No já nevím, zda je dobré porovnávat zkušenosti s papíry Kentmere Fineprint VC původní, tedy staré verze, s papíry jiných výrobců, když letos na jaře byla po přestěhování výroby Kentmere do výrobní haly Ilfordu vyvynuta
nová zcela odlišná emulze! V současné době již na českém trhu (a troufám si tvrdit, že dost možná i v celé EU) nezakoupíte původní emulzi, dnes je k dispozici pouze ta nová, kterou vyvíjeli v laboratořích Ilfordu. Předpokládám, že všichni, co tady Fineprint hanili, předávají staré zkušenosti s tehdejším produktem, pokud ne, pak se jim omlouvám.
Navíc zde vstupuje do hry ještě jedna proměnná - jsou materiály, které vyžadují dosti neběžné zpracování, aby se dosáhlo standardně kvalitního výsledku (ne-li lepšího). Příkladem může být třeba mnohými zatracovaný Fomapan 200, který je opravdu nesnadné zpracovat, ale když si osvojíte ten specifický proces, ten film se Vám odvděčí velmi zajímavými výsledky. Nebo papíry ADOX s původem z chorvatské Fotokemiky-EFKE, které také potřebují naprosto spëcifický a ojedinělý zpracovatelský postup. Nedávno tu proběhla jistá diskuse v níž se řešilo "dojíždění" těchto papírů, jeden kolega si povšiml, že tento efekt lze eliminovat prodlouženým ustalováním. Když jsem do diskuse přispěl tím, že je opravdu nutné papír dostatečně a tedy déle než je běžné u produktů ostatních firem ustálit, objevila se reakce pochybovačů zvyklých zpracovávat běžné materiály s tím, že ustalovač je vlastně účinným zeslabovačem a při prodloužení doby ustalování pak dojde k zeslabení obrazu. Nerespektovali doporučení výrobce (Fotokemika pro papíry pod značkou EFKE uvádí díky extrémě tlusté emulzi jejích produktů 15minut v kyselém ustalovači) a divili se, že dosahují pouze podprůměrné kvality obrazové informace, ačkoliv jim bylo před koupí přislíbeno, že se jedná o světově ojedinělý materiál s odlišným a tedy zajímavým podáním vysoké kvality! Jednoduše se musíte naučit přistupovat k němu jinak, než k výrobkům běžné koncepce! Totéž platí pro Kentmere Fineprint, který má jodobromostříbrnou emulzi (zajímalo by mě, zda po kompletní přestavbě emulze zůstalo i využití jódu, nebo se unifikovalo a zákazník se dočká standardního materiálu), zcela ojedinělou na poli světového trhu (bromostříbrných či chlorobromostříbrných emulzí). Existují světově uznávaní autoři s přídomkem Masterclass, kteří tyto Fineprint VC používají právě pro své mnohými obdivované zvětšeniny.
Doporučuji tedy zakoupit si vzorek od několika výrobků, stanovit si priority v závislosti na ceně/kvalitě, odzkoušet a vybrat si co mi nejlépe vyhovuje. Výsledky diskuse typu "co je lepší...ten či onen papír?" nebude mít zcela objektivní výsledky

Nakonec ještě poznámka k nedosažení horního gradačního konce: ke stupni 4 a 5 nelze dle Kentmere dospět při použití studeného světla. K zamyšlení - halogenová žárovka např. OSRAM HLX je vybavena studeným zrcadlem, které neodráží IR část spektra (a částečně také krátkovlnný konec viditelného spektra).
Zde už jen podotknu, že např. uživatel TK "Kodl" (omlouvám se, že si beru "do huby" právě jeho, ale myslím že je tady, přinejmenším pro mě, jednou z největších autorit) ve svých příspěvcích zmínil, že Fineprint VC používá a potíže s přitvrzením, pravda po trochu složitější kalibraci procesu, nepociťuje. Že by to tedy bylo opravdu v těch rukách?