Přejít na obsah


Fotka

mamča řady C????


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
102 odpovědí na toto téma

#51 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 28 prosinec 2009 - 13:27:34

tak vkládám ukázku díky ypresovi kterej umí myšema oběma rukama:
Vložený obrázek Vložený obrázek
  • 0

#52 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 30 březen 2010 - 12:17:30

tak originál mamijácká lupa v čechách asi není a já se ptám, jestli jste zkoušeli napasovat tohle:

Vložený obrázek

na tohle:

Vložený obrázek

principielně se to snad neliší, matnice jako matnice a ten nástavec na sixu včetně otočné očnice mi vyhovoval a bylo v něm pěkně vidět a nyní se přes aukro ke mě zase jeden kus vrací
  • 0

#53 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 7 říjen 2010 - 21:34:33

sehnal jsem original lupu 5,5x ale nejde vložit do otevřený šachty
uměl by to někdo vysvětlit, jestli je to třeba pro jinej typ šachty či co?

mám c330 profes.
průměr lupy je o něco větší, než okno v šachtě
-
dole na snímku jedno z náhradních řešení
Vložený obrázek Vložený obrázek
Vložený obrázek Vložený obrázek
Vložený obrázek
  • 0

#54 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 8 říjen 2010 - 05:40:40

Zkus se kouknout po lupě pro Kiev 88. Hranoly prý (po nepatrné úpravě) na Mamiyu pasují, mohla by i lupa.
  • 0

#55 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 8 říjen 2010 - 08:45:42

:oops: no jo díky...
já už byl rád, že mám po x měsících shánění originál a zas nic
jinak jsem mamiji s tím ruským hranolem už koupil a pasuje to, ale hranol jsem neviděl před úpravou
vážně si říkám vyrobit pevnou šachtu, upevnění není žádná věda, stejně třistatřicítku na vejlety netahám a blbnu s ní jen doma
  • 0

#56 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 8 říjen 2010 - 10:53:27

Radime, tato lupa pasuje pouze na starší tip šachty pro C330, tu které se stínící plechy sklápí zvlášť boční a zvlášť zadní. Já jsem s touto lupou velmi spokojen.
  • 0

#57 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 8 říjen 2010 - 10:58:30

já to tušil
tak leda by někdo chtěl šachty vyměnit, tuhle rychlejší s vestavěnou lupou co vedle ní nefouká světlo na matnici za tu starší, kam se dá pomocná zmíněná lupa dát
nebo:
zn. koupím starší šachtu ale to asi nikdo neprodá
  • 0

#58 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 8 říjen 2010 - 11:06:04

Radim,
niečo vymyslíme - mám jednu C330S, a teraz si skladám druhú, práve tú staršiu C330 (bez označenia). Dávam ju ale dohromady po kúskoch - akurát som vydražil matnicu, šachtu... ak mi príde do Nedvědice, donesiem, a poskúšame. Mne je v podstate jedno, akú mám šachtu.

Heslo dňa: Jedna tristotridsiatka nestačí! Kto máte dve (a viac :wink:, očakávam, že sa prihlásite :lol:

Štvorcu zdar!
  • 0

#59 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 8 říjen 2010 - 11:08:27

No, ale asi to nie je ten správny, tip, neviem (nlc, vieš poradiť, prosím?).
viz: (link na íbej)
  • 0

#60 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 8 říjen 2010 - 11:19:50

já to tušil
tak leda by někdo chtěl šachty vyměnit, tuhle rychlejší s vestavěnou lupou co vedle ní nefouká světlo na matnici za tu starší, kam se dá pomocná zmíněná lupa dát
nebo:
zn. koupím starší šachtu ale to asi nikdo neprodá

Starších šachet je na e-bay mraky.
  • 0

#61 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 8 říjen 2010 - 11:21:29

Heslo dňa: Jedna tristotridsiatka nestačí! Kto máte dve (a viac :wink:, očakávam, že sa prihlásite :lol:
Štvorcu zdar!

Smůla. Už jsem jednu prodal.
  • 0

#62 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 8 říjen 2010 - 12:30:41

No, ale asi to nie je ten správny, tip, neviem (nlc, vieš poradiť, prosím?).
viz: (link na íbej)

stará šachta vypadá asi tak:
Vložený obrázek

věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů :lol:
radši bych to někde směnil
  • 0

#63 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 8 říjen 2010 - 12:33:32

Radim,
ten link, čo som priložil, si pozri. To by mi malo niekedy teraz prísť = ja som výherca (snáď, grrr) , takže ak ti event. vyhovuje tento typ, niečo vymyslíme. Podobá sa to na ten tvoj obrázok, aspoň, čo je vidieť.

Dubraro - už si jednu predal, takže máš už "iba jednu", pochopil som správne? :lol:

Ď.
  • 0

#64 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 8 říjen 2010 - 12:49:14

no vypadá, že je to ono, ještě aby nebyla dobitá

asi na tu moji šachtu už lupa není a řešilo se to tím, že se šachta sundávala a místo přišel takovej ten tubus s lupou nahoře
Vložený obrázek
  • 0

#65 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 8 říjen 2010 - 12:59:25

no vypadá, že je to ono, ještě aby nebyla dobitá

No, to si hovorím aj ja.
Ale lepšie dobitá, než žiadna, no ni?

V popise je aj spomenutá chyba - strunka na vyklápanie lupky je slabá (ale to ty aj tak nepotrebuješ :lol: )

Najlepšie je aj tak to pozadie, na ktorom to predávajúci fotil. Tromfnúť sa dá asi už iba Sibírskym tarbíkom alebo zebroidom / zebrulou :wink:
  • 0

#66 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 9 říjen 2010 - 08:13:36

doma jsem problematiku předal výstrojnímu odd a nebudu nakonec směňovat, nýbrže kupovat tu starou verzi šachty
tak jestli by někdo měl jednu navíc..... nespěchám
  • 0

#67 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 9 říjen 2010 - 08:36:36

duroT, hlásím se jako uživatel 2 kusů C330. Jedna prostě nestačí :-)
  • 0

#68 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 9 říjen 2010 - 13:35:33

Nlc, výborne, tak to má byť :-)
Keď ju miluješ, nie je čo riešiť, však? (Ja sa hlavne bojím - čo, keby som náhodou musel poslať mašinku do servisu? S čím budem fotiť? Tak treba mať zálohu).

Radim - čo keby sme vymysleli niečo s výmenou a doplatkom z mojej strany? Mohlo by to byť tzv. win-win riešenie (obaja spokojní?).

Zdarec!
  • 1

#69 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 9 říjen 2010 - 18:50:38

věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů :-)
radši bych to někde směnil

Klidně vyměním.
Jestli ji budeš brát do Nedvědice, mohl bys vzít i ten Kievový hranol?
  • 0

#70 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 9 říjen 2010 - 18:53:20

Dubraro - už si jednu predal, takže máš už "iba jednu", pochopil som správne?

Ano. Koupil jsem celou soupravu, s 65, 80 a 135mm, porrofinderem a držadlem, tak jsem prodal tu co jsem měl předtím jen se záklaďákem. Šla do muzea.
  • 0

#71 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 9 říjen 2010 - 18:59:13

Ja sa hlavne bojím - čo, keby som náhodou musel poslať mašinku do servisu? S čím budem fotiť? Tak treba mať zálohu

Co by se ti tam tak mohlo pokazit???
Když necháš jednou za 20 let vyčistit závěrky a vyměnit těsnění, tak máš vystaráno.
To už bych spíš chápal, že bys měl v jedné barevný a ve druhé černobílý film. Já ani tohle neřeším, jsem vycvičený na kinofilm, takže 12 snímků vybouchám raz-dva.
  • 0

#72 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 9 říjen 2010 - 19:12:51

Dubraro,
neuveríš, ale pár razy sa mi už stalo (v rýchlosti, nervozite a pod), že som namiesto pretočenia na ďalšie políčko pretočil celý film. Proste necvaklo niečo vnútri - a film v keli (hlavne ak sa to stane na začiatku Delty 100, zamrzí). Vyfotené 2 snímky z 12tich nepotešia.

Sám neviem, čo sa tam môže diať, možno iba drobnosť - mechanická. Ale zľakol som sa, Mamčou fotím najviac :-)

Pri skúšaní doma sa to ale nestalo, a teraz pretáčam jemne...zatiaľ sa to znova neobjavilo.
  • 0

#73 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 9 říjen 2010 - 20:06:54

věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů :-)
radši bych to někde směnil

Klidně vyměním.
Jestli ji budeš brát do Nedvědice, mohl bys vzít i ten Kievový hranol?


hranol vezmu a ohledně šachty platí tohle:

doma jsem problematiku předal výstrojnímu odd a nebudu nakonec směňovat, nýbrže kupovat tu starou verzi šachty
tak jestli by někdo měl jednu navíc..... nespěchám

abych měl obě dvě
když už nebudu mít dvě komory, tak aspon dvě šachty :-)
  • 0

#74 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 10 říjen 2010 - 08:42:01

Dubraro,
neuveríš, ale pár razy sa mi už stalo (v rýchlosti, nervozite a pod), že som namiesto pretočenia na ďalšie políčko pretočil celý film. Proste necvaklo niečo vnútri - a film v keli (hlavne ak sa to stane na začiatku Delty 100, zamrzí). Vyfotené 2 snímky z 12tich nepotešia.

Sám neviem, čo sa tam môže diať, možno iba drobnosť - mechanická. Ale zľakol som sa, Mamčou fotím najviac :arrow:

Pri skúšaní doma sa to ale nestalo, a teraz pretáčam jemne...zatiaľ sa to znova neobjavilo.

Ztuhlé, vyschlé, lepivé mazivo. Vyčistit, znovu namazat, seřídit páky a táhla. Takhle vypadala ta moje první C330 když se ke mně dostala. Nešla závěrka, nešel ukazatel zaostřené vzdálenosti, nešlo vyklopit clonu pro výměnu objektivu, dalo se přetočit najednou o 2-3 políčka filmu než zapadla zarážka. Zničil jsem tak první 220 barevný film.
  • 0

#75 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 434

Publikováno 21 květen 2011 - 06:59:37

Omlouvám se že jsem nechtěně založil duplicitní vlákno.
Zajímá mne, zda někdo zde s touto mašinkou fotografuje a co považuje za nutné příslušenství a naopak co za zbytečnost. Zatím jsem pochopil že lupa není vůbec špatná. Ta která je vestavěná nepostačuje?
  • 0

#76 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 21 květen 2011 - 09:34:04

záleží na tom co se fotografuje a kde v jakém světle
původní matnice je výborná na ven - v interieru je tmavší a s použitím lupy vestavěný, nebo jiný nejsou vidět kraje - hodně ztmavnou - zejména se širokáčem
pokud to máš víc na doma a interiery, tak matnici vyměnit za nějakou z RZ
nejlíp máš vyzkoušet a uvidět
vestavěná lupa stačí, ale bude li ke koupení přídavná - koupit - je to "kus optiky" (pozor ne každá pasuje na každou šachtu)
jinak důležitý z mýho pohledu:
grip - bez něj s tím drobečkem z ruky moc neumím
pro práci se stativem to paralaxové zvedátko
  • 0

#77 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 290

Publikováno 21 květen 2011 - 17:44:11

Omlouvám se že jsem nechtěně založil duplicitní vlákno.
Zajímá mne, zda někdo zde s touto mašinkou fotografuje a co považuje za nutné příslušenství a naopak co za zbytečnost. Zatím jsem pochopil že lupa není vůbec špatná. Ta která je vestavěná nepostačuje?

Mě stačila. Ale samozřejmě záleží co fotíš. Při potřebě opravdu přesného zaostření - třeba na makro - se silnější lupa může hodit.
Originální matnice je dost dobrá, myslím že výměnou si pomůžeš jen málo.
Grip je nutný zejména pokud používáš hranol.
Samozřejmě sluneční clona.
Vyčistit a přeměřit závěrku, všechny které se mi odstaly do ruky, měly časy dost mimo jmenovité hodnoty.
  • 0

#78 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 434

Publikováno 30 květen 2011 - 07:08:42

Oproti spodní spoušti mi jde ta boční velmi ztěžka, hlavně než se rozhýbe. Asi to trochu rozeberu a vyčistím. Nemá někdo odkaz na sborku a rozborku do 30 sekund a podobně? :-)
  • 0

#79 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 434

Publikováno 30 květen 2011 - 10:38:47

Ach jo, navíc se mi po vyndání filmu kousne počítadlo na pětce.... Zkusím to sám, nebo prosím o doporučení opraváře..... :-)
  • 0

#80 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 434

Publikováno 2 červen 2011 - 14:41:06

Anžto jste mi nikdo neporadil, musel jsem to zvládnout sám. Nevím z čeho jsem měl strach. Jediný problém na který jsem narazil byla obráceně namontovaná páčka. :evil:
  • 0

#81 lubaliska

lubaliska

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 červenec 2011 - 22:08:06

Pánové,
jak jste spokojeni s potikou? Je pro mě jedním z možných kandidátů. Fotím převážně krajinu barevně (inverze). Líbí se mi možnost výměnné optiky. Fotíte s tím někdo krajinu. Jak je to např. s přechodovými filtry, které používám téměř u každého záběru. Není problém nastavit?
Díky za Vaše odpovědi. LL
  • 0

#82 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 22 červenec 2011 - 07:37:54

lubaliska,

s potikou ( :) ) som spokojný, avšak fotím skoro výhradne čiernobielo. Čo sa rozlíšenia týka, nemôžem sa sťažovať - na moje "najväčšie" štvorce 30x30 určite bez problémov (a určite pôjde aj viac).

Mám 55mm, 80mm a 135mm - všetko tzv. Blue dot modely.

Na 55mm mi hlavne chýba väčšia clona ako f22 - je potom ťažšie precloniť (mať ostré) blízke popredie aj horizont. Nie som si úplne istý, či by pomohla znalosť hyperfokálnej vzdialenosti? Na matnici to samozrejme skontrolovať nejde.

135mm je bez problémov, tam je max. clona f45 a aj sklo je veľmi podarené.

S prechodovými filtrami skúsenosť nemám, ale asi to tak jednoduché nebude, zrejme by som používal radšej závitový 46mm (s delením v polovice = nie je čo nastavovať), než Cokin systém (aj keď ten tiež ide, krkolomne).

Najväčšia necnosť skiel je tendencia k prasiatkam v priamom protisvetle (slnko v zábere) - najmä pri použití filtrov + nemožnosť ich kontroly (pozerám cez iný objektív). 55mm robí nie veľmi pekné n-uholníky.

Kombinácia týchto dvoch chybičiek (protisvetlo + preostrenie popredia) mňa osobne viedla k zaobstaraniu iného fotoaparátu "na krajinu" (Graflex 6x9 + Rodenstock optika), Mamča však doma určite zostane, na všetky ostatné aplikácie je to parádny strojček!
  • 0

#83 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 červenec 2011 - 10:16:08

S optikou k této Mamče jsem spokojený (mám téměř vše). Ačkoliv, některé vady se také najdou. Jak již zmínil Ďuro především se jedná o slabší odolnost proti odleskům v protisvětle (neplatí pro 135mm a 180mm Super, tam je to lepší) a dále specifické vykreslení oblastí mimo hloubku ostrosti některých objektivů - vznikají jednak pětiúhelníky a pak také "roztočené" pozadí. Na krajinu to použitelné jistě je, ale záleží zda je ti nejširší ohnisko 55mm dost široké. O použitelnosti přechoďáku také již psal Ďuro, já jen doplním, že na tento fotoaparát existují i záda pro kazety na planfilmy. Pak je možné kontrolovat jak zaostření, tak efekt filtrů přímo srkz snímací objektiv na matnici umístěné na vodicí dráze filmu. Není to ani rychlé ani příliš komfortní, ale použitelné. O možnosti samostatného vyvolání každého záběru nemluvě. Jen člověk musí být smířen s větší pracností.
  • 0

#84 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 22 červenec 2011 - 10:28:38

Jú!
Ja som o tej matnici nevedel :)
To chcém, to by veľa riešilo :-)
Dík, Tomáš.
  • 0

#85 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 22 červenec 2011 - 10:32:33

Ešte jedna poznámočka:

naopak, na fotenie v tmavom (jesennom) lese, podvečer a za šera je to paráda - matnica aspoň na mojej "S" je krásne svetlá a v kombinácii so sklami (najmä 80mm/2,8) je to stále použiteľné. Tam už naopak stráca Graflex, plachtu cez hlavu a vidím tak/tak (a to mám menenú matnicu za Maxwellku).

Na stránke mám myslím ukážku:
http://www.durov.crap.sk/?id=01

To bolo skoro úplne potme, v hmle, expozícia s 55mm a určite cez 30sec.
Napriek tomu sa mi podarilo komponovať na matnicu.
  • 0

#86 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 červenec 2011 - 10:41:51

Ďuro ta matnice není originál. Jen prostě vezmeš nějakou vhodnou, zařízněš na rozměr a při komponování umístíš na dráhu filmu ... poté vložíš kazetu a exponuješ. Základem je mít ty záda, kazety a filmy do nich :)
  • 0

#87 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 766 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 350

Publikováno 22 červenec 2011 - 10:45:32

Ahá, no ja som predstavoval niečo ako Graflok.
Mno, tuším Radim niečo také má. Inak tie filmy sú ako do Graflexu? 2 1/4x 3 1/4?

Díkes!
  • 0

#88 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 červenec 2011 - 11:56:41

Vložky do kazet se vyráběly jak pro formát 2 1/4" x 3 1/4", tak pro 6,5x9 cm. Jen je problém vůbec nějaké sehnat (včetně kazet).
  • 0

#89 lubaliska

lubaliska

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 červenec 2011 - 12:01:56

Díky oběma za odpovědi. Překlepy se mi stávají často. :) Halt po sobě nečtu.

Myslím, že pokud by se k objektivu dal cokin držák přichytit, že by to mělo jít. Četl jsem, že lidi, kteří fotí krajinu dálkoměry taky běžně přechoďáky používají - je to do jisté míry odhad, ale ten se dá celkem dobře trefit. Vidím, jakou část obrazu zabírá nebe. I z té tvé ukázky je vidět, že krajinu s tím fotíš běžně, i když ČB.

Uvažuji o ní jako o fotoaparátu na cesty. Jako alternativu zvažuji bronicu etrs. Z hlediska váhy a objemu mi to přijde srovnatelné Oboje jsem měl možnost si vedle sebe teď porovnat u Škody v Praze. Spíš ta bronica se dvěma backy a třemi objektivy zabere místa více a bude i těžší. Je to těžké rozhodování, protože oba ty aparáty jsou velmi rozdílné. Jde mi hlavně, aby to bylo relativně lehké a skladné a aby to mělo výměnné objektivy. 55 jako širokáč by mi stačil. U broni vidím dvě velké výhody - výměnná záda - kombinace barva (krajina) a BW (lidé) je pro cestování moc fajn. A druhá výhoda je, že vidím přesně to, co snímá objektiv, což je fajn právě v té krajině. Výhodou mamči je větší formát při zachování stejných (spíše lepších) váhových a prostorových parametrů. Těžká volba pro cestovatele. LL
  • 0

#90 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 červenec 2011 - 12:20:29

Shodou okolností mám oba fotoaparáty. Pro fotografování krajiny, bych ale upřednostnil spíše Bronicu ETRS. Pokud trváš na čtverci, pak Bronicu SQA.
V základu se mi zdá Bronica i skladnější. A jde-li ti o střídání filmů, pak je volba jasná. Mamiya má oproti Bronice ETRS pouze jednu velikou výhodu a tou je absence kopajícího zrcadla.
  • 0

#91 lubaliska

lubaliska

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 červenec 2011 - 12:27:57

nlc,
díky moc. Mohu se tě přeptat na pár věcí ohl. té broni, nebo to dáme do jiného vlákna?
  • 0

#92 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 22 červenec 2011 - 12:44:41

já mám tenhle filmholder
Vložený obrázek


propracované japonsky, radost vzít do ruky...
nabíjí se to potmě, nebo v rukávu - jeden záběr vždycky
nechá se tam dát ustřiženej svitek s nějakým odpadem nahoře dole - jako by to byl záběr 6x9 a nebo rovnou plany 6x9
jo ještě jsem to nevyzkoušel :) ale mám doma

no a nebo byly ty záda s matnici co už kluci psali a tam se vyndá matnice a vloží nabitá kazeta ale aktuálně obrázek nikde nevidím

no c330 je jako lejka, když ty ji udržíš (nebo stativ) tak ti žádnej záběr nerozhýbe, jako byste fotografovali tisíciwattovou vrtačkou osazenou centrální závěrkou :-)
záto broňa to je jinej klapanec
  • 0

#93 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 červenec 2011 - 13:11:44

lubo, klidně se ptej. Kdyžtak to dej do tohoto vlákna, ať tu neděláme zbytečně čurbes.
  • 0

#94 lubaliska

lubaliska

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 červenec 2011 - 13:32:03

Tak jsem se zeptal ve vlákně, na které jsi mě odkázal. Těším se na odpověď.
  • 0

#95 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 434

Publikováno 23 červenec 2011 - 19:13:35

Dnes se mně na obecní pouti přišel zeptat kolik MPX do toho dostanu. Svojí odpovědí kolik tam dáš, tolik tam máš jsem ho úplně dostal. Ale pochlubil se že má Mark V. Asi mysle forda.
  • 0

#96 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 23 červenec 2011 - 21:28:32

Dnes se mně na obecní pouti přišel zeptat kolik MPX do toho dostanu. Svojí odpovědí kolik tam dáš, tolik tam máš jsem ho úplně dostal. Ale pochlubil se že má Mark V. Asi mysle forda.


a zkusil jsi mu říct "Pepku, vyskoč!" ?
  • 0

#97 lukas.erba

lukas.erba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 309 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 118

Publikováno 30 březen 2013 - 14:57:38

poradíte:
jaký je rozdíl mezi porro finderem X porroflex finderem x level prism finderem? děkuji
  • 0

#98 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 378 příspěvků(y)
Reputace: 55

Publikováno 30 březen 2013 - 22:34:49

Co jsem se díval na zahraničních fórech, tak zrcadlový porro hledáček je znatelně lehčí, ale méně světelný a s malým průměrem okuláru. Nekteří psaly až nepoužitelně tmavý, pro jiné to za úsporu váhy stojí. Celkově vítězil hranol.
  • 0

#99 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 437 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 187

Publikováno 13 duben 2015 - 21:36:04

Mám v rukou Mamiyu C220 a návod k ní. V něm se píše, že na nový snímek se film přetáčí "na doraz". Tenhle stroj ale dorazy neuznává. Jak to teda má být? Zarazí se vám film na novém políčku jako u slušnějších kamer, nebo je potřeba hlídat si počítadlo jako u kamer sice třeba taky slušných, ale za krále klacka vyrobených?


  • 0

#100 Acer

Acer

    Nováček

  • Předplatitel
  • 423 příspěvků(y)
  • LocationBruntálsko
Reputace: 198

Publikováno 13 duben 2015 - 22:18:24

A máš tam film? Bez něj můžeš točit do aleluja. Pokud to dělá s filmem, je něco špatně.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních