Přejít na obsah


Fotka

Sekonic L-398


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#1 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 1 říjen 2009 - 16:42:32

Dobrý den,
mám tento expozimetr doma, zajímají mě veškeré rady, inormace - uvítám v češtině. Měl by to být dobrý stroj, ale opravdu netuším jak se s ním zachází...?
Děkuji za veškeré informace.

Vložený obrázek

S dovolením jsem sem vložil jiný, funkční obrázek. Pavel_P
  • 0

#2 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 2 říjen 2009 - 12:44:34

Ahoj, je to prima stroj, jede mi spolehlivě už léta. Ovládá se jednoduše- kalibruješ jenom ručičku na 0, vybereš si kalotu standard je kulatá, plochá a voštinová jsou směrové, ty nepoužívám. Nastavíš citlivost.Měření se spouští tlačítkem uprostřed,dá se i zaaretovat. Ručička ukáže číslo ti nastavíš kolečkem proti šipce a dole odečítáš clona/čas. Kdzž se ručička válí moc vlevo, vytáhneš z měřící hlavy plíšek c nápisem HIGH a používáš stupnici LOW. Je to fakt rychlý a pohodlný a v pohodě si na něj rychle zvykneš. Hodně zdaru!
  • 0

#3 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 2 říjen 2009 - 13:45:33

Ahoj, je to prima stroj, jede mi spolehlivě už léta. Ovládá se jednoduše- kalibruješ jenom ručičku na 0, vybereš si kalotu standard je kulatá, plochá a voštinová jsou směrové, ty nepoužívám. Nastavíš citlivost.Měření se spouští tlačítkem uprostřed,dá se i zaaretovat. Ručička ukáže číslo ti nastavíš kolečkem proti šipce a dole odečítáš clona/čas. Kdzž se ručička válí moc vlevo, vytáhneš z měřící hlavy plíšek c nápisem HIGH a používáš stupnici LOW. Je to fakt rychlý a pohodlný a v pohodě si na něj rychle zvykneš. Hodně zdaru!


Abych pravdu řekla, tak z toho nejsem nejchytřejší, nerozumím těm názvům:)
  • 0

#4 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 2 říjen 2009 - 18:18:50

OK,píšu to zhlavy, zítra si měřák vezmu ssebou abych psal přesně. Kalota je ta bílá čepička nad stupnicí. Vygooglil sem jen anglickej návod, jestli budeš o víkendu na TK, tak do pondělka bez problémů měříš, je to nepřehledný opravdu jen na první pohled :-(
  • 0

#5 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 2 říjen 2009 - 18:33:26

OK,píšu to zhlavy, zítra si měřák vezmu ssebou abych psal přesně. Kalota je ta bílá čepička nad stupnicí. Vygooglil sem jen anglickej návod, jestli budeš o víkendu na TK, tak do pondělka bez problémů měříš, je to nepřehledný opravdu jen na první pohled :-(


Moc, děkuji, budu čekat :)
  • 0

#6 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 2 říjen 2009 - 18:38:33

OK,píšu to zhlavy, zítra si měřák vezmu ssebou abych psal přesně. Kalota je ta bílá čepička nad stupnicí. Vygooglil sem jen anglickej návod, jestli budeš o víkendu na TK, tak do pondělka bez problémů měříš, je to nepřehledný opravdu jen na první pohled :-(



Jo, to jsem ještě chtěla. Právě přemýšlím nad Sekonic L 308, což je digitální mašinka. Nevím, zda-li budu natolik spokojená s tímto Sekonicem nebo přeci jen budu kupovat toho digitálního. Tento sekonic měří odražené i dopadající světlo?
Jeden známý mi říká, že se na digitální expozimetr mám vykašlat, tak nevím...
  • 0

#7 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 2 říjen 2009 - 18:54:55

Z principu je lepší měřit dopadající světlo,ale odražený zvládá taky. Digiexpozimetr jsem nikdy neměl, tak nemůžu radit. Ahoj zítra
  • 0

#8 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 990 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 2 říjen 2009 - 18:57:35

Pro tebe je koupě 308ky určitě lepší volba. Ničemu nemusíš rozumět, zmáčkneš a všechno vidíš na první šup. Nastavíš citlivost a jen přesouváš nad čidlo kalotu pro dopadající měření. Nebo s ní odjedeš a měříš odražené. Navíc to zvládá i fleše. Čudlíkama se šipečkama si najdeš (nacvakáš) tu pravou kombinaci času a clony. To je všecho.
  • 0

#9 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 026 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 2 říjen 2009 - 19:30:57

mám také digitální expozík - gossenek - a jsem s ním spokojená velmi. Na druhou stranu, když už má Kanecek doma tak pěkný expozimetr, proč se s ním nenaučit pracovat, no ni? Nejdřív bych být na jejím místě, zkusila pracovat s tím, co mám, a když by byly potíže, poohlídla bych se po něčem "jednodušším".
  • 0

#10 jka2005

jka2005

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 47 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 2 říjen 2009 - 20:43:11

Návod v angličtině je na stránce výrobce a je plný obrázků tak by se to dalo pochopit. sekonic.com
  • 0

#11 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 2 říjen 2009 - 23:27:00

Kanečku, ten expozimetr co máš je pro tebe možná v první chvíli složitější, nicméně až se to naučíš, odmění se ti lepším vnímáním vztahů v měření a ve vnímání světla. Digi expozimetr tyhle schopnosti až tak nerozvíjí. Jinak co se digitálního expozimetru týče, tak ten co jsi jmenovala je dobrý ve své velikosti, ale má určitou nevýhodu, že jeho bodové měření je pětistupnové. Pokud bys chtěla pracovat se spotem, opravdu to chce spíš jen jeden stupen. Já osobně mám L-508, ale přiznám se, že pokud bych nepotřeboval měřit blesky, raději bych používal něco jako tu 398čku. (já bych si například přál Lunasix 3, protože měří až do -4EV)
  • 0

#12 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 3 říjen 2009 - 08:23:10

Kanečku, ten expozimetr co máš je pro tebe možná v první chvíli složitější, nicméně až se to naučíš, odmění se ti lepším vnímáním vztahů v měření a ve vnímání světla. Digi expozimetr tyhle schopnosti až tak nerozvíjí. Jinak co se digitálního expozimetru týče, tak ten co jsi jmenovala je dobrý ve své velikosti, ale má určitou nevýhodu, že jeho bodové měření je pětistupnové. Pokud bys chtěla pracovat se spotem, opravdu to chce spíš jen jeden stupen. Já osobně mám L-508, ale přiznám se, že pokud bych nepotřeboval měřit blesky, raději bych používal něco jako tu 398čku. (já bych si například přál Lunasix 3, protože měří až do -4EV)


Jj, Lunasix 3 mě doporučoval ten známý a prej se mám na ty digitální vykašlat, jak už jsem zmiňovala... Na FotoŠkoda je teď prodávají za slušnou cenu.
  • 0

#13 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 3 říjen 2009 - 14:03:35

Ahoj Kanečku, ten sekonic je fajn a složitost lunasixu je plusmínus stejná. Navíc je ovládání expozimetrů natolik podobé, že jak ovládáš jeden umíš skoro všechny. Takže jestli aktuálně nepotřebuješ flešmetr/spotmetr, tak 398 je optimální a neutrácej peníze za stroj, který dělá stejnou službu, radši si je nech na materiál.
Při měření potřebuješ:
1) nastavit citlivost (v okénku označeném ASA,ISO,DIN..)
2)rozhodnou se, jestli budeš měřit dopadající/odražené světlo a podle toho tam dát kalotu - to je ta bílá polokoule nahoře, v návodu "Lumispher", slouží na dopadající, když místo ní dáš černý kolečko s dírama "Lumigrid"(u některých měřáků nic) budeš měřit odražené. Dopadající se měří na objektu směrem k foťáku, odražené od foťáko směrem k objektu.
3)spustit měření (u 398 stříbrné tlačítko) a odečíst kombinaci clona/čas. Po zmáčknutí tlačítka červená ručička ukáže na nějaké číslo na stupnici, zajímá nás ta stupnice od 0 do 1.25K. Ukázané číslo nastavíš točítkem proti šipce L nebo H, podle toho, jestli máš pod kalotou plíšek "High slide"(ten se tam dává když bez něj jde při měřění ručička nadoraz vpravo. No a na dolní stupnici si vybereš kombinaci clona/čas, všechny dají stejnou expozici.
Nic víc.
Př: ISO 200, bez plíšku (čili L) mi ukázala ručička na 640. Na stupnici úplně dole vidím clony (od 90 do 1) a hned nad nima odpovídající časy. Při f22 1/8, při 11 1/30, při 2,8 1/500 atd, jen si vybrat.
Tak začni s s měřením a ozvi se, jak Ti to jde :(
  • 0

#14 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 8 říjen 2009 - 13:32:37

Jo, tak už si mi to objasnil, jen to chce trošku dostat do mozečku, abych si to nemusela číst... Jinak ten plíšek, tz. pokud je příliš mnoho světla, jak poznám, který plíšek si dosadit, když jich tam mám 12?

A když fotím něčí pleť, je lepší měřit odražené, či dopadající...? Nebo spíš to zprůměrovat, naměřit si pozadí i pleť a udělat nějaký kompromis? Já jsem do teď fotila béžovým exposimetem a to jsem měřila jen odražené.
  • 0

#15 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 8 říjen 2009 - 14:48:36

Ahoj, je to plíšek s nápisem HIGH, ostatní(jsou na nichh čísla) se používají tak, že si podle tabulky vybereš kombinaci clona/citlivost a odečítáš přímo clonu, má to zrychlit práci, já to nepoužívám. Lepší je měřit dopadající světlo, nemusíš tolik počítat s odrazností foceného předmětu. Např. při měření dopadajícího světla Ti sníh na fotce vyjde bílej, při měření odraženého šedej. Takže měřit na dopadající je přesnější.
  • 0

#16 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 8 říjen 2009 - 14:52:23

Pardon chyba v prstech, ......vybereš kombinaci ČAS/citlivost...
  • 0

#17 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 12 říjen 2009 - 18:02:16

Tak už mi to funguje a jde mi to, děkuji moc za rady, škoda aby mi doma ležel:)
  • 0

#18 Ladap

Ladap

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 říjen 2009 - 21:31:54

Dlouho jsem nad tím dneska dumal. Na ty destičky jsem nepřišel takže i já děkuju za informace.
Za kolik se taková věcička dá prodat, máte někdo představu?
  • 0

#19 Zee

Zee

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 116 příspěvků(y)
  • LocationHolíč, Slovakia
Reputace: 37

Publikováno 9 únor 2011 - 15:54:05

Ahojte, stretol som sa takou malo nepríjemnosťou a chle by som saspýtať.
Tiež používam podobný sekonic (studio deluxe), pri meraní priameho dopadajúceho je všetko vporaidku, ale cez víkend som fotil hodne v protisvetle a meral som v oblasti tváre. Po vyvolaní je ale tvár viac šedá ako bledá. Je to tak, že ten exp. meria priemernú šedú? A keď chem, aby bola biela - bledá (napr. tvár) exponovaná svetlejšie musím kompenzovať s EV, alebo sa pletiem?
  • 0

#20 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 467 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 246

Publikováno 9 únor 2011 - 16:43:21

Je to tak, že ten exp. meria priemernú šedú? A keď chem, aby bola biela - bledá (napr. tvár) exponovaná svetlejšie musím kompenzovať s EV


Presne tak :(
  • 0

#21 Zee

Zee

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 116 příspěvků(y)
  • LocationHolíč, Slovakia
Reputace: 37

Publikováno 9 únor 2011 - 18:13:01

Ďakujem za potvrdzujúcu informáciu, nabudúce na to budem myslieť a zohladním to.
  • 0

#22 Ladap

Ladap

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 únor 2011 - 18:48:25

Při měření dopadajícího světla neměří na středně šedou, ale prostě množsví dopadajícího světla. Při měřění odraženého světla měří na středně šedou.
Pokud se nepletu :wink:
  • 0

#23 lukas.erba

lukas.erba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 286 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 116

Publikováno 1 březen 2013 - 18:31:37

Zdravice, prave mi dosel sekonic l-398a, ktery jsem koupil z druhe ruky pres ebay, mel funovat v poradku, ale pri stisku prostredniho tlacitka se rucicka ani nehne. Nema nekdo poneti, jesli to muze byt spatnym zachaznim posty. Nebo je proste selenova hlava jetá? Jde rozebrat a zkusit se s tim poprat, nebo nedoporucujete? Moc dekuji!
  • 0

#24 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 1 březen 2013 - 19:59:51

Zdravice, prave mi dosel sekonic l-398a, ktery jsem koupil z druhe ruky pres ebay, mel funovat v poradku, ale pri stisku prostredniho tlacitka se rucicka ani nehne. Nema nekdo poneti, jesli to muze byt spatnym zachaznim posty. Nebo je proste selenova hlava jetá? Jde rozebrat a zkusit se s tim poprat, nebo nedoporucujete? Moc dekuji!

Mno, já bych se v tom asi nehrabal. Když se mrkneš třeba sem, zjistíš, že uvnitř se buď nemá moc co vysypat, nebo to naopak může být vysypaný úplně :( Zkusil bych se zeptat u Škodů, kdo zajišťuje servis Sekonicu pro ČR a poradit se tam. Ta 398 se porád vyrábí, tak by měli vědět, jak na ní a případně i mít díly. Vzhledem k titěrnosti vnitřností bych se nedivil, kdyby to bylo poštovním zacházením.
Přeci jen je to přesný měřicí přístroj, tak by měl být přepravován a opravován s citem.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních