Přejít na obsah


Fotka

Začátky s klasikou


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
235 odpovědí na toto téma

#201 Enthropy

Enthropy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 22 říjen 2009 - 08:08:30

tomas.kontakt - no já exterňák nemám a co jsem koukal na ceny, tak je to třeba 6000Kč :D


Nic takovýho - do začátku se dá přežít i s nějakým ověřenym Leningradem 7 za stovku, nebo pro náročné se Sverdlovskem 4 za 8 stovek.
  • 0

#202 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 22 říjen 2009 - 08:13:16

přesně tak, já mám Gossen Sixtomat z Ebaye za necelý litr vč.poštovného..
  • 0

#203 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 22 říjen 2009 - 11:48:51

teďka koukám na vlákno slušnej expozimetr :lol:, no možná že do budoucna to bude na pořadu dne :lol:... Já te´dka koupil kazetu na etrsku za 800Kč i s poštovnym (teda ještě jí nemám, ale už jsme domluvený na prodeji :lol:.
  • 0

#204 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 07:25:49

včéra jsem si byl koupit teda další baterku a uvidí se, jak na tom bude, jedu na 4 dny na šumavu, nemáte někdo zkušenosti s brončou a mrazem?
  • 0

#205 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 23 říjen 2009 - 07:50:45

Z hlediska samotneho pristroje to bylo v pohode. Ale pro jistotu, tak jako u vsech jinych pristroju na baterku, jsem mel nahradni baterku v teple v kapse. A taky jsem si daval pozor na temperaci kvuli vysrazeni vlhkosti, kdyz je pristroj studeny. Ale to je opet obecna poucka.
  • 0

#206 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 10:52:39

Vladík - na tu baterku jsem trochu zanevřel, v nejhoršim si naměřim digitálem :-)... Jinak to vysrážení vlhkosti je jasný, je to kus kovu. Spíš mi šlo o to jestli něco nezatuhne nebo tak něco.
  • 0

#207 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 23 říjen 2009 - 10:55:10

kdepak, nic nezatuhne - s Broňou jsem fotil při -15 stupních na Boubíně a šlapala jak hodinky..
  • 0

#208 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 10:56:09

tomasi, to je supr :-) jsem se toho trochu obával, jsem zvyklej na svoje 400D, který přežije vše :-)...
  • 0

#209 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:04:42

o Bronicu se bát nemusíš, je to spolehlivý systém - mám ji 2 roky a patří k mému The Best off.. (a to mám sbírku 12 foťáků :-) )
Fotím s ní převážně z ruky - dokážu udržet i 1/30. Ale jak mi někdy dávno řekl Kraken, tyto skla si zaslouží stativ - jsou opravdu dobrá.
A co se mechaniky týká - NIKDY jsem neměl problém a to jsme docela extrémista na prostředí..
  • 0

#210 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:12:35

To je fajn, koukám, že ypress mi poradil moc dobře :-). Jedu se školou na Šumavu, takže stativ je v pohodě, lidi budou hledat broučky, kůrovce a podobný a já si budu vklidu fotit, mám v plánu i nějaký vstávání ráno, astro foto a podobný :-)
  • 0

#211 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:18:58

hmm a kam přesně jedeš?
  • 0

#212 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:20:35

Na Filipovu huť, někam do nějaký baráku, za 60kč na noc (luxusní cena)... Je to školní projekt zaměřenej na bižuli, takže budu ve svym živlu, focení a příroda :-)
  • 0

#213 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:24:55

no vidíš - Filipovka je pěkné místo, kousek Modrava, Kvilda.. ALE hlavně Vydra...
Když popojedeš na Antýgl, tam necháš auto a půjdeš podél Vydry směrem k Turnerově chatě... Tak jsme nedávno vymlátil 3 svitky :-)
Šumava je moje srdeční záležitost. Aby pro jihočecha ne, že ?!
  • 0

#214 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 23 říjen 2009 - 11:29:37

No vydru znám, ale ono to bude spíš chození )což mám radši), takže to budou spíš najaký výcvaky po cestě, ale doufám, že někde najdu nějaký hezký místo tak max půl hodky od chaty na focení :-)...

pro mě je všechno srdeční záležitost, jsem z prahy a vůbec nejsem městskej typ :-)
  • 0

#215 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 23 říjen 2009 - 12:30:12

O tu baterku se zas tolik nebojte a klidne merte hranolem :-)
Jen proste neni dobre nechat hranol treba tri hodinu zapnuty. To je cele. Kdyz jsem si zacal davat pozor na to vypinani, tak baterka byla v pohode a vydrzela dlouho. I to celoprumerove mereni, co na AEII hranolu je, mi prislo kupodivu velmi presne. Velmi casto, kdyz jsem si pracne scenu promeroval bodovym expozimetrem a prumeroval a podobne kravinky, jsem velmi dosel k casu, ktery mi hranol z fleku nabidnul.... :-)
  • 0

#216 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 27 říjen 2009 - 19:51:40

Mám hodně velký problém :-)... Červený puntík byl na červeném puntíku a přesto co jsem dojel na Šumavu, tak hranol neměřil a řekl bych, že problém bude spíše v těle a né v hranolu. Protože se mi zdálo, e závěrka pracuje na mechaniku (1/500s).

Nevím co s tím, nevíte o někom z Prahy co má Etrsku a byl by ochotný to se mnou vyzkoušet kde by mohl být problém? Zkusím zítra (teda vlastně pozítří, zítra mají zavřeno) zajít do Fotoškoda a poptat se, ale nevím co mi na to řeknou :-)
  • 0

#217 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 29 říjen 2009 - 08:14:55

kurňa to je divný... :( Podle mě Ti něco tu baterku nekřesťanky žere - já když koupil svou Broniku, tak mi šle závěrka taky jen 1/500. Problém tkvěl v tom, že jsem měl zaprasené kontakty mezi tělem a objektivem. Vzal jsem klasickou gumu na gumování a přešmydlal jsem každý kontakt - od té doby vše v pohodě! Rozhodně bych ji vzal i k nějakému slaboproudaři a nechal si mašinu proměřit, jestli někdy není uhnílej kontakt nebo most.. Do háje, dyť to není možný, aby tělo takhle blblo :D
Doporučuji poslat SZ Pavlovi_P - 1) je to elektikář, 2) ETRSku měl, 3) je to šikula a minimálně poradí...
Poslední varianta, co mě napadá - poslat Broniku k panu Ulmanovi do servisu...
  • 0

#218 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 29 říjen 2009 - 08:19:59

počkej, teď jsem si to přečetl ještě jednou - TY JSI MĚL ČEVENÝ PUNTÍK NA ČERVENÉM??? To je špatně - musíš ho nastavit buď na M jako do mechanické funkce nebo do A což je automatické měření. Když ho necháš na červeném (což je uprosted) tak je hranol vypnutý.
  • 0

#219 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:15:01

to přečištění kontaktů zkusím :D... Jinak já si taky řikám, že je to nějaký divný :(:(.

Teďka jsem zkusil ty kontakty a nic :(. Ale myslim, že baterka už je nějaká sežraná :(... Fakt když jsem jí vložil,o bjevilo se červený světýlko (baterka fungovala), měřil sjem, řek bych, že závěrka taky šla, ale pak jsem to asi tři dny nechal ležet (červený na červenym) a baterka byla fuč, nemůže to být způsobený nataženou závěrkou???

Dneska zkusim zajít do Škody, ale uvidim co mi řeknou.

PS: kdo je pan Ulman?
  • 0

#220 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:19:18

natažená závěrka na to nemá vliv - mám ji nataženou pořád.
Pan Ulman je mooc šikovný opravář, který mi servisuje moje stroječky - opravil mi 2 Flexarety a Ikontu - vše za 3 stovky a za pár dní byly zpět. Měl by si poradit i s tímhle, páč dělá i jiné mašiny. Kontakt mám k dispozici.
  • 0

#221 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:21:40

ještě jedna věc mě napadla - máš možnost nandat na mašinu místo hranolu šachtu? Pokud ano, tak to přehoď - hned se ukáže, zda žere hranol nebo něco jiného..
  • 0

#222 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:38:29

No to je dobře, ptž bych nechtěl neustále přemejšlet, co vyfotit, abych neměl nataženo :D...

ypress mi už dal kontakt na pana Ulmana a Francíka. Já si skočím ke Škodovi a uvidím co mi řeknou. Když něco vy smyslu, že to nemá cenu, nebo že by to bylo drahý, tak zkusim tyhle dva pány. Kdyby ani to ne, tak to bude jistit asi nějaké tělo z ebay :(...

Jinak šachtu bohužel nemám :(
  • 0

#223 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:43:08

to neva, že nemáš šachtu, prostě tam kdyžtak dej baterku a sundej hranol. Ale podle mě, je zrada někde jinde.. Je to škoda, že Tě takhle zlobí, páč Bronika je naprosto výtečný strojek..
  • 0

#224 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 29 říjen 2009 - 09:55:35

No to teda je, jsem z ní unešenej (teda ze dvou svitků) :D... Ale tohle mi nějak zkazilo náladu :(
  • 0

#225 servus

servus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 29 říjen 2009 - 10:40:54

No nechci kazit radost, ale pokud ta věc od začátku blbne, pustil bych ji do světa. Foťáků, které jsou v poho je kolem nás ještě dost. Proč si dělat nervy s porouchaným.
Ale mluvím jen za sebe, já poruchy nesnáším a pokud se mi něco sesype většinou prodávám. Už tomu pak moc něvěřím a nefotí se mi s tím hezky.
Výjimkou jsou samozřejmě raritní kousky.
Že je to v poruše si myslím od začátku, jde o to kolik bude stát oprava a jestli toužíte zrovna po tomto konkrétním kusu.

Luboš
  • 0

#226 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 29 říjen 2009 - 12:08:58

servus - no jo, to je jasné. jenže já se do toho foťáku zamiloval, ale tohle mi kazí radost. Třeba to bude jenom nějaká blbůstka 8-O
  • 0

#227 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 29 říjen 2009 - 12:23:28

Je to škoda, že Tě takhle zlobí, páč Bronika je naprosto výtečný strojek..

proto jsem mu ji doporučil...
  • 0

#228 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 29 říjen 2009 - 12:34:35

8-O takže nekupovat nic od servuse :)

jinak by mě tedy zajímalo čím to může být. já s brončou takový potíže nemám, baterku jsem tam dal jednu zatim, od tý doby šlape. ale hranol měřící nemám.

nevim no, dát tam baterku a na všech možnejch kontaktech měřit, zda to nemá odběr nějakej.
  • 0

#229 servus

servus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 29 říjen 2009 - 13:12:56

kdoco - naopak, pokud to prodávám já osobně, je to naprosto v pohodě. Věci kterých se chci zbavit kvůliva jejích napůl skrytým poruchám dávám do bazaru. Holt Mirek Dušín byl jen jeden. Nebo dva?

Hezký den

Luboš
  • 0

#230 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 5 listopad 2009 - 22:00:27

Tak se hlásim, sice trochu pozdě, ale přece (měl jsem nějak moc školy a další trable...).

Byl jsem ve Fotoškoda, kde mě odkázali na nějaký servis na Praze 4, že prý sami ty SF nedělají.

Napsal jsem tedy 3 maily. Dva pánům, který mi doporučil Ypress a pak těm od Fotoškoda.
Ozval se mi pan Ulman, který doporučil to jak jste tu psali vy. proměřit, jestli někde neteče zbytečně proud pryč. Prý to může být jenom tranzistor (asi levná varianta) a nebo celá deska (drahá :lol: ).
No a pak se mi ozval ten servis v Praze a prý je to opravitelné.
A Ing. Pavel Francírek se mi neozval na mail vůbec.

Tudíž zkusím zejtra zavolat (jdu si pro novej mobil, starej je kaput :(:( ) těm v Praze a kdyby to dokázali opravit za rozumnou cenu, tak bych jim to tam nechal opravit :)...
  • 0

#231 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 6 listopad 2009 - 14:10:19

držím všechny palce :x :-)
  • 0

#232 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 10 listopad 2009 - 18:33:19

Tak oprava bude stát asi 1500Kč, možná ještě mnohem víc :wink:... tak nvm možná to dopadne koupí novýho těla a prodánim toho špatnýho :)
  • 0

#233 jka2005

jka2005

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 47 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 listopad 2009 - 19:18:14

Girmy....
jak víte, že je závada v těle? I objektiv bude mít určitě pár kontaktů a hranol také.
  • 0

#234 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 10 listopad 2009 - 19:29:25

No to právě nvm, ale díky tý baterce bych řekl, že to bude asi v těle... kvůli chodu závěrky na 1/500s (mechanickej čas). hranoly AE-II jsou prý spolehlivé a kontakty sklo/tělo jsem přeleštil gumou, jak poradil tomáš a nic...
  • 0

#235 jka2005

jka2005

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 47 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 listopad 2009 - 19:55:08

Tělo musí dostat informaci o nastavené cloně a u nějaké obdoby iTTL bleskové automatiky ještě zaostřenou vzdálenost a to řeší elektronika u tzv. objektivů s CPU a je to napájeno z těla. I tam se může proud ztrácet. Je to málo pravděpodobné, ale ta možnost tam může být. Znám pouze Prakticary a tam to řeší potenciometr, ale ty jsou už 30 let staré. Pokud vám to fotí bez hranolu i bez šachty tak bych si od někoho půjčil zaručeně dobrý objektiv a vyzkoušel.
  • 0

#236 Girmy

Girmy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 146

Publikováno 11 listopad 2009 - 07:24:47

Teda že by to šlo i takhle? To je peklo :-D, že já zase něco kupoval... snad jediný co to nemůže odebírat je kazeta :-D
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních