na konci filmu takove kolecko uprostred pasu, jednou na konci filmu, jednou cca 5cm pred koncem (ve snimku) ->

to je tím, že na konci 12-tého snímku je ďoura v papíře, když se nechá krytka čísílek na přístroji odevřená (hlavně u 6x6), vypálí se to na film skrz ten papír z druhé strany filmu, já už si na to dávám pozor ale kdysi jsem také měl pár snímků s vypáleným sluníčkem... pravda je, že toto vůbec od Fomy nechápu, proč to tam mají takhle "blbě" udělané...

jinak co jsem zkoušel, tak jsem nějak markantní rozdíl mezi 100
prof/100class nezpozoroval, jde to spíše od várce, ale prý
profi má být ze středu pásu, tak má mít vyrovnané vlastnosti a tloušťku emulze, proto "
profi", prostě výběrový matroš...
Já zatím musím zaklepat,
Foma je
Foma, jedu na Fomu převážně a u mne bez větších problémů, akorát, že třeba ta F200 už není co bývala, protože již těžko ve výrobě shání tu a samou chemii co byla kdysi, tak musí trochu upravovat recepty pro emulzi a už to pak není prostě ono, není to ta pravá T200, mám ještě zbyteček pravé T200 z 2005 a to je matroš... Co jsem se ptal, ten
Fomapan 200 má mít opravdu ploché krystaly, ale vzhledem k parametrům chemie to má jinačí vlastnosti jak původní T200, proto se někomu ta F200 prostě nedaří zpracovat, F100 a F400 mají klasické kubické krystaly, proto jsou na zpracování jednodušší... Jinak jsem sehnal F100/135 s potisknutými špulkami "made in Europe" (to nejsou ty co mají na špulce štítek nalepený) č.e.014115-9 z 2009 a to je matroš, odleželý, vyzrálý, bez chyb, parádní tonalita, krytí a citlivost, zrno na papíře není vůbec vidět...

asi si koupím ještě jeden balík bo špulka za cca 40 vočí... to ten Ilfordpan za 39,- co jsem naposledy měl je proti tomu nějaký chudoemulzní...

na závěr si neodpustím udělat trochu reklamy