z toho vědu.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních