Zdenab2 - jj vybral hlavně tohle fórum

... Ani jsem nedoufal v tolik odpovědí

. Tímto vám tady
všem moc moc děkuji, protože jinde bych se asi setkal s návrhem "kup si 5D a nevotravuj" ;(...
Jinak s tím, že fotit na čtverec (skoro čtverec) je určitě jiné, ale myslím, že by mi to takový problém nedělalo

...
Jinak nepopsal jsem to k čemu ten přístroj chci

.
Měl by to být přístroj, kterým zachytím nějakou architekturu, krajinku, zátiší, spíš něco takového oddechového a tak trochu za odměnu (na street, reporty a podobný mám digi, to plně opustit nechci). To znamená, že velikost a váha je mi celkem fuk (jsem zvyklý nosit hodně kilo na zádech). Podle toho co jsem tu četl, tak je jasné, že jsem z nebe jako učený nespadl

, určitě musím počítat s několika svitkama, který se nepovedou přesně tak jak by měly, ale zase na druhou stranu, když za dva roky budu jinde, tak ty nej fotky si můžu zkusit nazvětšovat zase lépe.
Pavel_P - děkuju

. Bohužel začínám díky aps-c širokáči na 70mm

... Jinak taky hezkej příběh. Já jsem snad typ, kterému nevadí se tahat s těžkym foťákem (hlavně kdybych ho neměl, tak bude nějaká supr situace a já jí nebudu mít nafocenou

). Už jsem si celkem zvyknul na těžkej bágl kolem 10kg a někdy i víc, takže nějaký SF mi nedělá problém unýst

... Jinak to, že dělá rozruch by pro mě snad taky neměl být moc velký problém, nechci s tím fotit žádné mimořdné akce.
To je jasné, já také neočekávám, že bych si stoupnul k SF a vyfotil, vyvolal a nazvětšoval perfektní fotku, jestli někdy udělám perfekt fotku po všech stránkách, tak to bude asi za delší dobu

. Můžu se zeptat, co je TLR (je to třeba flexa nebo ostatní dvojočkový?)??
ypres_bass -

, no jo, zatím jsem pořádně neměl příležitost fotit na čtverec, ale snad bych si zvyknul. I když co jsem tak blaženě slintal kolem, tak jsem se ZAMILOVAL do Mamiye 645

(a to je tuším 6x4,5), asi bych na ní teďka měl, ale nevím, jestli to neni zbytečný luxus (třeba PSIX jsem koukal a čet, jenže jsem se dočet, že je prý špatné navýjení svitku

)
Jinak já jsem z Prahy (i na tohle nádherný město bych rád středoformát, sice na světlo a podobný čekám i s digi, ale se středoformátem bych si dal ještě více záležet

)
Kraken - to jsou opravdu rozumná slova

... S digitálem jsem se už techniku naučil víceméně neřešit (je pravda, že když si někde sednem, tak občas něco pořešíme, ale nehonim se za nejlepšim ve třídě

). Ale právě kinofilm a středoformát jsou pro mě nové končiny, proto se spíš ptám

... Jinak jak píšeš, že by to pro mě mělo bejt potěšující, tak v tom případě bych hned vzal asi nějakej velkej SF, ptž kinofilm je pro mě prakticky digitál, s jiným záznamovým médiem. Není to takové to velké, kde si musím dát pozor na zpětný ráz, u čeho si rozmyslím jestli to opravdu vyfotit).
Jenda1250 - jak vypadají ty srazy temné komory a kde a kdy bude nejblížší?