Přejít na obsah


Fotka

Meochrom, 12V halogenka 100W Jaký TRANSFORMÁTOR?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
37 odpovědí na toto téma

#1 orwell

orwell

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 131 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 23 květen 2009 - 22:19:34

ahoj,
řeším problém jaký transformátor koupit na napájení 100W halogenky 12V v barevné hlavě Meochrom. Prozkoumal jsem manuály ale zřejmě špatně, anebo nerozumím technickým parametrům. Proto prosím poraďte. Ten který jsem koupil na doporučení prodavače v elektroprodejně, je určen pro výkon 40W-110W ale při zapnutí se halogenka rozsvěcí pomalu do plného světla a osvit vychází příliš dlouhý, usuzuji z toho že trafo je nedostatečně výkonné.
Předem dík
  • 0

#2 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 23 květen 2009 - 23:28:53

pomalej náběh je v pořádku, prodlužuje to životnost žárovek....
  • 0

#3 orwell

orwell

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 131 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 květen 2009 - 21:29:24

pomalej náběh je v pořádku, prodlužuje to životnost žárovek....

to je možné, ale já bych radši zvětšoval, než čekal na to až se žárovka rozsvítí, i když mě samozřejmě těší, že se tím její životnost prodlužuje. :D
  • 0

#4 cuba

cuba

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 517 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 24 květen 2009 - 22:18:09

nejlepší alternativa je zdroj z počítače
  • 0

#5 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 24 květen 2009 - 22:43:24

pomalej náběh je v pořádku, prodlužuje to životnost žárovek....

to je možné, ale já bych radši zvětšoval, než čekal na to až se žárovka rozsvítí, i když mě samozřejmě těší, že se tím její životnost prodlužuje. :D


už tady tohle téma jednou řešil Pentaxista, myslím.... zkus pohledat. časová konstanta náběhu je možno ovlivnit zásahem do vnitřního zapojení transformátoru.
  • 0

#6 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 25 květen 2009 - 08:42:06

Tohle bude hochu chlapče tvrdej oříšek. Pokud se Ti podaří trafo někde koupit, tak děkuj bohům od Těch antickejch a ž po ty moderní.
Kdyby se podařilo koupit někde trafo pro nástroje na 12 voltů. ktré se používají v nebez. provozech, jako jsou kotle, tak je vyhraný. Hmmmm, ale nevím kde by se sehnalo.
Já řeším napětí 5 a 12 voltů použitím zdroje z počítače. Má to ale dvě úskalí. Za prvé je třeba zdroj na 10 Ampér a většina zdrojů je na 8 ampér, což je málo. Pak je třeba ještě zatížit 5voltovej výstup asi 5 ohmy odporem 5watů. Zdroj ale není galvanicky oddělenej od sítě. Je tedy nutné mít řádně udělanou elektriku a zemění.
Pokud by jsi nesehnal někde zdroj u Vás, tak by jsem se mrknul doma ve sklepě. Rozebírám staré poč. a zdroje vyhazuji až když mi překáží.

Krátkodobě je možný použít baterku z auta, ale to se mi zdá krkolomný. Pozor však na napětí, to může mít 12 až 14 voltů. Tedy středně nabitou.Nabíječka se zdá na první pohled OK, ale dává malej prou a mluví se sice o napětí 12 voltů, jenže ona nabíjí proudem a ten je o napětí přez 18voltů !!!!!!!!!!!!
Ještě jedna otázka. Nešla by slabší žárovka? - 50 Watů????
Pokud by vás lačných po trafu bylo více, tož dalo by se vyrobit i na zakázku zde v jednej fabrice, ale nevím, co by to stálo.
  • 0

#7 orwell

orwell

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 131 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 25 květen 2009 - 09:10:24

Ještě jedna otázka. Nešla by slabší žárovka? - 50 Watů????

trafo které už mám je na 40 až 110 W snad by to na 50W bylo vhodnější. Zkusím se domluvit s kamaradem na uprave toho PC zdroje. Návod na úpravu jsem na internetu našel a je to i s obrázky . Dík za infa :D
  • 0

#8 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 25 květen 2009 - 12:41:14

Ještě mě napadla jedna metoda. Dají se v celku dobře koupit trafa na 24 voltů. Žárovky se prodávají taky 24 voltů. Tak nač bazírovat na 12ti voltech???? V době prodeje bar. hlav jiné žárovky nebyly - proto těch 12. No a když jsem v tom zvyšování napětí, tak co rovnou tam šoupnout na 220. Taky se dělaj a jest-li je vlákno trochu delší (hm - 20x) tak se stejně rozmlátí svit v tom polist. kufírku.
:wink: Byl by jsem rád, kdyby se k nápadu na předělání hlavy z 12 na 220volt vyslovili i jiní. Mám pocit, že by předělání voltáže udělalo r 8-) dost ve více komorách. :D :) :!:
  • 0

#9 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 25 květen 2009 - 13:29:38

No a proč elektronický? Klasický trafo na 12V, GES i GM prodávaj cca do 500Kč. jedna strana síť, druhá žárovka. Připojit a zavřít do krabice. Náběh je vpodstatě nulovej (jo během předmagnetizace a ustálení to je horší, ale trvá to jen pár mS......). např.: to by mělo bejt OK.
  • 0

#10 Vladivostok

Vladivostok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 291 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2009 - 13:38:20

Zdravím,
předělání na 230V je ideální, ovšem nutno předělat vidlici z "bezpečné" na síťovou, důkladně uzemnit, nejlépe použít proudový chránič v samostatné krabičce. Co se týče 12/24V, nějaká trafa na Meochromy se objeví na Aukru, ale nicméně v sekci Elektro...Elektrosoučástky(Náhradní díly) je traf dost. To, že se pomalu rozsvěcí je dáno tím, že jsi zřejmě koupil trafo přímo pro osvětlovací aplikace halogenek, které má zpomaleným náběhem za úkol šetřit vlákno proti nárazům. Chce to tvrdý zdroj. Ještě bych podotknul ale, že použití napětí přímo 230V je méně vhodné pro obtížnou stabilizaci napětí. Je totiž ideální, pokud má žárovka stále stejné napětí a není nižším napětím podžhavená (utíká do delších vlnových délek) nebo naopak přežhavením jde blíže modré. To u barevné hlavy nechceme, například pokud máme nastavenou určitou gradaci pro MG. Potom je kvůli stabilizaci výhodnější těch 12/24V a dokonce si matně vzpomínám, že MEOPTA takové stabilizátory vyráběla. Jinak pokud by byl zájem, mohl bych takový zdroj za cenu součástek udělat, včetně prohnání zkušebnou kvůli bezpečnosti. A tak koukám, že jsem se nějak rozepsal, tak já jdu do komůrky :wink:.
  • 0

#11 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 25 květen 2009 - 13:44:03

Jasně, udělat stabilizaci není problém, schéma dodám. Ale ono to není většinou potřeba.
  • 0

#12 Vladivostok

Vladivostok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 291 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2009 - 13:54:14

No když bych vzal extrém že jeden den si hlavu nastavím při +5% (242V) a druhý den přijdu do temničky v sobotu dopoledne při -5% (218V), tak je rozdíl 24V, což při nominálním proudu cca 0,5A udělá výkonový rozdíl cca 12W a z toho není problém spočítat, že průměrné maximum vlnových délek se posune o cca 53nm k červené. Pokud pak nemám pro korekci spektrometr a nezměřím při vyřazených filtrech, tak je to na gradaci poznat. Samozřejmě pokud měním s každým druhým snímkem gradaci, tak to nevadí. Ale ono stačí třeba zvětšovat mezi takovou 18:00...24:00 a napětí docela kolísá.
  • 0

#13 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 25 květen 2009 - 14:17:12

Zatím se mi jeví nejlépe zdroj z počítače. Jinak s kolísáním napětí to není tak kritický. Extrémě nedochází k vykyvům v síti. Ruku na srdce černokomorníci. Kdo má doma stb. trafo?? Jest-li kolísá na 12 volech, nebo na 230, to je jedno. Krom toho žárovka má nějaký odpor při 220 a jiný při 240 voltech. Tedy jakousi fyz. samoregulaci. Proto se taky žárovka používala ke stabilizaci.
U barvy asi stab, je vhodná, ale pro čb?????

Dodat schéma je chválihodné, ale kdo to upatlá?????
  • 0

#14 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 51

Publikováno 25 květen 2009 - 14:59:01

Chapu vas dobre, ze elektronicky trafo pro halogenky neni ke zvetsovaku vhodne?
  • 0

#15 Vladivostok

Vladivostok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 291 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2009 - 15:07:48

Není vhodné "elektronické trafo", které má záměrně zpomalený rozběh. To jsou myslím dnes všechna, nijak jsem po tom nepátral. Co se týká té stabilizace, otecasu má pravdu, já to myslel tak, že pokud by někdo chtěl stabilizaci, je vhodné problém řešit na nízkém napětí kvůli jednoduchosti s integrovaným stabilizátorem. Jinak žárovka se jako stabilizátor používala, specielně se součástka nazývala variátor, ale pracoval v lineárním režimu, tedy značně podžhaven (vlakno jen tak žhnulo, i méně než elektronka). Ale to jsem odbočil. Jinak pokud by byl zájem, mohu ten zdroj udělat.
  • 0

#16 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 51

Publikováno 25 květen 2009 - 15:41:49

Není vhodné "elektronické trafo", které má záměrně zpomalený rozběh.

Aha. Ja si poridil tohle a myslel si jak jsem na to vyzral...
Pokud je to tedy tak nevhodne hlasim se do fronty tech kdo by chteli neco poradnejsiho --> Vladivostoku prosim prosim o jedno stabilizovane trafo na 12V pro elektricky nevzdelaneho Bobra
  • 0

#17 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 25 květen 2009 - 21:21:12

to si ale docela užijete a i zatopíte - stabilizovat 12 V při nějakejch 10 amepérech.... :)
  • 0

#18 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 14 únor 2017 - 09:16:54

Znáte někdo, jak by se dala nahradit stabilizace v trafu pro Color hlavu? Původní v primáru mi odešla a tento druh zapojení neznám. Asi by jsem dnes řešil stabilizaci na sekundáru, ale těch 10 Ampér je na běžný stabilizátor moc.
Dík.
  • 0

#19 Fire

Fire

    Nováček

  • Předplatitel
  • 373 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 149

Publikováno 14 únor 2017 - 16:42:46

Který color máš na mysli? Jestli s externím trafem, tak je snazší ho nahradit než opravovat. Já to celé vyřešil tímhle: https://www.gme.cz/e...set150-n-kanlux - stál něco mezi třemi a čtyřmi stovkami a je to mnohem menší krám než ta původní krabice. S Meogradem se kamarádí moc hezky.


  • 0

#20 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 154 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 16

Publikováno 14 únor 2017 - 19:50:43

Na Color 3 mam taky toto trafo, je to male a pohodlne. Ale chapu ze chces zachranit originalni a ideologicky spravne trafo :)


  • 0

#21 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 14 únor 2017 - 21:35:41

mě je líto jej vyhodit.


  • 0

#22 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 154 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 16

Publikováno 15 únor 2017 - 09:02:39

mě je líto jej vyhodit.

 

Touto nemoci trpim take...chapu te

A co nenasel by se tady nejaky sikovny elektrotechnik? co by to vyresil? 


  • 0

#23 joey

joey

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
  • LocationSK-ZH
Reputace: 7

Publikováno 15 únor 2017 - 10:10:36

Tiež používam na Color 3 elektronické trafo Kanlux (dokonca výkonovo slabšie, 105W) a nie je s ním problém:

https://www.gme.cz/e...set105-k-kanlux

Keďže originál trafo som nikdy nemal, tak neviem, ako je tam riešená stabilizácia. Je tam niečo viditeľne zhorené?


  • 0

#24 IvanM

IvanM

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 18 únor 2017 - 21:23:53

Moderný pc zdroj s minimálnou úpravou dá v 12V vetvi pdľa štítku 30 ampér. Používam ho na napáianie rádiostanice a 20ampér dá bez problémov.Testoval som ho aj s farebnou hlavou. http://www.ok1cjb.cz...pajeni&Itemid=7


  • 1

#25 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 18 únor 2017 - 22:38:47

Zdroje z PC jsem také dost používal. Stačí málo a dá se použít kdekoliv, kde je třeba 5, nebo 12V. Jenže nějak se mi nezdá ochrana. Tak nějak ji nevěřím. Proto jsem je přestal používat.


  • 0

#26 Janko

Janko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 298 příspěvků(y)
  • LocationChlumek, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou
Reputace: 20

Publikováno 31 březen 2017 - 19:18:42

Ha! A já myslel, že budu muset shánět celé trafo, jaká škoda, že jsem se zde nezeptal dřív :-D Děkuji tedy aspoň za to, že oteccasu byl aktivnější :-)

 

Ten kanlux je tedy správná volba?


  • 0

#27 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 31 březen 2017 - 20:26:38

Mám originální zdroj. Chceš ho????


  • 0

#28 Janko

Janko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 298 příspěvků(y)
  • LocationChlumek, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou
Reputace: 20

Publikováno 31 březen 2017 - 21:07:20

Pokud je funkční, proč ne, napíši Vám zprávu :-)


  • 0

#29 Janko

Janko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 298 příspěvků(y)
  • LocationChlumek, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou
Reputace: 20

Publikováno 31 březen 2017 - 21:12:34

Aha, takže nemůžete přijímat žádné další nové zprávy. Zkuste mi prosím napsat. Moc děkuji


  • 0

#30 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 215 příspěvků(y)
Reputace: 434

Publikováno 31 březen 2017 - 21:35:56

Musíš si zaplatit 100 Kč na rok. Pak budeš moc posílat zprávy


  • 0

#31 Janko

Janko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 298 příspěvků(y)
  • LocationChlumek, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou
Reputace: 20

Publikováno 31 březen 2017 - 21:43:06

Podíval jsem se na počítači a zahlédl Váš mail, takže jsem komunikaci směřoval tam, ať to tu neplevelíme.

Každopádně zprávy jsem posílal jiným členům TK bez problémů...


  • 0

#32 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 266 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 60

Publikováno 10 květen 2017 - 18:32:30

Dostali sa mi do ruk dve farebne hlavy Meopta:

 

1. Ma vpredu len napis Meopta - 392 8216 20085

2. Ma vpredu napis Meochrom 2 Meopta - 392 8216 20085

 

obe inak uplne rovnake. Stupnice do 180.

Obe prerobene s vyssie spominanym trafom Kanlux, jedna pouziva halogenovu ziarovku (50w) pre paticu MR-16, druha ma original ziarovku (patica gz6,35) kedze vyzera ze nikdy nebola pouzita. Nevyhodu original ziaroviek vidim v cene a zivotnosti ktora je udavana Osramom 50 hodin

 

spravil som kratke videa ako vlastne funguju filtre:

https://youtu.be/IEQpxNYK3Kk

 

https://youtu.be/rRTn6dVLdRU

 

a miesacia komora:
 
Přiložený soubor  WhatsApp Image 2017-05-10 at 17.25.58.jpeg   68,75K   2 Počet stažení
 
PS.: nema niekto prosim original navod k tejto hlave?

  • 2

#33 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 1

Publikováno 17 květen 2017 - 14:01:09

Krátký návod jsem našel v jedné verzi manuálu k Axomatu 4 nebo 5 nebo Opemusu 4 nebo 5, ale nemůžu už najít tuto plnou verzi, ve všech ostatních chybí listy; nejspíš by teda stačilo sehnat návod ke zvětšováku. Co se týká filtrace, jak již zde bylo někde zmíněno, s hlavou samou lze dosáhnout maximálně filtrace 150, pro tvrdší nebo měkčí gradaci nutno vsunout přídavný filtr. Sada tří filtrů (purpurový, azurový a žlutý, rozměr 7x7 cm) má číslo 392 812 610 081, viz manuály výše zmíněných zvětšováků. Momentálně je prodává pán z Kostelce nad Cernými lesy na Aukru, má víc exemplářů.

 

Osobně jsem zakoupil tuto hlavu ke svému Opemusu 6, avšak tento má šuplík na filtry na přední straně, pročež nelze tuto hlavu beze všeho instalovat. Provizorně používám mezikus bez šuplíku z Op6 "Standard" a sháním mezikus z Op5. Pokud by někdo měl navíc, rád za drobný peníz odkoupím.


  • 0

#34 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 266 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 60

Publikováno 18 květen 2017 - 14:26:29

ta objimka na hlave by sla myslim upravit aby pasovala aj na opemus 6


  • 0

#35 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 1

Publikováno 18 květen 2017 - 20:00:57

Ono to pasuje, mám verzi s hranatou objímkou, jen otvor na šuplík je ze strany, u Op6 je zepředu. Teď už asi můžu zaslepit ten otvor na Meochromu a udělat ho zepředu, původně jsem uvažoval o tom, že to vrátím, tak jsem do toho nechtěl zasahovat.. Radši ještě ale budu nějakou dobu shánět ten mezikus z pětky.

Problematika barevných hlav se sice řeší jinde, ale napadlo mě, že by se tato hlava dala upravit tak, aby pracovala podobně jako Meocolor - místo modrého filtru, který při vytváření černobílých zvětšenin není potřeba, vsadit ND filtr. Ale "od skici k dílu jde se po kolenou", že? Zda je to technicky proveditelné, popřípadě náročné, nevím.


  • 0

#36 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 266 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 60

Publikováno 19 květen 2017 - 14:07:11

to by urcite slo:) ale treba to ? ked mozes dat nd filter do suflika?


  • 0

#37 iuliuzz

iuliuzz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 1

Publikováno 20 květen 2017 - 13:19:19

No měl by člověk možnost plynule měnit množství světla jako v těch novějších hlavách. Jak jsem pročítal fórum, tak právě tohle někteří uvádějí jako zásadní nevýhodu Meochromu. V ideálním případě by se podařilo vyladit celý proces tak, aby při změně filtrace nebylo třeba měnit čas při zachování požadovaných vlastností obrazu. Stejně tak by bylo možno při stejné filtraci měnit plynule množství světla tak, aby laborant dosáhl pohodlných časů při optimální (nebo oblíbené) cloně - proužková zkouška by pak probíhala nikoli změnou času, ale změnou nastavení množství světla.

Ale je to jen snění, já osobně neplánuju momentálně nic podobného na svojí hlavě zkoušet. Ale jestli se mi dostane do rukou nějaký levný meochrom, klidně se za dlouhých zimních večerů s použitím různých nástrojů podívám jak je to přesně uvnitř uděláno.. (To většinou nedopadne pro pacienta dobře.)


  • 0

#38 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 266 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 60

Publikováno 23 květen 2017 - 07:25:54

no to si neviem dost dobre predstavit ako by to slo v mechrome spravit, mozno tym ze by su Y/M posuval tak by sa ti proti posuval ND filter..ale kto to vyrata?


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních